« обратно към: Хомеопатични случаи

10 април 2012

Подобието в природата като основа на хомеопатичната типология

 

Сборник доклади от втора национална конференция по Класическа хомеопатия

Доц. д-р Станка Михалкова

 

пчела.jpgПри търсенето на единственото лекарство за определен човек хомеопатът извършва задълбочен анализ, който има следния алгори­тъм:

  1. Провежда първоначално хомеопатично интервю за получаване на възможно най-пълна информация за случая.
  2. Наблюдава поведението на пациента - мимика, жестове, поза, движение на тялото, емоционални реакции и др.
  3. Обръща специално внимание на външния му вид - ръст, цвят на косата, очите, форма на лицето, особености на кожата, особени белези, пъпки, бенки, брадавици и др. особености.
  4. Осъзнава вътрешното си усещане за човека - т.нар. контра-трансфер.

На основата на тази разностранна и подробна информация той определя т.нар. център на случая. Разбирането на центъра му е необходимо, за да се ориентира в по-нататъшната си работа - избор на рубрики, реперторизация, диференциална диагноза и предписание.

Центърът на случая не е прост сбор от особености. Той е едно ново познание за човека, получено в резултат на сложна аналитико-синтетична дейност, базираща се на добро познаване на хомеопатичната Материя медика и професионалния опит на хомеопата.

Един от основните подходи да се определи вярно центърът на случая е познанието за свойствата на матерната субстанция, от която е направено хомеопатичното лекарство. Хомеопатичната практика доказва уникално сходство между същността на тези свойства и центъра на конституциалния хомеопатичен тип.

Ще дам някои примери за лекарства от минералния, растителния и животинския свят и резултатите от приложението им към съответ­ния човешки тип.

Случай №1:

Момиче на 11 години

Основен проблем - натрапливи мисли. Многократно повтаря по какво си е научила, че всичко е наред. Заспива изтощена от повторенията. Натрапливите мисли са най-силни вечер, като остане сама в стаята си. От притеснение се изпотява. Обливат я топли вълни. Има желание да спи, защото натрапливите мисли много я измъчват.

Проблемите започват преди три години, семейството се премес­тва в нов квартал и тя остава без приятели. Преди това е била хиперактивна. След преместването се затваря вкъщи. Започват горе­щите вълни. Притеснява се да не й пишат слаба оценка в новото училище. Повтаря, че по всичко си е научила, за да не се притеснява.

Външен вид: бяло-розово лице с много лунички. Червенина по бузите. Много чувствителна кожа - при докосване се получава чер­венина и сърбеж.

Понякога има и сърбежи по гърба - на места избиват горещи червени петна, които я сърбят. При почесване се получават червени ивици. Има силно горене и на ходилата. Сърбеж без причина - като се почеше, започва да гори като огън.

Много гореща. Винаги й е топло. Все й се струва, че е дебело облечена. Суха кожа на дланите.

Има мигрена с пулсиращо главоболие в предната част на главата. Може да получи главоболие, ако стои на слънце. При промяна на времето получава виене на свят и гадене.

Не е жадна. Има голям апетит. Сънят е добър. Понякога сънува кошмари, че пада от прозорец, че се потапя в морето и не може да диша. Повтарящ се кошмар за скачане от прозорец - 5-6 пъти. Поза за спане - наляво, почти по корем. Като малка - колянно-лакътна поза.

Има страхове от смърт на близките - вечер като си легне.

Разхвърляна. Не си подрежда вещите, но знае всяко нещо къде е. Много обича математиката. Когато не се чувства добре, обича да лежи и да чете детски списания.

Много нетърпелива. Не може да чака. При гняв към приятелката й казва какво мисли. Ядосват я момчетата - бие ги. При гняв почервенява, избухва в плач и сякаш нещо я задушава.

Мързи я по време на ваканция.

Обича да си носи новите дрехи, а не да ги пази.

Обича да танцува, но я е срам.

Родена е със секцио. Три дни е била в кувьоз. Като бебе е била много активна и неспокойна, весела засмяна. Много общителна, с блестяща златна къдрава коса.

Сега е много чувствителна към обиди, кавги. Не обича да я решат и да я пипат по косата.

Изпотява се, дори навън да е студено. Изпотяване на ръцете от раменете до лактите. По време на горещите вълни се изпотяват гърбът и гърдите.

Често извършва различни ритуали - броене, пипане, повтаряне определен брой пъти и по определен начин. Кое е лекарството?

Конституцията според мен е Sulphur. Някои може би мислят за Belladona. Разликата е, че при Belladona имаме студени крака и гореща глава, а при Sulfur горещината е най-силна в краката. Обяс­нение на този ключов симптом ще намерим, ако разгледаме природ­ната субстанция, от която е направено лекарството - елемента сяра. Нейните особености ще ни разкрият центъра на случая.

Сярата е номер 16 в периодичната таблица на елементите. В природата тя се намира в горещите извори и вулканите. Нейният източник е дълбоко в центъра на Земята, в огненото течно ядро на планетата. Тя се изхвърля високо в атмосферата от вулканите и по този начин сярата е проникнала навсякъде.

Сяра се съдържа и в тялото. Именно затова тя е много голямо лекарство, с огромен брой симптоми, повече от всички останали лекарства.

Същността на конституционалния тип сяра ще разберем, като разгледаме вулканите. Те могат да са активни, дремещи и пасивни. В основата на активния вулкан има голямо задръстване на материя - повишено налягане и горещина. Изригването е изхвърляне на тази горещина навън. Тази особеност е характерна и за хомеопатичния конституционален тип - Sulphur. Всъщност може да има както сме­сен, така и два доста различни конституционални типа, отговарящи на състоянието на сярата в недрата на вулкана и след нейното изх­върляне с лавата.

За първия от тях е характерно свойството мате­риализъм - събиране на вещи или събиране на информация. Всичко е под напрежение. Такъв човек е вечно зает, действащ под пара. Имат раздуто чувство за е г о. В тях има голяма топлина отдолу, страдат от парене на стъпалата и местно загряване, приливи на топлина на определени места. Предимно са много горещи, но могат да бъдат и зиморничави и тогава ще имат локални горещи петна. Вторият тип е скаран с материалното, раздаващ се, безгрижен, меч­тател, който не прилага мечтите си на практика. Изригването е на умствено, емоционално и физическо ниво с избухвания както на горещина на физическо, така и на гняв на емоционално или на причудливи теории на умствено ниво.

В нашия случай виждаме, че имаме достатъчно основания да определим, че се касае за ясно изразен конституционален тип Sulphur.

Проследяване 1 месец след Sulphur ЗОС:

Наблюдава се промяна на всички нива.

Изчезват натрапливите мисли и ритуалите.

По-спокойна при ученето. Лесно започва да заспива. Не е съну­вала кошмари.

Изчезват топлите вълни и предизвиканото от тях изпотяване. Не я сърбят и не горят ходилата. Не е имала главоболие. Изчезнало е задушаването в гърлото. От време на време има сърбежи по гърба. Родителите повече не са се обадили.

Случай №2:

Момче на 12 години при снемането на случая и проследяване от 2 години, така че сега е на 14.

Основни проблеми: При четене повтаря изреченията; изпълнява ритуали - пипа по определен начин предмети; много често боледува - гърло, кашлица, хрема. Външен вид: руса коса, сини очи, нежна кожа, закръглен. Наблюдение: по време на интервюто седи плътно долепен до майка си.

Други по-важни особености:

Роден е със секцио - плодът е бил обърнат седалищно. В периода от 5-7 години е постоянен свидетел на семейни скандали. Изпитва страх, че родителите му ще се разведат. Силен страх да остане сам. Пипа предмети, за да не се случи нещо лошо. Има много страхове -от куче, паяк, пчела, оса, петел. Спи в едно легло с родителите си, въпреки че има собствено преградено пространство в същата стая с отделно легло. Спи по корем, с ръце под възглавницата. Когато легне, му е студено, а след това му става горещо и се отвива. Спи с отвити ръце и крака. Настроението му се мени. Не е зиморничав. Лесно плаче.

Кое е лекарството? Аз определих този конституционален тип като Pulsatilla. Защо?

Отново да насочим вниманието си към матерната субстанция на лекарството. Пулсатилата е цвете, което расте в Централна и Северна Европа. Други негови имена са „полско котенце" или „съсънка". То е едногодишно растение. Цъфти два пъти годишно - през май и през август-септември. Стеблото му е покрито с нежни власинки. Има парещ вкус и ако се сдъвче, може да изгори езика и гърлото. Хомео­патичното лекарство е приготвено от цялото растение.

Същността на Pulsatilla е изменчивост, нежност и мекота. То се смята за предимно женско лекарство, но в случая имаме пример от  мъжки пол. Характерно за този тип хора е мекотата и променливостта. Емоционално лесно са възбудими. Обичат да ги утешават. Връз­ките им с други хора са много важни за тях. Много са привързани към своите семейства.

В нашия случай основанията за предписанието са склонността на Puls, след преживян стрес да стигне до фикс идеи, трудното отделяне от родителите, страхът да не бъде изоставен, страх да бъде сам, горещина в леглото, отвиване на крайниците, честите възпаления на горните дихателни пътища.

Случаят е проследяван в продължение на 2 години, като предпи­санията започнаха с потенция LM1 и сега при остри заболявания детето взима 1М. Още след първото предписание се наблюдава по­добряване на всички нива: отделяне от родителите и спане в собстве­ното легло, намаляване на страховете, укрепване на физическото здраве. Повтарянето при четене и ритуалите се повлияха по-бавно, като през периода на лечение намаляваха с временен успех. Сега много рядко повтаря, ако си отвлече вниманието и понякога се сеща да „пипа".

Случай №3:

Жена на 38 години.

Основен проблем: Отоци по тялото. Цялото тяло се подува по време на сън. Непрекъснато е с лекарства за обезводняване.

Външен вид - мургава, дребна, набита, пъргава.

Наблюдение: по време на интервюто употребява често думата „жесток".

Други особености: Пациентката има драматичен живот. Израст­ва в семейство с много строги родители, баща й я бие. Заварва съпруга си с друга жена и се развежда. За 10-годишния семеен живот има 7-8 аборта и ражда две деца - момчета. След развода се влюбва в друг мъж, който умира, умира баща й. Изнасилвана е 3 пъти. Живее заради децата си. Разделя се с партньорите си, ако те не приемат децата й. Преживяла е силен стрес във връзка с травма на единия от синовете й. Всичко преживява много силно. Започва да се страхува от хората. Има операция от апендицит и от нея остава втвърдяване вдясно в корема.

Установи се, че отоците започват след следния инцидент: Докато децата са играли навън, някакъв „сексуален психопат" влиза в къща­та и тя, след като се прибира от работа, заварва на масата едно разтворено порнографско списание, бельото си подредено по опреде­лен начин и подробни указания към отделни картини от списанието. Написано е как да се облече и какво от порнографските картини да направи със синовете си. Накрая има заплаха, че ако не направи секс със синовете си и не изпълни указанията, този, който ги е написал, ще направи това с тях вместо нея. Обзема я ужасен страх, че синовете й ще бъдат изнасилени. Получава режещи болки в сърдечната област, които след това често се появяват.

Изпраща децата при роднини в друг град. Две години не ги оставя без надзор.

Отоците се усилват при нередовен полов живот. Влошават се при горещо време. Топлокръвна е. Общителна е - има много приятели.

Кое е лекарството? В този случай предписах Apis. Според мен центърът на случая е силното майчинско чувство. Отдадеността на семейството. Постоянният живот в една враждебна среда, застраша­ваща най-скъпите хора.

Отново се връщаме към матерната субстанция на лекарството -Apis mellifica, приготвено от телата на пчели. Имаме идеята за пчелата-майка - изцяло посветена на своето семейство. Тя се отказва от себе си. Нейният живот не е ценен отделно, а като служене на другите. Като защита си служи със жило и отрова, от която се получават отоци.

Започнах лечението с Apis 12С и още при първото проследяване се констатира много добър резултат - намаляване на отоците, емо­ционално стабилизиране. Втвърдяването вдясно на корема почти изчезва, спи й се, има нужда от почивка, намаляване на страховете, изчезват режещите болки в сърдечната област.

Случаят е проследяван в продължение на 1 година и половина. Постепенно е повишавана потенцията и в процеса на лечението се върнаха много стари симптоми, свързани с преживени емоционални състояния и последствията от абортите. Сега пациентката е в добро физическо и психическо състояние, като при необходимост може да взема Apis 1М.

С тези три случая с лекарства от минералния, растителния и животинския свят се опитах да дам пример за начина, по който трябва да се разбира основният закон на хомеопатията - „Подобното лекува подобно". Определяйки центъра на случая, ние трябва да подходим цялостно, да търсим аналози в света около нас, да стигнем до дълбо­ката мъдрост на природата, от която сме произлезли.

Нагоре