« обратно към: Първа помощ

19 януари 2013

Хомеопатично лечение на менингит


Доц.д-р Станка Михалковаменингит2.jpgНапоследък всички сме много разтревожени за честите случаи на вирусен менингит. Може ли хомеопатията като мощен лечебен метод да помогне? Да, това е възможно ако се направят прецизни наблюдения на начина по който протича заболяването и се установят както общите особености, така и специфичната картина при всеки отделен случай.

В хомеопатичната литература са посочени над 65 лекарства, които могат да бъдат приложени при менингит. Това заболяване е остро и ще се получат бързи резултати при използване на високи разреждания(потенции) над 200 С.

В процеса на лечението картината може да се измени и да се наложи последователно даване на определени лекарства, само ако има основание за това. Ще посочим някои от главните лекарства, за които има най-много натрупан клиничен опит.


Belladonna (лудо биле) Главно лекарство при остра картина на менингит. Всеки симптом възниква с голяма сила. Остри болки . Безпокойство с мятане ту на едната, ту на другата страна. Силен прилив на кръв с пулсиране на сънните артерии. Зачервяване на очите. Сънливост, прекъсвана от резки викове и зариване на главата във възглавницата. Подобряване при изпъване на главата назад, седнал с неподвижно спокойно положение на главата. При затваряне на очите болният има зрителни илюзии. Това лекарство има действие само докато болният се изпоти . След това трябва да следва от Apis или Bryonia.


Apis melifica (медоносна пчела) Едно от най-добрите средства при туберкулозен менингит. Характерно е, че болният е унесен в сън и внезапно издава специфичен пронизителен писък при събуждането. Потрепване на едната половина от тялото. Другата се намира в паралитично състояние. Спазъм - големите пръсти на ръцете и краката са повдигнати нагоре.


Sulphur (сяра) Болният лежи неподвижно с хладна пот на челото. Има потрепване на крайниците, особено в краката. Не може да спи или ако е заспал внезапно скача на сън. Задръжка в уринирането. Причината може да са потиснати кожни обриви.


Glonium (нитроглицерин) Бързо развиващи се и бурни симптоми. Болката или се разпространява по цялата глава, или се ограничава в определена част. Тя е пулсираща в синхрон с ударите на сърцето. Повърхностните кръвоносни съдове се разширяват и изпъкват. Сънните артерии силно пулсират. Пулсирането е съпроводено с остри болки. Лицето има тъмно-червен цвят. Очите изглеждат големи и изпъкнали като че ли ще изкочат от орбитите. Усещане, че главата е голяма. Влошаване на главоболието при отмятане главата назад.


Aconitum napellus (самакитка) Прилив на кръв в главата. Не е подходящо при туберкулозен менинтгит. Постоянни дъвкателни движения.Силна тревожност. Мятане. Страх от смъртта. Суха, гореща кожа. Пълен, скачащ пулс. Халюцинации. Леки викове в съня и бълнуване. Симптомите се дължат на високата температура. При влошаване на състоянието кожата става много гореща, изгаря ръката при докосване.На челото избива на капки гореща пот.


Gelsemium (жълт жасмин) Пасивна конгестия. Болката в главата започва от тила, издига се нагоре и се спуска към очите. По лицето е разлята руменина. Очите за зачервени. Трудно повдига клепачите. Пулсът е пълен като течаща под пръстите вода.


Helleborus nigra (вид бял кукуряк) Апатия с отсъствие на реакции при докосване. Челото е сбръчкано. Зениците разширени. Долната челюст е увиснала. Стрелкащи болки в главата – предизвикващи внезапни викове или плач. Има автоматични последователни движения ту на ръката ту на крака презравни интервали от време. Заравя си лицето във възглавницата. Главата е гореща.Челото е покрито със студена пот. Очните ябълки са обповдигнати нагоре. Лицето ту се налива с кръв, ту пребледнява. Пие жадно. Тъмна и оскъдна урина. Запек. Изпражненията са твърди и приличат на желе.


Bryonia alba (дива тиква) Лицето е бледо или се сменя бледност с червенина. Болният внезапно извиква от силна болка при най-леко движение. Коремът е подут със запек. Обща понижена чувствителност, стигаща до ступор. Силна жажда, ако го събудят и му предложат вода пие бързо и жадно.


Digitalis purpurea (напръсник, попадийно семе) Болки в предната част на главата, бълнуване. Зрителни измами – в зрителното поле се появяват блестящи огнени кълба или предметите му се струват оцметени в различни цветове – например – син и зелен. С развитие на заболяването зениците се разширяват, престават да реагират на светлина и болния изпада в кома. Силна обща слабост. Тялото изстива и се покрива със студена пот.Пулсът е по-бавен от биенето на сърцето.


Cuprum (метал-мед). Лицето е червено с пурпурен цвят. Зариване на главата във възглавницата. Зъбите са стиснати, устата е пълна с пяна. Постоянно въртене на очните ябълки.Бълнуване с буйство.Събужда се с уплашен вик и не познава никого. Палците са стиснати в юмрук. Конвулсии и други проблеми с нервната система след потискане на обриви. Иэревава или изпищява преди припадъка. Конвулсиите се влошават през нощта. Спазми и и крампи на мускулите. Аурата се усеща в слънчевия сплит или в крайниците.


Zinc (метал-цинк) Остри болки, пронизващи главата Болките са в основата на тила са притискащи и разкъсващи, стрелкат се към очите и се спускат към зъбите. Спазматична болка в корена на носа. Общо безпокойство с хорея на долните крайници. Тикове, спазми, конвулсии. Конвулсиите завършват със ступор. Менингит вследствие на потиснат обрив.

Нагоре