« обратно към: Въведение в Хомеопатията

14 декември 2012

Фактори възпрепятстващи хомеопатичното лечение -втора част

Джордж Витулкас

превод от руски: д-р Весела Попова

източник: тук

 

homeopathy3.jpgЕмоционални блокове

1. „Синдром на дразнене от съпруга”:Този синдром се среща при жени, които не изпитват сексуално или романтично привличане към техните съпрузи. Отначало,те са се самоубедили,че бракът ще бъде полезен за тях по много различни причини:като напр.социален статус, финансова сигурност,стабилност и др. Това са всъщност,нормални жени, които,в резултат на постоянната сексуална фрустрация имат объркана картина на симптомите,трудна за определяне.Те страдат от чувство на вина за това,че имат извънбрачни връзки. Тъй като корените на този синдром са толкова дълбоки,че симптомите на пациентите обикновено са трайни и не се поддават на никакви форми на терапия-било то хомеопатия,алопатичната медицина или психиатрия.

Често тези симптоми са само функционални, така, че тези жени да могат да избегнат сексуалния контакт с мъжете си. С хомеопатичното лечение една група от симптомите ще изчезнат, но само за да бъдат заместени от други. Въпреки разочарованието си, тези жени обикновено не прекъсват брака си, заради удобствата и други подобни, предоставени им от този брак, и заради властта над  съпруга, на която те се наслаждават.

Тази власт се основава върху привличането, което мъжът изпитва към жена си, то често го кара сляпо да приема поведението и и го прави беззащитен пред  влиянието й. В резултат на това жената се радва на умелото манипулиране, който и дава чувство на превъзходство над съпруга си. Обикновено мъжът ще действа като съюзник на жена си, той ще защитава нея и физическите й оплаквания. Как да разпознаем такива случаи? Само в ретроспекция, след като пациента се връща непрекъснато с променени  симптоми. В края на краищата, ако и се зададе директен въпрос за възможните трудности в отношенията със съпруга й, тя може да отговори утвърдително.

Някои лекарствени типове са много по-приспособими да издържат на такава ситуация от други. Например, Sepia и Natrium Muriaticum. Но при Staphysagria и Pulsatilla, поради високата им сексуалната енергия, има вероятност тази ситуация да се отрази неблагоприятно. Жените, които не мастурбират за да снемат напрежението, също има вероятност да страдат повече.

Спомням си един случай на жена, която в полунощ ме потърси за помощ. Аз отидох заедно с психиатър. При нея в къщи пристигнахме в 12:30. Тя имаше обилно повръщане, беше изключително изтощена и  дехидратирана. От загубата на течности кръвното и налягане беше паднало.  Давахме и различни лекарства, но нямаше резултат. В три часа сутринта, без никакъв резултат, но знайки нещо за ситуацията между нея и годеника й - те бяха сгодени от три години – в мен интуитивно възникна идеята, че са определили датата на сватбата. Попитах я дали е назначена дата и дали – „Това ще се случи в рамките на един месец?”. Тя отговори: "Да." Аз казах: "Сега разбирате ли защо повръщате, защо имате такава реакция? .Тя веднага отговорил: "Да, разбирам." и след четвърт час вече ядеше супа.


В такива случаи е разумно да се предположи, че има нужда от психотерапия или просто да се посъветва жената да се намери любовник, който ще й харесва. Но за „синдрома дразнене от съпруга” е характерно точно това, че тези жени не се вслушват в съвети. Те признават, че имат проблем със съпруга, но след това ще изтъкват и да защитават неговите много добри качества. Те не могат да бъдат убедени да напуснат съпруга си. Срещал съм се с такива случаи, където има голямо безпокойство и пристъпи на паника. Бях извикан в полунощ, казвайки ми , че една жена умира - истерично телефонно  позвъняване. Някои от тези случаи, аз изпращах на психиатър, който бързо се ориентираше в ситуацията и съветваше пациентката да напусне съпруга си. Вместо това, те напускаха психиатъра! Тези случаи не реагират на правилното хомеопатично лекарство.

 

2. Изключително дълбока емоционална несигурност:  дълбоката несигурност на човека може  изцяло да промени живота му. Например, един тийнейджър при първото пробуждане на сексуалния инстинкт може да се погледне в огледалото и да намери себе си за непривлекателен. Този стрес създава трудно поддаващ се на корекция емоционален дисбаланс, която тотално променя модела на поведение.

Вместо щастието, за което ще донесат отношенията и връзките, идват други средства за удоволствие (например, наркотици, религиозен фанатизъм и др.). Ако лечението на подобен случай е започнато по-отрано, хомеопатията може да помогне при такива нарушения, но ако това състояние продължава от тридесет години или нещо такова, то състоянието на ума не може да бъде променено.

Няма начин за нормалното функциониране на организма.

В тези случаи причината е неудовлетвореното сексуално желание. Може да се наблюдава как тези хора са с много ограничени религиозни възгледи вследствие на това неудовлетворение.

Смущенията , създадени от тези ограничени идеи, могат да бъдат непреодолими; дълбоко вкоренената емоционална несигурност не позволява да бъдат отстранени .

Тези хора могат да страдат от тикове, спазми, депресия и др., които не се поддават на хомеопатично лечение

 

3. Неразрешими семейни ситуации: силен стрес в семейството, например, раждане на дете с проблеми в развитието или крайна бедност, може да доведе родителите до болест. Поради факта, че те не могат да се дистанцират от ситуацията, която се смята за толкова травматична, те често не се повлияват от лечението. Трудно е да се постигне значителен напредък в здравето на такива хора. Тяхната жизнена ситуацията е твърде депресираща. Тези хора ще бъдат много чувствителни. Много такива родители ще бъдат в постоянна депресия, поради раждането на изоставащо в развитието си дете. В такива случаи може да се постигне някакъв успех, след предоставяне на непряка помощ, като търсене на работа или да се даде съвет да помислят за още едно дете, което ще бъде в състояние да им даде радостта, която те търсят.

 

4."Греховни" навици: ако човек е  жертва на някакво пристрастяване, което той намира  за грозно, неприемливо или за грях (хомосексуалност, педофилия, мастурбация, пристрастяването към наркотици или алкохол), може да създаде нездравословно състояние на ума, което е много трудно за лечение. В тези случаи, ще видим първоначалния ефект от лекарството. Пациентите ще се чувстват много добре, но подсъзнателното усещане, че не постъпват правилно, ще е пречка за излекуването. В края на краищата, ще има рецидив. Рецидивите се получават много лесно. Напрежението върху психо-емоционалната сфера е твърде голямо за човека и лесно нарушава неговото равновесие.

 

5. Емоционална смърт на хора, които емоционално много са страдали в живота и са стигнали до извода, че в него няма нито любов, нито приятелство, нито партньорство, и заради това са изпаднали в емоционална смърт . Те са се затворили за контакти с други хора. Това са самотни, губещи, докачливи хора, които са страдали много, които са били малтретирани, които постоянно са били отхвърляни. Ако те започнат да се лекуват, преди да са навършили тридесет години, има надежда да се постигне някакъв резултат. След тази възраст, резултатът ще бъде минимален: Убеждението, че в живота няма любов, няма привързаност- пречи на лечението.

Тези случаи ще ви донесат много опит, ще видите живеещия в тези хора ад на страданието. Много от това, което успеете да направите за тях, ще бъде възможно само чрез вашата истинска обич към тях. Повече от всичко, те се нуждаят от приемане и разбиране. Понякога тези хора могат да бъдат спасени чрез насочване на цялата им обич към някакъв домашен любимец, но тъй като тази ограничена емоционална връзка не е естествена, те все пак ще продълвжават да имат сериозни емоционални проблеми.

Нас, хомеопатите, ни обвиняват, че даваме единствено симптоматично облекчение поради плацебо ефекта на нашите лекарства и съчувстващото внимание. Почти всеки обича съчувствие, но малко оздравяват само от него. Тези пациенти са специални: ако искате да ги излекувате, трябва да се възстанови вярата им в живота, преди да се видят никакви резултати. Страданията, с които се сблъсквали в живота, ги карат да се съмняват, че ще им се случи нещо добро. Благодарение на контакта с лекаря и изразеното от него разбиране на ситуацията, те може да се замислят, че е възможно, в края на краищата, светът да не е толкова груб и труден, както са мислили. Като цяло, лекарят трябва да бъде човечен и да проявява разбиране към пациента. Ето защо ортодоксалната медицина търпи неудачи - тя се е превърнала в механична и безлична. Тя се опитва да вкара фармацевтичната промишленост в кабинета на лекаря, отказвайки се от реалния, изпълен със смисъл човешки контакт.

Постоянното недовлетворение или абсолютна липса на удовлетворение на емоционално ниво може да бъде пречка. Това неудовлетворение може да се случи по различни причини - например, болно дете в семейството, което е постоянен екзогенен източник на скръб; ендогенния източник на скръб е лесно да се балансира, но само ако не е постоянен.

Потисната, но не забравена любовна връзка, съзнателен сексуален компромис от страна на  жената: тя никога не е удовлетворена сексуално или емоционално, поради наложен й брак или разочарование от самото началото на брака си, или тя се чувства необичана или нежелана от страна на мъжа си и се затваря от първите дни на брака. Повтарящите се неудачи  в любовните връзки, напълно изчерпват енергията и оставят с впечатлението, че нищо не доставя удоволствие и няма смисъл дори да се опитва. Това е състояние на безразличие, като Acidum phosphoricum, но това лекарство, подобно на други, ще подейства само частично.

 

Психични блокажи

 

В най-дълбоките нива на отганизма, съществуват умствени пречки за терапевтичното действие на хомеопатичните лекарства, предизвикващи наистина значителни промени.

Оптималния отговор на хомеопатичното лечение е качествен скок в нивото на здраве,  оставящо усещане за повторно раждане, а не просто облекчаване на симптомите.

 

1. Първата група от хора с такива пречки за лечение все по-често се среща в нашето общество. Тези хора са склонни да търсят лечение, след като вече са преминали фазата, на която е възможно излекуване. Това са "духовни търсачи" на истината. Само не ме разбирайте погрешно, аз не говоря за всички духовни търсачи. Има такъв тип, търсещи убежище, хора, които са имали много разочарования в живота и в крайна сметка са решили да се превърнат в духовни хора. Тези хора не преминават през необходимите фази на духовно развитие, а усвояват само специфичните форми на духовно поведение, реч, решаване на проблемите. Те имат  в главите си само модел, който се опитват да следват. В действителност те само играят ролята на духовно търсещи в опита си да избегнат трудностите и разочарованията в живота си.

Тази форма на нарушено психично равновесие е разпространена в западните страни поради суетните разочарования създадени от западен стил на живот. Много често тези хора са привлечени от източните религии, които могат да дадат решение на техните проблеми. Необходимостта да се намери решение, е толкова голяма, че те приемат религията или духовното учение буквално изведнъж, за един ден. Те може да  разговарят тихо, приглушено, с "духовен" глас, за да не пречат на другите. Могат да се държат много хрисимо, угоднически, защото това е тяхното разбиране за духовност. Може да консумират само "правилна" храна - вегетарианска, макробиотична и т.н., поради загриженост за духовните последствия от смесването на лоши храни или енергийните  ефекти на ин и ян храните и т.н. Това поведение обаче е изкуствено.

Нека да погледнем качеството смирение; никой не може да стане смирен изведнъж. Смирението се придобива с години постоянни усилия. По същество, това, което тези хора правят, е отхвърлянето на собствената си жизнена сила, отказване от собствените си желания, от собствената си индивидуалност; и като резултат, те поразяват с  пълната липса на жизненост, липсата на живот в техния характер.Тази форма на самопотискане прадставлява бавен шок за системата за отбрана. Тя е лишена от възможността да поражда симптоми, поставени са тежки ограничения на нивата, които човек потиска. Тези пациенти ще идват често на лекар, те са най-добрите ни пациенти, защото разбират правилността на хомеопатията. Те искат да бъдат лекувани по този начин, но това са трудни случаи. Те няма да ви дават характерни симптомите, вместо това ще имат много общи оплаквания, например, слабост. Симптомите изглеждат потиснати. Техните оплаквания ще бъдат много неопределени и не могат да бъдат класифицирани, което пречи за правилния избор на лекарство.

Тези пациенти са не само трудни за лечение, но докарват лекаря до отчаяние, като се връщат обратно отново и отново, казвайки: "При мен нищо не се е променило." Открих, че Сепия дава много подобни състояния, самопотискането е много голямо. Те са в толкова силно неразбирателство със себе си, че не могат дори да разберат дали са гладни или дали изпитват жажда. Те са потиснали потребностите си  - за храна, за секс, за живот. Това потискане, опит изкуствено да градят живота си, като се опират на духовни принципи, е измама на човешкия отганизъм. Истинските духовни търсачи трябва да бъдат много агресивни.Търсенето на истината изисква много самоувереност и упоритост, повече от всяка друга човешка дейност. Не може да приемеш пасивното, потиснато отношение на тези търсачи и да се надяваш да откриеш истината.

При деветдесет процента от тях се оказва, че в миналото са злоупотребявали с наркотици - марихуана, LSD, хероин и др. Такъв човек често е силно привързан към някакъв гуру. Когато най-накрая осъзнае, че гуруто - не е Господ на земята, или когато гурута го отпрати, защото не може да търпи повече неговото патологично преклонение и привързаност, тогава се изявява сериозна симптоматика, показваща дълбока патология. В този момент подобни случаи са особено трудни за лечение. В края на краищата, умът не издържа и лицето остава с чувство на неудовлетвореност и несъвършенство, а понякога развива психиатрични заболявания или изпада в маниакално-депресивно състояние.

Истинско духовно състояние, по мое мнение, е, когато живееш на върха на своите възможности за постигане на щастие. Това състояние е пълно с живот, ентусиазъм и енергия. Това е спокойно, но все пак динамично състояние. Ние всички имаме някакви възможности за щастие, при някои повече от други, но всеки има своя потенциал. Когато някой реализира потенциала си почти на върха на щастието, това е в духовно състояние. В това състояние той не може да навреди,  той винаги е съзидателен и естествено преобладава любовта. Умът се прояснява, а идеите са наистина творчески. Истински духовния човек може да постигне това състояние с помощта на всяка практика, която води до щастие, независимо дали е медитация или  свирене на пиано, приятен разговор или любовен роман, майсторенето на стол или реденето на плочки. Всяко подобно естествено творчество може да доведе до такова приповдигнато състояние.

Търсенето на духовен опит чрез изкуствени наркотици – това е впускане в едно приключение, което  води обикновено до духовна смърт. Как да работим с такъв род хора ? Възможно ли е да ги променим? За тях, можете да направим малко съществено. Не се опитвайте да ги променяте. Те трябва сами да открият, до какво води такава измама, какво е - да следваш фалшив гуру или да използваш изкуствени средства  за духовни практики , което означава да проектираш на гуруто качества, които той няма или даже не претендира, че притежава.

Когато им се открие истината за тяхното гуру те ще се разсърдят, ще изпитва страшна горчивина и ще започнат да действат. С тази реакция ще възникнат и симптоми- силни симптоми, тогава и настава времето да бъдат лекувани и може би успешно. Или, ако имаме късмет, независимо от недостатъчните симптоми, да намерим правилното лекарство, възможно е те да видят истинското положение на нещата в тяхната ситуация и да променят начина си на живот. Ако не променят начина си на живот няма надежда за лечение.

 

2. Втората група от хора с трудности при лечението се състои от онези, които са обсебени от фикс идея, като напр. "Сексът е отвратителен!" Такива идеи се срещат при жени с психологията на стари моми, независимо дали са омъжени или не. Идеите-фикс, че сексът е отвратителен, могат така да промени хормоналната система, че хомеопатичното лекарство най-вероятно няма да бъде ефективно. Силни идеи, като посочените, могат да потиснат цялата хормонална система.

 

Вманиачени на тема здраве


Обикновено тези хора имат фикс идеи за здравето и болестта, както и че техните симптоми са силно зависими от тези идеи и диети, които те обикновено спазват. Тази категория включва много хипохондрици, чийто живот се върти около това какво да се готви и какво да ядат. Такава силна загриженост за храната, за нейните здравословни и нездравословни качества, за готвенето и т.н.. говори за нездраво състояние на ума и вреди на организма, който става нечувствителен към правилното хомеопатично лекарство. Тези хора изглежда са спрели потока на живота, който е необходим за естественото функциониране на тялото.

 

Интелектуалци


Най-често интелектуалците създават невярна представа за общото състояние на здравето си. Тъй като те са склонни логически  да разбират всичко, което се случва с тях и съответно така да го обясняват на себе си и на другите и винаги да дават своя интерпретация за симптомите си. Странно е, че много интелектуалци много пъти са ми казвали, че те разбират ( те наистина бързо разбират), че хомеопатията е правилният метод на лечение. Но е много трудно да накараш "интелигентни" пациенти (т.е. самите тях), да се разберат правилно и да опишат симптомите си, ако е необходимо. Точно обратното, обикновени, необразовани хора описват симптомите си много по-ясно и директно, защото те изразяват своите субективни усещания, без да преминават през логичния ум, както интелектуалците. Те изразяват природата, такава каквато е, а интелектуалците изкривяват природата, тълкувайки я в съответствие със собствените си странности.

Обикновено много болните хора, страдат от неосъзнато чувство за вина. Това са тези, които не са изживели живота си по естествен начин, но техния логичен ум винаги се е натрапвал на интуитивното ниво. Интелектуалците на нашето време – са  ред дегенерирали, но едновременно с това изтънчени и слаби хора. Лишени от емоция интелектуалците често отговорите с "да" или "не", колебаят се повече от необходимо преди да дадат "точен" отговор или не разбират истинския смисъл на вашия въпрос. За тях, вашият въпрос, винаги ще има няколко значения. Опитвайки се да бъдат точни, те губят спонтанността и автентичноста, от които имаме нужда за да  оценим защитния механизъм на тялото и важността на симптомите за организма.

Интелектуалците са помислили за всичко и всичко са категоризирали. Те са планирали целия си живот и живеят според този план. Всяко събитие в живота им е резултат от внимателно обмисляне, след което за спонтанност в живота им остава много малко място. Това са успели хора, които обаче винаги имат усещането, че нещо им липсва. В действителност, на тях им липсва самия живот. Тези хора са или привърженици на хомеопатията или големи скептици спрямо нея. Скептиците могат да дойдат при хомеопата, но ще кажат, че не са убедени в ефикасността на хомеопатията. Но изясняването на симптомите във всяка от тези групи ще бъде много неефективно.

Каква стратегия може да бъде следвана по отношение на тези пациенти? Ще трябва да ги помолите да дойдат още на една консултация, защото не сте разбрали съвсем естеството на техния случай. Мислите ли, че това ще ги разстрои? Точно обратното, те ще се зарадват. Те ще си помислят: "Ах, аз съм тежък случай, и той се старае много за да разбере случая ми" и ще се върнат. Не правете предписание в такива случаи докато нямате наистина реална информация. Ако направите предписание на основата на невярна информация и дадете грешно лекарства, ще ги загубите. Те няма да видят резултат от вашата терапия и няма да се върнат. Продължавайте да им казвате, че все още не разбирате техния случай, че няма да направите предписание, докато не го разберете напълно. Това ще им хареса и те ще се връщат отново и отново.

Тези хора няма да споделят някои особени симптоми, докато не установят с вас връзка и не започнат да ви се доверяват. След това могат да започнат да говорят честно и да разкрият истинските си симптоми. За тях е невъзможно да направят това в първото си интервю. По време на лечението ще видите много страхове и тревожност, които в началото не са се приемали, не са били изразени. Преди те са били контролирани от разума. Веднага след като тези хора се отпуснат, те започват да чувстват емоциите си, да осъзнават своите страхове и несигурност. Разбира се, това изразяване на истинската им природа много ще помогне в избора на правилното хомеопатично лекарство.

 

Независими пациенти

 

Четвъртата група пациенти е специфична, те не искат да се чувстват зависими от лекаря. На проследяването те често се объркват като излагат своята интерпретация за действието на лекарството, казвайки, че всяко подобрение, което са забелязали може да се дължи на друг вид терапия или на нещо друго. Трябва да сте много внимателни с тези хора, защото при тях има вроден страх да не станат зависими от когото и да било, ако признаят, че вашето лекарство им е подействало. И отново: това състояние на ума е нездраво.  Взаимозависимостта в живота е естествен процес. Не се противопоставяйте на мнението им, че вашето лекарство им е помогнало. Нека се съмняват. В крайна сметка те сами ще се убедят в ефективността на вашето лечение и ще приемат зависимостта си. Тогава ще успеете да помогнете за преодоляването на този вроден страх, като подчертавате, че всичко което правите е само ваша работа и те не са ви длъжни с нищо. Единственото им задължение е да ви заплатят прегледа. Това е доста малка група, но ще се срещнете с  нея.

Пациентите от описаните по-горе групи ще са 10-20 процента от всичките ви пациенти. В идеалната практика всеки случай трябва да се проведе успешно.

Това е този стандарт на майсторство към, който ние всички можем да се стремим.

Нагоре