« обратно към: Хомеопатия, здраве и природа

12 януари 2013

Хомеопатично лечение при проблеми с простатната жлеза


Доц.д-р Станка Михалкова


prostata.jpgМного от мъжете имат оплаквания свързани с простатната жлеза. Те зачестяват с напредването на възрастта. За подобряване на състоянието се използват редица лекарства и билки. Все още не се познават възможностите на хомеопатията за трайно подобряване на състоянието. Има много хомеопатични лекарства които биха могли да помогнат. За да се получи добър резултат е необходимо да се избере най-подходящото от тях, това което отговаря на конкретния случай. Разрежданията, в които трябва да се взима то, зависят от характера на оплакването - при хронични случаи добре действат разрежданията LM, а при остри 30 и 200 С. Ще опиша картините на някои от лекарствата.


Selenium (селениум).Простатит, хипертрофия на простатната. Общото състояние се характеризира със слабост, обхващаща всички части на тялото, лесна уморяемост от всякакво напрежение или работа. Поради общо отслабване на целия полов орган се наблюдава неволно изтичане на простатна течност, на капки. Слабостта се увеличава при горещо време. Състоянието се подобрява при намаляване на температурата. Болният има желание да спи, но след сън се чувства още по-зле.


Sulphur (сяра). Простатит с парене в уретрата или простатната. Хипертрофия. Слабост след умствено изтощение и загуба на сън. Студ и сбръчкване на половите органи. Подобряване на състоянието след сън.


Соnium (бучиниш). Увеличение на простатната жлеза при възрастни мъже. Аденом. Течение от простатната. Може да има от време на време неволно изтичане на урина. Рак на простатната. Туморът е твърд като камък и е без болка. Усещане за тежест в перинеума.


Pulsatilla (съсънка). Увеличение на простатната жлеза. Характерни са чести позиви за уриниране поради притискане на пикочния мехур. Усещане, че мехурът е пълен. При възпаление на простатната секретът е с жълто-зеленикав цвят.


Thuja (дърво–Arbor vitae). Възпаление на простатната жлеза. Хипертрофия. Рак на простатната. Парещи болки при уриниране с жълто-зелен секрет. След уринирането остава усещане, че в пикочния канал е останала още една капка урина. Простатит като усложнение от прекарана гонорея.


Aristolochia clematitis (вълча ябълка). Простатит с незадържане на урината. влошаване от студ, сутрин при ставане от леглото. Подобрение от топло и от движение.


Sepia (багрило от сепия). При променящите се в процеса на стареене мъжки и женски полови органи и свързаните с това функционални и психически проблеми. Общо състояние на физически и психически застой. Апатия, безучастност към окобните събития. Влошаване при изправено положение, при неподвижно седене, в задушно и препълнено помещение, след хранене, сутрин и преди обяд към 11 часа. Подобрение – от движение, ходене, работа в прохладно помещение, през втората половина от деня.


Cinnabaris (живачен червен сулфат). Хроничен простатит с миришещо, слизесто гнойно течение с жълто зелен цвят. Влошаване през нощта. Подобряване при движение.


Вarita carbonica (бариев карбонат). Хипертрофия на простатната. Простатит. Забавяне на мисловните процеси, загубване съзнанието за собствена идентичност, детинско поведение. Тревожност и несамостоятелност.


Chimaphila umbellata (ароматично канадско растение). Хипертрофия на простатната. Задържане на урината при увеличена простатна жлеза. Трябва длго да се притиска преди уринирането да започне. Може да има чести позиви за уриниране. Усещане за топка в перинеума.


Digitalis (напръсник, попадийно семе). Простатната е увеличена и възпалена, по-често при възрастни хора. Задържане на урината. Семенен или простатен секрет. Постоянни позиви за уриниране нощем.


Pareira (дива лоза). Задържане на урината поради увеличена простатна. Възпаление и хипертрофия на простатната. Неволно уриниране на капки.

Нагоре