« обратно към: Хомеопатични случаи с растения и животни

10 май 2012

Случаят с котарака Рипли

СЛУЧАЯТ С КОТАРАКА РИПЛИ

Нели Стефанова

Рипли е оранжево-кафяв котарак на година и половина. Обичай­но е игрив, палав и своенравен. Поради това, че започна много активно да маркира с урина всички шкафове и ъгълчета в жилището, наскоро беше скопен.След операцията получи Arn. 200С  еднократно. Раната заздравя­ваше бързо, но когато започна да го сърби при зарастването, той я разкъса, опитвайки се да извади конеца. Тогава отново беше заведен при ветеринар за второ зашиване. На третия ден след това поведени­ето му се промени рязко. Започна да се крие под китеника на фотьой­ла или в един тъмен и труднодостъпен ъгъл. Спря да се храни, да пие вода и дълго време не беше ходил по голяма и малка нужда. При прегледа зениците му изглеждаха уголемени и бавно реагиращи на светлината (почти не се свиваха). Когато го държах, съвсем осезаемо трепереше, сякаш се тресеше. Разрезът на операцията беше червен.

Първаначално му дадох Ign. LM1 една доза, защото това лекар­ство му беше помогнало при едно предишно заболяване с повръщане на кръв. Около един час след лекарството нямаше никакъв резултат - Рипли все така стоеше тих и кротък в тъмния ъгъл. Не искаше да бъде докосван. Тогава преразгледах случая и взех следните рубрики.

  1. Mind, Hide, desire to - Умствени, желание да се крие.
  2. Eye, Pupils, dilated - Очи, зеници, разширени
  3. General, Trembling, externally - Общи, треперене, външно
  4. Mind, Eating, refuse to eat - Ум, ядене, отказва да яде
  5. Mind, quite disposition - Ум, тих, кротък
  6. Mind, escape, attempts to - Ум, опитва се да избяга
  7. General, Cover, amel. and desire - Общи, завиване, подобрява и желае
  8. Mind, Fear, noise from - Ум, страх от шум

От реперторизацията излезе Bell, с 15 точки (от 8 рубрики), така че му дадох Bell. 200С една доза. Ign. излезе на второ място с 11 точки.

10 минути след това Рипли отиде при паничката си и започна да яде. След това се изходи и по голяма и по малка нужда. Зениците му бързо започнаха да реагират нормално на светлината и той спря да се крие. На другия ден разрезът беше силно избледнял. На третия ден Рипли беше станал отново игрив, палав и имаше огромен апетит. Интересното за мен е, че в рубриката General, inflamation, wounds of (Общи, възпаление, рани, на) Bell, липсва. Но в общата Redness (червенина) тя присъства на 3-та степен.

Нагоре