« обратно към: Хомеопатични случаи

17 януари 2012

Сезонът на гриповете

С  любезното съдействие на в. "Класическа хомеопатия"

 

 

Едва застудя и в автобусите се чуват кихавици и   кашлица, по спирките, под дъжда подскачат деца, в апартаменти с изключено парно зъзнат и млади, и възрастни. Сезонът на гриповете и настинките дойде.

Грипът е остро вирусно респираторно заболяване и протича с обща интоксикация и катарални възпалителни изменения в лигавицата на горните дихателни пътища. Характерна е епидемичната форма на разпространение, постоянно движение на грипните вируси сред населението и периодично развитие на грипните пандемии - през 10-12 години поради смяна на типа и подтипа на грипните вируси, и епидемии - през 1-3 години при поява на нови варианти.

Настинката няма епидемичен характер. Тя се дължи на излагане на неблагоприятни въздействия, които понижават активността на имунозащитните бариери и патогенният елемент прониква през лигавицата на горните дихателни пътища. Настинката може да се преодолее и от самия организъм, без чужда намеса, но ако имунната система е с понижена реативоспособност добре подбраното хомеопатично лекарство за конкретния пациент ще ви спести не само антибиотиците, но и последствията от тях.

Ето някои от най-често използваните лекарства при грип и простудни заболявания:

 

BELLADONA (Bell.)

Често сс използва при висока температура, нарича се "аспиринът на хомеопатията". Началото е остро, внезапно, тежко. Главата е гореща, лицето е зачервено. Пациентът не е на себе си. Понякога е с делириум. Има пулсиращо главобволие. Няма жажда. Не обича да бъде докосван. Има разширени зеници. Обикновено усеща вътрешен студ, но външно е горещ. Лицето и главата са горещи, а краката - студени. Пулсът е скачащ, като че ли преминават сачми.

ACONIT (Асоn.)

е подобен на Bell, и често се налага да се диференцира. Има внезапно и много жестоко начало, с висока температура, обикновено вечер. Суха изгаряща треска. Лицето е силно зачервено, но ако пациентът се изправи то побледнява. Зениците са стеснени. Пациентът пие големи количества вода, а другите течности му се струват горчиви. Огромна нервна възбудимост, силен страх, че умира. Халюцинации, особено нощем. Суха кашлица. Асоn. е лекарство за самото начало на заболяването, няма смисъл да се дава на втория или третия ден.

CHAMOMILLA (Cham.)

се изпозува главно при деца. Тези три лекарства се наричат "ABC" на хомеопатията. Симптомите се появяват често към 21-23 ч., без жажда, с треперене на тялото, особено при събличане. Има бърза смяна на втрисане и горещина. Пациентът е възбуден. Изпотяването е много горещо, често по лицето и косата и особено след храна, при заспиване. Обикновено едната буза е гореща и зачервена, а другата - бледа и студена. Болките са непоносими, поведението е неприятно. Това е бебето, чийто плач ви дразни. То сс успокоява само ако го носите на ръце и го люлеете. Кашлицата е спазматична, суха, раздираща, болезнена. Кашлят през нощта, на пристъпи, но без да се събуждат.

NUX VOMICA (Nux-v.)

Тук също виждаме раздразнителен пациент. Той е много зиморничав, получава тръпки при всяко движение и затова стои неподвижно. Влошава се сутрин, особено между 3 и 4 ч., при сухо време, студен въздух. Nux-v. се подобрява вечер, докато си почива и във влажно време, което е необичайно.

PULSATILLA (Puls.)

е важно лекарство за деца, особено за тези, които винаги имат нужда от внимание, плачат и искат да се "лепнат" за някого, да бъдат гушкани и носени. Секретът от носа е гъст, жълто-зелен, без да наранява кожата. При фебрилни състояния НЕ СА ЖАДНИ! Изморяваща, упорита кашлица, особено през нощта и при лежане, с болка в гърдите. Лекарството е подходящо за болки в ушите, особено отляво. Честа причина за заболяването са мокри крака, или започва с болки в ушите след плуване. Дрезгавост на гласа при влизане в топла стая. Втрисане и изпотяване - едностранно, а температурата е по цялото тяло.

ARSENICUM (Ars.)

често е с внезапно начало, пациентите са изтощени, неспокойни. Изпитват голяма слабост и имат изключително усещане за изгаряне вътре в тялото си, но външно са студени. Искат да бъдат добре завити, подобряват се от топло, а главата си искат да държат на студено. Страх ги е да не умрат. Трябва непрекъснато да има някой до тях. Изпитват голяма жажда, но пият на малки глътки. Устните, гърлото и устата са сухи. Влошават се в 1 ч. през нощта и след обяд. Подобряват се от топлина и топли напитки. Странното при тях е изгарящата болка, която се подобрява от топлина.

BRYONIA (Bry.)

прилича на Bell., но оплакванията започват бавно. Болките са много тежки, пациентът лежи на засегнатата си страна без да помръдне (обратното на Ars.). Не желае да отговаря на въпросите ви, защото дори движението на устните е болезнено за него. Главоболие, често в челото. Обилно потене. Болки по цялото тяло, особено в гърба. Голяма жажда като Асоn. и тежък запек. Ключов симптом: влошава се от най-малкото движение. Температурата може да бъде невисока, но постоянна. Вгу. може да чувства студ, но лицето е червено, а главата - гореща. Кашлицата е много, много суха. Може да премине в съсотяние на Rhus-t.

Нагоре