« обратно към: Първа помощ

25 февруари 2013

Хомеопатично лечение при простуда в планината

доц. д-р Станка Михалкова

18_4_orig.jpg

Въпреки топлия сезон времето в планините може да ни изненада със своите резки промени и да ни създаде проблеми, които биха развалили удоволствието от излета или екскурзионното летуване.

Какви са рисковете за които нашата хомеопатична аптечка трябва да бъде готова?

На първо място това са простудите при внезапно понижение на температурите и дъжд, когато сме неподходящо облечени или се намокрим при продължителните преходи.

В тези случаи ще препоръчам в началния стадий на простудата лекарството Ferrum Phosphoricum (бял железен фосфат) То е известно с действието си при желязо дефицитни анемии, когато се дава в ниска потенция(6С) продължително време за да може организмът да усвоява желязото от храната.

Картината му при остри състояния се характеризира с висока температура и треска без локализиране и индивидуализиране на симптомите. Препоръчва се да бъде дадено в началото на простудно или грипно заболяване за да се пресече процеса. Имам личен опит за неговото ефикасно действие при измръзване и намокряне “до кости” по време на планински преходи.

Картината в тези случаи е усещане за студ в тялото, тръпки , ледени ръце и крака, главоболие, спазми на стомаха от премръзването. Една - две дози от Ферум фосфорикум в потенция 30 С или 200 С възстановят топлинния конфорт на организма и предотвратяват простудното заболяване.

Друго важно лекарство, което ще ни помогне от последиците при продължително излагане на студен вятър е Aconitum napellus (самакитка), или накратко - Aconit. Симптомите в този случай са често кихане и воднисти секрети от носа. Дават се разреждания 30 или 200 С.

При внезапно излагане на студено и влажно време, особено след прегряване може да имаме нужда от Dulcamara (червено кучешко грозде). Характерните особености са болки в гърба схващане на врата, диария от простудяване.

Друго лекарство при последствията от бързо охлаждане в горещ ден или пиене на студена вода, при кратките почивки по време на поход, когато човек е прегрят и потен е Bellis perenis(маргаритка). Характерните особености в картината на това лекарство са: общо влошаване след смяна на горещо и студено, от допир и подобряване от движение.

Ако дълго време сме прекарали с мокри крака можем да се нуждаем от Rhus Toxicodendron - наблюдава се влошаване от студено, болки в мускулите, които се подобряват от движение. Може да се появи херпес на устните и силна хрема.

При студени тръпки нагоре и надолу по гърба с усещане за тежест на цялото тяло и кашлица вследствие преходи при продължително влажно време в планината ще се повлияем добре от Gelsenium(жълт жасмин).

Хомеопатичните лекарства при простуди трябва да се дават във високи разреждания за да подействат по-бързо.

Нагоре