« обратно към: Хомеопатия, здраве и природа

05 февруари 2012

Боли, ох, боли...

С  любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия

д-р Виолета ТЕНЕВА

Механичните и хирургични методи за първа помощ при травми са добре описани в медицинските учебници. Съвременната травматология е отразила в себе си постиженията на техническата революция, но е дошло време да се замислим за по-дълбоката същност на една травма, т.е. дали тя ограничава пораженията си само в рамките на увредената тъкан. Всеки инцидент, от най-малкия до най-големия, се придружава с шок, всяка травма е агресия спрямо единната цялост на организма и жизнената сила, чиято функция е да съхрани тази цялост и виталност. Принципът на действие на хомеопатичните лекарства е да стимулира жизнената сила в точно определен енергиен диапазон, който да възстанови организма бързо, меко и трайно.

Първата характеристика на травматае  БОЛКАТА. Болка от психическиилифизически шок бързо се  купира с ARNICA. Arnica, с чудесата на възстановителните си качества не рядко се нарича емблема на спешната хомеопатия. Действа добре при всички наранявания на меките тъкани, мускули, контузии, кръвоизливи, претоварвания на мускули след физически усилия, независимо дали ще е от туризъм или домакинско изтощение. Arnica премахва  болката в мускулите след безсънна нощ, като така замества възможните небезобидни стимуланти като кафето. Тя се справя с всяка болка и оток, фрактура, изваждане на зъб, раждане, бъзсъзнание. Като тинктура може да се прилага локално, но само ако целостта на кожата не е нарушена, защото след абсорбацията на арника има опасност от развитие на червен вятър.

В случай с открита рана, CALENDULA - тинктура или унгвент - може да замести Arnica и да свърши по-добре работата, от който и да е антисептик. Arnica на всеки 3-4 часа след коремна операция или раждане, след наместване на фрактура или дислокация отстранява болката и пациентът се възстановява по-бързо отколкото при прилагането на морфин. Arnica, приета вътрешно, работи чудесно при случаи от бомбена експлозия и ушна болка от спукване на тъпанчето, нараняване на очи, песъчинки, нараняване на лице след боксиране, дори при слепота и при катаракта от нараняване на очите. Arnica не бива да се забравя дори при баналните мазоли.

LEDUM е лекарството при инциденти от пробождане, порязване с остри предмети, дълбоки одрасквания или ухапвания от котки, кучета, коне, плъхове, насекоми, със септични рани, с трески под нокътя и др. Той отнема стрелкащата и пробождаща болка, особено когато пациентът се облекчава от студен компрес. Предпазва от гнойни усложнения и, даден достатъчно рано, предпазва от тетанус! Може да се прилага на всеки половин, един, два и четири часа, или всеки път когато болката се върне. Всеизвестно е оздравителното му действие след убождане на ръждив пирон. Ledum помага при тежки случаи на т.нар. насинено око или хематоми, при които Arnica не успява да разнесе кръвната колекция. Ledum не бива да се забравя при всяко нараняване, когато засегната част е студена на пипане, а се подобрява от студени апликации. Тясно свързан с Ledum е HYPERICUM и го следва добре, при болка от прободни рани, която започва да се разпространява нагоре по крайника. Тогава Hypericum предотвратява септичния процес и довършва случая. Наранявне на опашната кост, контузия на гръбнака са главните пунктове на действие на Hypericum. Болки в опашката след раждане, в резутат на охлузване на нервите около костта (понякога в резултат на истинска фрактура на опашката) са отчайващи моменти, защото инвалидизират жените с години, ако не се познава Hypericum. Той помага при размазани пръсти с открити нервни окончания, всяка рана с болка, която ирадиира нагоре, от мястото на увреждането по хода на нерва, агонизиращи болки след ампутация на крайници, защото чуканът е маса от чувствителни оголени нервни окончания. Hypericum-унгвент, веднага след операция и вътрешно всеки 4 часа помага неоценимо. Дълготрайната болка в ампутирания орган - "фантомната болка" също се облекчава.

Каквото е Arnica за мукулите, такова е RUTA за разкъсаните и разтегнати сухожилия и ставни връзки или охлузен периостеум на костите. Синовиитът (възпаление на вътреставната течност), ставните връзки на колянната става и китката, отговарят добре на Ruta. Натъртвания и ритници върху пищяла при футболисти и хокеисти се нуждаят от Ruta за скорошно възстановяване и предотвратяване на "футболните възли" върху пищялната кост. Разтегнато сухожилие, което обикновено означава частично отлепване на сухожилието от костта, оздравява по-бързо отколкото оставено само на себе си.

Болката след остеопатични манипулации на гръб и таз, тендовагинит при хора, използващи активно ръцете си - Ruta и стегната превръзка ще отстранят максимално дискомфорта и ще скъсят принудителната почивка. Артрит в коляното, т. нар. лакът на тенисиста, и не на последно място очни проблеми след продължителна работа на компютър, фин текст и др. са в спектъра на това хомеопатично лекарство. Ако Ruta не помогне до 24 ч. SYMPHYTUM идва с по-дълбокото си действие върху кост и надкостница. Локалното му приложение на превръзки засилва вътрешното приложение.

Съдържа веществото алантоин, който мощно стимулира клетъчното разрастване и това прави лекарството полезно при язви, хронични рани, бавно зарастващи изгаряния, ускорява образуването на калус при счупвания. Нараняване на очната ябълка или орбиталната надкостница от камък или пръчка, наранена буза и периост на муларната кост при падане по лице с посиняване и депресивен психоефект върху пациента -всичко това оправя Symphytum.

При разкъсани ставни връзки и сухожилия, разтегнати китки и глезени, при чести инциденти, когато първо се прилага Arnica за шока, Ledum за разнасяне на хематома, следва RHUS-TOXICODENDRON - на всеки 2-4 часа, няколко дни. Той предотвратява последващи ревматични болки, които превръщат травмирания крайник в болезнен барометър. Rhus-t. лекува ревматични болки, лумбаго, фиброзит, протичащи със схващане и болки в началото на движение и подобряващи се от продължително движение, което се влияе от промяна на времето.

 

Накратко:

Всяка фрактура се разпознава по следните симптоми:

1. Болка.

2. Загуба на сила.

3. Оток.

4. Деформация.

5. Ненормална подвижност:

6. Омекване.

7. Скъсяване на крайника. .

Преди да сс докосне нараненият крайник е добре да сс прегледа и сравни със здравия. При съмнения за фрактура пациентът се изпраща към травматологично отделение за рентгеново доказване на фрактурата, но като допълнителни мерки към медицинското лечение хомеопатичните лекарства съкращават наполовина оздравителния процес, успокояват болката, предотвратяват септични усложнения, осигуряват добър и спокоен сън. При обикновена проста фрактура: дава се Arnica веднага, на всеки 1-2-4 часа, докато се овладее шокът, обикновено през първите 24 часа. След това Ledum - на всеки 4 часа или три пъти дневно, за разнасяне на подкожни кръвоизливи, 3-4 дни; след това Symphytum три пъти дневно до зарастване на костта.

При сложна фрактура с охлузване на нерви, за отстраняване на болката се дава веднага Hypericum, повтарайки го при всяко: връщане на болката, след това - Arnica 1-2 дни за шока, последващо от Ledum няколко дни, ако има оток върху костта до разнасянето -му. Завършва се с Symphytum, три пъти дневно до оздравяване на костта. Тези лекарства НЕ ЗАМЕСТВАТ хирургическите операции, наместването на костите, фиксиращите процедури, рентгеновото изследване на таза. Но те допълват и съкращават оздравителния процес по начин, често граничещ с чудесата чрез обезболяващата си и регенерираща мощ.

Нагоре