« обратно към: Материя медика

03 март 2012

Sepia Officinalis

Харви Фарингтън


Общоприето название: Сепия. Род: Cephalopoda (Главоноги). Клас: Молюски. Район на обитаване: Европейските морета, особено Средиземно. Приготвяне на препарата: тритурация от изсушено или разтвор от прясно мастило.

 

ФИЗИОЛОГИЧНО ДЕЙСТВИЕ

Sepia (Sepiae succus) не се приема за отровно животно. Все пак, многобройните хомеопатични доказвания от голям брой изпитатели показаха, че тя има отчетливо физиологично действие върху човешкия организъм.

Първият й ефект е върху вазомоторните нерви и чрез тях върху кръвообращението като цяло, особено порталната циркулация. Излишъкът от въглероден диоксид в мозъчните капиляри предизвиква обърканост, мудност на мисловния процес, апатия, премаляване и треперене. Мудният кръвоток през периферните капиляри причинява отчетливи патологични промени в кожата, вариращи от пигментация до сухота, десквамация, различни видове обриви и разязвявания. По-късно се стига до отпускане на мускулите на сфинктерите и съединителната тъкан. Този ефект, заедно с венозната стаза, води до висцероптоза, особено на матката, хемороидални тумори и варици.

 

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Подходящо за подпухнали и отпуснати хора, порядко за измършавели, с нечиста, жълтеникаво-кафява и на петна кожа, склонност към потене; хора със заболявания на половите органи; хора с тъмна кожа, жилави, но с мек и сговорчив нрав; жени по време на бременност, раждане и лактация; млади хора от двата пола през пубертета; или жени с нежна конституция между пубертета и климактериума, с чиста, бяла кожа или възрозови, руси или с червена коса и с нервен, лесно възбудим темперамент и чувствителност към всякакви впечатления; тумбести майки с жълта бразда, напречно на седловидния нос; раздразнителни, припадащи при най-малко усилие; хора, склонни към сексуална възбуда или изтощени от сексуални ексцесии; пияници; деца, които се простудяват при всяка смяна на времето.

Болести от СЕКСУАЛНИ ЕКСЦЕСИИ; ГНЯВ; излагане на студен вятър, СНЕЖНО или влажно време; от твърде чести раждания; ЗАГУБА НА ТЕЛЕСНИ ТЕЧНОСТИ; алкохол, хинин и ПОТИСНАТО ПОТЕНЕ.

РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ; ГНЯВ; НЕТЪРПЕЛИВОСТ; НЕПОНОСИМОСТ ДА Й ПРОТИВОРЕЧАТ; подозрителност;

БЕЗРАЗЛИЧИЕ; ЛИПСА НА ЧУВСТВА КЪМ СЕМЕЙСТВОТО; отвращение към компания; желание за компания; възбуда; чувствителност;  лесна обидчивост; ЛЕСНА ПЛАШЛИВОСТ; благост; тревожност; БЕЗПОКОЙСТВО; СТРАХ; импулс да пищи; ТЪГА; ПЛАЧ, НЕВОЛЕН; отвращение от живота; неудовлетвореност; леност; ЗАТЪПЯВАНЕ;

ОБЪРКАНОСТ; СЛАБОСТ НА ПАМЕТТА; ТРУДНА КОНЦЕНТРАЦИЯ; РАЗСЕЯНОСТ; УМСТВЕНА ПРОСТРАЦИЯ; ХИСТЕРИЯ; усилено сексуално желание; отвращение към чист въздух. Отпускане на съединителната тъкан;

СЛАБОСТ; ПРОСТРАЦИЯ; ПРЕМАЛЯВАНЕ; ПРИПАДЪЦИ; ТРЕПЕРЕНЕ; световъртеж.

Недостиг на жизнена топлина.

ПЛЕТОРА; приливи на кръв; ВЪЗХОДЯЩИ ГОРЕЩИ ВЪЛНИ; конгестии; ВЕНОЗНА СТАЗА; варици.

СТУДЕНИНА НА ОТДЕЛНИ ЧАСТИ. Анемия; ХЛОРОЗА; КРЪВОИЗЛИВИ; воднянка; туберкулоза.

МУСКУЛНИ ТИКОВЕ; хорея; конвулсии; констрикция; външна, вътрешна.

Усещания: изтръпване; изтръпване на единични части; МРАВУЧКАНЕ; ЗА ТОПКА ВЪВ ВЪТРЕШНИ ЧАСТИ; ПУЛСАЦИИ; ПРАЗНОТА;ТЕЖЕСТ.

Болки: ПРОБОЖДАЩИ; стрелкащи нагоре; режещи; спастични; разкъсващи; притискащи. Посока на симптомите нагоре. ПЕРИОДИЧНОСТ. СУХОТА на лигавиците; СЕКРЕТИ КАТО МЛЯКО. ОБРИВИ; екзематозни; с крусти; ВЛАЖНИ; СУХИ; С ИЗЛЮЩВАНЕ; люспи; ПУСТУЛОЗНИ; СЪРБЯЩИ; ЖИЛЕЩИ; болезнени; ХЕРПЕТИЧНИ; ВЕЗИКУЛАРНИ; уртикариални; Лунички; ХЛОАЗМА; кондиломи; брадавици; МАЗОЛИ; ВТВЪРДЯВАНИЯ; интертриго; язви, дълбоки, ракови, зловонни, атонични, безболезнени.

ПОТЕНЕ: ОБИЛНО; СТУДЕНО; НА ЕДИНИЧНИ ЧАСТИ; МИРИЗЛИВО; КИСЕЛО.

Влошаване: СУТРИН; следобед; ВЕЧЕР; нощем; преди полунощ; УТЕШЕНИЕ; СТУДЕН ВЪЗДУХ;

ПРОСТУДЯВАНЕ; чист въздух; прегряване; намокряне; КЪПАНЕ; СЛЕД ЯДЕНЕ; студен храна; мазнини; СВИНСКО; мляко; киселини; телешко; движение; усилие; КОГАТО СТОИ ПРАВА; ДОКОСВАНЕ; лежане; лежане на лявата страна; лежане на безболезнената страна; раздрусване; КОННА ЕЗДА; КОИТУС; ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НАМЕНСТРУАЦИЯ; след сън; СЛЕД ИЗПОТЯВАНЕ; снежен въздух.

Подобряване: СЛЕДОБЕД; ЕНЕРГИЧНИ УПРАЖНЕНИЯ; ИЗПРАВЯНЕ; студена баня; натиск; СЛЕД ЯДЕНЕ.

Sepia или по-скоро мастилото на сепията е кафеникаво- черна течност, която се изработва в малък сак,

разположен в коремната кухина и се изстрелва навън през тънко каналче, което се отваря близо до ануса.

Като цяло, зоолозите са на мнение, че единственото предназначение на тази течност е да потъмни околната вода, когато сепията е преследвана или дебне плячката си. секретът, обаче, не е толкова безвреден, кактопоказва мощното му потискащо въздействие върху човешкия организъм. Оттук може основателно да се предположи, че мастилото оказва токсичен ефект върху жертвата, преди тя да бъде погълната. То дълго време е било използвано като пигмент и като съставка при производството на някои индийски мастила.

Качествата на мастиления секрет като лекарство бяха демонстрирани за пръв път от Самуел Ханеман, макар че Хипократ е препоръчвал супа от един вид сепия при задържана плацента и потискане на лохиите; Диоскорид, Соран, Плиний и Марцел използвали месото, яйцата или костта на сепията за лечение на левкорея, гонорея, цистит, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, оплешивяване, лунички, екзема и други заболявания, при които и сега се предписва потенцираното мастило.

Sepia представлява особен интерес, не само заради силната си индивидуалност и добре изучена патогенеза, но и поради обстоятелствата, довели до повторното й въвеждане в медицината.

Един художник, който бил близък приятел и пациент на Ханеман, бил почти инвалидизиран от някаква хронична болест, която силно озадачила лекаря. Един ден Ханеман имал късмета да наблюдава работата на своя приятел, при която последният ползвал индийско мастило.

Забелязвайки, че той намокря четката между устните си, Ханеман предположил, че причина за болестта е мастилото. Художникът, макар и скептично настроен, променил навика си и започнал да мокри четката със сюнгер, поставен между устните му. Много скоро симптомите изчезнали. Това било първото, макар и случайно доказване на Sepia, довело до многобройни и подробни доказвания на тази субстанция в потенциран вид върху здрави изпитатели, които демонстрирали, че то има дълбок и дълготраен ефект върху жизнената енергия и телесните тъкани на човека. По тази причина Sepia се използва най-често при хронични заболявания.

Както е при всички хомеопатични лекарства, последователността на появата на симптомите при доказването като цяло е идентична с началото и посоката на развитие на болестните състояния, които Sepia може да лекува.

Един от първите ефекти на Sepia е смутената вазомоторна функция и последващото неправилно разпределение на кръвта в тялото. Още на четвъртия час започват горещи вълни и приливи на кръв нагоре към главата. Тези вълни се съпровождат от чувство за тревожност и опресия и след преминаването им остава чувство за слабост и премаляване и изпотяване. Всяко движение или леко усилие се последва от нови горещини и обилно изпотяване.

Проблемите в кръвообращението продължават да се усилват с напредването на доказването. В епигастриума, чернодробната област, кръста и цялото тяло се усещат пулсации; може да има горещина на ръцете и студенина на краката (Aloe; Calc.c.); или когато ръцете са студени, краката са горещи и обратно; студенина на темето; често пъти чувство на студенин по гърба, между лопатките, като че ли върху тях са положени студени длани; задържане на повече кръв в отделни части, например, в главата, където това предизвиква конгестивно главоболие или в гръдния кош с последващи бурни палпитации. Ръка за ръка с тези симптоми вървят страхът, безпокойството и свръхчуствителността към външни впечатления (Nux; Ignatia; Cham.).

Пациентът не понася шум (Bell; Nux.) и натиск на дрехите, особено около гърлото и подребрията (Calc.c; Lach.; Lyc.; Nux.).

Тези симптоми бързо се последват от нервна слабост и отпускане на тъканите. Изпитателят става апатичен, изтощен, той се разтреперва и премалява. Засягат се лигаментите и съединителната тъкан из цялото тяло.

Ставите се усещат, сякаш могат лесно да се изкълчат; вътрешните органи дърпат надолу; вените се отпускат и общата или локалните венозни конгестии са неизбежен резултат, който оформя един от най-важните фактори на състоянието Sepia. Порталната циркулация се забавя, черният дроб става тежък и функцията му се забавя; уголемената матка тегли надолу и постепенно променя местоположението си вследствие от отпускането на поддържащите я лигаменти и издуването на вените; краката се усещат тежки, като че ли са парализирани, вдървени и тромави, особено сутрин след сън; по подбедриците и около коленете – най-отдалечените от сърцето части – се образуват варици. Заради капилярната стаза кожата е храни лошо и има склонност към разязвявания при най-леко нараняване или към разнообразни обриви. Това отпускане и слабост засяга и сфинктерите. Оттук и пролапсът на ректума; пролабирането на хемороидите; забавената евакуация на фекалиите и урината или енурезата. Но в действителност парализа няма.

Не е трудно да се разбере защо Sepia действа по-добре върху подпухнали и отпуснати хора, отколкото при жилави или слаби и измършавели; или защо пациентите Sepia имат вяло функциониращ черен дроб, запек и всички данни за отслабена нервна система и лошо храносмилане и клетъчно хранене. Външният вид на Sepia рядко е на здрав човек, а по-скоро на такъв с отпусната съединителна тъкан, апатичен и с ниска издръжливост. Рядко се случва всички фази на едно дълбоко действащо лекарство да се проявят у един и същ човек; освен това, жилавостта може в крайна сметка да отстъпи пред отпускането или затлъстяването да изчезне под влияние на хронична болест.

Очевидно е, също така, защо Sepia, въпреки че първите й доказвания са проведени върху мъже, е предимно женско лекарство, особено подходящо за момичета в пубертет, бременни и жени в менопауза.

Измършавяването при Sepia, макар че може да е по-слабо проявено, отколкото при лекарства като Arsenicum, Lycopodium, Nux или Sulphur, все пак е част от картината на Sepia. То може да бъде прогресиращо, както е при изтощителни болести като туберкулоза, хроничен бронхит малария или маразъм.

Дете, боледуващо от тези болести, изглежда като старец. Загубата на телесна маса може да бъде рязка –при остра диария или след тежък кръвоизлив от матката.

Въпреки мекия нрав на Sepia, повечето от пациентките, нуждаещи се от това лекарство, са склонни да се гневят лесно и да страдат от последиците на гнева си.

Когато се разсърдят, те се държат оскърбително (Nux); лесно се обиждат и не понасят да им противоречат. Но депресията и склонността към плач (Ign.; Puls.) се откриват в по-малка или по-голяма степен във всеки случай. Пациентът, обикновено жена, не може да спре сълзите си, дори и когато за тях няма очевидна причина, освен състоянието на духа им. Подобно на Pulsatilla, тя може да се разплаче, когато разказва симптомите си.

Тя е тъжна и меланхолична при събуждането си сутрин; вечер; по време на менструация; по време на потенето при малариен пристъп. Всеки опит да бъде утешена я влошава и предизвиква нов поток от сълзи. Понякога депресията й е толкова дълбока, че й се струва безсмислено да живее.

Тя избягва да вижда хора и обикновено е по-добре, когато е сама. Тя е безразлична към радостите и скърбите в живота; смъртта на близък приятел не я засяга; губи чувствата си към съпруга и децата,които преди това горещо е обичала.

Обхващат я страх и тревожност; тя е неспокойна и се движи непрекъснато; не може да се владее; чувства, че трябва да пищи или да направи нещо отчаяно;стряска се при всеки шум; опасява се за здравето си; тревожи се за домашните проблеми; страхува се, че ще си загуби разсъдъка.

Тогава, въпреки отвращението си към компания, тя се страхува да стои сама. Това води до оформянето на две противоречащи си състояния на отвращение към присъствието на други хора и желание в компания.

Най-характерни за Sepia са състоянията на депресия и безразличие и загуба на привързаност.

Депресията е асоциирана с по-голяма или по-малка възбудимост, което е често срещано при жени, страдащи от маточни заболявания и дисбаланс на вазо-моторната функция.

Следователно, психическото им състояние се дължи отчасти на патологично повишената възбудимост, която се появява в ранните стадии на доказванията. Но тя скоро отстъпва на депресия и последващата инертност, апатия, физическа слабост и начеващо забавяне на мисловния процес. Тези две фази от доказванията и респективно от развитието на болестта у пациентката прогресират едновременно.

Чувството за затъпяване и отвращението към умствено усилие се последват от забавяне на говора, неспособност да се открие точната дума, трудности в схващането на това, което чува или чете и лесно забравяне. Когато състоянието се развива по-продължително време се стига до пълна прострация на ума, която може да се сравни с тази при Carbo veg., Nux и Pulsatilla, но не е толкова подчертана, колкото сходният ментален синдром, толкова характерен за Lycopodium. (Виж Лекция 21.)при всичките тези четири лекарства причинните фактори са претоварване с работа, особено при студенти,счетоводители или хора, които дълго са се занимавали с еднообразни умствени задачи; сексуални ексцесии, било то ранен онанизъм или безразборни полови контакти; раждане или аборт с голяма кръвозагуба.

Премаляването или припадъкът се предизвикват от такива нищожни причини като намокряне на краката, простудяване или коленичене в църквата.

Световъртежът е следствие от смутеното мозъчно кръвообращение, като отражение на тежкото умствено напрежение, някакви депресиращи емоции или загуба на телесни течности. Той се съпровожда от умствена обърканост или усещане за наближаваща загуба на съзнание.

Sepia засяга и кръвта, предизвиквайки анемия и хлороза, свързани с неправилната циркулация, горещите вълни, конгестиите и другите симптоми, споменати в предходните параграфи.

Кръвоизливът, било от носа, гръдния кош или матката, е с тъмна кръв, обикновено несъсирена и често пъти се съпровожда с премаляване.

Менструацията обикновено закъснява и е оскъдна и краткотрайна (един или два дни), а често пъти тече само сутрин. В отделни случаи те са ранни и обилни.

Метрорагията през климактериума или при заплашващ спонтанен аборт може да бъде толкова обилна и изтощителна, че пациентката припада. Течението се съпровожда от чувство на празнота в епигастриума, горещи вълни, студени тръпки, обща студенина и ледено студени крака.

В допълнение към вече споменатите пулсации и празнота, Sepia предизвиква усещане за топка във вътрешни части; тежест; изтръпване и мравучкане тук и там по кожата; вдървяване и гъделичкане в пръстите; изтръпване на ръцете при втрисане; изтръпване на крайниците; изтръпване на цялата лява страна; изтръпване и студенина на петите; изтръпване на всички нерви в тялото с неспособност за мислене.

Усещането за топка в различни вътрешни органи е типично. То се появява най-вече в ректума, като че ли в него има чуждо тяло. Като доказателство, че става дума за чисто усещане, то може да бъде свързано и със запек, и с диария. Световъртежът често се описва като чувство, че топка се търкаля в главата. В ежедневната практика се наблюдава тежест в клепачите, които падат или не могат да бъдат отворени, особено сутрин след събуждане и при фронтално главоболие. Също има и тежест в главата, матката, долните крайници, които се чувстват като парализирани, и в краката.

Общо взето, болките са пробождащи, разкъсващи, спастични или притискащи. Една специфична черта, част от възходящата посока на симптомите при Sepia, са болките, които стрелкат нагоре в ректума или влагалището, или от черния дроб към дясната лопатка. Това са ценни индикации при хемороиди и други състояния на ректума и при заболявания на женските гениталии и черния дроб.

При своето действие върху лигавиците, Sepia предизвиква първо сухота и след това недразнещи воднисти или гъсти секреции. Те могат да бъдат жълти или зеленикави, но по-характерно е да са бели като мляко. Това е важна водеща индикация при левкорея и секрети от мъжката уретра, неспецифични или гонорейни. Sepia понякога излекува затегнати сутрешни гнойни уретрити, когато цветът на секрета им е бял.

Що се отнася до кожните симптоми, Sepia прилича на Sulphur и Rhus tox. Кожата е зачервена и груба; най-често пигментирана почти до кафявия оттенък на мастилото на сепията. Sepia е излекувала лунички, кафяви или жълти петна, известни като хлоазми (Lyc.; Nux; Sulphur) или червеникаво-кафяв цвят на кожата при двата пола, но най-често при жени с маточни проблеми.

В някои случаи, както отбелязах в параграфа за различните типове Sepia, кожата е чиста и бяла, особено при съпътстваща анемия. Но опитът учи, че при пациентите Sepia рядко липсва някаква форма на пигментация, като най-често се вижда жълтата ивица, напречно на седловидния нос и по скулите. При такава находка Sepia е почти специфично средство.

Обривите са толкова разнообразни, че в повечето случаи конкомитантните симптоми решават предписанието. Все пак, в случаите Sepia най-често срещаме влажни и люспести обриви или херпес с много сърбеж и жилене. Херпес около устните или на носа, по препуциума, glans penis, скротума или лабиите.

Това не означава, че Sepia не би била показана при екзема с крусти и мокрене; при сухи обриви с десквамация като псориазис и dermatitis exfoliata, а също и при уртикария. Тя е силно показана при фин, червеникав обрив или везико-пустуларни форми в кожните гънки, сгъвките на ставите, в лакътната и задколянната ямка и зад ушите, както и при herpes circinata.

Периодичността на Sepia намира най-добрата си илюстрация при главоболията и други оплаквания, които се появяват редовно през 21 дни. Например, пристъпите на маларийна треска се различават от повечето маларийни лекарства по това, че рядко са през четири или през три дни, а се възвръщат през четири седмици.

Потта в случаите Sepia е обилна и изтощаваща. Тя има силна лютива миризма, особено когато е локализирана в малки зони, които са типични за това лекарство – скалпът по време на сън (Calc.c; Cham.; Puls.); тилът (Sulph.); скротумът (Sulph.); аксилите (Sulph.; Lycop.); краката (Calc.c; Lyc.; Puls.; Sulph.). Обилни, изтощителни нощни изпотявания; потене при тревожност или от най-леко усилие, често при с горещи вълни, предизвикани от същата причина. Като цяло, потта, било при малария, туберкулоза или други изтощителни болести, най-често е кисела. Най-подчертаното влошаване през денонощието е сутрин.

Това има две главни причини – мудният венозен кръвоток и безсилието. Така депресията, раздразнителността, премаляването, прострацията, забавеният мисловен процес и объркаността,сковаността и паралитичната слабост на крайниците,силните болки, които изчезват напълно привечер,както и гаденето се появяват много скоро след събуждането.Тези симптоми могат да продължат целия предиобед,но повечето от тях, особено гаденето, психическатадепресия и чувството за слабост се подобряват след ставането и раздвижването.

Следобед, освен естествената умора, най-склонен към влошаване е пролапсът на матката – симптом, типичен само за Sepia.

Вечерта депресията и тревожността се подновяват и в много от случаите са по-интензивни, отколкото сутринта; и лумбалните болки, и треската, и кашлицата също се влошават.

През нощта безпокойството, треската, потенето раздуването на корема от газове, горещите вълни, астматичното дишане и кашлицата са много подчертани.

Студът и студеният въздух влошават почти всички оплаквания на Sepia; къпането и намокрянето – също.

Единственото изключение от това е облекчението на обривите, главно на червените пъпчици, от студен въздух и от студена вода. От друга страна, затоплянето в леглото може да предизвика боцкане по кожата. По влошаването си от снежна буря това лекарство стои на върха на списъка. При ходене на открито се появява световъртеж и тъга. По кожата могат да се появят уртики като от удар с камшик. Те изчезват веднага, щом пациентката влезе в топла стая. Движението и усилията причиняват много оплаквания, както и лягането, а също и раздрусването, което засяга всички чувствителни части. Ето защо пациентката Sepia не може да се наслади на конната езда.

Разбираемо е защо половият акт влияе изтощително на пациент/ка от типа на Sepia, но той има подчертан ефект и върху психическото състояние. Нощни полюции или полов контакт се последват на следващия ден от тревожност и лошо настроение, както и от слабост.

Пациентката Sepia не само има отвращение към присъствието на другите, но нейната психическа депресия и раздразнителността й се влошават, ако приятелите й се опитат да я утешат.

След ядене има и влошаване, и подобряване. След редовно хранене има тежко чувство за затъпяване, леност, кисел вкус в устата, оригвания, подуване на корема, понякога кашлицата и болките се възобновяват. Все пак, ако стомахът не е специално засегнат, пациентът кат цяло и повечето от симптомите му се облекчават. Това се отнася особено за сутрешното гадене при бременност, което обикновено отминава след закуска.

Преди и по време на менструация симптомите също се влошават, тъй като толкова много от тях са рефлекторни състояния на проблем в половите органи. Сънят не освежава, а оставя чувство на тежка умора и болка по цялото тяло, особено в долните крайници.

Въпреки че движението и усилията по-скоро влошават човека като цяло, продължителни енергични упражнения, като танци или бързо ходене, носят облекчение. Това също е в съзвучие с натурата на Sepia, тъй като активните упражнения подобряват венозната циркулация и премахват основната причина за много от оплакванията на пациентката. Дори диспнеята и палпитациите могат да се облекчат от бързо движение. Силният натиск е друг важен фактор, който облекчава. Пациентката Sepia обича да притиска болящата я глава с ръце и да поставя книга или друг твърд предмет под гърба си, за да облекчи болките в него. Тази модалност, обаче, няма същата висока стойност, каквато има при Bryonia, при която тя се отнася за която и да било част на тялото.

Първостепенните индикации за SEPIA са:

1. Депресия, плачливост и отвращение към компания.

2. Липса на чувства към най-близките и скъпи хора.

3. Жълта ивица, напречно на горната част на бузите и носа.

4. Болести, свързани с маточни проблеми; по време или след раждане; през климактериума.

5. Венозна плетора.

6. Усещане за теглене надолу в корема и гърба, като че ли всичко ще излезе през влагалището,

облекчаващо се от седене с кръстосани крака.

7. Усещане за празнота в епигастриума.

8. Гадене, облекчаващо се от ядене.

9. Болки, стрелкащи се нагоре.

10. Подобряване от енергични упражнения.

11. Огромна чувствителност към студен въздух.

Клинично, Sepia е полезна при много и разнообразни оплаквания. Към общите характеристики, обсъждани пространно в предходните параграфи, трябва да се добавят само още няколко клинични бележки и специфични показания, за да оформим един пълноценен и работещ в практиката модел за лекарството.

Главоболие: Ужасни удари в главата; хронично, конгестивно, като че ли главата ще се пръсне, с фотофобия и птоза на клепачите (Gels.);разкъсващи или пробождащи болки над едното око или в слепоочието, с гадене и повръщане.

Влошаване: движение; раздрусване; светлина; шум; при събуждане сутрин; от умствена работа.

Подобряване: лежане в тъмна стая, със затворени очи; натиск.

Очи: предметите внезапно стават черни, съпроводено с огромна слабост; замъглено зрение, влошаващо се по време на менструация; сутрин; остър конюнктивит с парене и смъдене, облекчаващи се от студени апликации; астенопия от промяна на позицията на матката; слузно-гноен секрет (Puls.; Nux; Sulphur).

Храносмилателен тракт: зъбобол по време на бременност и менструация, пулсиране или пробождане в зъбите, излъчващо се към ушите или предмишниците и пръстите; сутрешно гадене със слабост, влошаващо се при миене на зъбите и от миризмата на храна; по-добре след ядене; разстройство на стомаха с натиск, парене, пулсиране, премаляване, гадене, повръщане, кисел вкус в устата. Пълнота, бодежи, болезненост на черния дроб, влошаване от раздрусване; жълтеница.

Запек с болезнени, кървящи хемороиди; твърди, на бучки изпражнения, понякога покрити със слуз;

режещи болки нагоре; усещане за буца, неотминаващо след дефекация. Диария – зелена, слузна, влошаване от мляко.

Дихателна система: кашлица от гъделичкане, което сякаш се усеща в стомаха или корема; неспирна вечерна кашлица след лягане; храчките солени или путридни; влошаване сутрин, вечер или нощем, от намокряне; понякога по-добре при лежане; хроничен бронхит; коклюш; туберкулоза.

Сърце: бурни палпитации с туптене в артериите; бодежи в лявата гръдна половина; горещи вълни; премаляване; тревожност; по-зле през нощта.

Пикочен мехур: чести позиви за уриниране с теглене надолу в малкия таз; цистит; енурезис през първия сън.

Полови органи: Мъже: сексуално желание със слаба ерекция, студенина и твърде бърза еякулация.

Изтичане на простатен секрет по време на дефекация. Безболезнен, гноен, гонореен уретрит с млечно-бял секрет.

Жени: понижено желание; болезнен коитус, последван от изтичане на кръв от влагалището.

Метрорагия; стрелкащи бодежи нагоре. Заплашващ аборт през петия или седмия месец; промяна в позицията или пролапс на матката. Овариит.

Раждането е забавено поради ригидна ос (Gels.) или  спазъм на шийката.

Гръб: лумбаго със скованост, по-зле, когато седи; болка като ударено от чук; лумбарна или сакрална болка, облекчаваща се от силен натиск (Rhus).

Втрисане; Треска; Потене: недостиг на жизнена топлина и зиморничавост (Ars.; Calc.carb.; Calc.phos.; Carbo-veg.; Lyc.; Nux; Rhus; Sulph.); ежемесечни втрисания, с жажда и непоносимост към топлина; висока температура без жажда (Puls.); обилно потене, влошаващо се от най-леко усилие. Особено подходящо при хронични случаи на малария или такива, лекувани с погрешно хомеопатично лекарство.

СРАВНЕНИЯ: Pulsatilla без съмнение е най-близкият аналог на Sepia. Двете лекарства са сходни по

депресията си; склонността си към плач; умственото затъпяване; лесното премаляване и тревожност с прилив на кръв; загриженост за здравето; само че Pulsatilla има мекия, отстъпчив нрав, търси компания и утешения, които Sepia презира.

Пациентката Pulsatilla проявява гняв и раздразнителност. Пръскащата, пулсираща или пробождаща хемикрания със загуба на зрението, бял език, гаденето и повръщането са общи симптоми за двете лекарства. При Pulsatilla болките се сменят със зиморничавост, подобряващи се на чист въздух; докато при Sepia те по-скоро се появяват като удари или избухвания и замъгленото зрение е свързано с тежест в клепачите.

Pulsatilla подхожда повече на остър цистит, Sepia – на хроничен; Pulsatilla се характеризира със

спастични болки в шийката на пикочния мехур, излъчващи се из целия малък таз след уриниране.

Двете лекарства си приличат по оскъдното,забавено менструално течение, болките в гърба,

премаляването и усещането за теглене надолу в малкия таз. При Pulsatilla натискът е насочен към половите органи и пациентката сравнява усещането за тежест с това от камък. Родилните болки идват на пристъпи, както и менструалното течение и завършват с тотална атония на матката. Те са по-коликообразни и същинското теглене надолу не е толкова подчертано, колкото при Sepia. При Sepia, ако раждането е забавено, това най-често е резултат по-скоро от спастична контракция на оста, отколкото на умора на маточната мускулатура.

Sepia се влошава най-вече сутрин, от студено и на чист въздух; Pulsatilla – вечер и в топла стая.

Поради сходното мудно венозно кръвообращение, и двете се облекчават от разходка. Но бавното, леко раздвижване, което устройва Pulsatilla, не подобрява пациентката Sepia, чиято венозна циркулация може да бъде стимулирана само от енергични упражнения.

Nux vomica, поради сутрешното си влошаване и огромна чувствителност към студено,раздразнителността и мизантропията си, вялата чернодробна функция, увеличената портална циркулация, маточната конгестия и хабитуалния запек е много близък със Sepia. Главоболията на двете лекарства са подобни донякъде по модалностите си и факта, че могат да са отражение на коремна плетора, хемороиди или мозъчна умора.

Но не бива да се забравя, че Nux vomica предизвиква специфична раздразнителност и свръхчувствителност на нервната система, което е причина тя да извършва функциите си колебливо и спазматично. Поради това менструалните и родовите болки при Nux vomica са съвсем различни от постоянното теглене и дърпане надолу при Sepia.

При Nux vomica има повече повдигане, отколкото повръщане; повече неефективни позиви за дефекация , отколкото ректална стаза. Освен това, при Nux vomica преобладават стомашните симптоми и те имат характер, който може да се очаква, когато един нервен човек злоупотребява със стимуланти или силно подправени храни. Макар че може да има глад с бързо засищане от малко количество храна, премаляване и тежест в стомаха след ядене, Nux vomica никога няма усещането за празнота, толкова типично за Sepia .

Въпреки че меланхолията на Nux vomica може да се съпровожда с отвращение към компания, при него рядко има плачливост и никога не се наблюдава специфичната загуба на чувствата към най-близките, която характеризира Sepia. В другите аспекти тези две лекарства имат подчертани разлики. Sepia се намира между Nux vomica и Pulsatilla, като е по-близо до втората по ефектите си върху лигавиците и по зиморничавостта и до първия по жълтата кожа, коремната плетора, сутрешното главоболие като от махмурлук, менталните симптоми и запека.

Sulphur прилича на Sepia в много отношения. И двете са показани при мудни, апатични индивиди с вяла реакция, коремна плетора, конгестиран черен дроб, хемороиди, запек, премаляване, чувство за празнота в епигастриума, пълнота от съвсем малко храна и кожни симптоми.

При Sulphur лицето е по-зачервено и на петна. Усещането за празнота в областта на стомаха е по-скоро глад и се появява всеки ден в 10 или 11 часа предиобед. Запекът се съпровожда с неефективни позиви, както при Nux. Има отвращение към движение и желание за свеж въздух. Празнотата при Sepia е повече чувство за премаляване или потъване, което може да обхване целия корем и е повече или по-малко постоянно. Запекът се придружава от конгестия, стрелкащи нагоре болки и усещане за чуждо тяло в ректума, което не се облекчава след дефекация.

Сравнете също:

При птоза на клепачите – Gelsemium и Rhus tox. (при които тя е по-скоро паралитична).

При сутрешно гадене по време на бременност – Lycopodium; Nux vomica; Pulsatilla; Sulphur. Чувство на празнота – Calcarea carb.; Ignatia (с въздишане и интроспективна нагласа).

Кашлица като от стомаха – Bryonia; Pulsatilla; Sulphur. Вечерна кашлица, по-зле след лягане – Calcarea carb.; Bryonia; Rhus tox.; Sulphur.

Усещане за теглене надолу – Aloe; Belladonna; Calcarea carb.; Calc.phos; Lycopodium; Podophyllum. Кожни симптоми – Calcarea carb.; Lycopodium; Rhus tox.; Sulphur.

Антидотира се от: Aconite; Antimonium crud.; Rhus tox.; растителни киселини.

Тя антидотира: Calcarea carb.; China; Mercurius;Natrum mur.; Natrum phos.; Phosphorus; Sarsaparilla;

Sulphur.

Комплементарна на : Natrum carb.; Natrum mur.;Natrum phos.; Phosphorus; Sulphur.

Добре последвана от: Nitric acid.

Следва добре: Nux vomica

Несъвместима с: Lachesis.

 

източник: http://homeohelp.eu/about-us.html

Нагоре