« обратно към: Материя медика

31 януари 2012

Aconitum napellus

С  любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия

Това многогодишно растение със сини цветчета вирее по ветровитите планински региони и влажните пасбища на Централна и Южна Европа. Среща се във влажните гори и по бреговете на потоците в Югозападна Англия и Южен Уелс. Смятя се, че доказването на Ханеман за действието на Аконит е помогнало повече за разпространението на хомеопатията от всяко друго лекарство. При треска и възпалителни процеси Аконитът е водил война с кръвопускането, така популярно сред медицинските кръгове по онова време.

В естественото си състояние растението е силно отровно, но става безопасно след като се разреди и се направи на хомеопатично лекарство. Страх, треска и безпокойство придружават много от симптомите на Аконит, които се появяват изведнаж.

Те са интензивни и болезнени. Пациентът има чувството, че ще умре и дори предсказва времето на смъртта си. Лекарството се. предписва при състояния с висока температура, с липса на изпотяване.

Кожата е червена и суха. Силна, неутолима жажда.

Характерен симптом е, че всяка течност, с изключение на водата, има горчив вкус. Аконит се предписва при шока в ситуации, когато страхът е силно доминиращ, се дава дори когато е минало много време след шока.

Действа добре при новородени, които задържат урина след травматично раждане. Препоръчва се в случаи на безпокойство със сърцебиене. А също и при астма, бронхити, пневмония, магарешка кашлица, варицела цистити, слънчев удар, при инфаркт. Пациентите тип Аконит се влошават около полунощ, от докосване, от студен вятър и течение. Подобряват се на открито. Aconitum napellus, потенция 30 СН можете да купите от всяка хомеопатична аптека.

Нагоре