« обратно към: Фармакология

24 януари 2013

За потенциите от Люк де Шепър - кратко и професионално

превод от руски: Нели Тотева

 

 

potency-image.jpgНашите читатели често ни задават въпрос за потенциите – по какво се различават потенциите, какво е LM и къде може да се купи, какво е D и защо ги няма в хомеопатичната аптека. Често на някои от тези въпроси не могат да отговорят не само обикновени хора, които не са лекари, но и самите хомеопати.

Решихме да внесем яснота по въпросите за потенциите: ще приведем малък откъс от глава 5 на книгата на Люк Де Шепър „Препрочитайки Ханеман. Учебник по класическа хомеопатия за професионалисти”.

И, разбира се, силно препоръчаме да се снабдите с книгата и да я прочетете изцяло.


ОБОЗНАЧЕНИЯ НА ПОТЕНЦИИТЕ


М.Т. – майчина тинктура, спиртна тинктура, от която са приготвени всички растителни препарати; на дадения етап все още не е потенцирана.

С – стотна, разредена 1 към 100. CH означава „стотна на Ханеман” (приготвя се по метода на Ханеман, за всяка потенция се използва нов съд), а СК – „стотна на Корсаков” (приготвена по метода на Корсаков, за който говорихме по-горе).

Х – десетична, разредена 1 към 10, в Европа се означава също като D.

LM – разредена 1 към 50000, означава се също с Q, съкратено от «quinquagesimillesimalus» (в превод от латинското „1/50000”). Записва се като LM1, LM2…, или 0/1, 0/2…, или Q1, Q2…


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА НЯКОИ РАЗПРОСТРАНЕНИ ПОТЕНЦИИ

 

Даденото ръководство е въз основа на това, което съм прочел в старите майсторите и, потвърдено от моя опит.

. Това е много ниска потенция, която се използва в особени случаи. Предписвам клетъчни соли, например, Calc.phos. 6Х при хронична остеопороза (2 сухи зърна или 1 чаена лъжичка два пъти на ден, един месец прием и един месец почивка, а в случай на счупване да се приема постоянно, докато не зарасте костта). Предписвам Thyroidinum или Folliculinum 6Х при някои състояния, свързани, съответно, с щитовидната жлеза и яйчниците (за поддържане на жлезата), Graphites 6Х за профилактика на срастването след операция на стомашната кухина и Staphysagria 6Х за профилактика на усложнения при ухапване от комари.

6С. Това е относително ниска потенция, в известна степен сравнима с LM (строго погледнато, в това, че при лекуването на хронически болести може да се използва ежедневно). Препоръчам я на моите ученици, когато за първи път работят с хронични пациенти и докато не се научат грамотно да водят пациента и не могат да минат на LM. (LM изисква известен опит, защото лекарството действа много бързо и ситуацията може да се променя бързо). Даже опитният хомеопат при потенция LM се сблъсква със ситуации, когато е за предпочитане да се използва 6Х.

 

Ето примери за такива ситуации.

-  Задочно предписване на пациенти, които могат да намерят само 6С.

-  Пациентът е толкова чувствителен, че не може да приема LM, независимо от големината на дозата.

- Възрастен пациент, който живее сам, той забравя, разсеян е и едва ли ще успее да наблюдава симптомите, което е необходимо за коригиране на дозата LM.

- Всеки пациент, който не може да запомни инструкциите при използване на LM или просто да ги следва (давате също така писмени инструкции). Не е задължително човекът да е възрастен; това може да бъде пациент с замъглено съзнание, който има нужда от Thuja или, например, Sepia.

- Възрастни пациенти, на които би трябвало да се предпише приемане на LM при необходимост, но те така са свикнали да взимат всеки ден лекарства, че по-скоро биха взимали всеки ден LM и ще се докарат до влошаване; такива пациенти могат да взимат ежедневно 6Х.

 

30С. Тази потенция, обикновено, се използва при остри случаи, въпреки че открих, че при много остри ситуации 200С и 1М дават по-добри резултати. Препарати с такава потенция може да купите в магазините за здравословно хранене, тя е безопасна в ръцете на любителите и за тези, които започват да изучават хомеопатия. 30С ме притеснява с това, че при остри ситуации може да се окаже недостатъчно силна и да доведе до разочарование или даже до прекалено бърз отказ от вярно избраното лекарство. Препоръчвам на пациентите и на учениците си при остри случаи да минават на по-висока потенция, веднага щом придобият увереност  и спокойствие при работа с тях.

 

200С. Това е началото на серия високи потенции. Кент препоръчвал 200С за лечение на хронически болести. (Забавно е, че някои други стари майстори са казвали, че при използване в хронически случаи тя може да предизвика по-силни влошавания, отколкото по-високите потенции). При лечение на остри инфекциозни заболявания или други остри състояния (например, психически или емоционални травми) е за предпочитане да се използва не 30С, а 200С. При работа с „микроваксини” винаги използвам в началото 200С (с повтаряне на 200С или 1М), с изключение на случаите, когато свръхчувствителен пациент има нужда от 30С. Много лекари използват 200С при лечение на хронически болести по метода „една доза, чакай и наблюдавай”, но старите майстори са препоръчвали да се проявява по-голяма предпазливост при работа с 200С, заради уврежданията, с които са се сблъсквали.

 

1М. Същото като 1000С. Парадоксално, но факт – тази потенция може да бъде по-мека от 200С, в случаите на влошаване при лечение на хронични пациенти. Кентианците обикновено я използват за лекуване на хронични болести. Аз я използвам в особени хронически случаи (възрастни или пациенти, които забравят) или ако в острия случай има нужда от потенция по-висока от 200С. Кент след двукратно използване на 200С използвал два пъти 1М – това е било част от неговата серия: 200С, 200С; 1М, 1М; 10М, 10М; 50М, 50М; СМ, СМ; ММ, ММ; след което отново започвал с 200С.

 

10М. Същото, както и 10 000С. Обикновено използвам потенция 10М за предписване на конституционално лекарство, т.е. за да стабилизирам вродената конституция, да дам на пациента физически, психически и емоционални сили, а също да предотвратя рецидив в края на лечението, когато симптомите са отстранени. Конституционалното лекарство в потенция 10М може да се предписва в период, когато пациента като цяло е здрав, за да „се шлифова елмаза”, с други думи – да се подсилят най-добрите качества и да се намалят слабостите на вродената конституция. Много лекари използват 10М при лечение на хронични пациенти, или в началото на лечението (например, ако болестта е предимно психическа,емоционална или ако лекарят е напълно уверен в лекарството), или да го продължат след 1М.

 

CM. Това е 100 000С. Другите високи потенции включват 50М (50 000С) и ММ (1 000 000С). Използвам СМ много рядко, в ситуации „на живот и смърт”, при които е необходима наистина силна, мощна доза. Например, използвал съм Pulsatilla СМ, за да променя седалищното разположение на плода. Старите майстори често са използвали СМ, например, една доза Pyrogenium CM при практически фатален сепсис или за лечение на жертви на предозирани ваксини. (Ранните експериментални дози на ваксините са били толкова високи, че хиляди хора са починали от предозиране).

 

LM. Това е чудодейна потенция, открита от Ханеман на преклонна възраст: тя има много мощно действие, като при високите потенции, но много слабо влошаване, като при ниските. За нейното приготвяне са необходими по-малко етапи, отколкото за 6С, но тя действа по-бързо от 1М или по-висока потенция. Пациентът може да адаптира тази потенция към всяка индивидуална ситуация, променяйки броя на разтърсванията и количеството на приеманото лекарство, а при необходимост даже да приема лекарството ежедневно.

 

Особени разновидности на изброените по-горе показания

 

- Спортна травма или друга остра травма, която се случва със здрав човек: 30С, след 4 часа – 200С, след 4 часа – 1М (при всеки от случаите по три сухи зърна). Този метод е използвал знаменитият швейцарски хомеопат д-р Пер Шмид от Женева; резултатите били впечатляващи. Използвайки този метод с огромен успех лекувах спортни травми.

- Остра психическа или емоционална патология. В такъв случай може незабавно да се използват високи потенции в зависимост от остротата на ситуацията. Например, възрастен човек загубва жена си, с която са живели 50 години, той е в депресия и иска да се самоубие. Това е сериозна ситуация. Може да му се даде Aurum CM или най-високата от достъпните потенции. Ако имате само 10М, разтворете я във вода и повтаряйте всеки 10 минути, докато не закарате пациента в болница.

- Ако нямате под ръка необходимата потенция. Ако пътувате или посред нощ заболее детето, може да се окаже, че нямате под ръка необходимата потенция. Или може в остра ситуация да консултирате пациента по телефона и той има само 30С от посоченото лекарство. Приемлив заместител на 200С, когато е достъпна само 30С, ще бъде разтваряне на 30С в малка бутилка изворна вода; трябва обаче добре  да се разтърсва бутилката преди всяка глътка и вместо с чаена лъжичка да се приема един път супена лъжица или повече. Колкото повече са разтърсванията, толкова по-силно е лекарството.

На практика толкова често съм се сблъсквал с подобни ситуации, когато в края на работния ден отговарях на „остри” телефонни позвънявания, че препоръчвах на пациентите да се снабдят с аптечка от 100 лекарства с потенция 200С, за да им бъде под ръка, когато предписвам лекарството. В повечето магазини за здравословно хранене не може да се намери такава потенция.

От друга страна, ако случая е хроничен, а имате под ръка само висока потенция от нужното лекарство, не се опитвайте да понижите потенцията. При хронично лечение имате време да поръчате LM или 6С, които се доставят обикновено в течение на два дена.

Професионалистът би трябвало да има целия диапазон от лекарства в потенции LM, 6С, 200С, 1М и 10М. Ако се наложи да се даде на пациента няколко зърна в случай на остра ситуация, аз използвам прозрачни пластмасови пликчета с размери 2х4 инча (1 инч=2,540 см), които се затварят удобно и с бяла лепенка, на която пише името на лекарството и начин на приложение.

(Комплект от такива пакетчета евтино може да се намери в опаковъчните магазини).

 

източник :  тук

 Нагоре