« обратно към: Хомеопатични случаи

01 февруари 2012

Измръзванията


С  любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„ 1999г.

 

Хората изпадат в трудни ситуации нe само в Антарктида или по високите планини, но и в градска среда, при това доста по-често. В Москва неотдавна умряха десетки граждани, не по-малко загинаха и в Централна Европа. В началото на декември снежната виелица и у нас, в Добружа, остави много селища без ток и вода за седмици...

Не рядко пръстите на ръцете и краката, изложени на студ могат да останат вкочанени толкова дълго време, че всъщност да "умрат".

Кръвообращението в тези участъци спира, следва гангрена и загуба на пръстите. Разбира се, това са екстремални ситуации. По-често може да се видят пациенти, които се оплакват от подобни симптоми в  пръстите си при студено време. Истинските измръзвания са много очевидни: с подути, зачервени пръсти, с парене, сърбеж, понякога подутината може да се е пукнала и разранила. Ако състоянието продължи дълго може напълно да се прекрати кръвоснабдяването на пръстите. Едни от най-показаните хомеопатични лекарства в такава ситуация са Agaricus и Pulsatilla. Ето разликите в двете картини, за които напомни Анджела Нийдмън , лектор на Лондонския колеж по класическа хомеопатия (LCCH) пред студенти в София.

"Пациентът тип Пулсатила ще ви каже, че въпреки че навън пръстите му се зачервяват, истински болезненото, неприятното състояние започва когато той влезе в топла стая. Кръвта отново започва да се движи в пръстите и болката е агонизираща. Уверявам ви, това наистина е много болезнено, аз самата съм имала измръзвания тип Пулсатила като дете. След първата  доза Puls., която взех, повече не съм изпитвала това неприятно усещане.

По-рано никога не излизах навън без да сложа дебели ръкавици в студено време, сега дори не си спомням къде са.

При картината на Агарикус пациентът изпитва болката още докато е навън, а не когато влезе на топло.

Agar. може да бъде показано лекарство и при общи състояния, причинени от много силен студ. Тези пациенти се влошават много силно от студен, вледеняващ въздух, влошават се включително и главоболията им. Дори само като вдишват през отворен прозорец зъбите ги заболяват. Влошава ги студената вода и като цяло  влошават  се от разходка навън. Както при повечето хомеопатични лекарства, картината често включва в себе си противоположности.

Агарикус, който е показано лекарство при болестотворни инфекции от изключително студено време, може да бъде добро лекарство  при слънчев удар. Във всеки случай, препоръчително е в раничката на туриста или на запаления скиор да има по едно шишенце с хомеопатичните препарати Agaricus и Pulsatilla.

Нагоре