« обратно към: Първа помощ

19 юни 2012

Какво да правим при слънчев или топлинен удар

Електронно списание за Хомеопатия  "Хомеохелп за теб"

ХОМЕОПАТИЯТА е прекрасно средство за справяне със слънчев/топлинен удар и последиците от него. Най-добрите лекарства за това състояние са Glonoine, Belladonna, Gelsemium и Natrum muriaticum.

 

Glonoinum е показан при повечето случаи на слънчев/топлинен удар. Даваме това лекарство, когато пострадалият има пръскащо главоболие, „като че ли главата му ще се взриви”. Болката започва от врата, разпространява се нагоре и обхваща цялата глава. Човекът усеща горещи вълни, които се движат в посока нагоре. Може да ви каже, че чувства как мозъкът му се уголемява и черепът е малък да го събере. Главоболието се усилва, ако главата се изпъне назад. Пострадалият често е объркан, може да не е в състояние да ви каже къде се намира или кой ден е днес. Всичкисимптоми се появяват внезапно, но и изчезват бързо, когато вземете описаните по-горе мерки.

Много подобна е и картината, изискваща назначаване на Belladonna, защото много от оплакванията се дължат на внезапен силен прилив на кръв към главата. Пострадалият чувства силно главоболие, което обаче е по-скоро пулсиращо. Може да се появи кървене от носа, което веднага облекчава главоболието. Лицето е силно зачервено. Очите са кръвонапълнени, с разширени зеници (само в началото може да са свити за кратко) и втренчен поглед. Кожата е много червена и гореща, буквално грее. Сънните артерии „подскачат”. Пострадалият може и да е объркан, но е по-типично да има халюцинации или признаци на делириум. Може да има мускулни потрепвания или спазми. Много е чувствителен към всякакви раздрусвания, защото те много влошават симптомите му.

Aconite е лекарство, при което оплакванията от страна на главата също са много сходни, но има две отчетливи разлики от предходните две лекарства. Първо, оплакванията започват светкавично, „като гръм от ясно небе” и второ, пострадалият е обзет от нечовешки страх, че ще умре.

Gelsemium избираме, когато картината не е чак толкова драматична. Пострадалият чувства подчертана мускулна слабост, чак трепери от слабост. Клепачите са паднали и за него е много трудно да ги вдигне, да си държи очите отворени. Главоболието започва от врата, но е най-силно в челото и в областта на очните ябълки. Може да има усещане за лента, стегната около главата над очите. Пострадалият изглежда – и се чувства като пиян и е много сънлив.

Natrum muriaticum също е прекрасно лекарство за слънчев/топлинен удар. Налице са горещина в главата със зачервяване на лицето, гадене и повръщане. Болката в главата е като от удари с чукчета. Характерно е, че зрението е силно нарушено, до степен пострадалият да помисли, че ослепява или пък вижда зигзагообразни огнени линии. Типично за тези хора е, че почти винаги севлошават от слънце и на море.

По „драматичните” лекарства – Glonoine,Belladonna, Aconite – може да се дадат и в потенция 200СН – до 2-3 приема в рамките на първия час.

Което и лекарство да изберете, обаче, особено ако нямате много опит с Хомеопатията, най-удобно ще ви бъде да изберете потенция 30СН, защото тя позволява повече приеми. Колко точно ще бъдат приемите, зависи от състоянието на пострадалия и най-вече от неговата реакция на даденото му лекарство и другите мерки за облекчаване на състоянието му. Има три златни правила при даването на хомеопатични лекарства и ако ги спазите стриктно, не рискувате нищо.

А те са много ясни и лесни:

1. Давайте само по едно лекарство, никога повече от едно. Ако се разколебаете в избора си или решите, че трябва да дадете друго лекарство, спрете приемите на първото лекарство,което сте дали.

2. Забележите ли подобрение в състоянието, разредете приемите или ги преустановете.

3. Стремете се винаги да давате лекарството в течна форма, ако пострадалият е с нарушено съзнание или в безсъзнание, защото поставянето на гранули в устата при такива случаи носи риск да попаднат в дихателните пътища.

Надявам се, че съветите, които ви дадох ще ви бъдат полезни през лятото и все пак ви пожелавам те да се окажат напълно излишни и да имате едно прекрасно лято!

 

 

източник: http://homeohelp.eu/images/stories/broi4.pdf?utm_source=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A5%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%BF&utm_campaign=2daf165c77-_46_15_2012&utm_medium=email

Нагоре