« обратно към: Първа помощ

15 октомври 2013

Хомеопатично лечение на болки в ушите

Доц.д-р Станка Михалкова


otit.jpgБолките в ушите - острите отити - често са последици от остри вирусни заболявания на горните дихателни пътища. Те най-често се причиняват от инфекции, които се разпространяват към евстахиевата тръба откъм носа, гърлото или синусите. Отитът може да се прояви и самостоятелно. Възпалителните процеси на външното и средното ухо могат да имат различна тежест - конгестивен, катарален и гноен отит. Препоръчваме ви да потърсите помощ от специалист, който да определи точно степента на развитие на възпалителния процес.


За да проведете с успех хомеопатично лечение е необходимо да установите както причината, предизвикала болките, така и конкретната картина на оплакванията. Добре действат лекарства в разреждания 6С и 30С.


Може да имате следните картини, съответстващи на определени хомеопатични лекарства:


Aconite (самакитка). Внезапно начало от студен сух вятър. Болката в ухото се появява внезапно през нощта след простудата. Стрелкащи болки. Придружени са с обща треска. Висока температура със суха, пареща горещина или обилно изпотяване със жажда. Редуване на втрисания и горещи вълни. Силно безпокойство и страх от състоянието, в което се намира. Влошаване – през нощта, около полунощ, от докосване, студен вятър и течение. Подобряване от чист въздух.


Feruuum phosphoricum(бял железен фосфат). За ранните стадии на болка в ушите, когато има горещина, туптене и начално възпаление. Болката е пулсираща, пронизваща. Болният е уморен, блед, има лека треска. Конгестивен отит на средното ухо.


Apis (медоносна пчела). Външното ухо е зачервено и възпалено. Болният пищи от болка. Болката е пареща, като от горещи игли. Влошаване – в топла стая, от горещи напитки, докосване. Подобряване – студен въздух, студени напитки, движение.


Belladonna(лудо биле) Засегнато е дясното ухо. Болката е туптяща. Детето може да пищи на сън. Висока температура със студени крайници и гореща глава. Болният може да бълнува, да има делир, да не познава близките си. Влошаване – през нощта, от докосване, разтърсване, разклащане на леглото, светлина, шум. Подобряване – от топлина.


Chamomilla(лайка)Причина за болките в ушите може да бъде прорязването на зъбки при малките деца. Детето е капризно, непрекъснато хленчи, иска да го носят. Болката може да бъде пареща, режеща, пулсираща. Нетърпимост към болката. Влошаване – около 9 часа вечерта, нощем, от докосване, когато лежи в леглото. Подобряване – общо от топлина, локално от студено.


Hepar sulphuris (калциев сулфид). Болката се излъчва от гърлото към ушите при преглъщане. Остра болка като от забита треска. При остър гноен процес. Влошаване от течение. Завива си ушите за да ги затопли. Подобряване – от топло.


Dulcamara(червено кучешко грозде). Катарален отит с усещане за запушен нос и ухо. Болният има кашлица и пресипнал глас. Причина за заболяването може да бъде излагане на влажен студ. Влошаване – от рязка смяна на температурата, студено влажно време, студени напитки. Подобряване – топлина, сухо време.


Kali muriaticum( калиев хлорид- минерал карналит). Хроничен катар в средното ухо, водещ до глухота. Шум в ушите при издухване на носа и преглъщане. Подути лимфни възли около ушите. Простуда със запушване на носа и възпаление на тръбите. Лекарството е подходящо и за болки в ушите при пътуване със самолет. Влошаване – от чист въздух. Подобряване - от студени напитки.


Magnesium phosphoricum(магнезиев фосфат). Мъчителна остра болка, влошаваща се от студен въздух, облекчава се от топлина и натиск.


Pulsatilla (съсънка) Външното ухо е червено и подуто. Може да има отделяне на гъст, жълтеникаво-зелен секрет. Болката се влошава през нощта и от топлина. Детето е плачливо, капризно и желае да го прегръщат и утешават. Болки в ушите, когато секретът е бил потиснат от антибиотици. Влошаване – топла, задушна стая. Подобряване - хладен, чист въздух, след плач.


Arsenicum album(бял окис на метален арсен) Изтичане на лошо миришеща гной от ухото.Влошаване през нощта. Треска. Силна жажда – пие водата на малки глътки, но често. Влошаване – между 12 и 2 часа през нощта. Студена храна и напитки. Подобряване - горещи напитки и храна, раздвижване, изправено положение на тялото.


Mercurius solubilis(живак). Болки в ушите със секрети. Обилно изтичане на лошо миришеща, жълто-зеленикава гной. Увеличено слюноотделяне. Метален вкус в устата. Болките в гърлото се излъчват към ушите при преглъщане. Подути лимфни възли. Треска, с изпотяване. Мек език, с отпечатъци на зъби. Влошаване - нощем, от топлината на леглото, от горещина и от студ, когато лежи на дясната страна. Подобряване - при покой.


Kalium Bihromicum(калиев бихромат) Слузесто, точещо се течение от ушите. Едновременно с него има и хрема със слузногноен секрет. Влошаване – сутрин, студ, влага. Подобряване – горещина, движение, натиск.


Silica(силициев двуокис, кремък) Перфорация на тъпанчето. Катарална глухота. Простуди с болки в ушите. Болките са остри, стрелкащи, пробождащи. Влошаване – при докосване, течение,чист въздух. Подобряване – топло завиване, особено на главата, в топла стая.

Нагоре