« обратно към: Първа помощ

28 декември 2015

Хомеопатична помощ при измръзвания

ХОМЕОПАТИЧНА ПОМОЩ ПРИ ИЗМРЪЗВАНИЯ

Автор: Доц.д-р Станка Михалкова

coldness


Минусовите температури през зимата крият опасност от измръзвания. На тях са подложени не само занимаващите се със зимни спортове и туристите, но хилядите хора, работещи на открито, при които срещата със студа е ежедневие. Измръзванията могат да бъдат с различна тежест в зависимост от продължителността на излагането и силата на студа. В началото замръзналите части са безчувствени, после побеляват и накрая стават мораво сини. Положението може да се влоши, ако започнем силно да разтриваме замръзналото място. По-добър резултат дава лекото масажиране със сняг, което ще помогне за възстановяване на местното кръвобращение. Пострадалият не трябва изведнаж да попадне в силно затоплено помещение, а е необходимо да се осигури умерена топлина при възстановяването.


Хомеопатичната помощ е много ефикасна, ако се подбере лекарство, съответстващо на специфичната картина. Лекарствата се приемат в потенции 6, 30 или 200 С.

Едно от главните лекарства за възстановяване след измръзване е Agaricus muscarius(червена мухоморка). Пострадалите части са подути и зачервени с парене и сърбеж. Сърбежът променя мястото си при чесане. Измръзналият нос може да е с червен връх. При измръзване на краката се усеща тежест и болки като от пробождане с горещи или студени игли. При измръзване на ръцете се наблюдава несръчност и изпускане на предмети. Влошаване от студено.


Друго лекарство при измръзвания, което има подобна картина – възпаление и сърбеж на пострадалите части е Pulsatilla(съсънка). Характерният белег, по който ще го дадем вместо Agaricus е, че се наблюдава влошаване от топло. Можем да усетим тези симптоми, когато след, дори леко измръзване, влезем в топла стая.


При силно влошаване от топлина, но с пареща и жилеща болка и подпухналост на измръзналото място ще бъде подходящо да се вземе Apis(амедоносна пчела).


Ако болката на измръзналото място е много силна и се увеличава от най-малкия допир на дрехи , а кожата е синя, ще помогне Lachesis ( отрова от змията сурукуку).


Склонността към бързо измръзване на крайниците – ръце, крака пръсти може да се повлияе благоприятно от Petrolium(суров петрол). Сърбеж и болка. Кожата е напукана и може да има морав цвят.


Като профилактика срещу инфектиране замръзналите области могат външно да се третират с майчина тинктура от Hypericum(жълт кантарион) - 5-10 капки в 300 мл. преварена вода.

Нагоре