« обратно към: Първа помощ

01 януари 2012

Лекарства за първа помощ

Сборник доклади от първата  национална конференция  "Класическа хомеопатия"

Маргарита ГорановаЛекарствата за бърза помощ се отличават от другите предписания, защото при травма или изгаряне повечето хора се чувстват по еднакъв начин и изборът се свежда до 2-3 лекарства, докато при хроничните и острите случаи е необходима индивидуализация на случая.

Aconite се използва за внезапна сърдечна атака

Ако пациентът има микроинфаркт, той ще е уплашен до смърт и първо мислете за Асоп. Ако човекът е имал микроинфаркт или angina pectoris по-рано, то вероятно си знае лекарството, което трябва да носи със себе си. Ако той не е запознат с хомеопатията, ще носи обикновените лекар­ства.

Когато някой непознат внезапно се свлече пред вас, аз бих пре­поръчала да му сложите Aconite между устните. По същия начин, ако човек падне отвисоко и лежи, ще му дадете Arnica. Повечето хора биха се радвали, ако животът им е спасен. И вие наистина можете да спасите живота с тези 2 задължителни лекарства, които трябва да носите с вас.

Arnica е първото лекарство при натъртвания и удари в меките тъкани, травми, влияещи на кръвоносните съдове като: мозъчни сътресения, инсулти, родови травми, вътрешни хематоми и синини. Използва се като предоперационно лекарство при вадене на зъб, като предпазва от инфекции, намалява болката в раната и опасността от кръвоизливи; след пренапрягане на мускули, като например след продължителен преход в планина при неподготвени хора или при физическо пренапрежение, дори след усилени тренировки.

Arnica е подходяща не само за физическа, но и за емоционална травма, за всякакъв шок. Често в такова състояние на шок човекът казва, че му няма нищо, че е добре въпреки очевидното му тежко състояние, и иска да го оставят на мира - това е един от главните симптоми на Arnica.

Общо взето в някои остри случаи първо давам Arnica, а след това мисля какво да правя. Това се случи през февруари 1996 г. Прибирай­ки се в къщи, виждам 10-годишната ми дъщеря - седи с огромен подут глезен, има силни болки. Тя се подхлъзнала на стълбите, гонейки „гадни момчета", а учителката й наместила крака. Това можах да разбера, след като й дадох Arnica LM. Сега бих й дала 200С, но тогава завършвахме курса и повече използвахме потенцията LM.

Бяхме единствените в Пирогов с нормални реакции. Оказа се все пак, че кракът й е счупен много неприятно и го гипсираха за 35 дни. През нощта ме повика, плачейки, че я заболяло крачето. Повторих Arnica LM. И се наложи да го повторя още веднъж привечер. Повече нямаше болки в крака. След консултации с други колеги дадох Calc-ph. LM по 1 път за 3 дни. Гипсът беше горещ в мястото на глезена, когато давах Calc-ph. и след 4 дни на контролния преглед в Пирогов бяха намалили срока да бъде с гипс на 28 дни, защото нямаше оток, пръстите бяха подвижни и нямаше болки. Веднага след свалянето на гипса момичето започна да тича и аз се прочух сред моите познати.

След това ми се обади жена на 50 г. със счупен крак от 1 месец, който не искал да зараства. Дадох й Symphitum 200С няколко дози. При следващия контролен преглед едва се виждаше на рентгеновата снимка къде е счупването. Symph. е билка, която на български се нарича „зарастниче". Symph. се дава за много бавно зарастващи рани и фрактури. Обикновено се дава, след като се уверим, че костта е наместена правилно Symph. също се използва и при травма на окото.

Моите деца вземат със себе си Arnica, когато отиват на зелено училище и често им се налага да го използват за своите приятелчета. Но ако нараняването е неголямо, а има само синина, може да нама­жете с крем Arnica. Никога не слагайте Arnica върху разкъсна рана. При тези травми се използва Calendula.

Hypericum

Обикновено, когато Arnica не премахва болката, ко­гато остава остра, боцкаща, раздираща болка, ирадиираща по хода на нервите, т.е. когато има травми на нервите и на нервната тъкан, се използва Hypericum. Например, при черепно-мозъчна травма (след Агп.), увреждания на гръбнака и гръбначния стълб, депресия след комоциум, невралгична болка след травма (например когато прищипете пръстите си на вратата), болка в следоперативния период, след лумбална пункция или при засягане на нерв при зъболечение, фантомни болки след ампутация. Hyper, се използва при травми на опашната кост, която се получава, когато ви издърпат стола или при подхлъзване, когато сядате на леда, или при раждане. Hyper, се нари­ча „Агп. на нервите".

При травма на млечната жлеза, напр. удар по гърдата с топка, се прилага Bellis perenis или Conium, когато има уплътнение на мястото на удара. С Bellis perenis 6С успешно съм излекувала мастит при една млада крава, който тя получи след травма на вимето, защото беше много любвеобвилна и искаше да контактува с недотам любезни крави. Кравата имаше много силни болки във вимето и течеше вода вместо мляко. Същото шишенце беше използвано и при комшийска коза със сходен проблем.

Ledum се използва при прободни рани, ухапвания от насекоми и животни. Много хора се безпокоят от кучетата, които се срещат по улицата и ако има риск от ухапване от куче, ще имате нужда от   Ledum. За Ledum са характерни острите пробождащи болки, наране­ното място е студено, но се подобрява от студени компреси.

Това лекарство е ефективно при артритни болки със същите модалности. Ако някой има насинено око, дайте му първо Arnica 200С и след това Ledum, за да няма кръвонасядания. Обаче в тези остри случаи трябва внимателно да се отнасяте със симптомите. Защото при случай на пробождане на крака с ръждива ламарина, първо беше чувството на болка, на натъртено и няколко часа след Arn. 200С се появиха харак­терните пробождащи болки и желанието да се приложи нещо студено. Същата вечер беше дадена една доза Ledum 30С. Самата рана първо беше промита разтвор от Calendula и намазана с крем Calendula впоследствие, докато аз решавах какво лекарство да дам първо.

За да приключим с раните ще кажа, че за забити чужди тела се използва често Silicea, особено ако те са от парчета стъкло, които предизвикват нагноявания. Препаратът помага за изхвърляне на чуж­дите тела от раните. Особено на пациенти, при които малки рани дълго не заздравяват, със студен абсцес и при пациенти, които са склонни да образуват келоиди.

Ruta и Rhus-tox. са необходими, когато се отнася за нараняване или нещастен случай. И двете са доста близки лекарства.

Ruta веро­ятно е по-добре за често срещаната ситуация на изкълчен глезен, но, ако времето е студено и влажно и носите тежка раница, тогава ще имате нужда от Rhus-t, който се влошава от студено и влажно време. Ruta се използва за преумора на очите със зачервяване, за увреждания на сухожилията и надкостницата, пренапрежение при музициране, при машинопис, т.нар. „тенисен лакът".

Rhus-t. се използва при из­кълчени китки и глезени, мускулна треска (болките се локализират в мускулите и ставите), за схващания. Водещ симптом тук е двига­телното безпокойство, влошаването на болките при начало на дви­жението и при покой, подобряват се от топло и от гореща вана.

Изгаряния. За 1 степен се използва Urtica urens.

При 2-ра степен горният слой на кожата е частично увреден и има мехурчета. Първото лекарство в този случай е разредена майчина тинктура на Hypericum (жълт кантарион), която се използва външно. При голяма площ на изгарянето се прилага Causticum вътрешно. Когато започне да расте нова кожа, външно се използва Calendula. При 3-та степен е изгорена цялата кожа. Първо се дава Arnica, а след това Cantharis 200С. Докато болката е силна, Canth. се повтаря често.

Наборът на лекарства, които ще вземете с вас, зависи от времето и мястото, където отивате. Ако отивате на море, ще имате нужда от Belladona, Glonium, защото има риск да получите главоболие от топ­лина, слънчев удар; крем от Urtica за слънчево изгаряне. Ако се каня да работя в гориста местност, ще използвам Urtica за ухапване от насекоми. Ако очакваме ухапвания от големи насекоми или сме чувствителни към такива ухапвания и мястото набъбне значително, стане чувствително, подуе се, заблести и се зачерви - ще ни трябва Apis.

Ако времето е много студено ще имате нужда от Veratrrum album. Това е добро лекарство за хипотермия, когато температурата на тяло­то се понижи до опасни стойности. И подобно на Arsenicum, това е лекарството, което можете да вземете при опасност от дизентерия и дизентерийни състояния. Разбира се, Ars. ще бъде първи в списъка на лекарствата, особено ако пътувате далече от къщи, защото много хора получават оплаквания от храна и вода, с които не са свикнали. Ако някой прекали с храна или алкохол - ще вземете Nux vomica.

Ако имате малко дете с вас, трябва да имате предвид Chamomila и Belladonna, ако получава редовно болки в ушите - трябва да вклю­чите и Pulsatilla.

Законите на Мърфи казват, че лекарството, което ви трябва, сте забравили да го вземете. Миналото лято тръгнах на море през сеп­тември, всички се смееха, че трябва да си вземем кожусите, защото лятото беше общо взето дъждовно. И аз, разбира се, не взех със себе си Belladonna. Обаче изненада - времето беше идеално и горещо през деня - всички изгоряха и имаха главоболия и ми трябваше Belladona. Това лято, тръгвайки на море пак през септември, разбира се взех Belladonna, времето беше дъждовно и имаше невероятно много оси, няколко човека от компанията бяха чувствителни към техните ухап­вания, а аз не взех този път нито Ledum, нито Apis, но се справихме с магданоз, чесън и разтривки. Важното е да не се притеснявате, да бъдете авторитетни.

Искам да завърша с два случая. Веднъж чакам автобус на спирка и едно куче се влачи след мен - краката му бяха като пречупени. Зачудих се и му разсипах малко Arn. 200С. То я изблиза, въпреки че миришеше доста на спирт. Това куче не излизаше от главата ми и аз поразпитах за него, беше се оправило. След 3 седмици бях на същата спирка и видях това куче, което не ми обърна никакво внимание. Извод: „Не търси благодарност от пациента!"

И след 2-3 месеца, окрилена от този успех, видях овчарка с 2 гипсирани крака и реших и тук да „спасявам". Приближих се към кучето, но то с труд се повдигна и ме налая, а също така и придружи­телите му ме погледнаха заплашително.

Извод: „Давай помощ само ако те помолят за това!"

Нагоре