« обратно към: Принципи и закони

13 май 2013

Предразположеност към хронични болести

Доц. д-р Станка МихалковаMiasm.jpegСлед откриването на хомеопатичния метод Самуел Ханеман в продължение на 20 години непрекъснато го усъвършенствал. Като проследил резултатите от хомеопатичното лечение той констатирал факта, че не е успял да излекува всички пациенти. При някои от тях, въпреки намирането на подходящото лекарство, не се е получавало съществено подобрение. Той наблюдавал и анализирал отново тези случаи, докато открил, че всички те имат в своя живот или в поколенията преди тях сериозни заболявания. Ханеман стига до извода, че прекарана болест или фамилната обремененост е причината за някои заболявания при тези хора. Той нарича тази болестна предразположеност “миазъм”. Миазмът е отпечатък от болест, който се предава от поколение в поколение без винаги да се изявява самата болест. Много често хората не знаят за своята фамилна обремененост, но признаците са налице.


Всеки от миазмите е свързан с определени фамилни болести - сифилисът, гонореята, туберкулозата, маларията, диабетът, ракът, могат да се предават в поколенията. Установено е наличието на три основни миазъма - ПСОРА, СИФИЛИС и СИКОЗА.


Псората е най-общият миазъм - в неговата история има различни болести, включително и проказата. Ханеман нарича псората “Кошче за отпадъци”. Това включва всички, потиснати с неправилно лечение заболявания, които са останали на дълбоко ниво в човешкия организъм и са се предавали в поколенията. Това са потискания вследствие на алопатично лечение, ваксини, имунизации и др. Псората води до зацикляне, до липса на реакция. Характерна е ниска енергия, липса на активност, бедност и изчерпаност на всички нива – мисловно, емоционално, физическо. Това е основата на която протича всичко останало. Идеята за “псора” е всичко, което намалява жизнеността на човешката раса. Девизаът на псората е “Аз не мога”. Животът на човека е кратък и с понижена активност. Той има вътрешна тревожност, не е сигурен в себе си, има страх от неуспех. Ако нямат псора, каквото и да им се случи, хората се справят.


Сифилисът е миазъм, идващ от съответната болест – сифилис. Той е свързан с идеята за разяждане, разрушаване на организма, особено на костите. Поведението на такъв човек е деструктивно. Самият той разрушава собствения си живот. Чувства се като притиснат до стената. Девизът е “Убий или ще бъдеш убит”. Прояви на този миязъм са желанията за самоубийство, тъга, депресия, самообвинение, самокритика. В основата е гняв насочен навътре.


Сикозата е миазъм на болестта гонорея(трипер). Идеята е свързана с прекалена активност на всички нива. При гонореята се наблюдава това под формата на обилни секреции, отделяния, кондиломи. С този миазъм са свързани всички процеси с прекалена интензивност и разраствания. Сикотичния миазъм влияе върху сърцето. Характерни са различни сърдечно-съдови оплаквания. Хората с гонорея живеят живот, в който с всичко се прекалява – удоволствия, секс, храна. Девизът на сикозата е “Аз трябва”. Имат много желания, стремеж за притежаване на много неща, обвиняват другите за собствените си неуспехи, много са припряни и прибързани. Те са най-честите жертви на заразяване със спин, тъй като са хиперсексуални, могат да имат връзка с много партньори и не вземат предпазни мерки.


На основата на тези три основни миазъма се развиват някои вторични миазми, които също имат определени характеристики. Най-важните от тях са :


Туберкулоза – развива се на основата на сифилиса и псората. Той е свързан с болести на белите дробове и всички увреждания в гръдния кош. На психическо ниво се наблюдава силно желание за пътуване и силно чувство на недоволство.


Рак – основата върху която се развива болестта рак е съставена и от трите основни миазъма - псората, сифилис и сикоза. Заболяването протича в зависимост от баланса между тях. При преобладаване на псора имаме бавно развиващ се рак след 40 годишна възраст; сифилис – бързоразвиващ се , деструктивен рак, левкимия; сикоза – много, бързо развиващи се тумори, метастази. Често ракът се развива там, където е имало туберкулинов миазъм. Една от психическите причини за активиране на миазмът “ рак” е потискането на емоциите. Ракът засяга хора, които не изразяват своите емоции.


Следните детски болести могат да бъдат разгледани като свързани с основните миазми в различна степен:


Морбили – силно изявени псора и сикоза и по-слабо сифилис;


Варицела – най-силно изявена псира, на второ място сифилис и на трето място сикоза;


Скарлатина – слабо изявени псора и сифилис;


Магарешка кашлица – най- силно изявена сикоза, следвана от сифилис и накрая псора;


Заушка – силно изявена сикоза и слабо псора.За да се открие преобладаващият миазъм е необходимо добре да се проучат не само физическите оплаквания, но и психическите особености на човека. Така например поведението на хора, с различен миазъм е различно в следните жизнени ситуации:


При опасност : псора - вцепенява се, застива; сифилис - атакува; сикоза – колебае се, оттегля се като страхливец с чувство за вина.


При трудности: псора - раздразнителност; сифилис - холерични реакции; сикоза – грубо реагира.


При влюбване: псора - съзерцателен, стеснителен, с развито въображение; сифилис - перверзен, садомазохистичен; сикоза – сексуален, ексцентричен.


При ревност: псора - подценява себе си, надценява партньора; сифилис - отмъстителен, иска му се да убие изневерилия; сикоза – до толкова е сигурен в своето превъзходство, че не допуска да има съперник.


При умствена дейност: псора - много лоша памет, но когато запомни нещо никога не го забравя; сифилис - творчески настроен ум, спомня си добре минали събития и детайли, завършва всичко започнато; сикоза – много бърз ум, лесно запаметява и лесно си го припомня, вечно бърза, все прави нещо, но не го довършва.


При пиене на алкохол: псора - седи пред чашата и отпива от време на време, предпочита да пие тихо, насаме; сифилис - използва алкохола за самороазрушаване; сикоза – пие, защото това е социално прието, пие в компрания, за да общува.


При безсъние: псора - не може да спи, защото има много идеи; сифилис - има голямо напрежение на емоционално ниво от потиснати емоции и това му пречи да заспи, физическите болки също се влошават нощно време; сикоза – поради голямото бързане през деня, не може да се успокои и да заспи.


Ако имаме миазъм, който може да се определи е необходимо да се вземе т.н. “миазматично хомеопатично лекарство”, направено от самата болест. Такива лекарства са за псора - Psorinum; за сифилисSyphilinum ; за сикозаMedorrhinum; за туберкулоза Tuberculinum; за рак – Carcinosin.


Ако миазмът е доста отдалечен във времето – три-четири поколения пак се лекува, но с лекарства, за които е установено че действат при този миазъм. Има групи хомеопатични лекарства, които повлияват определени миазми. Например, хомеопатичните лекарства, направени от метали – злато, живак и др. действат при сифилитичния миазъм. Ако обаче те не помогнат е необходимо да се даде Syphilinum за да може показаното хомеопатично лекарство да подейства.


Необходимо е миазмите да се лекуват за да не се предадат на следващите поколения. Тяхното наличие може да се установи от опитен класически хомеопат.

Нагоре