« обратно към: Първа помощ

16 юли 2015

Хомеопатична помощ при ужилвания от насекоми

ХОМЕОПАТИЧНА ПОМОЩ ПРИ УЖИЛВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ

Автор: доц.д-р Станка Михалкова

sting


Ужилванията от насекоми могат да имат различна тежест за пострадалия, в зависимост от техния причинител. При по-тежките случаи е необходимо да се потърси медицинска помощ. Понякога това не може да стане веднага и ние трябва винаги да имаме под ръка някои важни хомеопатични лекарства. Те се прилагат в разреждания 6, 30 или 200 с - като колкото по-високо е разреждането, толкова по- бързо и продължително въздейства. Броят на повторенията зависи ит състоянието. Ако след подобрение отново започне влошаване лекарството трябва да се повтори.


Като първа помощ е необходимо веднага да вземем Ledum , Това е лекарство, което действа при прободни рани. То може да се използва и профилактично при хора, които са изложени на опасност от ужилвания на насекоми. В тези случаи може да се приема в разреждане 6С два пъти дневно.


Външно могат да бъдат приложени различни майчини тинктури (сппиртни разтвори) от Ledum (див розмарин) , Urtiuca urens (коприва), Calendula officinalis(невен), Hyperycum (жълт кантрион) - за намаляване на болката отока и паренето. При външното приложение, памук напоен с майчината тинктура се слага върху пострадалото място.


При ужилвания от пчели, оси , стършели ще помогнат лекарствата - Аpis , Hypericum, Cantaris, Carbolic acid, Ledum, Staphysagria, Tarentula cubensis, Urtiuca urens. Необходимо е подберем това от тях, което отговаря на последствията от ужилването.


Аpis mellifeca( направено от тялото на пчела) - при краткотрайни парещи, жилещи болки, бързо розовочервено подпухване, влошаване от топло и подобряване от студени компреси. Пострадалият може да е неспокоен и да не се чувствува добре на топло. Това лекарство помага, ако се получи оток на ларингса от силна алергична реакция в резултат от ужилването и опасност от колапс. В тези случаи се дават високи разреждания - 30 или 200 С, като честотата на интервалите, в които ще се дава лекарството зависи от тежестта на случая.


Hyperycum( жълт кантрион) - при много мъчителни болки, които преминават нагоре по нерва. Зачервяване и подуване. Може да има облекчаване от топло на мястото на подуването.


Cantaris (вид бръмбар) - Много силна пареща и смъдяща болка, причиняваща психическа възбуда. Могат да се образуват и мехури, които са парещи и силно сърбящи. Наблюдава се подобрение от студено


Carbolic acid (карболова киселина), 30 или 200 С - при много силна алергична реакция, колапс. Изострена чувствителност към миризми. Пробождащи, парещи болки. Тъмночервено лице с бледост около носа и устата.


Ledum palustre( див розмарин) - освен като първа помощ това лекарство може да бъде прилагано и при следната специфичната картина на ужилванията - подуването е воднисто-червено или възпалено с остри болки. Пострадалата част се усеща като студена, но се подобрява от студени компреси.


Staphysagria (растение - обикновена ралица, със силно отровни семена )- големи ухапвания, силен сърбеж, пробождаща, жилеща болка.


Tarentula cubensis (вид отровен паяк) - ако около мястото на ужилването има болезнено втвърдяване с морав или тъмен цвятсепри възпален.


Urtiuca urens (коприва) - жилещи, парещи болки.


Ухапванията от конски мухи, москити се лекуват с някои от посочените по-горе - Аpis, Cantaris, Hypericum, Ledum в зависимост от симптомите.


Много чести са ухапванията от комари - ако сме изложени на постоянен риск можем да вземем профилактично Ledum. Има и специфично лекарство - Саladium seguinum - при ухапвания от комари - типичен е силния сърбеж.


При ухапвания от кърлежи веднага трябва да се даде Ledum и пострадалия да потърси медицинска помощ за пълното изваждане на кърлежа и наблюдение през следващите няколко седмици.

Нагоре