« обратно към: Материя медика

20 март 2012

Клинична картина на псориазис

С любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„

Доц. д-р Кирил ПРАМАТАРОВ

Клиника но кожни заболявания към УАБ

 

 

Псориазис е кожно заболяване, което протича хронично с рецидиви. Начинът на предаване на болестта е неправилно рецесивен - това ще рече, че се предава както от родител на дете, така и през няколко поколения. Основният дефект на заболяването се свежда до неправилно програмиране на клетките на епидермиса, които не "узряват" пълноценно и така, незрели, достигат до повърхността на кожата. Псориазисът може да се прояви във всяка възраст.

Различни са факторите, които биха могли да повокират първите му изяви. В детска възраст най-често бактериални инфекции на горните дихателни пътища отключват развитието на болестта. Други възможни агенти са психотравмата, а в последно време особено внимание се обръща на възможността псориазисът да бъде провокиран от медикаменти. Основният клиничен симптом са червените петна, рязко ограничени, които са покрити със сребристо сивкави люспи. Тези петна са несърбящи и най-често се разполагат на местата, изложени на повишено физическо триене - лакти, колена, кожата на ръцете и стъпалата. Люспите лесно опадват и оголват ярко червени кожни участъци.

Псориатичните поражения могат да бъдат единични, разположеени само на горепосочените места, но могат да бъдат и многобройни, като заемат големи участъци. Понякога цялата кожа е обхваната от псориатичните промени, засяга се и лицето, което иначе е пощадено от болестта. В окосмената част на главата също се откриват червени участъци, покрити с люспи, напомнящи силно изразен пърхот. Ноктите също се засягат често. Те са деформирани, жълто-кафяви и лесно трошливи. Лигавиците обикновено остават незасегнати. Важен клиничен и диференциално-диагностичен белег е, че псориатичните поражения изчезват спонтанно след излагане на слънце, за да се появят отново през зимно-есенния период.

Псориазисът не засяга вътрешните органи. Единствената симптоматика от страна на другите системи на човешкия организъм е засягането на ставите. Ставният синдром се проявява при голяма част от болните с псориазис. Симптоматиката е близка и често неразличима от тази на ревматоидния артрит. Лечението на псориазиса е сложно и диференцирано. Диференциацията се изисква от степента на засягане на кожата по размери, от давността на заболяването и от индивидуалните особености на всеки пациент. Лечението включва както външно приложени лекарства, така и вътрешно - според тежестта на заболяването. Целта е да се намалят, доколкото е възможно, клиничните прояви и да се удължат периодите на ремисии.

Трудно може да се обещае окончателно и завинаги) излекуване. Болните с псориазис трябва да свикнат с мисълта, че тяхната кожа изисква непрекъснати грижи и специален режим. Във всички случаи обаче лече-нието се определя от специалист. Един оптимистичен момент, на който може да се разчита, е че в много голям процент кожните промени на псориазиса изчезват при излагане на слънце. Повечето болни знаят и отчитат този благотворен ефект. През есен-но-зимните месеци ефектът на слънчевата светлина върху кожата може да се замести с изкуствени източници, най-добре в кабинетите по физиотерапия.

Нагоре