« обратно към: Първа помощ

08 април 2013

Хомеопатична помощ при ухапвания

доц.д-р Станка Михалкова


bite.jpgВсеки от нас е изложен на риск от ухапвания на различни животни и насекоми.
Този риск се увеличава при пътувания и екскурзии, но е възможно да се случи при ежедневното преминаване по позната улица или в собствения ни дом. Хомеопатията може много да помогне ако точно определим необходимото лекарство. Като първа помощ, за да се предпазим от инфекция е необходимо веднага да вземем Ledum в потенция 6, 30 или 200 С. Това е лекарство, което предпазва от тетанус.


Друго лекарство за тетанус е Hyperycum(жълт кантрион) 6 или 30С. То е показано при много мъчителни болки, които преминават нагоре по нерва.


Против отравяне на кръвта: при септично състояние със зловонни секрети и инфектирани рани след ухапване от животни, може да се вземе вътрешно майчина тинктура от Echinacea(ехинацея). Това растение се смята за естествен антибиотик и има мощно въздействие върху кръвта. Взема се като се разтворят 5 капки в кафена чашка с вода и се пие 3 пъти дневно в продължение на една седмица


Ако при ухапването силно сме се уплашили, Arnika montana(планински тютюнюн) ще намали шока от преживяното. Необходимо е пострадалия своевременно да се освободи от този шок, защото в противен случай могат да останат натрапливи мисли и страхове. Освен това Arnika ще помогне за бързо възстановяване на пострадалото място при нараняване и синини.


Може да се приложи и вънншно прочистване с тинктура от Ledum(див розмарин) или Hyperycum (жълт кантрион). Запомнете, че Arnika НЕ ТРЯБВА да се прилага външно при рани.


След първата помощ, ако е необходимо, може да се избере подходящо на състоянието на пострадалия лекарство. Значение има и какво е ухапването.


При ухапвания от кучета, котки, коне, плъхове и др.: лекарствата са Arnika, Belladonna, Echinacea, Hyperycum, Ledum.


Belladonna (лудо биле
) се препоръчва при ухапване от бясно куче. Може да се даде в разреждане 30 С - 5 дни по 2пъти дневно или еднократно 200 С. Лечението трябва да продължи с лекарството Lyssin (Hydro phobinum)30 С - една доза седмично за 4-6 седмици.


За ухапванията от скорпиони, змии и паяци препоръчваме освен вече посочените - Arnika, Ledum, Echinacea и някои специфични лекарства като - Carbolic acid, Crotalus horridus и Lachesis. Те имат следните картини:


Carbolic acid (карболова киселина), 30 или 200 С - при много силна алергична реакция, колапс. Изострена чувствителност към миризми. Пробождащи, парещи болки. Тъмночервено лице с бледост около носа и устата.


Crotalus horridus 30 или 200 С - при рязко влошаване до критично състояниел Мъртвешки вид, треперене и изтощение, подуването може да бъде синкаво.


Lachesis 6 или 30С - Моравосиня кожа около ухапването. Силно влошаване на състоянието при най-леко докосване. Непоносимост към натиска на дрехите.


При летуване на море можем да бъдем застрашени от ужилвания на медузи. Освен посочените - Arnika и Hyperycum има специално лекарство - Medusa - при изтръпване и пареща горещина след ужилването от медуза.

Нагоре