« обратно към: Материя медика

27 март 2012

Tuberculinum avinum – приятелят на децата

С любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„

Кристиан КАЛВЕ, хомеопат Канада

Повечето детски градини са си спечелили неприятната репутация на развъдници за микроби и вируси. Една прекрасна сутрин малчуганът пристига със сополи в носа (извинете, но така е в речника) и до вечерта останалите не са в по-различно състояние. Какво да се прави, в детските градини си е така, живеят си със сополите. Е, имам новина. Миналата зима (1996-97), знаете, беше ужасна по отношение на хреми, грипове и т.н. и навсякъде можеха да се видят възпалени носове, нагноили уши, както и да чуеш как гърдите или белите дробове сякаш ще се разкъсат от кашлица.

В една малка детска градина, ръководена от моя близка, зимата мина много по-добре, отколкото в предишни години. Какво се случи, ще попитате. Нищо сложно, нито магическо. С предварителното съгласие на родителите аз организирах малка хомеопатична програма срещу зимните заболявания. Разбира се, става дума за нозоди.

Използвах Tuberculinum avinum 30 СН - най-подходящия от туберкулините за това заболяване. За хремата, толкова често срещана при децата използвах Mucococcinum 200 К. Редувах двете лекарства на две седмици, като дозите започнаха да се дават от октомври до средата на април (месец по-късно от предвиденото, поради закъснявалата пролет). Що се отнася до разрежданията, предпочетох да избера две различни потенции, за да намаля риска от натрупване. А грипът? Dolicocil? Oscillococcinum? Influenzium? Не-е-е! Установих, че редуването на двете лекарства е добре за общото състояние.

Сега да видим конкретния резултат. От 15 деца в градината най-очевидните резултати бяха в групата на 2-6-годишните. Тези, които имаха някакви проблеми през зимата на експеримента, бяха децата, отсъствали през 5 дни - обяснението в този случай е тяхното обкръжение вкъщи, както и храненето. Тук трябва да се каже, че гранулките са необходими, но не по-малко от здравословния начин на живот. При децата под 2-3 години резултатите не бяха толкова очевидни. Първо защото тяхната имунна система не е имала достатъчно време да се възстанови, след като е била изложена на грубо изпитание чрез повтаряемите ваксини. И второ - според педиатъра Ролан Албер, отделянето на детето от майката в тази възраст е голям удар за него и чувството му на изоставеност поврежда дълбоко имунната система, много повече, отколкото при по-големите деца, които са по-склонни към социализация.

При три от децата резултатите бяха сензационни, особено при едно момченце на 4 години, което всяка есен е започвало да кашля през септември, за да спре през май. Тази година то престана да кашля преди края на октомври и зимата не му създаде никакви проблеми. Едно друго дете, което беше "абонирано" за педиатъра, заради уши-нос-гърло смущения, поради всевъзможни антибиотици, дотолкова се повлия, че сега родителите му през смях си спом¬нят за времето, прекарвано изцяло в приемната на лекаря. И накрая - още едно дете, чийто нос не е бил толкова малко запушен както през тази зима.

Любопитно е, че две от тези три деца (момчета) с буен, и малко неприятен темперамент, вероятно ще имат нужда от една доза Tuberculinum bovinum. Другото радостно следствие бе забелязано от самите родители: в миналото те самите много лесно са прихващали хремите, донасяни вкъщи от децата им. А тази зима това се е случвало далеч по-рядко. Дори когато децата са били с хрема или друго заболяване, общото им състояние е било забележително, а енергията им - почти незасегната. Накрая, от практическа гледна точка трябва да спомена и силно занижения процент на отсъствия от градината, и съответно на родителите - от работа. Тази програма бе проведена без никаква субсидия и бе възможна, защото градината е частна.

В обратния случай - в големите детски градини, където управителите не биха могли да направят това, което желаят, подобен проект, за съжаление, изглежда невъзможен (вече опипах терена и от два опита получих два отказа). Мога само да си представя какви вълнения в медицинската общност би предизвикала една подобна превантивна програма, ако тя беше приложена в по-голям мащаб... Добре, слез на земята приятелю, имаш още много работа.

Нагоре