« обратно към: Принципи и закони

25 април 2012

Единствено лекарство - и в остър и в хроничен случай

 

Сборник доклади от втора национална конференция по  "Класическа хомеопатия"

Камелия Попова

 

За мен мотото на конференцията - „Единственото лекарство", означава с едно-единствено хомеопатично лекарство да се помогне на пациента да премине от болестно състояние към здраве. Това е мечтата на всеки хомеопат, защото не са много случаите, в които това е възможно. По времето на Ханеман не е било рядкост и някак си по-лесно се е провеждало хомеопатичното лечение.

В наши дни по­ради условията, в които живеем, и поради начина ни на живот -многобройни стресове, потискащи терапии, замърсяване на околната среда и т.н., много малко са хората, които са запазили своята конс­титуция такава, каквато е била в началото на жизнения им път. Ето защо на нас ни се налага да сменяме хомеопатичното лекарство през различни периоди от лечението и да чистим слой след слой до появата на основната конституция. Понякога това трае доста дълго време.

С голяма радост от предоставената ми възможност днес аз ще споделя с вас някои от случаите в моята практика, при които наис­тина едно лекарство помогна пациентът да премине от болестно състояние в състояние на относително здраве. Казвам относително, защото добре ни е известно, че няма напълно здрав човек. Но когато пациентът започне да се справя добре със заобикалящата действител­ност, без това да предизвиква вътрешен дискомфорт, и се чувства добре, тогава значи сме постигнали целта си.

I СЛУЧАЙ:

МЪЖ  45  години, 5.02.1999 г.

Проблеми: от 2 месеца усеща трептенето на сърцето в слънчевия сплит със натиск нагоре, последвано от задушаване, след което остава без сили. При умора има само трептенето в слънчевия сплит, усеща го като че ли нещо чуждо мърда там. Имал същото еднократно преди 6 години, а сега всичко започва на 10.12.1998 г. както си почивал седнал, без предхождащ емоционален стрес. Изведнъж почувствал натиск в слънчевия сплит и нагоре, не е могъл да си поеме въздух няколко секунди, след това получил силно сърцебиене и остро мири­шещо потене под мишниците. Сега тежестта в слънчевия сплит е почти постоянна, като се влошава от свиване на две и има често уриниране при пристъп.

Ускорен пулс постоянно - над 99 удара в минута. Чувства се много уморен и не може да работи. Натиск и болка под лявата ключица, бодяща болка в лявата ръка от подмишницата до лакътя и леко изтръпване на пръстите на лявата ръка. От два месеца има подути пръсти на дясната ръка - товари я много. Има стягане в гръдния кош отстрани с леко изтръпване нагоре до раменете. Червата му къркорят и се подобряват от оригване и отделяне на газове. От два месеца има запек.

Не си спомня нещо особено да се е случило преди два месеца. Силно тилно главоболие, внезапно идва и си отива. Подобрява се от стягане. Страхове - на 11 г. родителите му се развеждат за 1 година и пак се събират. Той тежко преживява това. Смята, че те са държали само на себе си, а не и на него. Сам избира после да живее при бащата на майка си, за да има свобода. Бягал от училище, за да играе футбол. Казва, че бил неориентиран. От 15-годишен е с приятелки. Оженил се е на 30 г. - несполучлив брак. Разведен от 10 години. Преживял го тежко заради детето си. Не може да го забрави, липсва му и чувства вина пред него. След това има бурна любов, но тази жена си отива много брутално. Отвратил се е от жените и вече не може да има чувства към тях - освен към майка си и дъщеря си. Работата му е тежка и психически, и физически - стреми се да угоди на всички и това страшно го товари.

Като работел в Кремиковци, станала авария и приятелите му го натопили. 3-4 нощи прекарал в страх, а дните - в разпити. Оттогава го е страх от приятели. Губи доверие в хората, когато го засегнат. Чувства се разочарован и в душата му остава горчилка. Много е емоционален и раним. Сега не обича компании, предпочита тишина­та. Но обича да танцува. От 1,5 г. няма приятелка и се чувства самотен и комплексиран, но вече няма доверие на жена. Не иска пак да се разочарова. Баща - умрял на 84 г. от рак, имал и диабет. Топлокръвен е. Има много тъмни бенки по тялото.

Предписание: Thuja 200С

1 проследяване: 5.03.99 г.

Почти липсва тежестта в слънчевия сплит, има само мърдане и леко прималяване, по-рядко до 2 пъти на ден. Има главобол - болката се мести по главата. Пулс 72-96. Може да работи. Има още болка в лявата ключица. Пръстите на дясната ръка спадат, но са леко подути. Няма запек. Една вечер е имал подути крака. Още се измо­рява, но не така силно. Шумът не му пречи. Все още трудно влиза в ритъма на всеки човек. Опитва се да се изолира, но се чувства задължен да им угажда, а това му тежи. С всеки човек говори по различен начин. Емоционално - без промяна. Сърцебиене - само в петък и при присвиване на две. Предписание - Thuja 1М.

2 проследяване: 2.04.99 г.

Още по-добре е. Няма умора. Усещането в слънчевия сплит е едва доловимо и не му отнема силите. Главоболие - само един път. Няма натиск в гърдите. Болката от лявата ключица се е преместила в лявата предмишница, влошава се от разваляне на времето. Пръсти­те на лявата ръка са много леко подути. Няма сърцебиене, само леко след храна. Емоционално се чувства по-добре. Без предписание, за­щото лекарството още действа.

3 проследяване: 30.04.1999 г.

Преди 20 години е имал обриви по гръдния кош и под мишницата от потене, следва лющене на кожата, после не е имал. Сега се е появило за един ден. Херпеси - 3 на устата. Имал е една седмица сърцебиене и пулс 90, после всичко е отминало. Пулс 75. Няма главоболие. Сега казва всичко право в очите и му олеква. Преуморил е дясната ръка - подуване в момента. Болка в лявата ключица -затихва. Симптомите отиват към периферията - гъдел в края на пръстите. Емоционално се чувства прекрасно.

Предписание: Thuja 1М

4 проследяване: 9.07.1999 г.

На 18 май имал главоболие за един час. Обрива се в топлото по гърдите и около носа. Един път е имал криза с тежест в слънчевия сплит и 3-4 пъти - нежно потреперване. На моменти се е чувствал уморен, но съвсем за кратко. Има тежест в гръдния кош при разва­ляне на времето. В работата не се уморява, а само в къщи като шета.  Сърцебиене слабо през 2-3 седмици по един път. Вече не се ядосва. Левият му палец на ръката мърда сам от време на време - нов симптом.

Предписание Thuja 1М

5 проследяване: 24.09.99 г.

Два пъти болка в лявата ключица и се разлива към пръстите. Два пъти тилно главоболие за кратко време. Няма безпричинна умора. Сега от 2-3 дни нежно трепкане в слънчевия сплит. Тежест в гръдния кош една вечер като легнал по гръб. Няма сърцебиене. Като се ядоса се скарва и бързо му минава без последици. Палецът не мърда сам. Обривът по гръдния кош почти го няма.

Предписание: Thuja 10М

Скоро се обади и каза, че няма оплаквания, има си нова приятел­ка и се чувства чудесно. Попита дали има смисъл да идва. Пожелах му успех в живата и да се обади само ако има нужда.

II СЛУЧАЙ: момиче на 16 години, 24.09.1998 г.

Много често боледува от тежки бронхити, настинки, преди две години много тежка бронхопневмония - 2 месеца с температура 37,5. Вземала е много антибиотици. Винаги започва със зачервено гърло, кашлица и веднага бронхит. Не вдига висока температура - 37,5°, но трудно я сваля. А при грип -изведнъж висока температура 40° и трудно я сваля. Трудно отхрачва, с хрема е почти постоянно, с жълт и гъст секрет. Така е от малка. Не е карала никакви детски болести.

Много е умна и върши всичко с лекота. Има много приятели -контактна и лъчезарна е. През м. май е имала комоцио от удар във врата, но няма болки в главата. Много обича да говори. Обича много музиката и да танцува. Тренира фигурно пързаляне. Обича високите скорости. Отдават й се езиците. Много обича шоколад и яде всеки ден, а също и сладолед. Обича риба, люто, гъби.

Предписание: Phosphor LM1 десет дни.

1 проследяване: 11.11.98 г.

Не е боледувала. Секрет от носа - увеличен, нос - разранен, с тежест в челото.

Предписание: Phos. 200С

2 проследяване: 12.98 г.

Проблем със зъб. Оправя се след Hyper.

3 проследяване: 15.01.99 г.

Усилено отделяне на секрет без тежест в челото. След истиване предния ден й се гади, има схванат врат, отляво гърлото й е червено без болки.

Предписание: Phos. 200С

4 проследяване: 25.02.1999 г.

Преди два дни е имала кашлица, нещо я пробожда в слънчевия сплит, носът тече, секретът е рядък, температура 37,5°, след потене температурата спада.

Предписание: Phos. 200С

5 проследяване: 15.04.1999 г.

Появява се стара алергия след ходене на село. На дясната ръка е, обривите са подути, червени, като от ухапване от комар, има сърбеж. Преди са били събрани на китката, сега са разпръснати по цялата ръка.

Предписание: Phos. 1М

6 проследяване: 6.09.1999 г.

Била е добре. От предната вечер е с грип - гадене, повръщане, разстройство, вертиго, болки във венците с подуване. Отпадналост, иска да лежи, пие много течности, с тежест в челото.

Предписание: Phos. 1М. След 15 мин. казва, че вече се чувства добре и нищо й няма.

Случаят е приключен. Виждаме, че конституционалното лекар­ство действа безотказно при остри ситуации, въпреки различията в картината, която се появява.

ІІІ СЛУЧАЙ: мъж на 33 години, 1.04.99 г.

Доста пълен, но много подвижен. Оплаквания - дископатия, високо кръвно - 110/180, болки в главата, туптене в окципита, особено преди и след магнитни бури. Откакто се е оженил, по-рядко вдига кръвно. Само когато има главоболие, кръвното е 100/150, иначе е нормално - 80/120. Има болки в краката, в ахилеса от дълго стоене прав в работата. Сега след като се умори, го заболява първо десният крак в ахилеса и преминава после към левия. Дълго време е тренирал вдигане на тежести и бокс, обича силовите спортове и това му е страстта.

Много обича да се движи, да ходи пеша, но когато се умори, има болка в ахилеса, която се отпуска след масаж. В кръста има само отпадналост без болка. Високото кръвно е получил през 1984 г. след смъртта на чичо си, тогава е преживял голям стрес, смъртта е била внезапна, предизвикана от инфаркт. Има изтръпване и подуване на 3-4 пръст на дясната ръка, а понякога и до китката от февруари 1998 г. Не е чувствал изтръпването само докато е строял 3 месеца къща,  много е бил преуморен, но нищо не го е боляло. След това се е почувствал много изморен и отпаднал. Това продължава и досега. Обича да си седи вкъщи при семейството, да играе със сина си, тогава всичко му минава.

Стресове: В казармата е бил малтретиран, там е отслабнал с 30 кг и е влязъл в болница, защото освен безсилието е имал силни бодежи в сърдечната област. През 1992 г. са ги обрали и им взели всичко от апартамента. Сега говори за това спокойно, но тогава е бил много зле. Нервирал се е, че е безсилен, че не са открили крадците. Мисли, че ако ги е заварил, е щял да ги убие, въпреки че не е така агресивен по принцип. Иначе е много емоционален, никога не вдига скандали, но обича бурно да се изразява.

Не може да стои бездействено, винаги си намира работа и по възможност да е на открито. Обича много да помага на близки и познати с работа, а не да дава съвети. За него събирането на сено на село е почивка. Страховете му са само финансови, други страхове няма. Като малък го е било страх от тъмно и от баща му, който е бил строг, изряден, но справедлив.

В хранителния режим всичко е умерено. Не обича сладко и люто. Обича да си хапва вкусно приготвена храна, само да не е мазно и тлъсто. Има алергия към нитратите - ситни червени пъпчици по гърба и краката, сърбят след като изчезне червенината.

Трудно се разболява. Като малък е имал синузит - сега е без оплаквания. На 6 години е паднал в кладенец, но не се е уплашил, само го е било яд, че си е счупил часовника. Преди да направи нещо, го обмисля с подробности и после го прави, като го изпипва. Не е много приказлив, не обича шумни компании, но много обича да танцува.

Предписание: Rhus toxicodendron 200С

1 проследяване: 10.05.1999 г.

Сега се чувства по-добре. Не е имал главоболие, кръвното в началото е било трайно високо и след една седмица е станало 80/120, такова е и досега. Краката не са го болели дори след натоварване. Дясната ръка не е изтръпвала дори след физическо натоварване. Отпадналостта в кръста остава непроменена. Остава без предписа­ние.

2 проследяване: 27.08.1999 г.

Чувствал се е много добре, без оплаквания. Заразил се е с конюн­ктивит от сина си преди 10 дни, минало му е за 2 дни без лекарства, но преди 5 дни лявото ухо го заболяло, слагал си компреси и то протекло. След един ден го заболяло и дясното ухо, пил антибиотик augmentin. На втория ден се появяват оплакванията - дясната ръка започва да изтръпва и да се подува. Кръстът го е заболял, това не му се е случвало отдавна. Кръвното е нормално.

Предписание: Rhus-t. 1М

3 проследяване: 18.10.1999 г.

Не е имал проблеми, само три пъти през около 15 дни е получа­вал световъртеж без причина за кратко. Като малък е имал удари по главата. На ходилото и прасеца са избили червени ситни пъпчици, после кожата била червена и суха, със сърбеж и за две седмици всичко е изчезнало. Кръвно 85/135. Иначе се чувства добре. Дясната ръка е леко изтръпнала от 4 дни. Предписание: Rhus-t. 50М и предполагам, че това ще е краят на случая, само с три приема на лекарство.

Нагоре