« обратно към: Хомеопатични случаи с растения и животни

23 декември 2011

Принципът на подобието при растенията

Сборник доклади от третата национална конференция  Класическа хомеопатия

 

Сения Атанасова

 

Обикновен орех

Първите хора на земята Адам и Ева се ползвали от благата в изобилие, докато били в Райската градина. След грехопадението познали злото, непосилния труд и болката.

Щом се наруши връзката със Създателя, започват противоречията в живота на човека. Свидетели сме в съвременното общество на прояви и действия, които са в разрез с природните закони. Живеейки в „невежество", човекът руши и замърсява жизненото си пространство, което е аналогично като процес и в тялото на клетъчно и енергийно ниво. Замърсена е водата, почвата се третира с изкуствени торове и препарати, масово се секат и изгарят гори и плодни дръвчета, съдържанието на тежки елементи във въздуха не е обнадеждаващо. Изпитанията, които преживяваме, са, за да ни се даде шанс да си припомним Божиите заповеди, за да се ползваме от благата разумно и рационално. Много по-евтино и здравословно е човек да живее природосъобразно. Колкото и многобройни да са природните ресурси, не е добра идея да се продължава в същия дух на експлоатация, без да се помисля дори за последствията от тази неразумност, алчност и невежество по отношение на природата и човешкия род. Човек доброволно се самоограничава и влиза в ролята на жертва, нарушавайки природните закони. Важно е отношението ни към другите хора, животни, растения, минерали... Да не гледаме на тях единствено и само консумативно.

В този смисъл хомеопатията е един от безценните дарове, които можем да ползваме, за да се спре безогледното замърсяване и разрушение на планетата Земя. Хомеопатичното лечение помага на жизнената сила да се справи с първопричината, водеща до проблеми на всички нива - умствено, емоционално, физическо. Всичко покрай нас е енергия в различните ѝ проявления. И тази енергия е в постоянно движение.

Основен принцип в хомеопатията е принципът на подобието. Вярваме или не, подобното лекува подобно, когато лекарството се даде въз основа на тоталността на симптомите.

И при растенията можем да разчитаме на успех, ако успеем да стигнем до причината, т.нар. „център на случая".

Спомням си преди две години, когато споделих с нашата преподавателка от Лондонския колеж по класическа хомеопатия Анджела Нийдъм, че орехът ни в двора видимо е започнал да изсъхва и не се разлиства, въпреки разгара на пролетта. Тогава тя се усмихна и ми отговори, че „трябва да поговоря с него, защото растенията също имат проблеми". Прекарах известно време край ореха, като се опитвах да разбера какво му пречи да черпи с корените си жизнените сокове от почвата и да се разлиства. Питах се, медитирах, мислено разговарях с него. Спрях се на идеята за недостиг на необходими хранителни вещества и минерали в почвата. Това означава бедност, недостиг, което е Псората като миазъм или това е основата на всички последващи миазми. В един съд с минерална вода капнах няколко капки Psorin 30С - това беше потенцията, в която имах лекарството. Полях в основата ореха три пъти в три поредни дни. До две седмици забелязахме промяната - започна да се разлиства. За един месец дървото се облече в зелената си премяна.

Интересът ни към растенията и възможностите на хомеопатията чрез принципа на подобието да се постигнат по-добри и природосъобразни резултати се засили през лятото на 1999 г., когато по стечение на обстоятелствата се озовахме в Бургаско. Идеята беше екологично земеделие - никакви изкуствени торове и препарати за третиране на вредители по растенията (домати, дини, пъпеши, тикви, зеле, чушки, краставици, картофи, овощни дървета и др.)

Ето някои от случаите, в които сме използвали хомеопатични разтвори. Кучето на наши познати счупи една от краставичките в основата на стеблото й. Съединихме двете части, привързахме ги към колче, за да не се разместят и поливахме с разтвор на Arnica LM1 няколко дни. В началото растението започна да изсъхва и тогава го поляхме с вода с няколко капки Psorin 30С. Това беше краставичката, от която след „лечението" откъснахме доста корнишони. От голямо значение е и отношението към растенията - както към всичко в природата - любов и загриженост!

Една сутрин забелязахме, че листата на една от дините, а те са много интересни и красиви, се свиват като попарени от слана и цветът им се променя към по-тъмно зелено. Останалите дини, също засадени от семка, бяха свежи и видимо не се забелязваше да има вредители по тях. След „интервюто" с динята, аналогично на това с ореха, стигнахме до извода, че в корените ѝ са попаднали останки от машинно масло, а също и известно количество блажна боя. Вода с няколко капки Petroleum 30С еднократно помогнаха растението да се пребори с възникналия проблем и то постепенно се освежи и продължи да расте и да дава вкусни дини, една от които - сочна и ароматна, изядохме в края на месец октомври 1999 г.

Преместването на овощни дръвчета обикновено се прави късна есен или ранна пролет през активния растеж. Това лято решихме да опитаме с една черница през категорично най-неподходящото време - началото на август, в най-знойните жеги. Преди пресаждането я поляхме с разтвор на Arnica и тогава я изкоренихме. Новото място напоихме обилно с вода с Arnica и тогава я засадихме. Отново поляхме засаденото дърво за травмите и „стреса" от преместването. Още същия ден листата му посърнаха. На другия ден го поляхме с вода с Psorin 30С. Противно на очакванията на съседите черницата се прихвана и ще очакваме с нетърпение вкусните й плодове.

Още през миналата година забелязахме, че в активния период на листене на зелето го нападат малки черни летящи буболечки, които правят листата на сито и те изсъхват. Тази година, тъй като отново не искахме да го пръскаме с карате или други химически препарати, направихме майчин разтвор от няколко стрити и изсушени мушици. Потенцирахме ги до 3D - това бяха възможностите ни там според условията.

Пръскахме неколкократно в продължение на една седмица зелевите листа с разтвор от така приготвеното лекарство. Видимо намаляха вредителите и ядохме зеле - собствено производство. Макар че не стана едро и много твърдо като това на другите хора, които многократно го пръскаха с посочения вече химически препарат, уверяваме ви - беше много вкусно. Имаме намерение следващото лято да приготвим хомеопатично лекарство поне в потенция 6С, с което ще подсетим неканените гости да не ни изяждат цялата храна!

Искахме да споделим с вас една част от нашата опитност с растенията, като не липсва и такава с местните баби и дядовци в по-напреднала възраст, както и с животни. Спряхме се приоритетно на темата за растенията, тъй като е необходимо да минат години, за да се възстанови нарушеното равновесие в растителния свят, да се освободи земята от вредните вещества и тежки елементи, с които е пропита почвата. С тях се хранят растения, дървета и след консумация на плодовете им попадат в организма на човека. Така и се затваря омагьосаният кръг, от който е крайно време поне да се опитаме да излезем, всички заедно... Всеки може да поеме своята отговорност, било като консуматор или производител, разпространител или дори само като съпричастен.

Знаем за миазмите, които се предават от поколение на поколение, както и за последствията. Дори и тези, които за първи път чуват, виждат или научават за тях, сами са свидетели на техните проявления в съвременния живот: насилие, агресия, саморазрушение, лъжа, лицемерие, бягство от отговорност и т.н. Все повече и по-обезпокояващи прояви на физическо ниво от най-ранна детска възраст: задълбочаваща се патология във всяко следващо поколение.

Ако всеки сам поеме отговорност за собствените си постъпки и промени отношението си към природата, като спазва космичните закони, то постепенно ще започнем да се измъкваме от блатото, което човек създава, доброволно стои в него и търси вината другаде... И това главно поради невежеството, в което тъне, колкото повече се отдалечава от истината. Все още имаме шансове, които не трябва да пропиляваме, за да се върнем към извора на мъдростта, от който, като пием, ще стигнем до истината!!!

Нагоре