« обратно към: Хомеопатични случаи

20 март 2012

Емоционалният шок се отпечатва върху кожата

С любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„

Маргарита ГОРАНОВА

емоционалеАко човек има предимно кожни проблеми, това означава, че е достатъчно здрав да изтласка болестта на най-повърхностния слой. И когато в резултат на хомеопатично лечение се появи "нещо" по кожата, обикновено се радваме, макар то да е неприятно за пациента. За нас обаче означава, че процесът на лечението е започнал и болестта "излиза" навън. Всеки кожен проблем, особено по откритите части на тялото и лицето притеснява болния, обикновено трудно се лекува и често рецидивира. Но при хомеопатичнотр лечение, колкото и да са важни локалните симптоми, основният акцент е в причините, които водят до тях. И ако хомеопатът е достатъчно чувствителен, ще може да улови основната, повтаряща се травма в историята на пациента. Тогава, с 1-2 приема на добре подбраното лекарство, наистина могат да се получат чудеса. В тази връзка искам да приведа два случая.

Висок, едър мъж на 28 години, дойде на 9 юни 1998 г. Основното оплакване беше екзема - обрив със ситни пъпчици, с червени връхчета, които се пукат и правят корички. Ако пипне цимент и вар се изрива, понякога дори само ако ги погледне. Сърбежът се подобрява от миене с гореща вода (симптоми на Ars. и Апас.) Екземата се е появила преди 13-14 години от външната страна на палеца на дясната ръка. Тогава кандидатствал в езиково училище, а започнал да учи в техникум по дървообработка. Емоционален, действа импулсивно, склонен да обвинява себе си. При обида се затваря задълго, търпи много, а след това се пали и става неконтролируем. Потиска гнева си и избухва от дребни неща, но след половин час вече му е минало и се ядосва, че не се контролира. В армията се, чувствал като в затвор, за пръв път се втделял от къщи. Два-три месеца след казармата получил обрив до слабините - тогава търсел работа, имал трудности.

Отново силен обрив от стрес получил когато се родило детето му през септември 1996 г. - бебето било в кувьоз. Пациентът казва "Разплаках се в коридора от страх, че съм безсилен да помогна. Защо точно на мен се случва това". Оттогава е в неизменно състояние: симетричен обрив, със силен сърбеж и парене като от коприва. Сърбежът се появява когато е напрегнат, дори когато гле¬да мач или очаква нещо. Горещината вло¬шава обрива, образуват се мехури, а при студ засъхва по-бързо и става на рани. Страхува се когато друг го вози в кола, защото не може да контролира положението. Не обича филми с насилие, не обича да е сам. Има свои правила, от противоречие чак се разтреперва. Всичките му обриви се появяват при силни емоционални преживявания, а първият -след смъртта на дядото, когото той много обичал.

Предписание: Ignatia 30 С, еднократно.

Проследяване след един месец: -2 дни имал силно главоболие, не можел да понася никого, на 2-я ден обривът завехнал, останали само люспички. Има по-често безпричинно сълзене от очите за по 1-2 мин. Устата му вече не съхне. Пипал цимент без реакция. По-спокоен е.

Второ проследяване след два месеца и половина: останали са пъпчици като от комар само на лявото кут-ре, които след почивка на море се изчистиха идеално. Предписано е друго лекарство. Игнация (Ign.) е голямо лекарство за емоционални травми вследствие на всякакъв вид загуба, смърт на близки, раздяла с любим и обикновено се дава на жени. Но това също е предубеждение. При този мъж резултатът беше невероятен, тъй като с едно лекарство беше премахнат проблем с 14-годншна давност.

Вторият случай е на 18-годишно, красиво момиче. Дойде на 28. X. 1998 г. От година имала кожни проблеми: първо изсъхвала кожата, след това се появявали ситни червени пъпчици със сърбеж. Обривът е по сгъвките на ръцете, на врата и в корена на косата. Кожата е зачервена, със сухи, бели, лющещи се люспи. На места има незарастващи рани. Използувала е много антнхистаминови препарати. Не искала да следва. Недоволна е от себе си. Има главоболия в лявото слепоочие, географски език с налепи, запек. Влошава се от кафе. Жадна е. Има периоди на безсъние. Сънува кошмари с баща си - че е изчезнал, че не може да го намери, или че е с друго момиче. Помни кой какво й е казал. От историята на семейството става ясно, че родителите са се развели и тя след 3-и клас живее ту при единия, ту при другия. Обичала много дядо си, който починал преди 4 г. от ин¬султ, а преди 2 г. починала и баба й. От две години я боли гърлото, с усещане, че е като надрано. В края на интервюто каза: "Тежи ми, че баща ми ми обеща куче, когато бях на 3 години, а ме излъга".

Предписание: една доза Nat-m 30 С.

Обади се на 15.XII. 1998 г. че обривите й вече ги няма. Не повярвах на ушите си, но наистина беше така. Беше се върнал обаче проблемът с гърлото, подуто повече отдясно, зачервено, с бял налеп.

Ign. 200 С.

В този случай имаше по-дълбока мъка, а Натрум муриатикум е по-дълбоко действащо лекарство от Игнация. Рядко има подобни бързи и щастливи разрешения на кожни проблеми. В повечето случаи те се лекуват много бавно и изскват много търпение и от пациента, и от хомсопата. Трябва да се изчака достатъчно със следващото предписание. Времето помага да се разберат причините, предизвикали всякакви обриви. А понякога те се откриват едва когато се снеме случая на родителите на пациента или пък се открие родилна травма - но тази тема е предмет на друга статия.

Нагоре