« обратно към: Хомеопатични случаи

24 януари 2012

Спешни кардиологични случаи


С  любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия


 

 

 

 

 

 

 

Сърцебиене oт възбуда - Aconite.

Сърцебиене от скръб - Ignatia.

Сърцебиене от радост при събуждане - Coffea.

Сърцебиене от страст - Chamomilla.

Сърцебиене oт уплаха или страх - Opium  или Veratrum.

Сърцебиене oт пренатоварване -Arnica.

Сърцебиене oт конгестии (застой) -Aconite, Belladonna.

Сърцебиене oт лошо храносмилане -Nux vomica, Pulsatilla.

Нервно сърцебиене - Aconite, Belladonna, Moschus, Spiglia, Cactus, Arsenic и Thyroidin- подходящ за пациенти c увеличена щитовидна жлеза.


Най-черната статистика у нас е свързана със сърдечно-съдовите заболявания. Оказва се, че на всеки три минути "от сърце"умира по един българин, което годишно прави над 150 000 души. Пак годишно 16 000 получават инфаркт, а около 20 000 - инсулт. Половин милион са хората с исхемична болест на сърцето, а три пъти повече страдат от високо кръвно налягане. Най-лошото е, че у нас липсва профилактика и кардиологията е безсилна в първите часове след удара - 50 на сто от всички удари завършват със смърт.

Тази твърде трагична ситуация прави съвсем актуална статията на д-р Р. ДЪБИ, публикувана в сп. "The Homeopathic prestige".

Сърцето е централна помпена станция, разположена леко наляво зад гръдната кост в гръдната кухина. То е крушовиден мускулен орган, изграден от съединителни тъкани. Покрито е с мембрана, известна като перикард. Сърцето работи от раждането до смъртта, без грешки и без никаква почивка. Символизира съществуването на човека и неговия живот в истинския смисъл на думата. Неговият ред е редът на живота, а нарушенията му, при липса на точна медицинска намеса, са равни на смърт. Всеки вид отлагане или пренебрежителност, свързани със сърдечни нарушения могат да вземат сериозен обрат във времето, причинявайки голяма заплаха за неоценимия човешки живот.

В повечето случаи то не се съгласява с молби, ако нарушенията не са правилно оценени, както и ако не се води борба с помощта на подходящи лекарства и показано за случая поведение. Обикновено хората смятат, че хомеопатичната система на лечение няма възможност за действие в острите и спешни кардиоллогични случаи. Но факт е, че дори те могат да бъдат контролирани от симптоматични и конституционални лекарства.

Нарушенията, свързани със сърцето като Angina pectoris (гръдна жаба, т.е. стенокардия), синкоп или периоди на слабост, сърцебиене, неравномерности в работата на сърцето, интермитентен пулс, аневризма, флебит или възпаление на вените и варикозни вени и т.н., са чести нарушения на сърцето, с които хомеопатията успешно се бори.

Най-честите причини за сърдечни нарушения са ревматична болест в детството, пренапрягане - умствено и физическо, тревожност, твърде малко почивка в средна възраст.Това са по-скоро предразполагащи фактори, отколкото непосредствени причини за сърдечните заболявания. Грип, заболяване на бъбреците и атером (дегенерация на стените на артериите) също могат да играят предразполагаща роля при по-възрастни хора.

Освен органичните, други, фактори също могат да причинят нарушения в сърцето. Това са чисто временни причини, като например сърцебиене от изнемощяване и лошо храносмилане. Хора, които са умствено неспокойни, физически напрегнати и социално слаби, също страдат от различни функционални нарушения на сърцето. Не се откриват никакви патологични изследвания за установяване на мястото на нарушението, но пациентът дава данни за своето заболяване на лекаря. Трябва да се спомене, че органичните засягания на сърцето в значителна степен могат да се повлияят и животът значително да се удължи чрез благоразумно хомеопатично лечение.

Arnica montana е едно обикновено лекарство в нашата Материя медика. То е познато като "Крал на лекарствата за нараняване". Но също така е лекарство от особена важност при сърдечни нарушения, дължащи се на свръх-натоварване и недостатъчна почивка.Лекарствата за поражения, дължащи се на други причини, са изброени по-долу, заедно с по-забележителните си симптоми.

Angina Pectoris или внезапни, остри болки в гърдите.

Характеризира се с внезапни, тежки пароксизми от болки с чувство за стягане, парене, свързано със силна тревога в областта на сърцето с тенденция да се разпространяват към лявата ръка. Често явление е сред по-възрастни хора. Свързано е с агонизиращо чувство на тревожност, слабост и страх от внезапна смърт. Задух от сърцебиене, който те принуждава да останеш в леглото, също е показателен точно за това състояние.

Пациент, който страда от хронични сърдечни заболявания може да има огромно повлияване в добра посока от Arsenic, Digitalis и Aurum metalicum - при подобна на техните симптоми картина или въз основа на тоталността от симптоми.

В случаи на пароксизмална атака, инхалиране на Amil nitrat или приемане на Aconite, Cactus Grandiflorus, Spigelia, Sambucus nigra и др. са клинично високо престижни лекарства. Други важни лекарства, показани при сърдечни нарушения са:

1.Aconite: това е лекарство, показано в първия стадий на болестта. Пациентът обикновено е плеторичен, със силно усещане за задушаване, тревожност и пулсиране.

2.Digitalis: показан е най-вече в напреднал стадий на болестта, когато има повторение на пароксизмите, често внезапно.

3.Veratrum album: наличието на бавен, интермитентен пулс със студени крайници и студено изпотяване, насочват към използуването на това лекарство.

4.Arsenicum album: изключителен задух, който се влошава или се засилва от най-лекото движение и е свързан с подчертано изтощение, слаб и неправилен пулс или страх от внезапна смърт. Това са симптомите, които показват използването на това лекарство.

5.Cactus Grandiflorus: той е показан, когато е налице чувство като че ли сърцето е сграбчено и притиснато като с желязна ръка.

6.Cuprum metalicum: има силен задух, причиняващ задушаване по време на сън и е свързан със смъртна болка около сърцето.

7.Cuprum acet.: също може да е полезно лекарство за Angina pectoris (гръдна жаба).

8.Nux-vomica: болният има лошо храносмилане и газове.

Някои други стимуланти, склонни към дифузия, заедно с бренди в малки дози или голяма гореща лапа с трици върху зоната на сърцето и топлина на крайниците, могат да бъдат от голяма помощ при това заболяване.

Синкоп - пристъп на слабост -припадане

Това е състояние, което се характеризира със загуба на воля и мускулна сила, с частична или пълна загуба на съзнание, причинено от увреда на нервната система поради слабост на мозъчното кръвообръщение. То води началото си от конституционална слабост или загуба на жизнени течности, емоционално разочарование, уплаха, страх, внезапна радост, тъга и т.н.

Дори и при хистерия може да има пристъп на слабост. Има отделни групи лекарства, предназначени да се справят със състоянията на пристъпи от слабост или с конституционална слабост. Те са както следва: Пристъпи на слабост - Camphor, Moschus, Amnion, carb, Aconite. Слабост - Moschus, Digitalis и Veratrum viridi. Използуването на конституционални лекарства при конституционална слабост може да е изключително ефикасно ако е предеписано на основата на тоталността от симптоми.

Сърцебиене и неправилен сърдечен ритъм

Като се има предвид, че сърцето е основната изпомпваща станция и е направено от свързващи тъкани - най-често се наблюдават два вида неправилна сърдечна дейност при сърдечните нарушения - органични и функционални. Органичните засягат структурата, а функционалните се отнасят само до функцията на сърцето. Обикновените предразполагащи фактори са нервен темперамент, хистерия, навикът да се преяжда и органични болести на сърцето.

Главните предизвикващи фактори са внезапна радост, скръб, тревожност, неприятност, страх, претоварване, много киселини с газове и т.н. Прекомерната употреба на чай също може да причини нарушения в нормалната дейност на сърцето. Употребата на тютюн или навикът да се пуши са честа причина за нарушения в сърдечния ритъм. Лекарствата, които са посочени за случая са:

Водещи индикации:

1.Aconite: сърцебиене от най-малката възбуда с тревожност; студенина, вкочанясване на крайниците или усещане като че ли сърцето е спряло да бие; кратко забързано дишане; горещо, зачервено изведнаж, лице; най-подходящо за плеторични пациенти.

2.Belladonna: чувство за притискане; тремор; болка в областта на сърцето; туптене във врата и главата; червенина на лицето.

3.Digitalis: има големи нарушения без всякаква причина. Пациентът не е в състояние да ходи или да лежи. Налице са чувства за силен дистрес. Една до три капки майчина тинктура от лекарството може да бъде от огромна помощ в това състояние.

4.Pulsatilla: има хистерични прояви, най-вече при жени, страдащи от нарушения в месечния цикъл. Често повтаряне на лекарството наинтервал от 30 минути до час в ниско разреждане. Потенция 30 С е много ефективна.

Освен гореизброените лекарства, от пациента се изисква да избягва умствена възбуда, стимуланти, кафе, сънотворни, трудносмилаеми храни както и по-тежки храни с много подправки. Балансирана храна, леки упражнения на чист въздух са чудесни помощници при лечението на това засягане.

Интермитептен пулс

Характеризира се с неритмично биене на сърцето, дължащо се на емоционално или нервно състояние на пациента. Нежелано напрежение, скръб, тревога, опасение, проваляне, разочарование, страст и т.н. са плодотворни причини за интермитентен пулс. Хомеопатията, която добре се справя с функционалните нарушения, премахва успешно болестта с по¬мощта на подходящи антипсорични лекарства.

Тези водещи лекарства са: Digitalis, Phos¬phorus, Nux-vom., Acid-phos., Aconite, Bella¬donna, Spigelia и т.н.

Аневризма

Това е състояние, което се характеризира с образуването на тумор, дължащ се на разширение на артерия. То е или идиопатично или травматично, и по-често при мъже, отколкото при жени.

Съществуват различни видове - истинска аневризма, тороовидна аневризма или частична дилатация (разширяване) на артерията и нейните слоеве, и проникваща аневризма, която образува сак с околните тъкани.

Посочените лекарства са:

1.Aconite или Veratrum viridi могат главно да помогнат в тези случаи, които са извън възможностите за навременна хирургия.

2.Barita carb., Lead (олово), Adrenalin и понякога Lycopodium могат да позволят на пациента да се възползва от подобните хомеопатични лекарства.

3.Arnica mont. редувана с Aconite действа чудотворно при травматична аневризма.

4.Phosphorus е от изключителна полза в идиопатични случаи и е способен да предотврати по-нататъшната дегенерация на артерията. Освен необходимата пълна медицинска почивка, както умствена, така и физическа, заедно с лека, нестимулираща диета са от особена помощ и са показани при лечението на сърдечни заболявания.

Флебит и възпаление на вените

Два са често срещаните видове в медицинската практика -

(а) Адхезивен (съединяващ, прилепващ),

(б) Супуративен (нагноителен).

Обикновено показаните лекарства са: Aconite, Hammamelis, Pulsatilla, Phosphorus, Lachesis и т.н. Пълна почивка, горещи компреси с топла вода, прилагане на лосион от Aconite в случаите на силна болка; прилагане на лосион от Hammamelis при разширени вени са от голяма полза точно в това състояние.

Разширени вени (Варици)

Това е състояние, характеризиращо се с разширение на вените, при което техните клапи не могат да се уголемяват и следователно тяхната ефикасност се губи. Обикновено се засягат повърхностните вени на долните крайници. Варикоцеле е състояние, при което се открива сплит от разширени вени по спермалната хорда. В последствие може да се свърже с други разклонения и да образува хемороиди.

Често употребяваните лекарства са Hammamelis, Pulsatilla, Silicea, Acid fluor. Когато това заболяване е свързано с други заболявания, Nux-vom., редуван със Sulphur са работили много ефикасно в практиката. Освен Nux-vom. и Sulphur, други много ефективни лекарства при разширени вени са Arsenic, Acid nit. или Belladonna и Apis mel. Външно прилагане на лосион от Hammamelis или лосион от тинктура на Clematis също помагат.

Продължителните упражнения и дългото стоене в изправено положение са вредни при това заболяване. Умерени упражнения, в които крайниците са повдигнати хоризонтално също могат да бъдат показани, за да помогнат на пациента, страдащ от разширени вени.

Едно задълбочено проучване на хомеопатич-ната практика може да е от голямо значение при т.нар. комплексни и фатални заболявания на сърцето. То намалява обсега на хирургията при органичните заболявания на сърцето и осигурява възможност да се справим със случаите, с които иначе не можем да се преборим, както и с трудните функционални заболявания, които не попадат в групата с доказани патологични изменения.

Лекарствата, принадлежащи на групата на жизнената динамика, в различна степен успяват да лекуват без какъвто и да е риск в сравнение с другите видове лекарства.

Представата, преобладаваща сред мнозинството, отнасяща се до невъзможността за прилагане на хомеопатични лекарства при сърдечни заболявания става безпочвена. В действителност изучаването на сърцето в състояние на болест и здраве е същността на клиничната медицина.

Самото подпомагане на живота и запазването на здравето не могат да бъдат постигнати без да направим това сърце здраво, за да функционира. Хомеопатията може да бъде една от системите в медицината, способни да предотвратят сърдечните заболявания чрез промяна на начина на живот и поведение на хората на земята.

 

Превод от английски: д-р Румяна НЕНОВА

Нагоре