« обратно към: Първа помощ

07 февруари 2013

Заболявене от раздяла

 

доц.д-р Станка Михалкова


saparation.jpgЖивотът ни поднася различни поводи за раздяла. Раздялата има много разновидности. Тя може да бъде кратка, продължителна и вечна. Може да бъде доброволна и принудителна. От нейния вид зависи дълбочината на преживяването. Обикновено всеки от нас се справя по някакъв начин.

Понякога обаче нараняването е много дълбоко и променя целия живот на човека. Тази тема е особено актуална днес, когато много хора напускат родните си места и отиват да работят и живеят в чужбина. Някои от тях не могат да издържат дълго и се връщат поради носталгия.

Тежко се преживява раздялата, свързана с любовно разочарование. Особено, когато чувствата са много силни. Често последиците са тежки депресии със загуба на интерес към живота.. При раздяла на родителите децата също могат да не приемат това и дълго да страдат. Най-тежка е раздялата при смърт на близък човек. Страданието е много дълбоко и може да продължи с години.


Освен навременната психологическа помощ за възстановяване на психическото равновесие и приемането на реалността, хомеопатията също може да помогне за по-лесно справяне с тези проблеми.


Хомеопатичните лекарства в тези случаи трябва да бъдат взети във високи потенции над 30 С. Добре действат разрежданията - 200С (200 000 пъти) и разрежданията над един милион - 1М, 10М, 50М. При високите разреждания лекарството се взема само един път. Неговото въздействие е дълго и продължително. Повторението му трябва да бъде преценено от специалист.


Едно от най-ефективните хомеопатични средства за трудно справяне с раздялата е Ignatia amara( боба на св.Игнаций).

Направено е от семената на стрихниново дърво, което расте във Филипините. По време на чумните епидемии хората са го отглеждали с надежда, че то ще ги предпази от болестта. Хомеопатите са го прилагали с успех при лечение от чума. Приложението на Ignatia е много широко. То е голямо лекарство при различни спазми в организма.

Лекарството е подходящо при различни случаи на скръб от раздяла - шок от смъртта на близък човек, любовно разочаровани, носталгия и др. Психичната картина е много специфична, но доста често срещана. Характерно е усещането за мъката като буца в гърлото. Може да има тиха скръб или спазматичен плач. В това състояние човек има желание за усамотяване и не понася да бъде утешаван.

Склонен е да идеализира загубения човек и да не приема реалността. Често скръбта се отразява върху апетита и се наблюдава отказ от храна. Може да се наблюдават изтръпвания на различни части от тялото, парализи, главоболие, което се появява и изчезва внезапно, косопад, спастичен колит и много други последствия от преживяното.

Понякога скръбта търси отдушник навън и се наблюдават признаци на гняв и обвинение на другите за това, което се е случило. Друг път няма никакви външни прояви, човекът изглежда силен и спокоен и никой не подозира колко дълбоко е наранен. В такива случаи той често утешава другите. Наблюдава се подобряване при преглъщане, самота и от силен масаж. Влошаването е от докосване, утешаване, сутрин, при бързо движение.Искам да обърна вниманието Ви, че Ignatia е по-подходяща, при скоро станала раздяла.

Ако е минало дълго време, години, емоциите са дълбоко потиснати е необходимо да се даде Natrum muriaticum - едно много голямо хомеопатично лекарство за стара скрб и последици от емоционално нараняване, дори от ранното детство. Може би ще се изненадате, че това лекарство е направено от обикновена сол - Натриев хлорид.

Идеята е, че мъката е така потисната, както солта е скрита дълбоко под земята. Характерно е дълбоко потискане на емоциите. Не се говори за преживяното. Човек не може да плаче, въпреки желанието си. Желае самота. Съчувствието го влошава. Лесно се обижда, озлобява се и без да споделя, дълго таи в себе си обидата.

Лесната ранимост е прикрита с външно спокойствие. Характерно е насълзяване на очите при различни емоционални състояния без да потекат сълзи. Може вместо сълзите да се получат други секрети като постоянна хрема, сълзене от очите, изпотяване на дланите. Кожата също реагира с избиване на херпеси и обриви около брадата.

Главоболието най-често е пулсиращо като удар от много чукчета. Влошаването е от утешаване, компания, стоене на слънце. Наблюдават се периодични влошавания като събуждане на равни интервали през нощта, влошаване на състоянието от изгрев до залез или през ден. Подобрява се, когато е сам и от чист въздух. Това лекарство е много подходящо при отдавна починал близък човек, чиято смърт не може да бъде приета като реален факт.


Ще споменем и едно лекарство със съвсем различна характеристика - Pulsatila (съсънка). Лекарството се приготвя от цялото растение по време на цъвтежа. Това растение се нарича още “котенце”. Според легендите то е поникнало от сълзите на Венера.

Неговата главна характеристика е склонност към плач. За състоянито на Pulsatila е характерно постоянното чувство за изоставеност, дори когато няма основание за това. То е познато като голямо лекарство за жени, които искат непрекъснато внимание и потвърждение за любовта на близките си.

Често задават въпроси “Обичаш ли ме?”, “Защо не ме обичаш?” и други. Желаят близък физически контакт при общуване. Обичат да спрегръщат и целуват. Децата като че ли се залепват за майка си. То е лекарство и при прекалена привързаност, когато детето не желае нито за миг да се раздели. В акушерството това лекарство помага плодът да се обърне от седалищно в нормално положение преди раждането.

Нагоре