« обратно към: Хомеопатични случаи

20 март 2012

Псориазисът е "изява" на самия организъм

С любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„


Д-р Валентина ЯНКОВА

ППсориазисът, а и всички останали заболявания се лекуват, като се лекува самият човек - тогава се повишава жизнената му енергия. Това става чрез изписване на конституционално лекарство. Прогнозата за конкретния случай зависи от силата на защитния механизъм на всеки човек, която е производна на възрастта, наследствеността, поддържащите причини и други фактори. Ето няколко случая на псориазис от моята практика. Повечето от пациентите бяха напълно излекувани, други получиха значително подобрение, именно поради фактори, свързани с понижен защитен механизъм. * * *

Жена на 80 години, дошла за първи път на преглед през юли 1998 г. с много тежък псориазис с давност 10 години. Кожните изменения обхващат големи участъци на китките и дланите, лактите и колената, а също така и петна в окосмената част на главата. Кожата на тези места е силно задебелена, напукана е и се цепи до кръв. Има вид на сурово месо. Изпитва мъчителен сърбеж при разваляне на времето, зиме, и от топла вода. Освен това пациентката страда от високо кръвно налягане, камъни в бъбреците и жлъчката. Много е работлива, плете и шие дори когато си почива. Има благ характер, разплаква се често и от незначителни поводи. Когато се ядоса си премълчава и качва кръвното, което е съпроводено с главозамайване, схващане на врата, черни точки пред очите. Сънят й е много неспокоен. Върти се по цяла нощ в леглото и става. Сънува често починалия си съпруг. Обича много студено прясно мляко и плодове, както и сиропирани неща. Жадна е.

Изписано й бе лекарството Rhus-tox.

На контролния преглед след 2 месеца пациентката съобщава, че се чувства много по-добре като цяло. Кръвното се е нормализирало, не е имала кризи през това време. Сърбежът е намалял наполовина, кожните изменения не са намалели, но се забелязва значително изтъняване на кожата на засегнатите места, изгубили са вида на сурово месо, кожата е по-розова. Сънят е спокоен и тя като цяло се чувства много по-спокойна. Два месеца по-късно тази тенденция се запазва.В този. случай на възрастен човек с редица заболявания и дългогодишен псориазис не можем да очакваме 100-процентово излекуване. Въпреки това ясно се вижда, че има подобрение на всички нива и то само 2 месеца след започване на хомеопатичното лечение.

Момче на 9 години с диагноза псориазис, дошло за първи път на преглед през 1996 г. Кожните изменения са по коленете и лактите, както и няколко петна в окосмената част на главата. Кожата на тези места изглежда силно задебелена, напукана, с плътни, бели люспи. Почти не сърбят. Майката има по-добни кожни оплаквания. Детето е пълничко, малко срамежливо в началото, но постепенно се отпуска и разговаря свободно и оживено. Добър ученик, мил и любознателен е. Страхува се от кучета и гръмотевици. Много обича да се гушка с майка си и баща си, които са разведени, но споделят семейното жилище (1 година след развода детето получава псориазис). Обича много пица, картофи, варени яйца. Поти се обилно по врата, когато играе.

Изписан му бе Phos., LM1.

Само две седмици след това петната започнаха да намаляват и напълно изчезнаха в рамките на 1-2 месеца. След 1 година ме посетиха отново, тъй като петната, макар много по-малки и по-повърхностни се бяха появили отново. Отново му бе изписан Phos., в по-висока потенция, и лекарството отново действаше добре в рамките на година. В един момент фосфорът престана да влияе на кожните изменения, въпреки че парираше всякакви други настинки и грипове.

Снех случая отново и изписах Calc-phos. Седмица по-късно кожните изменения се свиха до пълно изчезване.

В този случай имаме поддържаща причина - детето живее с разведените си родители, които не функционират като едно цяло. Според мен псориазисът служеше като вентилен механизъм на организма, за да не бъдат засегнати по-дълбоките му нива. Хомеопатичните лекарства в този случай помогнаха на детето да се чувства по-уверено, да стане малко "непукист". Страховете му напълно изчезнаха. Прогнозата в този случай е много добра. * * *

Жена на 40 години, идва по повод на сенна хрема и слънчева алергия, но се оплаква още от мигрена, дисменорея и няколко малки псориатични петна по ръцете. Псориазисът е лекуван с диета и витамини. Тя е асистент във ВУЗ, много стриктна и отговорна. Отзивчива е, но не се отваря лесно за по-дълбоки контакти. Трудно плаче. Почти винаги е усмихната. Много е зиморничава, но не се чувства добре на слънце (главоболия, кожни обриви). Не обича мазно и прясно мляко. След изписването на Nat-mur в пациентката настъпиха дълбоки промени: самочувствието й се повиши, контактува много по-лесно и без предишните задръжки. Главоболието, сепната хрема, слънчевите алергии, проблемите с менструацията и пориазисът изчезнаха окончателно (вече повече от 3 години). Вземането на Nat-mur купира всичките заболявания още в самото начало.

Нагоре