« обратно към: Хомеопатични случаи

17 май 2012

Случай с Euphrasia


С любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„Д-р Виолета ТЕНЕВА

Пациентът е 15-годишно момче, силно ру­со, синеоко, с много светла кожа. От 6 години има сенна хрема, която се проявява пролет и лете. Изразява се в сърбеж в очите, червени очни ръбове, бял секрет при събуждане. Със­тоянието им се влошава от ръзтъркванс, как­то и когато е бил навън и се прибере вътре. Сърбежът се влошава след дъжд, при излага­не на слънце, вечер.

Момчето дойде през април, в период на изостряне на симптоматиката. Първоначално приложих Euphrasia 6С за 15 дни, след което сърбежът на очите намаля до спиране. През юни момчето дойде поради повторно появя­ване на лек сърбеж - прилагането на Euphrasia 200С реши проблема.

Обикновено сенната хрема не е остър проб­лем, а хронично заболяване с периоди на изос­тряне. Когато пациентът се появи в остър пе­риод, е логично да намерим симилимума, от­говарящ на настоящото състояние, т.е., остро лекарство. Когато се появи в период на ремисия, професионалният хомеопат пристъпва към изясняване на конституцията на пациента, с ко­ето се цели и постига ликвидиране на генетич­ното предразположение към алергии. Такъв е подходът към всички онези заболявания като сенни хреми, алергични синуити, алергични ко­нюнктивити, алергични дерматити, алергични фарингити включително и астмата.

Нагоре