« обратно към: Първа помощ

03 февруари 2014

Хомеопатични средства при простуда,настинка, кашлица и грип

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!


 

influenza.jpgЛюк Де Шепърд, MD, PhD, LicAc, CHom.Завършва медицинския факултет на университета в Гент (Белгия) през 1971г. От 1993г. е основател и единствен преподавател в Института на Ренесанс на класическата хомеопатия, с филиали в Бостън (Масачузетс), Сикокус (Ню Джърси), Лас Вегас (Невада) и Лонгмонт (Колорадо). Автор на 15 книги и многобройни статии. Понастоящем живее в Сан-Диего (Калифорния).
Персоналният сайт на д-р Де Шепърд е http://www.drluc.com/.

Всяка година получаваме покана за ваксиниране против грипа. Но уви! Ползата от тези ваксини в най-добрия случай е съмнителна, и потенциално те са опасни, особено за най-възприемчивата група от населението – деца и възрастни хора. Ваксините се произвеждат от щамове, които са циркулирали в предишната година. Съответно те не могат да защитят от новия щам, който се е появил в настоящата година. Най-доброто доказателство за това е признанието на властта в здравеопазването тази година, че ваксината против грипа „не е улучила”. Ще познаете ли какво препоръчваха? Реваксинация! А може би има нещо по-добро?

След много години хомеопатична практика смятам, че няма нищо по-просто от лечението на ежегодно настъпващите с нас простуди и грипове. Няма нужда от ваксинация, защото добре избраното хомеопатично лекарство ще излекува грипа в течение на няколко дена, ако бъде прието в началото на заболяването. На читателите, които се страхуват да останат неваксинирани срещу грипа, може да се припомнят успехите на хомеопатията при лечение на пандемията (епидемия, обхванала цял свят) на вирулентната испанка през 1918г. Изследванията, проведени в британските болници, показаха, че при тези, които са се лекували хомеопатично, смъртността е била около 5% в сравнение с 45% смъртност сред лекуващите се с други средства.

Да допуснем, че това е било преди откриването на антибиотиците, но нима медицинските авторитетни източници препоръчват антибиотици за лечение на вирусни заболявания като грип? Не. В наблъсканите с антибиотици пациенти с грип към всички беди се добавят още и проблеми, свързани с разрастването на кандидозните гъбички и повишаване устойчивостта на микроорганизмите.

И така, как постъпва лекарят-хомеопат с профилактиката и лечението на ежегодния грип? Преглеждайки от 10 до 20 пациента, ние сме длъжни да установим водещото лекарство за текущата епидемия. Записваме си всички симптоми на тези пациенти и сред тях веднага се виждат тези, които наричаме основни симптоми, показващи лекарството за дадената епидемия. Азиатският грип, който започна да нахлува през декември 1996г., типично започва с болки в гърлото, бързо се развива силна умора и слабост в мускулите („все едно е минал камион през мен”), поваляща пациента в кревата, в състояние на изключителна слабост, с температура 390С.

Пациентът е изненадан, няма нито жажда, нито апетит, затова пък има силно главоболие. Всички тези симптоми показват грип от типа на Gelsemium. Пациент, който приема GELSEMIUM през два часа обикновено оздравява от този грип същия ден, в краен случай след два дена. Поставете една гранула Gelsemium 200С в 100 мл вода, разтворете я и взимайте по една супена лъжица през два часа. Хората с повишена чувствителност към лекарства, витамини и т.н., и тези, които не са запознати с хомеопатията, по-добре да започнат с по-малки дози, 30С.

Пациенти, които не са получили Gelsemium, ще минат към втория стадии на този грип: натрупване на вискозна, жълта слуз в синусните канали и ушите, стичаща се по задната стена на гърлото. Лекарството на този етап е KALI-BICH, както и  Gelsemium. Използвайте същата доза, но разтворете двете лекарства в отделни чашки и ги давайте с разлика във времето поне от 10 минути.

«Блуждаеща пневмония», както се нарича в западната медицина, представлява третия етап на този особен грип. През този етап се развива силна суха кашлица, която се изостряя през нощта и в легнало положение, толкова силно, че имах пациенти при които от тази кашлица се чупеха ребра. В този случай незабавно облекчение ще донесе BRYONIA, и няма нужда да се взимат антибиотици. При  Bryonia и Kali-bich използвайте потенции 30C или 200C, както за Gelsemium: растворете една гранула в 100 мл вода и взимайте по една супена лъжица всеки два часа.

Цената на тази процедура е един цент на ден!

Помислете за училищата, които са били принудени да затворят заради този грип. Ако по време на тази епидемия всеки ученик получи по една лъжица на ден Gelsemium като профилактично средство, тогава повечето от учениците нямаше да хванат този грип! И това е без всякакви странични ефекти. Светът все още не е готов за такива прости мероприятия, но вие, родителите, можете да защитите децата си у дома с чаена лъжичка Gelsemium 200С на ден.

И така, Gelsemium е определено се явява средство за дадената епидемия. Но това не означава, че при следващия грип същия препарат ще бъде  ефективен. Какво може да направите, за да защитите себе си от по-нататъшни заболявания от грип сега и в бъдеще? От добре подбраното лекарство даже продължителните кашлици и простуди ще изчезват от първия път. Това е вълшебството на минималните дози (силно разреденото хомеопатично средство).

Тук ще представя широко разпространените и често използваните средства. Всички те трябва да се използват в потенция 30С (за чувствителни пациенти) или 200С, една гранула се разтваря в 100мл вода и се дава с чаена или супена лъжица. (Вижте подробности в „Добре съхранявани хомеопатични тайни” в предишната ми изложения, том 2, №1)

Най-популярното средство при простуда е ARSENICUM. Всяка простуда, която започва с хрема, с прозрачен секрет, може да бъде прекъсната с няколко дози. Arsenicum спира простудата в ранния етап – кихане от промени във времето, и простуда, която започва в носа, а после има тенденция да минава към гърлото. Пациентът е неспокоен, тревожен, иска студени напитки, обикновено на малки глътки. Често има също парене в гърлото, срещу което помагат топлите напитки.

ACONITUM няма равно на себе си при неочаквано начало на простудата с висока температура, която обикновено започва през ноща. Това се случва често, когато детето през деня е лудувало на сух, студен вятър. После то ляга да спи без никакви симптоми, но неочаквано се събужда около полунощ с вик, с безпокойство, с висока температура, от която цялото тяло гори и иска да пие студена вода. Просто е чудо, как две чаени лъжички аконит намалява температурата, а в същото време детето заспива. На другата сутрин детето се събужда все едно нищо не се е случило. Бурята на болестта е успокоена с вълшебството на аконита.

Случва се детето неочаквано да вдигне висока температура (400С) около 3 часа в полунощ, лицето става ярко-червено, крайниците и тялото – ледени. Усещането е, че цялата кръв се е събрала в лицето. Зениците са огромни и много силно главоболие. Ако има кашлица, то тя ще бъде суха, разкъсваща „канонадна” кашлица, рязка, интензивна, повтаряща се. BELLADONNA отслабва треската, главоболието и кашлицата.

Да поговорим за напълно различен вид простуда. Понякога пациентът ви казва, че поради стичане на слуз по задната стена на гърлото му, той кашля. При него трудно се отделят храчките, поради тяхната еластичност и гъстота. Когато все пак му се отдаде да я отдели, тя е жълто-зелена. «Когато не може да отхрачвате, взимайте KALI-BICH!" – това е нашия девиз. Гъста храчка може също да е причина за главоболието при синусите или болките в ухото, които имитират остра инфекция на ухото при децата, и при тези състояния Kali-вich също добре работи.

Спомням си един случай с жена, при която болестта винаги започваше с втрисане и кашлица. Веднъж изобщо не успя да оздравее. Тази тежка, непрекъсната простуда имаше надмощие над нея, докато не ми стана ясно, че състоянието й се влошава винаги около 11 часа вечерта, тя имаше силно дразнене в гърлото, чувствителност вътре в трахеята и болезненост при всеки натиск отвън, а при изтощителна кашлица отделяше едва малка храчка.

Всички тези симптоми заедно показваха  RUMEX, и това лекарство по вълшебен начин възвърна живота на тази жена. След едноседмичен прием на RUMEX тази задушаваща кашлица и простуда, която продължи два месеца, изчезна напълно. Съвпадение? Това се случи много пъти, за да се смята, че е просто щастлива случайност. Добре избраното хомеопатично средство лекува всяка обикновена простуда, втрисане или кашлица отново и отново.

Всички знаят, как се насълзяват очите, когато се реже лук. Така вие имате работа с естественна хомеопатия!

ALLIUM CEPA , червен лук, се доказва при простуди със сълзене; сълзите не са горещи. Обилно отделяне от носа – тече, като от чешмата; кожата под носа е наранена, червена, с силна болка. Гърлото пари и тази чувствителност бързо се разпространява в гърдите, кашлицата се усилва от вдишването на студен въздух. Простудата обикновено се появява след престой на студен, влажен ветър, влошава се вечерно време и в топла стая. Ако имате такива симптоми , ще ви хареса червения лук в хомеопатични дози!

За сухата, силна кашлица, като допълнение към спомената вече Belladonna, всяка майка трябва да има под ръка SPONGIA TOSTA. Това чудо на природата, което се получава от морската дълбина, е лекарство номер едно  за тази болезненна лаеща глуха кашлица, която мъчи пациентите ден и нощ. Звукът на кашлицата напомня пиленето на дърво и силно е изразен страх от задушаване поради чувството на тръба в гърлото.

Имаме няколко лекарства, които използваме при кашлица, простуда и грип, техният избор зависи от особеностите, подчертани по-горе. Като наблюдавате своите симптоми, вие ще помогнете на вашия хомеопат да намери най-точното лекарство или вие може да го намерите за себе си в една от многото изключителни хомеопатични книги, достъпни в магазините за здравословно хранене.

Когато при вас се появят болестни симптоми, възстановете се за един ден, докато в същото време другите ще боледуват седмици, и вие ще изпитате силата на хомеопатията върху себе си!

 

Източник: тук

превод от руски: Нели Тотева

Нагоре