« обратно към: Хомеопатия, здраве и природа

13 юни 2012

Болки в гърба

БОЛКИ В ГЪРБА

 

Роджър Шмидт

 

 

 

Болките в гърба са в топ списъка с медицнски оплаквания и са един от най-честите проблеми, с които се срещат лекарите в ежедневната си практика.

Причината за това е в структурата и функцията на гърба.

Целта на тази скромна презентация не е да влизам в детайли относно анатомията и физиологията на гръбначния стълб и прешляните поддържащи цялото туловище, посредством три слоя мускули и прикачената към тях фасция. Тези мускули осигуряват стойката и се управляват от симпатиковата нервна система.   В случай че тази анатомична функция се провали по някаква причина, ще е необходимо мускулите да извършват волева работа за да я компенсират. Това неминуемо довежда до умора и в последствие болка и неправилна стойка. За нормалната поддръжка на двигателната система на гърба, е необходимо нормално функциониране на  гръбначните прешляни, тазовите кости, ставите, сухожилията, мускулите, кръвоносните съдове и нервите.  Сензорните, двигателните и автономни нерви на торса и крайниците, както и много вътрешни нерви започват и минават през гърба.  Много коремни органи са свързани към гърба. Възможно е болката в гърба да се дължи на проблем в някой орган или структура. Нека накратко хвърлим поглед върху произхода на болките:

а) Болка произлизащи от поражения в гръбначния стълб: травми, фрактури, размествания и усукани връзки, напрежение от оток и кръвоизливи, спазми. Спондилолистеза възниква най-чество в лумбалната област. Остеопорозата в напреднал стадий е честа причина за болки в гърба при по-възрастните хора, докато Остеомилита и PoWs заболяването възникват по-често при младите. Първоначален сарком, а по-често метастазни карциноми или множествен миелом могат да бъдат причина за болки в гърба, само ако туморното образувание се е разпростряло така, че да дразни надкостницата.

б) Болка, произхождаща от поражения в ставите на гръбначния стълб, могат да бъдат в следствие на възпаление като спондилоза ризомелика, не рядко срещана при тинейджърите и младите хора, започваща от сакралната част и постепенно изкачваща се нагоре. Остеоартрит на гръбнака е друга честа причина. Това не е точно възпаление, но твърде дегенеративен процес. Често болките в кръста се асоциират с ишиас и причината за болката е, че дискът дразни гръбначните връзки.

в) Болките, произлизащи от проблеми в сухожилията, фасцията и мускулите често са в резултат на разтягания, тежки вдигания и др. Мускулният спазъм възниква като защита от по-сериозна повреда. Миозит на гърба, често се поражда от заболявания, обхващащи целият организъм (гонококи, стафилококи или вирусна инфекция), при трихиноза  и дифузни везикуларни заболявания, като периартритис нодоза и ангионеводерматичен миозит. Фиброзитите, миофиброзитите и периатртритите засягат основно врата, раменете и лумбалната област и представляват т.нар. тортиколис или лумбаго. Когато началото е остро изразено, вероятно лечението ще е по-бързо и завършено, но появата на релапс е честа.  Когато началото е по- незабелязано, тенденцията е да се превърне в хронично състояние, със засилване на симптомите сутрин и вечер и подобрение през деня.  При засилване на болката, може да се получи облекчение след поставяне на инжекция с Novocain, ако не е ясно хомеопатичното лекарство.

г) Поражения в гръбначния стълб и мозъчните обвивки могат да бъдат причина за болки в гърба, след травма или инфекция.

д) Хронични болки в гърба могат да бъдат причинени от повреден механизъм на тялото, без конкретно заболяване в гърба: заболявания на хълбочната става, различна дължина на долните крайници, плоскостъпие, сколиоза, лордоза, затлъстяване, бременност и т.н.

е) Висцеро-соматичен произход на болките в гърба е друга вероятност, която трябва да бъде взета под внимание във всеки един случай.  Поражения в плеврата, медиастенума, вкл. неоплазми и  сърдечна аневризма. Заболявания в жлъчката, черния дроб и десностранни поддиафрагмени абцеси засягат дясното рамо и областта на лопатката.  Болките в гърба са често срещани при заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на дванадесетопръстника и панкреаса. Обструктивните уропатии, причиняват най-често болка в костовертебралния ъгъл. Болките в кръста, често са симптом на заболявания на дебелото черво, ректума, простатата или поражения на органи в малкия таз при жените.

ж) Най-накрая трябва да споменем болките в гърба от психосоматичен произход. Психогенните болки са най-трудни за диагностика поради липсата на патологични белези. Лекарите в армията са добре запознати с тях, включително и със симулирането...

Този списък не изчерпва причините за болки в гърба, но дава представа за многобройните фактори, които трябва да бъдат взети предвид при преглед, оценка на случая, прогноза и хомеопатично предписание.

Сега ще обсъдим няколко лекарства, с които съм постигнал прекрасни резултати, но също така ви напомням основния хомеопатичен принцип: Предписвайте за пациента и всички негови симптоми, а не според диагнозата или синдрома.

Не винаги е лесно да се предпише нещо за болки във врата. Lycopodium e едно от основните лекарства, което следва да се изучи по отношение на болките във врата или лумбалната област. Най-често болката е в дясно, при обтягане на главата на ляво, подобрява се от леки движения. Болезнена скованост в гърба, подобрява се от изпускане на газове (Ruta), подобрява се след уриниране, влошава се при стоене, седене и ставане от седнало положение. С обичайното влошаване на този полихрест - от 16 до 20 часа. Има желание за сладко, топли напитки и т.н.

 

Lachnantes

Прекрасно лекарство за тортиколис и болки във врата от туберкулозен характер; главата е изпъната на една страна, най-често на дясно, често има  чувствителност към студ, възпалено гърло и температура.

 

Niccolum

Пукане и дърпащи болки във врата при движение на главата напред и назад. Болка като от навяхване. Болка в лумбалната област по време на изхождане.

 

Rhus tox

Също може да е показано за болки във врата, но по-често се използва за типично лумбаго, започващо от лявата страна и придвиждащо се надясно, причинено от течение по време на изпотяване (Calc-p) или при студено влажно време, по-зле е в началото на движението, в покой, при натиск или лежане на болезнената страна, влошава се също така при напрягане, след полунощ. Подобрява се при смяна на положението, продължително движение (Sep., Puls.), затопляне на болезненото място

Bryonia

Комплементарно на Rhus tox. Засяга най-често дясната страна, но може и другата. Основни модалности: влошава се при движение, привеждане, изправяне, загряване, топло време. Подобрява се от почивка, натиск, лежане на болезнената страна, изпъване на колената (Coloc.) и топли апликации.

 

Berberis vulgaris

Има много модалности, подобни на Bryonia. Това е добро лекарство за артрит, подагра и литиаза. Скованост и болки в гърба, локализирани в лумбо-сакралната област, болките често са свързани с бъбречни проблеми, бъбречни колики (най-често в дясно), с изтръпване започващо от областта на бъбреците и хълбоците и продължаващо към предната част на бедрата, влошава се от движение, тръскане, ставане от седнало положение, уриниране.

 

Bellis  perennis

Това е едно велико лекарство за травми, с добра способност да разнася кръвонасядания. Превантивно лекарство за рак, който възниква след травма. Лекарството е известно с това че лекува "railway spine" и е добро за ревматизъм, подагра, навяхвания, луксации, болки в опашната кост (Hyp, Mez., Sil.). По-зле е лявата страна, влошава се от докосване, подобрява се от продължително движение.

 

Hypericum

Наричат го Arnica на нервите, когато гръбнака или нерви са травмирани (Nat.  s.), влошава се от движение, студ, мъгливо влажно време, раздрусване. При лумбаго е характерен симптома, че завъртането в леглото е невъзможно и пациента трябва да седне преди да се обърне. В този случай може да се помисли и за Nux Vomica (Bry, Zn). Nux Vomica трябва да се има предвид ако тортиколиса е причинен от студ или течение, и има болка в кръста преди или по време на дефекация (Agar). Подобрява се от топли приложения.

 

Aesculus

Често е показано при болки в гърба, лумбалната, сакралната или сакроилиачната област, както и във врата. Ревматична, плеторична, венозна пълнота. Трудно ходят и се изправят от седнало положение.

 

Agaricus

Има някои специфични симптоми свързани с гърба: скованост на целия гръб, сякаш ще се счупи при прегъване (Variolinum) . Студени петна като от лед по гърба. Болката е предимно във врата и лумбосакралната част, влошава се при превиване, седене и напрягане.

 

Pulsatilla

Трябва да бъде изучавана и във връзка с гръбнака. Болки в лумбосакралната област,  блуждаещи, ревматични, влошават се от покой, при ставане от седнало положение, подобрява се от бавно движение или  ходене. Усещане, като че ли студена вода се излива надолу по гърба. Трябва да се има предвид това лекарство при болки в кръста по време на менструация (Am. carb., Cimic., Nux  m., Sul.) от подтиснат мензис.

 

Tellurium

Това лекарство е излекувало тежки случаи на лумбаго и ишиас засягащ дясната част, влошава се от докосване, натиск, кашлица, смях, притискане при ходене по голяма нужда и лежане на дясната страна.

Chelidonium:

Скованост на врата (Rhus t., Lyс.). Болка в областта на дясната лопатка и надолу, разпространяваща се към гръдния кош или стомаха, по-зле е сутрин към 4 часа, студени крайници предимно ръцете. Болка в лумбалната област, като че ли гръбнака ще се пречупи при прегъване назад.

 

Variolinum

Това лекарство може да излекува някой от най-лошите болки в гърба, които познаваме. Скованост на врата с чувствителност и болка.  Непоносими болки в лумбалната и сакрална област, по-зле от движение. Усещане за студ, като от струи ледена вода протичащи надолу по гърба ( Pul.)Burnett е посочел това лекарство като най-доброто при лечение на херпес зостер и невралгия в следствие на херпес.

Две други лекарства са споменати по отношение на специфичното им действие върух лумбалната област.

 

Kali carbonica

Има специфична слабост в областта на гърба, изпотяване и усещане за хлад, нетърпимост към студ,  склонност към простуди, влошава се между 2 и 3 през нощта, подобрява се при топло време.

 

Antimonium tartaricum:

Лумбаго с импотентност. Най-малкото усилие провокира студени втрисания с контракции. Влошава се вечер, от студено влажно време, подобрява се в поза с изправен гръб.

Силни болки в гърба или кръста по време на грип или температура, се повлияват бързо от  Eupatorium     perfoliatum ( Influen­zinum).

Нагоре