« обратно към: Първа помощ

03 юли 2013

Хомеопатично лечение при проблеми със зъбите

доц.д-р Станка Михалкова


toothpain.jpgМоже да ни заболи зъб в най-неподходящ момент, когато не е възможно да намерим зъболекар. За такива случаи трябва да предвидите в хомеопатичната си аптечка за спешна помощ някои важни лекарства. Ако сте преценили добре състоянието си те ще помогнат бързо и трайно.


Болките в зъба могат да бъдат предизвикани от различни причини - кариес, инфекция, емоционално напрежение и др.. Зъбоболът може да има различна картина, която ще ви насочи към необходимото лекарство.


Ако болката е през нощта, влошава се от топло и е нетърпима ще имате нужда от Chamomilla(лайка) 30С. Характерна е обща нервност и раздразнителност. Болката се подобрява от ледено студена вода.

Пробождаща, силна болка, разпростираща се по нерва - Hypericum perforatum (жълт кантрион) 30С.

Невралгична зъбна болка с внезапно начало, след излагане на силен студ или студен сух вятър - Aconitum Nappellus (самакитка)30С.

Невралгична болка след изваждане на зъб - Arnika montana(планински тютюн).

При стрелкащи болки, които се подобряват от топлина - Magnenesium Phosphoriъum (магнезиев фосфат) 6 или 30С.

Обратно ако болката се влошава от топлина под всякаква форма може би е необходима Pulsatilla (съсенка) 6 или 30С.


При зъбен абцес, когато има свръхболезненост на възпаленото мястои силна чувствителност към студ и допир е необходимо да се вземе незабавно Hepar sulfuris (калциев сулфид). Трябва да се знае, че при ниски разреждания под 6С се ускорява нагнояването, а при високи c над 30С нагнояването се спира.

При абцес на зъба е по-добре да набере и изтече навън. Ако само набере, но не може да пробие след Hepar sulfur се дава Silica(силициев двуокис - кремък) 30С, която ще помогне за изхвърлянето на гнойта. Silica е подходяща при абцес в корена на зъба както и при зъбобол с подуване на лицето и лимфните възли, пострадалият има желание да си затопли лицето.

За предотвратяване или прекратяване на гнойния процес може да се даде Pyrogenium(септичен автолизат на животинска мускулна тъкан)6 С.

При оток с пробождаща, пареща болка, която се подобрява от студено - Apis mellifica(пчела) 6С.

При бързо подуване, пулсираща болка и силна разпространяваща се горещина дайте Belladona 6C.

При гноен процес на цялата устна кухина, със обилно слюноотделяне и лоша миризма е необходимо да помислите за Mercurius Solubilis (живак)30 C.


При изваждане на зъб е добре преди интервенцията и след нея да се вземе Arnika 200 С. Това помага за преодоляване на шока от ваденето, ограничава кървенето и помага за бързо зарастване на раната. Може да се редува с Hypericum, жабуркане на устата с майчина тинктура или ниски разреждания 6D, 6C за облекчаване на болките от наранените нервни окончания.

Ruta Graveolens(седефче) 30С е подходяща при болка в челюстите след изваждане на зъб, която не се е облекчила от Arnika.


Голям проблем е поникването на зъбите при малките деца. Много майки са прекарвали безсънни нощи до хленчещото си дете, без да знаят какво да направят. Едно много важно лекарство е пак Chamomilla (лайка)30 С. Детето става капризно, желае да бъде носено на ръце. Може да има повишена температура и разстройство със зеленикав цвят на изпражненията.

Ако има коремни болки, които се подобряват при лежане по корем и течна диария със слуз - сутрин, състоянието ще се подобри от Podophyllum (майска ябълка).

Ако поникването на зъби е съпроводено със слуз в устната кухина и болезнени афти, от които детето не може да се храни е подходящо да дадете Borax (боракс венета)6C няколко пъти.

Ако бебето не понася мляко и го повръща веднага след поглъщането при прорязването на зъбите ще се повлияе добре от Aethusa(див магданоз) 6 или 30С.

Ако поникването на зъбите е съпроводено с висока температура, горещо и зачервено лице, треска и бълнуване, разширени зеници дайте Belladona (лудо биле) 30 или 200 С, а при температура, зачервяване, възпаление на венците и треска, но без унасяне и бълнуване ще бъде подходящо лекарството Ferrum Phosphorikum(бял железен фосфат) 30 или 200 С.

Ако при поникването на зъбите няма ясно изразени симптоми за по-лесното им поникване дайте Calcarea Phosphorika (калциев фосфат) 6 или 30C. Това лекарство помага и е подходящо за деца, при които фонтанелите се затварят по-късно.

Нагоре