« обратно към: Хомеопатия, здраве и природа

08 януари 2013

Синдром на дефицит на вниманието


Доц. д-р Станка Михалкова

 

СДВ1.jpgСъществува един  особен тип деца, които създават сериозни  проблеми както в семейството, така и в училището. Учители и родители  са объркани и не знаят как да се справят с тях. Класическите хомеопати  смятат, че при този тип деца се проявява т.н. Синдром на дефицин на вниманието – ADD. Това е  синдром на хиперактивността.

Освен при деца той се среща и при възрастни и се дължи на  нарушение на някои от функциите  на централната нервна система. Засегнати са основните свойства на вниманието – концентрация, устойчивост, превключване и разпределение. Децата имат затруднения в обучението и общуването. Не могат да се съсредоточат , не могат да стоят на едно място, Този синдром може най-общо да се  опише по следния начин – безпокойство, активност, агресия, разрушителност, раздразнителност, приказливост. Имат изблици на силен гняв, който изразяват като като хвърлят предмети, удрят, хапят.

Могат да стигнат до състояние на ярост. Проявяват саморазрушителни тенденции като удряне на главата, гризене на ноктите. Може да имат  нарушени модели на хранене -  нередовно поемане на храна, ядат само определени неща – само захар, само шоколад, само чипс  и т.н. Често имат нарушен сън. Могат да имат преждевременно или закъсняло развитие в сравнение с връстниците си. Тези деца обикновено се характеризират като “лоши”, “проблемни”, “невъзпитани”, и т. н. без да се  разбират истинските причини.

Този синдром се дължи  както на генетични, така и на социални фактори. Наблюдава се тенденция ADD  да преминава през поколенията в едно семейство. Социалните фактори са свързани с условията при които е протекла бременността, употреба на алкохол или стимуланти по време на бременността,  тежестта на раждането, предизвикано раждане, използване на анестезия (особено спинална) при раждането, травми при раждането, проблеми в семейството, алергии към мляко и  към различни фактори от околната среда, мозъчни травми в бебешка възраст, ваксини и др. Друг фактор е хроничното отравяне с минимални количества олово, което застрашава децата живеещи в големите градове.

При хомеопатичното лечение на ADD трябва да се вникне в спецификата на всеки отделен случай за да се определи най-подходящото лекарство. Това може да стане от професионален класически хомеопат, защото този вид случаи обикновено са доста сложни. Необходимо е да  се открие водещата характеристика в поведението, която може да бъде изявена като – склонност към насилие, свръхвъзбудимост, разпиляност, прибързаност, чувсво за дускомфорт, неудоволетвореност. За всяка от тези характеристики  има група хомеопатични лекарства, сред които трябва да се открие най-подобното на конкретния случай. Ще ви дадем кратка характеристика за по-често прилаганите.


СКЛОННОСТ КЪМ НАСИЛИЕ:


Stramonium (татул). Подсъзнателна склонност към насилие. Меки, сериозни, мили деца. Имат страшни нощни кошмари, от които могат да се събудят и да пищят без да разпознават  близките. Много страхове -   от тъмно, огън, пожар,блестящи предмети, вода, кучета. Не обичат да се мият лицето. Страх от всичко неизвестно. Страхът се изявява като желание за  насилие. Не могат да управляват настроенията си. Буйстват. След пристъпите на гняв се разкайват и сами не разбират какво е станало.


Scorpion (скорпион). Не изпитват съчувствие към чуждите страдания. Нараняват другите за забавление. Енергията е на приливи и отливи. Изключително буйни или апатични. Неясна реч.  Несръчни  и склонни към злополуки. Грешат при писане. Изпитват ужас от кучета. Не понасят шум. Подобряват се от ядене.

 

Veratrum album (бяла чемерика). Буйност до степен на лудост. Постоянна безцелна активност. Склонни са към насилие само ако е ограничена свободата им. Насилието е насочено повече към предмети – нарязване на дрехи, разкъсване. Много зиморничави с желани за студени напитки. Два типа деца – I тип: “малък възрастен” - критични, любопитни, преждевременно развити и умни; II тип: свръхактивен - ругае, ревнив, злопаметен, пакостлив, безразсъден.


Belladonna (лудо биле). Силни изблици на раздразнителност – пищят, хапят, бият се. При гняв лицето им силно почервенява.  Страхуват се от въображаеми неща,  вода, тъмно, буря. Удрят си сами главата. Може силно да се раздразнят от слушане на човешки глас.


Lyssin (слюнка на бясно куче) Много буйни и трудни за овладяване деца. Три етапа в поведението - мъчение,  бяс и разкайване.  Обичат да мъчат кучета. Страхове от вода и кучета. Клаустрофобия. Импулс за самонараняване чрез порязване. Влошаване от шум на течаща вода или от ярка светлина - нощно напикаване, конвулсии. Подобряват се от  гореща баня и леко разтриване.


СВРЪХВЪЗБУДИМОСТ


Tarentula (кубинска тарантула- вид отровен паяк). Много диви. Обичат дивите танци. Изключително неспокойни. Неспокоен сън. Неспокойни крака - постоянно ги мърдат. Вървят бързо. Не се изтощават от активността си. Злонамерени, иронични. Могат да стигнат до истерично насилие спрямо себе си – да се скубят косите, да се щипят, удрят си главата Могат да проявят това насилие и върху другите. Влошават се от прекомерно стимулиране.

Iodum (йод) Огромна енергия и избухване. Силно безпокойство. Не ходят, а тичат. Не могат да седят на едно място. Ако ограничат движенията им  буйстват. Много топлокръвни. Влошават се от горещина. Подобряват се от ядене, движение и на открито.

Arsenicum iodatum (арсениким йодатум) Много неспокойни. Обикалят наоколо. Не са склонни към насилие. Топлокръвни са.


РАЗПИЛЯНОСТ


Chocolad (шоколад) Витаят във въздуха.  Детинско поведение, когато не получат желаното. Сякаш отказват да пораснат. Страх от нападение. Имат склонност да се крият. Крият си нещата. Нервни. Някои заекват.

 

Hydrogenium (водород) Проблеми свързани с общността. Чувстват се отчуждени, предадени, отхвърлени. Неспокойни, забързани, ентусиасти, фанатици. Всичко им изглежда нереално. Имат проблеми с преценка на времето. Правят много грешки при писане и смятане. Забравят. Смеят се на сериозни неща.


ПРИБЪРЗАНОСТ


Sulphuric acid ( сярна киселина) Непрекъснато бързат. Времето все не им стига. Лесно се плашат. Страхуват се от дребни неща. Намусени, гневни и нетърпеливи.

 

Lilium tigrinum (тигров крем - растение) – горещи и забързани, Трудно се концентрират. Истерични. Имат нужда от почивка. Въображаеми тревоги. Вътрешно безутешни – външно спокойно. Влошаване между 17 следобяд и 8 ч сутрин.


Medorrhinum (нозод). Много диви. Имат чувство, че някой е зад тях и ги бута да вървят по-бързо. Много променливи. Обичат животните, но са жестоки към тях. Удрят близките си.  Нямат угризения и са злопаметни. Изобретателни в наказанията, които измислят за другите. Лоши и в училище и в къщи. Авторитарни. Влошават се през деня.


ДИСКОМФОРТ


Arsenicum album ( бял окис на метален арсен)Неспокойствие и несигурност, притеснение за здравето и страх от смъртта. Много подредени. Дразнят се като им се пипат или разхвърлят нещата. Тревожат се за дреболии.


Zinc (цинк) Неспокойствие и нервност. Неспокойни крака. Треперене и потрепване. Неспокойни крака по време на сън. Оплакват се. Силен гняв. Чувстват се като престъпници. Грешки при говорене иписане. Склонност да слагат всичко в устата си и да го ближат. Интелектуално преждевременно развити.


НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТ

 

Tuberculinum (нозод) Злобни и вечно недоволни.  Алергични към котки. Лоши  в къщи , добри в училище. Променливо настроение, деструктивност. Пристъпи на гняв при приятни събития  - празник, излизане – с което развалят настроението на другите от семейството. Огромна енергия. През нощта скърцат със зъби. Тичат и крещят  Удрят, блъскат другите. При игра се прехвърлят от предмет на предмет. Чупят ценни за предмети. Саморазрушително поведение.

Освен хомеопатичното лечение  е необходимо да се рационализира режима на хранене на тези деца . Подходяща е известната диета на Файнгоут, която е подготвена специално за хора с ADD. При нея се изключва консумация на оранжево оцветени храни - домати, портокали, моркови, кока-кола, захар, силно рафинирани храни, в някои случаи мляко. Препоръчва се високо протеинова, ниско въглеродна и освобозена от захари диета.

Наблюдава се парадоксалното положение, че това, което дете то иска да яде  е вредно за него, т.е. то е част от проблема. Необходимо е също така да се ограничат дейности, които са свързани с психическа възбуда -  телевизия, компютри, различни електронни игри. Те водят до свръхстимулация. Тези деца често са творчески личности и един съобразен с индивидуалността им подход ще им даде шанс за пълноценно развитие.

Нагоре