« обратно към: Първа помощ

30 август 2013

Хомеопатично лечение на стомашно-чревни разстройства (летни диарии)

доц.д-р Станка Михалкова


pain_abdomen.jpgНапоследък много хора се оплакват от стомашно-чревни разстройства с повръщане или диария. Често причината не е изяснена - простуда от преохлаждане в горещините, хранително отравяне или остро вирусно заболяване. Понякога традиционните средства не помагат и това може да доведе до сериозни проблеми свързани с обезводняване и отслабване на организма. За да си помогнем с хомеопатично лекарство трябва да сме много наблюдателни и да обърнем внимание на следните подробности: Фактори, които подобряват или влошават състоянието ни - положение на тялото, покой или движение, часове от денонощието, храни или напитки. Необходимо е да осъзнаем промените във вътрешното си състояние - жажда, апетит, температура на тялото, характер на болките, ако има такива, честота и продължителност на пристъпите, всякакви подробности, свързани с тях, емоционално състояние и др.

Въз основа на цялостната картина може да бъде определено необходимото хомеопатично лекарство, което бързо и ефикасно да подобри състоянието ни. Препоръчваме ви да го вземате в разреждане 30 или 200 С - 2-3 гранули под езика или 10 капки, ако лекарството е течно. Честотата на приемане зависи от тежестта на случая. Ако след подобрението пак е настъпило влошаване може да вземете нова доза. Ако няма промяна в състоянието е необходимо да смените лекарството с по-подходящо. Ще внимавате дали в процеса на лечението картината не се е променила и дали няма нужда да откриете друго лекарство.

Ще ви представя картините на някои от най-често употребяваните лекарства:


Arsenicum album (бял окис на метален арсен. Повръщане и диария в резултат на хранителни отравяния. Силна отпадналост, тревога, много страхове - да бъде сам, за здравето, от смъртта и др. Има силна жажда, но пие не наведнаж, а на малки глътки и често. Има парещи коремни болки, които се подобряват от топло. Състоянието се влошава между 1 и 2 часа през нощта. Парещо повръщане. Течни, тъмни на цвят изпражнения, със зловоннна миризма, които предизвикват парене в аналната област.


Carbo vegetabilis (растителен въглен). Растителният въглен притежава дезодориращи и дезинфектиращи свойства и съдържа кислород, който се освобождава, когато влезе в контакт с разлагаща се материя. Характерно е образуването на много газове, които водят до силно подуване на корема, особено в горната му част. Непоносимост към стегнати дрехи. Превиване на две от силни колики. Слабост със студено изпотяване. Тялото е студено, а главата гореща. Желание за хладен, движещ се въздух. Състоянието се подобрява при преминаването на газовете нагоре или надолу и уригване.


Colocynthis (горчива краставица) Коремът се усеща така като че ли червата са притиснати от два камъка. Болният има силна жажда. Болките в стомаха са придружени с болки в главата и зъбите. Повръщане с горчив вкус. Силни, режещи, коликообразни болки в корема. Изпражненията са водни и жълти. Прилага се като противоотрова при оловно отравяне. Повръщане и диария от болка или гняв. Влошаване - нощем, от храна. Подобряване - от кафе, тютюн, силен натиск, превиване надве, горещина, покой.


Veratrum album - (бяла чемерика). Това лекарство е било използвано с успех от създателя на хомеопатията Самуел Ханеман при холерни епидемии. Характерни са повръщане и диария, придружени със студено изпотяване на челото. Студенина на тялото и синкаво лице. Жестоки колики в корема и крампи в краката и тялото. Силна жажда за ледено-студена вода, която веднага се повръща. Влошаване от пиене на студени напитки и плодове. Подобряване от горещи напитки и мляко. Много силно повръщане. Внезапна, неудържима диария със спастични колики.


Aconitum Nappelis (самакитка) - след простуда или силен страх. Диария със зелен цвят. Висока температура. Редуване на втрисания с горещи вълни. Лицето силно пребледнява при промяна от легнало положение в сядящо. Възбуденост, безпокойство. Силна жажда за големи количества вода. Влошаване - през нощта, студен вятър, течение. Подобряване - от чист въздух.


Mercurius solibilis (живак) - при инфекциозни диарии, придружени с ринофарингит. Зеленикави, лепкави изпражнения, понякога със слуз и кръв. Характерни са температура, ношно изпотяване, силно слюноотделяне, жажда, лош дъх, езикът е мек и зъбите се отпечатват по него. Влошаване - нощем, от топлината на леглото, горещина и студ, течение, когато лежи на дясната страна, по време и след уриниране, при докосване на студени предмети. Подобряване от покой.

Нагоре