« обратно към: Хомеопатични случаи

03 януари 2012

Хомеопатия в детска възраст

Сборник доклади от първата  национална конференция  "Класическа хомеопатия"

 

Д-р Виолета Джерекарова

 

Уважаеми колеги, искам да ви представя няколко случая на деца, на които съм предписала хомеопатично лекарство. Смятам, че е интересно да ги споменем по няколко причини. Децата, особено тези случаи, при които няма тежки органни нарушения, много бързо реагират на хомеопатичното лечение. При тях лесно можем да се ориентираме дали настъпилите реакции са лечебна криза или доказ­ване на лекарството.

В повечето случаи децата са искрени и дават много точна инфор­мация какво чувстват и какво изпитват. Втората причина поради която смятам, че лечението на тези деца е успешно е, че родителите на тези деца са запознати с хомеопатията, съгласни са с нейните принципи и се доверяват на хомеопата.

И трите деца не са боледували от сериозни заболявания, поради което не са лекувани с антибиотици и хормонални препарати. Може би това са идеалните случаи за хоме­опата.


I случай

Datura stramonium

Момче на 12 години. Основен проблем - тикове на очите - непроизволни движения на очите нагоре и надолу, често примигва­не. Тиковете зачестяват много при притеснение и страх. Заеква на първата сричка - влошава се при емоционално напрежение. Детето е много интелигентно, много музикален (свири на пиано), рисува много добре.

Силно привързан към майка си. Не се отделя от нея, въпреки че вече е в тинейджърска възраст. Заекването се е появило още с про-говарянето, а тиковете след първата раздяла с майката - когато е бил на 6 години и се е разделил с майка си за първи път за 1 месец.

Много агресивен спрямо по-големи деца - бие се, рита, хапе, не позволява да му вземат вещите. Предпочита да играе с по-малки деца.

Първо дете на майката, роден в началото на седмия месец от бременността - тежал само 1 kg и 700 g. Около 20 дни е бил в кувьоз и още един месец в интензивно отделение, отделен от майката, не е кърмен.

Има много страхове - от изпити, от тъмнина, страх да остава сам в тъмното, страх от промени, да не се случи нещо лошо с майка му, страх от течаща вода.

В първите месеци след раждането имал дребен червен обрив около генеталиите.

Спи по корем, много топлокръвен и жаден.От храните мрази бамя и зелен боб. Обича шоколад, сладолед и сладки неща. Хобито му са компютрите и влаковете. Много обича животни и непрекъснато отглежда риби, котка, бездомни кучета. Често избухва - крещи, пла­че, обижда, удря, като по-малък хапел.

При разговора с майката тя сподели, че няколко години преди раждането е боледувала от гонорея и дълго време е лекувана с анти­биотици.

Като реперторизираме случая, вземайки рубриките за тикове на ОЧИТЕ, заекване, страх от тъмнина, страх от нещо лошо, агресивност, трудно раждане - лекарството с най-голяма тоталност на симптомите е Stramonium. От друга страна много ясно се вижда миазматичното влияние на сикотичния миазъм - майка, боледувала от гонорея, която е потисната с антибиотици, детето е родено с обрив около генитали­ите, прекомерна любов към животните, има ексцентрични интереси, спи по корем, отвращение към слизести храни - това ни дава карти­ната на Medorrhinum.

Тъй като лекувах и майката и бащата, реших първо да дам на цялото семейство Med. LM1.

След една седмица детето получи дребен червен обрив по гени­талиите, лицето и ръцете. Тъй като и родителите имаха реакции, след приема на Med. реших че лекарството работи и изчаках един месец. Обривът постепенно отзвуча, без да бъде третиран с мазила.

По отношение на другите симптоми нямаше промяна, освен че е станал още по-избухлив и раздразнителен. Предписах му Stramonium LM1 - 10 дни.

След шестия прием, майката се обади и съобщи, че детето ста­нало много сънливо, сутрин става много трудно, по-рядко избухва, когато се ядоса само плаче. Изчаках един месец. При следващата консултация - майката съобщи, че заекването значително намалява, заеква само при много силно притеснение - преди изпит. Тикът на очите също се е повлиял, появява се по-рядко и се овладява по-лесно. Според майката той като че ли изведнъж е пораснал психически. Значително по-спокоен е, спи сам в стаята.

Майката сподели нещо много интересно. След като започнала да дава на детето Stram., самата тя е почувствала действието на лекарс­твото. Тя каза „Много странно, изведнъж усетих, че съм жена, че имам матка и яйчници". Явно това ми доказва дистанционното дейс­твие на хомеопатичните лекарства. Ако си спомним за Ханеман, в последните години на своята практика, той е предписвал лекарствата да се помирисват, а не да се пият.

Предписах на детето 200С Strain. 5 дни. След месец се видяхме отново - заекването е изчезнало, тикове имал само два пъти, при силно притеснение от предстоящи изпит и контролно. Рядко избухва, спи сам, не крещи и плаче по дребни поводи, общува пълноценно с децата.

Решихме да вземе една доза Stram. 1М, след което да изчакам и да дам втори прием само ако има връщане на стари симптоми. До момента това не се е наложило.

В този случай смятам, че успешното лечение се дължи и на факта, че детето не е ваксинирано, а когато е боледувал от остри заболява­ния, е лекуван само с билки.


II случай

 


Момиче на 8 години. Основен проблем - нощни кошмари всяка вечер, след което плаче и не може да заспи. Не може да заспива, ако няма някой при нея.

Детето е много умно, много контактна и любопитна.

Кошмарите започнали, след като апартаментът им е бил разбит и ограбен, а детето първо е влязло в апартамента след това. Оттогава започнала да сънува страшни сънища - за крадци, за акули, за чудо­вища, за крадци, които я преследват. Появил се страх от тъмното. Мисли че в мрака се спотайват сенки, които ще я нападнат. Има страх да спи сама и да остава сама на тъмно.

Като характер е много емоционална, много контактна, усмихна­та, голяма бъбрица, пее, рисува, обича да танцува.

Докато говорим, непрекъснато се усмихва, разсейва се, пипа навсякъде. Няма нищо против да я погалиш, а ако я похваля се разтапя от удоволствие.

Според майката е много разсеяна. Непрекъснато се захваща с нещо и го изоставя недовършено. Много бързо се изморява и винаги е готова да си подремне, дори и в училище. Лесно се смее и плаче. Има много приятели и непрекъснато им подарява играчките си.

Толкова много говори и бърза, че често не довършва думите. Много топлокръвна и много жадна. Изпива много течности навед­нъж. Ако боледува, винаги повръща и се обезводнява бърдо.

Много любвеобилна и привързана към майка си. Лесно се при­теснява. Въобще е много спонтанна във всичко. Често получава кръвоизливи от носа, лесно се изтощава и заспива бързо.

От храните предпочита шоколад, месо и зеленчуци.

При реперторизацията Phosphorus е лекарството, което най-то­тално покрива симптомите - разсеяна, отсъстваща умствено, любя­ща, мъка, когато е сама, страх от смъртта, страх когато е сама и т.н.

Но тъй като кошмарите и страховете са настъпили внезапно и са последица от емоционален шок - предписах й Aconite 200 С. След 2 седмици майката се обади и каза, че има видим ефект от лекарството. Но все пак имаше промяна. Станала е по-плачлива, не помни какво сънува, но пак се буди нощно време и дълго не може да заспи.

Предписах й Phosphorus 200С 3 пъти по 1 гр.

След около месец майката дойде и съобщи, че вече не сънува кошмари, буди се нощем, но не всяка нощ и не плаче. Няколко пъти е имала обилни кръвоизливи от носа. Заспива сама, но на светло.

Предписах й Phosphorus LM1, явно е, че лекарството действа, но сметнах, че е необходима по-лека потенция.

Постепенно детето се успокои, започна да спи нормално, без да се буди, не се страхува от крадци и нападение, заспива сама.

Повече от година не е имала емоционални проблеми.

Нагоре