« обратно към: Първа помощ

07 февруари 2013

Хомеопатично лечение при проблеми с кърменетодоц.д-р Станка Михалкова
lactation.jpgВ първите дни след раждането, радостта на майката много често е помрачена от проблеми свързани с кърменето. Бебето често не засуква пълноценно и това води до задържане на млякото и възпаление на гърдите.

Понякога проблемите са свързани с количеството и качеството на кърмата. Има опасност от недохранване на бебето или от поемане на прекалено голямо количество храна, което води до повръщане. Повръщането на поетата кърма може да се дължи и на непоносимост към майчиното мляко, която се наблюдава при някои бебета.

При хомеопатичното лечение е необходимо да се установят и най-дребните подробности при възникналия проблем за да се установи подходящото лекарство. Необходимо е да се наблюдава промяната в състоянието на майката и на детето. Хомеопатичното лекарство поето от майката се поема чрез кърмата и от бебето.

Много точно трябва да се прецени и в какво разреждане(потенция) трябва да се даде лекарството, защото всяка от потенциите има различно действие. Това може да бъде преценено от професионален класически хомеопат. Ще ви запознаем с някои от най-често използваните лекарства.


Веднага след раждането е необходимо родилката да вземе Arnica 200 С за възснановяване от физическия и психическия стрес, предизвикан от преживяното. Това е необходимо и за бебето, което също се успокоява. Потенцията 200 С ще предатврати образуване на хематоми , кървоизливи и ще помогне за бързото възстановяване на родилката.


При проблеми с кърмата – разреждания 6 или 30 С:


Lac caninum (кучешко мляко
). За увеличаване на млякото или за спиране на отделянето на кърма , когато бебето се е отбило. Прилага се при прекалено силна секреция на мляко от гърдите и при секреция на мляко от гърдата след сприране на кърменето. Специфика в картината на това лекарство е, че физическите симптоми се преместват от едната на другата гърда.


Pulsatilla(съсънка). Също за увеличаване или спиранена кърмата, но при жени с друга психична картина. Майката плаче докато кърми и се нуждае от утешаване. Състоянието се влошава в топла стая и се подобрява от свеж въздух.


Urtica urens(коприва). За усилване или спиране на кърмата. Майката има пареща, жилеща болка в гърдите.


Calcarea carbonica(калциев карбонат) За регулиране на млечната секреция.


Sepia (багрило от сепия). Оскъдно отделяне на мляко. Гърдите загубват масата и пълнотата си и стават плоски.


Agnus castus (вид дърво) Недостатъчно отделяне на мляко или липса на мляко при млади жени с потиснато настроение.


При болки в зърната на гърдите :


Calendula(невен). Използва се мехлем или майчина тинктура спиртен разтвор). Хубаво е зърната да се подготвят още преди раждането като се мажат с мехлема. След раждането неговото приложение може да продължи за да се омекотяват зърната. Ако се появи нацепване или разраняване на зърната е необходимо първо да се промият с разредена тинктура и след това да се намажат с мехлема.


Саstor Equi(конски нокът)-6 или 30С.Лекарството е направено от люспите на от рудиментарния нокът на коня, който расте от вътрешната страна на крака над копитото. Прилага се при много нежни, нацепени и разязвени гръдни зърна. Болки от докосване до дрехите. Влошаване – по време на кърмене.


Hepar suiphur(калциев сулфид)- ниските разреждания до 30 С изхвърлят гнойта навън, високите разреждания – над 200 С разнасят възпалението. Рагади с гной. Характерна е миризмата на старо сирене. Жената е раздразнителна и много чувствителна към болки и към течение.


Silica (силициев двуокис, кремък) )- 6 или 30С.. Остри болки по време на кърменето. Влошаване от докосване.


Хомеопатично лечение на мастит - разреждания 30 или 200 С:


Beiiadonna(лудо биле). Симптомите се развиват много бързо. Висока температура. Болезнени и подути гърди. Гърдата е зачервена или с червени жилки. Остри, интензивни болки в гърдите с топлина. Кърмачката има пулсиращо или пръскащо главоболие със силна чувствителност към светлина. Влошаване от докосване или разтърсване на гърдите.


Brionia(дива тиква). Симптомити се развиват бавно. Гърдите са подути и твърди като камък. Жената лежи на болезнената страна, което й позволява да осигури неподвижност на гърдата. Влошаване от най-лекото движение.


Phytolaca(бодлив корен). Твърди като камъни бучки в гърдите. Гърдите са тежки и чувствителни. Зърната са нацепени и болезнени. Абцес с треска и безпокойство. Когато детето суче болките се излъчват навън от цялото тяло. Влошаване от натиск.


Честотата на приемите зависи от състоянието на кърмачката. Преценява се времето за действие на лекарството – ако има подобрение се изчаква. При начало на влошаване лекарството се взема отново.

Нагоре