« обратно към: Материя медика

26 декември 2011

Histamine (Hist)

Статията е предоставена с любезното съдействие на списание  „Класическа хомеопатия“
 

 

ФАРМАЦИЯ: Hist. Imidazolethylamine. Histamine hydrochloricum. Историческа доза: Всички потенции, 5Х до ЗОС.

ФОЛКЛОР: Histamine е капилярен съдов дилататор, констриктор на артериолните съ­дове, хипертоничен фактор (вещество, пре­дизвикващо повишено кръвно налягане) за месоядни и тревопасни. Той свива бронхите и възбужда гладката мускулатура на червата и на матката, както и стомашна и панкреасна секреция. Нормално се използва под форма­та на Histamine bi-chlorhydrate, което служи като суров материал за хомеопатична напра­ва.

Симптоматологията беше установена през 1950 г. от J. Gringuaz от Буенос Айрес, върху тридесет и девет доказващи, като са били използвани следните потенции: ЗОС, 200С, 1M, а после 12С, 6С и ЗС.

Конституции: Алергични и псорични конституции. Туберкулозни типове с дистиреоидизъм.

Планети: Меркурий.

МЕДИЦИНСКИ. Histamine има обща астения като след физическо усилие. Сухота на мукозните мембрани. Чувство за свива­не/стягане в сърдечната област. Трептене (потрепване), крампи, контрактури на муску­лите. Раздразнителен, предразположен към болести, нетърпелив, има нужда да се разхож­да нагоре-надолу. Главоболия и световъртеж с чувство за топлина и парене на главата и лицето. Загуба на чувство за вкус и усещане, че зъбите са разхлабени.

Всички симптоми на кожата и на лигави­ците в алергични типове. Парещи болки в епигастриума и корема. Пареща болка в сър­дечната област (прекордиална, praecordial). Пареща болка в торса, кашляне на пресекул-ки. Pruritus (сърбеж по кожата или лигавици­те) и парене в носа, гърлото, ушите и вагина-та. Олигурия с парене и болка при уриниране. Парещи болки в скротума и в левия яйчник. Парене, поява на крампи, еластични болки в ставите и мускулите (на пристъпи). Зачервя­ване и усещане за парене в очертани области на кожата. Червени сърбящи папули (пъпки, възелчета, papules).

Модалности: По-добре от натиск. По-добре от веене с ветрило. По-зле от движение. По-зле от нервно раздразнение. По-зле от дълбоко дишане. По-зле от топлина.

УМ: Чувствителен към най-малките дре­болии. Нетърпелив, неспокоен, с нужда да се движи безцелно от място на място. Кавгаджия. Меланхоличен, тъжен; прострация (пъл­но физическо изтощение, отпадналост, изнемощялост, слабост; потиснатост на духа, угнетеност), която изчезва при усилено ходене. Чакането го прави особено нервен, има нуж­да да ходи нагоре-надолу. Болка и присвиване в стомаха, когато получава новини или си спомня болезнени преживявания. Не може да „смила" нещата (things „Не on his stomach"). Не може да намери правилните думи, забравя собствени имена. Бавност и затруднения в разбирането. Психогенна алергия. Меланхо­личен тип с безпокойство и намаление на умствените качества.

КЛИНИКА: Алергии. Angina pectoris. Артерит (възпаление на артерия). Астения. Ас­тма. Блефарит (възпаление на клепачите). Бронхит. Рак. Цервицит (възпаление на ший­ката на матката). Колит. Конюнктивит. Цис-тит. Дистиреоидизъм. Емфизем. Стомашна, дуоденална язва. Главоболия. Безсъние. Пе­рикардит. Pruritus (сърбеж, причинен от ло­кално възпаление на кожата, а понякога и от нервни нарушения). Пиелонефрит. Тифоидна треска. Вертиго. Магарешка кашлица.

Бели дробове (lungs). Липса на въздух, чувство на натиск и стягане в гръдния кош. Пристъпи на кашляне почти до задавяне с гъделичкане в гърлото, което пречи на говора. Постоянна суха кашлица на пристъпи, която идва от гърлото или от супрастерналната ку­хина. Жълтеникава, белезникаво-жълта или зеленикаво-жълта храчка, която има вкус на сирене. Хроничен бронхит. Разширение (дилатация) на бронхите. Астма. Емфизем. Ма­гарешка кашлица.

Бъбреци (kidneys). Непоносимо чувство на топлина в мехура, през цялото време има нужда да уринира, но може да пусне само по няколко капки за един път. Отчайва се от невъзможността да уринира с мисли за само­убийство и тича от място на място. Задържа­не на урина с уриниране само на капки, с усе­щане, че трябва да се напряга, придружаваща конгеетия в таза и хемороиди. Прекарва ча­сове в тоалетната, опитвайки се да уринира. Урината го изгаря като огън. Болки като от иглички в мехура, до канала на уретрата. Цистит. Пиелонефрит.

Глава (head). Фронтална болка, болка в слепоочията и в тила/врата, разпростираща се напред и към задната страна на главата. Тежки, притискащи (compressive) главоболия, по-добре от студено, от натиск и свеж въз­дух, влошават се от движение, от навеждане на главата и от слънце. Усещане за напреже­ние, за стягане на скалпа със сърбеж. Усеща­не за топлина и сърбеж в локализирани места.

Гръден кош (chest). Angina pectoris. Жиле­щи болки в различни части на торакса (гръд­ния кош). Болки в торакса, като че ли причи­нени от контузии или премазване. Чувство на безпокойство в гръдния кош, което довежда до дълбоко дишане.

Гърло (throat). Болезнена сухота на фа­ринкса. Влошава се при преглъщане и от топ­лина, подобрява се от студено. Сухота на гър­лото. Чувство за буца или за чуждо тяло в гърлото. Чувство за натиск, за стягане в гър­лото, като че ли е пристегнато с лента.

Женски болести (female). Левостранни болки в яйчника, разпростиращи се към кра­ка или левия хипохондриум. Менструация твърде ранна или късна. Намаляване в коли­чеството на менструалния поток. Менструа­ция изключително зловонна. Левкорея с ми­рис на „изгоряла" кръв. Цистит. Овариит и салпингит (възпаление на маточните тръби). Овариит. Цервицит (възпаление на маточна­та шийка, cervix uteri). Рак на цервикса.

Зъби (teeth). Тъпи или теглещи болки в зъбите и дупките на извадените зъби. Алвеоларна пиорея1. Чувство, че зъбите са разкла­тени, не се осмелява да дъвче от страх да не ги загуби.

Кожа (skin). Уртикария. Определени об­ласти от кожата имат чувство за топлина и парене, хиперестезия. Червени сърбящи папули с големината на грахово зърно по цяло­то тяло. Подобряване от чесане, влошаване от миене или къпане. Плешивина. Алопеция. Загуба на окосмяването от главата (косата) и тялото. Косата става суха. Червенина и топ­лина върху кожата на лицето като при изга­ряне първа степен. Мравучкане или гъделичкане с изтръпване върху различни части от кожата. Lichen2 planus. Prurigo strophulus3.

Корем (abdomen). Киселинна диспепсия. Стомашна и дуоденална язва. Спастичен ентероколит. Болезнени контракции. Усещане за стягане на нивото около кръста. Хеморагичен ректоколит. Разязвен мембранозен ко­лит. Тифоидна треска и паратифоидна треска.

Крайници (limbs). Артериит (възпаление на артерия) на долните крайници. Болки в мускулите и ставите, парещи, жилещи, дър­пащи, тъпи, смазващи болки. Чувство за из­тощение, не иска да направи и най-малкото движение. Чувство за мравучкане, гъделичкане, пруритус в мускулите. Чувство за топ­лина, като че ли е бил изгорен. Усещане на електрически ток през ръцете. Неволни спаз­ми и мускулни контракции. Усещане като че ли лента е вързана през стомаха и около крайниците. Алергичен ревматизъм.

Лице (face). Лицеви болки от едната стра­на на лицето, разпростиращи се към горната или долната челюст (maxilla) и зъбите. Ед­ностранна топлина на лицето.

Мъжки болести (male). Хидроцеле. Епидидимит и орхит. Аденом на простатата. Па­рещи, жилещи, дърпащи болки. Болката се мести от едната страна на другата. Болката се движи в скротума, с тилно главоболие.

Hoc (nose). Pruritus в носа с чувството, че кожата на носа се свива. Чувство, че назални­те отвори са увеличени. Чувство за болезнена сухота в ноздрите. Вдишване затруднено и болезнено в студен въздух. Носът запушен от едната или от двете страни. Главата студена със запушена ноздра от едната страна или чувство за горещина и боцкане/настръхване (prickling). Спастичен ринит.

Очи (eyes). Чувство за топлина и сърбеж в ъгълчетата на очите. Контрактура (трайно съкращение на меките части) и мускулно пот­репване на клепачите и около очите. Спастично затваряне на клепачите. Чувство за чуждо тяло в очите. Ръбът на клепачите е зачервен, едематозен. Жълтеникава секреция от кле­пачите или сухота на лигавиците. Алергичен конюнктивит. Блефарит (възпаление на кле­пачите). Жилеща болка, като че ли гвоздей е бил забит в окото. Подобряване от студ, вло­шаване от течение.

Ректум (rectum). Болезнени контракции, последвани от диария с черни изпражнения. Изпражнения черни, с миризма, от която ти се повдига. Тенезми и чувство, че не е свър­шил, когато се изхвърлят изпражненията.

Световъртеж (vertigo). Вертиго, като че ли е разлюлян, с гадене и замъглено виждане.

Стомах (stomach). Гадене, когато яде или мисли за ядене. Стомахът тежък, раздут, ка­то че ли ще се спука. Болка в стомаха, като че ли е изял несмилаема храна. Интензивна, обезпокояваща болка, причинена от чувство за слабост под лъжичката. По-зле е, когато се връща към неприятни спомени или полу­чава новини. Чувство за огън в стомаха.

Сън (sleep). Безсъние до два или три сут­ринта. Безсъние с множество идеи. Сънища за насекоми.

Сърце (heart). Прекордиална болка, като че ли произведена от игла. Болка в сърцето, която придружава или периодично се сменя със зъбобол. Перикардит. Чувство за сърцето като „уловено" и нужда от това да се държи с ръка. Сърцето се чувства твърде голямо. Чув­ство, като че ли капки леденостудена вода протичат през сърцето. Болка в областта на сърцето с чувство за стягане, придърпващи, тъпи болки. Ритъмът на сърцето е неправилен с екстрасистоли с компенсаторни интервали.

Температура (temperature). Общи втри­сания, разтреперване, сменящи се с чувство за топлина. Чувство за голяма топлина с из­потяване и слабост.

Уста (mouth). Уста суха. Загуба на усеща­не за вкус. Слюнчена секреция понякога обилна, понякога пресъхваща. Горещина и сърбеж в устата. Загуба на чувството за вкус. Виното мирише на „парфюм". Не се осмеля­ва да си отвори устата твърде широко като резултат от болки, предизвикани от нахлува­нето на студен въздух. Съпътстващи (придру­жаващи) зъбни и предсърдни болки.

Уши (ears). Болка в едно или друго от ушите, която се предава към всичките сен­зорни органи. Болка в мастоидеуса. Чувство за запушени уши със звънтене и тежест в ушите. Периодично променящо се усещане, че ухото е запушено, а след това - отпушено.

СРАВНЕТЕ:

(1) Apis - Остри възпаления с розов едем, с боцкащи парещи болки, като ,че ли предизвикани от нагорещени до черве­но игли.

(2) Ars. - Безпокойство, възбуда. Парещи болки. Секретите миришат на гни­ло, разложено (cadaverous).

(3) Sec. - Тенден­ция към кръвоизливи. Парещи болки и втрисания по цялото тяло, зловонна диария, крампи, особено в долните крайници, студе­нина, бледост и парещи болки в крайниците, по-зле на студено.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1 Органично азотсъдържащо вещество - намира се в различни тъкани на гръбначните животни и най-много в мускулите. (Бел. ред-)

2 Един от крайните продукти на обмяната на веществата в организма. (Бел. ред.)

3  Cortisone е определен в реперториума Synthesis, ed. 7, като псорично средство на първа степен в: GENERALS, Psora, cortiso. (1666 с.) (Бел. прев.).

1.Алвеоларна пиорея - старо наименование за заболявания на пародонта, пародонтоза. (Бел. ред.)

2 Сборен термин за различни хронични сърбящи заболявания на кожата и лигавиците с папулозен обрив (възелчета), който не се превръща в мехури и пустули. Lichen planus - плосък лишей. (Бел. ред.)

3  Хронична дерматоза при кърмачета и малки деца със силно сърбящ папуло-уртикариален и отчасти везикуло-папулозен обрив. (Бел. ред.)

 

ИЗТОЧНИК: Julian.1

Превод: Ценка ЙОРДАНОВА

Нагоре