« обратно към: Материя медика

20 март 2012

Хомеопатични лекарства за псориазис

Ars . alb: Кожата е суха, груба, лющеща се,мръсна и съсухрена, сбръчкана. Обривите са струпани нагъсто с много люспи. Има силно парещо усещане, което се влошава вечерта, през ноща, и от студени апликации, и се подобрява  от топли апликации. Тенденция за редуване на псориазиса с вътрешни заболявания.

Ars.iod: Псориазисът се характеризира с подчертано, излющване на кожата на големи люспи, оставящи ексудираща повърхност под тях. Има интензивно парене със сърбеж. Пациента се чеше ,докато не започне да кърви. Псориазиса се влошава в сухо студено време и въпреки че пациента Ars.iod е топлокръвен кожните симптоми се подобряват от локални топли апликации. Borax: Кожата на ръцете и лицето е покрита с множество псориатични обриви. Има ситно , като брашно излющване на кожата. Псориатичните лезии се разраняват лесно, дори и от най-малко нараняване. Тук псориазисът се влошава в топло време и се подобрява в студено време. Има усещане за паяжина върху кожата. Основно засяга индивиди, които са изключително нервни, лесно се плашат и са чувствителни към внезапен шум.

Calc. sulph.: Псориатичните обриви  са локализирани преди всичко върху скалпа, крайниците и гърба. Проявлението е ярко, алено червено с лихенификация на на заобикалящата кожна повърхност. Силно парене и сърбеж, влошаващи се в топла стая, от топла баня и подобряващи се от студени апликации и студена баня. Поради съществуването на вторична инфекция, псориатичните обриви супорират и при заздравяване се покриват с дебели жълни струпеи, кори. Те могат да бъдат зеленикаво-жълти, секретът е дразнещ, разязвявящ  и с  неприятна  миризма.

Chrysarobinum: Псориатични обриви особено около очите и ушите. Проява на яростен сърбеж с тенденция към формиране на дебели крусти.Лезиите магат да се инфектират и да формират екзематозни обриви с мехури-пустули с дразнещ, гнойно миришеш секрет .

Clematis erecta: Най-характерното е обилното излющване с изключителен сърбеж, влошаващ се от миене със студена вода. Псориатичните обриви са по лицето, ръцете и скалпа, особено по тила. Обривите има характерна модалност- влошават се по времето на асцендент- нарастваща луна и , когато луната намалява – десцендент- обрива се подобрява. Проява на псориазис при индивиди, изложени на гонорея и сифилис, също и при индивиди, употребявали живачни съединения вътрешно или като локални апликации.

Cor. Rub.: Псориазис на дланите и стъпалата. На пациента му е студено, кагато е развит и му е топло, когато е завит. Чувства се по-добре от изкуствена топлина.Проява на псориазис при индивиди с нервен характер.

Graphites: Гънките на кожата са основното местоположение на обривите- гънките зад ушите, на бутовете, слабините, сгъвките на ставите. Обривите са абсолютно сухи с малко излющване и повече нацепвания. Цепнатините кървят много лесно и отделят лепкав като сълзене секрет . Типично обривите се влошават от локални топли апликации. Проява на псориазис при затлъстели, зиморничави и със запек  индивиди. Псориазис редуващ се със храносмилателни оплаквания.

Iris Ves.: Проява с псориатични плаки с неправилна форма и със блестящи лъскави  люспи е най-важният характерен симптом. При хора с мазна кожа на носа, вкус на гранясало в устата и мазни изпражнения. Обривите се влошават през пролетта, есента и от топло време. Обривите типично  засягат дясната страна. Псориазис свързан със стомашни нарушения– гастрит.

Kali. Ars: Това е един от най-зиморничавите пациенти, развиващ псориазис. Пациентът е толкова зиморничав , че търси да се стопли , дори и през лятото. Има силно парещо усещане в лезиите  с нетърпим сърбеж, който се влошава при разсъбличане, през ноща, при разходка , от топлина. Обривите са с тенденция да се подобряват по време на мусонския – влажния сезон. Главно засяга индивиди, които са неспокойни, нервни, анемични и могат да имат фамилна или минала история на злокачествено заболяване. При всяка промяна на времето има релапс, псориазиса се възвръща.

Kali. Brom: Обриви по гърдите и гърба.  Причинните фактори са тревоги, загуба на бизнес, загуба на репутация и поставяне в неловко положение, или болести причинени от близките му. Тъй като Kali. Brom има афинитет  и към сексуалната сфера псориатичните обриви могат да са причинени  от похотливи мисли и фантазии , сатириазъм или нимфомания. Кожата на пациента е студена и се усеща като вкоченена, изтръпнала. Пациентът като цяло се чувства добре при умствена или физическа заетост.

Kali.sulph: Тъканната сол на д-р Щуслер има ясен афинитет към кожата при излющване. При тези пациенти може също така да се наблюдава  Феномен на Кьобнер- тенденция към развитие на обриви след нараняване. Усещане на силно парене и сърбеж, което се влошава вечерта и в топла стая, но определено се подобрява на открит въздух и от апликации с много топла вода. Главно са засегнати скалпът и други окосмени части на тялото.

Lycopodium: Кожата е суха, удебелена и втвърдена. Псориатичните обриви са напукани, с фисури и  с малко сърбеж  и излющване. Обривите могат да се разранят още в ранния етап на болестта. Главно засяга преждевременно състарени индивиди, интелектуалци,при  които има лоши ефекти от страх, уплаха, тревожност, загуба на телесни течности. Пациента получава всеки път облекчение от поставяне на студени апликации върху лезиите. Обаче,  трябва да се помни, че паренето при   Lycopodium винаги се подобрява от топли локални апликации ( Alumina, Ars., Caps.,Carbo-veg.,  Cor.). Псориазис, свързан с нараняване, стомашни или чернодробни заболявания.

Manganum Aceticum: Обривите главно засягат сгъвките на ставите, крайниците. Характерни са дълбоки цепнатини, които не кървят много ( Petr. ) Но те наистина имат силен сърбеж, който се влошава всеки път , когато пациента се изпоти. Сърбежа се подобрява при чесане. Псориазисът тук е предружен от симптоми на менопаузата. Също така обривите се влошават по време на мензиса. Псориазис при индивиди с диабет.

Merc. Sol.: Кожа склонна към обилно изпотяване,но пациента не получава облекчение от това. Кожата е винаги влажна. Кожата около псориатичните обриви е разранена като сурово месо. Обривите са предразположени към ранна супурация и разраняване. Усещане за сърбеж,влошаващо се през нощта в леглото.Псориазис при индивиди с история на подтисната гонорея.

Mezereum: Скалпът и крайниците са частите , покрити с псориатични обриви. Обривите са придружени от силен сърбеж, влошаващ се след топла баня. Сърбежът променя своето местоположение при разчесване. Обриви с тенденция да супурират рано и да изпускат дразнещ лепкав секрет, с дебели кори и гной под тях. Твърде рано настъпва разязвяване в лезиите , които са болезнени при допир и от топлина. Псориазис при индивиди с подтисната екзема или лоши ефекти от ваксинация.

Nitric Acid: Кожата е суха, ерозирала и напукана във всички ръбове на отвърстия. Множеството псориатични обриви са със зигзаобразни и неправилни ръбове. Лезиите изглеждат като сурова плът. Цепнатините в лезиите се разраняват лесно и са изключително болезнени при допир. Може да има наличие на гной надълбоко в лезиите. Кожата като цяло изглежда изключително нездрава и може да има наличие на големи назъбени, грапави брадавици на различни места.Може да има сърбеж в лезиите, което се влошава при разсъбличане. Подходящо лекарство е за индивиди с жълтеникава кожа, who are of spire habits ( със лоши навици)  , и с тенденция към настинки и диария. Лоши ефекти от зле лекуван сифилис или гонорея.

Petroleum: Едно от зиморничавите лекарства, с тенденция да развива дълбоки цепнатини в отвърстията на тялото, зърната на гърдите , върховете на пръстите. Псориазис през зимния сезон, влошаващ се периодично. Ранно формиране на дебели, твърди жълтеникаво-зелени кори е най-характерния симптом. Обривите сърбят силно и пациента трябва да ги чеше, докато не закървят.Участъкът става студен след разчесване. Псориазисът засяга главно тила и слабините. Псориазис придружен от продължителни и отдавнашни стомашни оплаквания. Псориазис, обикновено като последица след умствено напрежение,уплаха или скръб. Също псориазис, развил се след подтискане на кожно заболяване чрез локални апликации.

Sulfur: Кожата е суха, груба, сбръчкана и лющеща се.Обривите излизат в почти всяка част на тялото, имайки следните характеристики. Сладострастен силен сърбеж, който се влошава през нощта, в леглото , от разчесване и от миене. Кожата пламва всеки път , когато пациента се почеше. Кожата около обрива е разранена. Псориазисът обикновено се влошава през прлолетта и във влажно време. Псориазис развит след подтискане на която и да е кожна болест чрез локални методи. Псориазис , редуващ се с различни други вътрешни болести- напр. астма. Главно засяга прегърбени индивиди, нечисти, високи и слаби, неспретнати с противна миризма на тялото. Да се мисли за него при хронични и упорити случаи на псориазис или трябва да бъде даван след силно изостряне, утежняване на псориатичната атака, за да се предотвари релапс.

Thyroidinum: Кожата е изключително суха на вид. Псориазис придружен от затлъстяване. Типично се отнася кам тези случаи на псориазис, които изискват дълго време за да се развие.Обривите са симетрични с назъбени ръбове.

Psorinum: Псориатичните обриви изчезват през лятото само, за да се появят през зимата. Кожата е мръсна, груба, грапава и мазна.Гламно са засегнати  задната част на врата, скалпът , сгъвките на кожата и слабините.Нетърпим сърбеж в обривите, който се влошава от от топлината на леглото. Пациента се чеше , до разраняване и прокървяване. Обикновено е показан, когато добре подбрани лекарства не водят до облекчение или когато облекчението е временно или , когато Sulphur изглежда показан, но няма ефект. Псориазис, развит след зле лекувани инфекциозни болести или след продължителна, дълготраеща скръб. Пациентът е изключително зиморничав и непрекъснато гладен, с отвратителна, подобно на мърша миризма.

превод от английски език: Красимира Димитрова

източник:

Diseases of Skin  Farokh J. Master

Нагоре