« обратно към: Материя медика

06 април 2012

Скорпион

С  любезното съдействие на Хомеопатично общество

 

Камила Гланц -Великобритания

месец май 1998 г

 

Започваме с един случай. Млада жена, на 25 години, когато снех случая. Преди това е взела 2 лекарства - Phos. и Tub. и те са й помогнали добре. Дойде при мен с екзема на краката - по ходилата имаше много дебела суха кожа, както и везикули. Много дълбоки пукнатини, които са болезнени и кървят. Болката е жилеща и се влошава, когато върви, защото тогава се отварят пукнатините. Тя се чувства по-зле когато се къпе. Казва: "Аз се притеснявам за краката си, но това, което не мога да оправя е моят характер, моят темперамент.

Аз съм маниак. Хората на работа се страхуват от мен." Казва че е работила на някакъв фестивал като сервитьорка по 14-16 часа на ден и това е лудост. Никой не може да ми каже нещо, което да не ми харесва, да не говорим някой да ме критикува. Ако някой посмее да го направи, желае никога да не го е направил. Аз атакувам на секундата. Отвръщам на удара със страхотна сила и точност. Виждате ли текста. Инстинктивно намирам слабите места на хората. Аз не се замислям какво ще кажа, предварително не го планирам, направо атакувам и удрям в слабите места. На бара ми е много приятно, когато кажа на хората, че се е свършило любимото им вино и да видя възмущението на глупавите им лица. Готино момиче, нали.

Спомня си инцидент в Швеция, когато двама идиоти взривили някакъв дискоклуб. Всички били много шокирани, а тя изпитвала симпатия към тези масови убийци. "Хората са толкова глупави." Проблемите й с кожата започват година по-рано, когато приятелят й я напуска и се жени за предишната си приятелка. "Аз го обичах, а той ме предаде. Никога няма да позволя това да ми се случи отново." Тя е силно сексуална и задоволява нуждите си. "Мъжете са толкова глупави, използвам ги за секс и когато съм задоволена, ги пускам в кофата. Нямам чувства към тях - никакво съжаление, никаква вина, определено без любов, нищо. Тялото ми е напълно отделено от емоциите ми и аз ги пазя за себе си." Добър случай, готино момиче. Да анализираме какво се случва.

Къде е проблемът? - Предадена е и е станала жестока. - По какъв начин е жестока? Как се проявява. - Изпитва удоволствие от жестокостта. - Точно така, не само че го прави, но и изпитва удоволствие от това. И как се проявява? - Радва се на нещастието на хората - Да, има чувство на превъзходство. Нека да помислим първо за превъзходството - превъзходство ли е, когато казва, че хората са глупави? Когато говорим за превъзходство, за кое лекарство мислим. Plat., разбира се. Така че много лесно е да бъде Plat., когато някой каже, "хората са токова глупави и аз само ги използвам за секс". Но има някаква разлика в чувството за превъзходство,и това, което тя чувства.

Трябва да бъдете внимателни с тези неща - макар, че казва "Да, хората са толкова глупави", тя не казва за себе си - "аз съм толкова велика, много специална. Аз съм толкова висока, а другите са дребни." Нямате това чувство тук. Тя просто казва "Хората са толкова глупави и ако страдат, нека да си страдат". Каква е рубриката за това? Когато казваме, че някой чувства превъзходство, рубриката е ВИСОКОМЕРИЕ. А когато твърдите, че другите нищо не струват и са глупави, рубриката е ПРЕЗРИТЕЛЕН. Има малка разлика с високомерието, затова трябва да бъдем много коректни в търсенето на точната дума, и без това в реперториума има достатъчно грешки, за да добавяме към тях некоректно използване на рубриките. Използвайте CONTEMPTUOUS (презрителен), вместо  HAUGHTY (високомерие).

Тя е хладнокръвна, приятно й е другите да страдат, приятно й е да каже: "Съжалявам, обаче нямаме това вино", никой не може да я критикува или на всяко малко нещо тя реагира. Но да помислим за ситуацията - тя е била сервитьорка, две седмици по 14-16 часа дневно на работа - това ще предизвика или най-доброто, или най-лошото у вас. Някой ще стане съвсем истеричен, ще започне да плаче всеки път, а друг винаги са с гръб към вас.

Тази сервитьорка изпитва симпатия към масовите убийци, които са разстреляли цялата опашка. И казва: "Хората са толкова глупави, че какво от това, че ги убиват". Кога започват проблемите й? Когато приятелят й я напуска. Какво се случва? Получава екзема. На умствено и емоционално става безчувствена и жестока. И по някакъв начин прекъсва връзката, "тялото и емоциите ми са две различни неща". Тя като че ли се втвърдява, няма чувства, няма вина, няма съжаление. През вратата с ритник. Как се проявява това върху кожата й? Твърда и дебела кожа. Но има много болезнени пукнатини, болката е жилеща. Какво е поведението й?

Тя казва: "Намирам слабите места и атакувам така, че да заболи". Значи през дебелата кожа тя намира пукнатината, и казва, че го прави инстинктивно, дори не го търси. Реагира толкова бързо, че самата тя не осъзнава какво става. Не го планира предварително, не мисли какво ще каже, просто атакува и уцелва слабите места. Кое е лекарството? Може да бъде змийско, защото има атакуваща реакция. Да, това е Скорпион - Androc. Есенцията на скорпиона е в атаката. Атаката е най-добрата защита. Аз атакувам като те изритвам от къщата преди ти да ме изриташ. Много  е удобно. Но така не може да стигнете много далече. Даден й е Androc. 1М.

След два месеца тя казва, че животът й се променил. "Не мога да повярвам, но аз съм влюбена и за първи път не съм уплашена от това. Преди това мислех, че хората които се  влюбват са толкова глупави, та да рискуват всичко в живота си, но сега осъзнавам погрешността на подобно мнение. В любовта има сила, а не слабост." В стария Синтезис пише Scorp., но това е грешка. В новия Синтезис лекарството е с латинското название на скорпиона - Androctonus. Кожата й е по-мека и пукнатините са изчезнали от ходилата. Промяната в ходилата всъщност е била доста драматична. Защото състоянието й преди това е било страшно тежко - тя почти не е можела да върви.

Особено сутрин, когато тези пукнатини през нощта са успявали малко да заздравеят и когато е трябвало да стъпиш върху тях и те се пукат отново. Болките на скорпиона са много жилещи. В общото й състояние има значително подобрение - чувства се много по-добре, не изпитва желание да се защитава, атакувайки през цялото време.  След 3 м. Androc. беше повторен и тя пак е реагира добре. Много дълго време не беше идвала на проследяване, а когато отново дойде при мен, беше в състояние на Puls. и се справи много добре с Puls. Което изглежда странно от Androc. да отидеш на Puls. Но не забравяйте, че преди това тя много добре се е чувствала с Phos. и Tub.

При нея има много голямо любовно разочарование, около 6 месеца преди да дойде при мен. Така че тя все още е била в някакво полуостро състояние и затова с  Androc. нещата са се придвижили много бързо. Пациентката е само на 24 години, няма сериозна патология. Има ли въпроси. Ако трябва да реперторизирате случая, няма да стигнете до Androc., защото той липсва в много от посочените рубрики. Androc. го няма в рубриката болести от любовно разочарование, например. Добавен е в новите версии. Намира се и в презрителен (contemptuous), в безчувствен (unfeeling), коравосърдечен (hardhearted). Не търсете в Haughty, защото той не е високомерен, а презрителен. Високомерен е когато имате усещането, че другите са под вас. А при Androc. това е просто чувството на отделеност от хората, и че другите са глупави.

Както тя казва:"Хората са толкова глупави, че се влюбват. Как може да рискуваш всичко като се влюбваш, може да те наранят". Това не е високомерие, а презрение. Може да си направите упражнението в Реперториума и да видите в кои рубрики се появява Androc. Ако не бяхме доказвали Androc., то на този случай ако беше преди 1992 г., най-вероятно щяхме да дадем Anac. или Plat. Не казвам, че Anac. нямаше да действа и че Androc. щеше да бъде единственото лекарство. Ако гледате на нещата от тая страна - коравосърдечен, разделяне на ум от тяло, много прилича на Anac. Но ако слушате езика на пациентката, това, че тя атакува, намирането на слабите места, начинът, по който тя описва естеството на своето поведение, то е доста скорпионово поведение и скорпионов език - "да намираш най-слабото място".

Тя казва, че хората са толкова глупави - а при Anac. ще видим точно другата страна, защото при тях има доста ниско самочувствие (want of self-confidence). Така че е само въпрос на подобие. Ако Anac. е това подобие, а Plat. - друго, то Androc. се показва някъде между тях или над тях, някъде близо до симилимума. А също така, и поради симптомите на кожата. Те са доста силни симптоми, макар, че вие може да спорите и да кажете - да, но тя има и везекули, а Anac. проявява везекули по кожата много силно. Androc. е добавен и в рубриката ЖЕСТОКОСТ (Cruelty). Друг случай. Още една млада жена, на 25 години, има 6-месечно бебе.

Основните й оплаквания са жестоки главоболия, които са се възстановили, след като е родила. Преди това я бях лекувала със Sep., и тя доста добре реагираше, след това й дадох Med., дадох и Nux-v.- за запека и болезнените изхождания по време на бременността. Главоболията й бяха започнали седмица преди да дойде при мен. Болката е пулсираща, разпростираща се от основата на шията до вертекса и зад очите, има гадене по време на болката, което се влошава от светлина и се подобрява от почивка, спокойствие. Главоболието се появява всекидневно, започва около 14-15 ч., съпроводено с газове и гадене. Запекът също е започнал 2 седмици преди това. Има болезнени изхождания, като овчи изпражнения и силно кървене.

Огромно желание за шоколад и хрупкави храни. Сексът не я привлича, кърми, още не е имала мензис след раждането. В ужасно настроение, много отрицателно. Казва, че чувства пълно безразличие към всичко, дори към бебето си. Сърцето й е като скала. Дълбоко в себе си не чувства нищо. Оплаква се, че е много разсеяна, казва, че главата й се чувства размазана, не й е ясно възприятието, не осъзнава околността. Не е сред нещата, не ги усеща. Тогава й дадох лекарство, което не е Androc., защото  все още не го бях видяла.

Дадох и Chocol. (Шоколад) - той много прилича на Sep., не може да се свърже с децата, чувства се отделена от тях. И главоболията й бяха както от доказванията на Chocolate. Дадох й Chocolate и това което се случи действа много добре за целите на обучението: след десет дни тя се върна - каза че се е чувствала великолепно за 5-6 дни, нормални изпражнения, няма главоболие, умствено се чувства много по-добре. Но след това всичко симптоми се върнали. Главоболието, запекът. Обаче заедно с главоболието тя развива тунелно зрение (липса на периферно зрение) - вижда ясно, но в много малко зрително поле, периферията липсва. А това е един от ключовите симптоми на Androc. Тя казва, че може да вижда ясно само центъра на зрителното поле, което обхваща.

Когато се опитва да се изправи, за няколко секунди загубва зрение, когато се опитва да си разкърши раменете, те били много стегнати и схванати, тогава също губи зрението си за няколко секунди, просто зрителното поле изчезва. Същото става и при рязко ставане от леглото, а умствено се чувства страхотно агресивна и използва много груб език: "Да му еба работата на съседа. Мразя да общувам, да бъде любезна. Те да не би да си мислят, че ми пука, тези съседи." И странно, но тя също казва, че изпитва симпатия към масовите убийци. Така че може да си кажете - аха, при Androc. има желание да убива. Мъжът й е бил на командировка.

За около месец тя е останала сама с бебето. Тя казва: "Защо шибаняка ми се обажда от Сидни, да ми каже, че времето там е хубаво". И т.н. Говори с такъв език през цялото време, подобно на езика на тийнеджърите. Има гадене при мисълта за ядене и позиви за изхождане по голяма нужда, но няма кръв в изпражненията. Какво се е случило. Давам й Chocolate,  той въздейства ли? Да, какво е било въздействието му? Разкрива нова картина. Значи въздействието е АНТИПАТИЧНО, ХОМЕОПАТИЧНО e  когато имаш влошаване, а след това подобряването, а ако първо се подобрявате, а след това влошавате, заедно с отмъщение и няколко още симптомчета, това е антипатично.

Тук е красотата в допълнителните симптоми. Когато частично уцелите лекарството и виждате, че реакцията не е това, което очаквате, внимателно гледайте проявилите се нови симптоми, защото те ще ви доведат до правилното лекарство. И ако очите и ушите ви са добре отворени, и внимава за новите симптоми, това ще ви улесни. В моя случай, за мое улеснение тя имаше тунелно зрение и започна да говори за масовите убийци.

Като го съберете с предишния случай, става Androc. така, че й дадох Androc. 1М и след две седмици - няма главоболие, редовно изхождане един път дневно, макар че все още малко твърдо, чисто мислене, проясняване на главата и повече не губи зрение. Чувства отпускане в гърба и може да диша спокойно. Апетитът й се възвръща, отново има силно желание за шоколад, но доста по-слабо отпреди. При Androc. също има желание за шоколад. Тя казва, че коравосърдечието, твърдостта си отиват и отново става чувствителна. Мъжът й отново се обажда и тя чувства, че й липсва, също чувства събуждане на сексуални желания. Те не продължили достатъчно дълго, докато се върне мъжът й, но тя общо взето се чувства доста добре и след 8 месеца продължаваше да е добре.

Продължаваме със СКОРПИОН. Сега ще ви разкажа малко от историята на лекарството и защо е било доказвано. Било е доказвано от Джеръми Шер, който ръководи "Дайнамис скул" в Англия - следдипломно обучение за 2 години и през втората година винаги се прави доказване. Когато аз посещавах това училище, правехме доказване на сьомга. Досега там са били проведени 15-16 доказвания и имате един подарък - сборникът "Динамични доказвания", в който са включени Диамант, Андроктонус, Рапица, Германий и един вид американски орел, Иридий, Неон. Тази книга съдържа само симптомите при доказванията. Така че, сега ще видим как хората със собствени думи разказват какво им се е случило при вземането на Androc. Не изглежда като Материя Медика на Бьорике или Фатах, където имате накратко представена картината на симптоматологията.

Тъй като Джеръми Шер е израелец той започна доказванията на Androc. от личен, в известен смисъл, интерес. В Израел има много скорпиони и хората са хапани доста често. Скорпионите обикновено се скриват някъде и когато си в непосредствена близост с тях и те се чувстват заплашени, излизат и моментално хапят. Ужилването от скорпион е изключително болезнено. Колкото е по-малък, толкова е по-отровен. Отровата на малък токсичен скорпион може да убие едно бебе. Що се отнася до самото животно, то е преживяло милиони години без никаква промяна. 400 милиона години скорпионът остава във вида, в който е.

И казват, че той ще преодолее и възможна ядрена война, заедно с хлебарките и плъховете. Веднага виждаме, че оцеляването е едно много важно нещо при скорпионите. Самото животно живее в екстремални условия, може да живее в пустинята, да се крие в планините високо, а също и дълбоко под вода. Джеръми Шер искал да го докаже и да вземе отровата. Но се оказва, че това е едно от най-скъпите неща, защото скорпионът секретира съвсем малко количество при едно жилене. И тогава той решил, че ще направи препарат от цялото животно. Хванал един скорпион и първо се опитал да извади само отрова от него. Някъде бил прочел, че ако на животното се подаде силен електрически ток, то ще секретира, така че го сложил под напрежение, като го включил между клемите на колата си. Но това не свършило работа. Взел скорпиона, сложил го в едно бурканче, в него имало вода и някакви мухи и го занесъл в Англия - по това време той учил там хомеопатия и държал скорпиона в бурканчето 3 месеца.

И тъй като не знаел точно рода на скорпиона, не знаел дори пола му, докато се мъчел да реши какво да прави с него, го държал затворен. И през всичките тези три месеца скорпионът въобще не мръднал, не ял, не пил. И бил все още жив. След това обаче го убили. Това, което може да се направи със скорпионите е да ги убиете, преди те да са го направили. Някой попитал: "Не е ли жестоко, как така ще убиеш скорпиончето?" Той отговорил: "Какво, просто скорпионите трябва да се убиват веднага." И след това вече си взел скорпион от някакво специално място, развъдник на насекоми, на който знаел и рода, и пола. И започнал доказването. Сега ще видим кои симптоми са показани при доказването, така че да получим представа за същината на лекарството.

И така - агресия, насилие. Повишена раздразнителност и усещането "как смееш!"; желанието да разкъса на парчета, с голи ръце, този, който ги обижда. Чувства особено буен прилив на бурни емоции при съвсем дребни неща и трябва да упражни силен контрол, за да спре изблиците на насилие и импулсите да нарани някого. Чувства, че всеки е някаква пълзяща твар и никой не може да го докосне, да го разстрои, да го разчувства. Много силно харесване или нехаресване на хора. Или напълно харесват някого, или напълно не го харесват. Много силно сексуално привличане, в целия обхват - от сексуално привличане до омраза. Говори с омраза и злоба за колегите си. Негов колега помислил, че той е доста саркастичен. Чувства гняв и не желае да говори с никого. Вечерта с приятели се чувствал много жив, с добро самочувствие, налагаш се и понякога успявал да поужилва.

Ужасен, неконтролируем темперамент. Тук вече схващаме идеята, която видяхме в случаите - големия интензитет на чувствата. Там няма настроение от типа "безразлично ми е". Доста интензивно чувство е да пожелаеш да разкъсаш някого с голи ръце, чувствайки такава омраза и злоба. И виждате и сексуалната страна с двете противоположности - или огромно сексуално привличане, или пък пълна омраза. Не може да избегне да не крещи на хората, които не може да понася, не може да скрие чувствата си; налагаш ще, нетърпелив, агресивен. Чувства омраза и че злоупотребяват с него. Няма контрол на темперамента си. На всекиму вика. Вечерта изпада в ярост без някаква явна причина. Иска да убие съпруга си и децата, блъска вратите и хвърля неща. А когато става време за лягане вече се чувства добре,но интензивността на злите мисли е била много заплашителна. Отново виждате появата на думата интензивност. Имал доста разяждащ разговор с някого, когото почти не познава.

Било й е приятно от грубостта й, и била очудена от нея. До вечерта желание да избягва хора, гняв, който излиза, без да може да бъде удържан. Желанието да чупи неща, истеричност, раздразнителност. Изключително чувствителни на шум, не могат да понасят шум. Хиляди мисли излизат в мозъка - мисли защо сме тук и разни други  дълбоки философски неща. Всеки ден изчезват неща от ума. Аз съм свободна от притискащите дребнави отговорности, в мен има една черна буря, аз се страхувам от това, което бих могла да направя в следващия момент. Очите ми гледат втренчено и са изпълнени с омраза. Само да погледна децата и те полудяват. Така че децата се страхуват от майка си. Нямам контрол над емоциите си. И след като след 20 ч. нещата утихнат, аз се чувствам добре. Черни, ужасни настроения, които не продължават дълго, но са заплашителни по своята сила.

Става възбудена до гняв и конфронтация. Като че ли не схваща, че наранява чувствата на другите и не изглежда да й пука от това. Не може да оценява чувствата на другите. По-късно разсъждава върху действията си и чувства срам, чувства се притеснена, но по времето, когато го е извършвала, нямало и следа на срам. Обичат да спорят и търсят конфликта с желание и наслада. Така че виждаме същата история - хора, които спорят и се радват на противопоставяне, злоба, коравосърдечни, не се впечатляват от чувствата на другите,  много бурен гняв и неконтролируем темперамент. Когато говори на приятелите си, се чувства като параноик, подозрителен и като че ли има чувство на вина. Когато му задават въпроси му става горещо и се поти.

Чувства, като че ли една игра - кой е по-умния, - и се опитва да лъже и да надхитри приятеля си, макар, че това не му доставя удоволствие. Неговите приятели казват, че той изглеждал необикновено отдалечен и хладен. От едната страна виждаме охладняване и отчуждение, а от другата - подозрение и параноята "кой е по-умният?". Вечерта става маниакален, обикаля улиците, посещава много приятели за кратко време, но не може да се успокои и да влезе в чувствен контакт с тях - приятно му е, ако хората ги няма вкъщи. На улицата се чувства агресивен и много силен, и че неговият чадър е нож и желае да размаже хората. Делюзията че чадърът е нож - защо това е важно? Прилича на жилото, има остър връх. По-късно ще видим този момент да се появява пак. Желание да започне спор или да се сбие. Голяма враждебност към хората около него, която се проявява при забележки, които жилят, и коментар, насочен към приятели.  И тогава се появява другата страна на агресията и насилието - виждаме силна тревожност и страх. На шумно е обхванат е от нелогична тревожност и безпокойство. Затрогнат е до сълзи, тревожност за здравето и страх, че тя ще свърши в болница. Обща тревожност без всякаква причина. Тревожно треперене в краката, стомаха и гръдния кош. Тревожност за себе си, за приятелите си и света с непрекъснато въздишане. Виждаме противоположността на аспекта за липса на вина в  тревожността за целия свят. Т.е. обратната страна на монетата.

Спомнете си, че в случая на сервитьорката всичко започва с нейното разбито сърце. Тук всъщност имаме аспекта на сърцето, на симпатията и причината, по която тя се затваря, е че не иска отново да бъде наранена. Можете да видите Androc. в реперториума си рубриката "ИЗПИТВА СЪСТРАДАНИЕ" (SYMPATETHIC). Макар че сервитьорката изглежда ужасен и агресивен човек, спомнете си, че преди това й е бил даван Phos, по показанието, че е изпитвала състрадание към другите. Тя е имала толкова много съчувствие и тревожност за другите, че е стигала до това, да мисли, че всички ще умрат.

Така, че не гледайте отново само в черно и бяло, т.е. че скорпионът трябва да изглежда само по точно определен начин. Защото той може да се окаже и страхотно лекарство за случаите, когато имате обхващане от паника и тревожност за другите. Не се ограничавайте да го давате само в едната крайност, защото ще изпуснете пациенти, които изпитват силно състрадание и притеснение за другите, ще им давате Phos., Arg-n. или Puls., а те биха се справили добре с Androc.

Страхува се, че нещо ужасно ще се случи. Понякога изпитва страх, особено, че ще бъде нападнат на улицата. Така че виждаме едната крайност - единият върви по улицата и си търси кого да нападне, а другият се страхува, че ще бъде нападнат. Отново имаме двете крайности. Чувства, че не може да се контролира, емоциите му го обхващат напълно, чувства ужас, паника, страх, с които не може да се справи. Абсолютно ужасен от едно куче на улицата без явна причина, с изтръпване и търнене във всяка част на тялото, последвано от прилошаване в стомаха.

Чувства се треперещ часове след това. Събужда се през нощта, за да отиде до тоалетната, а като се качва по стълбите всички цветове му изглеждат невероятно ярки и стените пулсират по посока към него. Това му напомня за един опит с LCD. Не знае какво да направи. Обхваща го паника, ужасен бяга обратно към леглото си, където чувства топлина, така че се отвива, след това му става студено, обратно се завива и отново му става горещо. Отново се отвива, сяда в леглото и моментално се почувства по-добре - няма никаква паника. Но веднага щом легне, започва да се паникьосва. Добре е да запомните като клиничен симптом  "паникьосване през нощта, което се подобрява от сядане в леглото и се влошава при лежане".

Страхува се на светло и се чувства по-добре на тъмно, когато изключи осветлението. Иска да се обади на някого за помощ и се ядосва на това доказване. Става, разхожда се няколко минути, връща се в леглото и тогава заспива. Тук отново получаваме идеята как изглеждат нещата и макар че изглежда по-трудно да се чете представяне в подобен вид, то ви дава чувството на лекарството,  дава ви разбиране какво представлява страхът, каква е тази паника. Защото много лекарства имат паника, но при всяко от тях проявата му е по различен начин и трябва да можете да ги диференцирате и да кажете - да, добре, това е по-скоро Androc. отколкото Anac. или обратното. Винаги е по-добре да учите лекарството от оригиналните доказвания, особено ако доказването е било добре проведено. Най-добрият начин е ако може да ползвате "Материя медика пура" на Ханеман или

Енциклопедията на Алън. Тогава лекарството оживява пред вас. Обзет от ужас, паника страх, чувства психична атака, има специфичен страх, че ще бъде изпитан психично като че ли е пред него се противопоставя нещо абсолютно ужасно, като в култов религиозен обряд, например като ангелите на ада. Толкова е уплашен, че трябва да затвори вратата, защото има чувството, че нещо ще се появи, ако я остави отворена. Страх докато лежи в леглото преди да заспи; изпълнен със страх, когато кара и го избягва на всяка цена. Виждате много силен по интензитет страх, който го изкарва от равновесие. Когато неговите приятели говорят, изпитва подозрение и страх, но няма страх от непознати и от полицията. Така, че страхът е по-скоро от близките, от приятелите, отколкото някакъв абстрактен страх, който би трябвало да се проявява от страх на улицата от непознати, от полиция.

И тогава идваме до основната точка - Мозъкът ми се концентрира върху една цел и аз отблъсквам настрани всички разсейващи влияния. Нещо като умствено тунелно зрение. Интересно нещо, нали. Ние знаем, че на физическо ниво те проявяват тунелно зрение, а тук виждаме нещо като умствено тунелно зрение. Те просто концентрират мисълта си върху нещо малко, много интензивно и забравят за всичко наоколо. Мозъкът му се изпразва, когато се концентрира, не може да мисли за повече от едно нещо наведнаж. текущата мисъл изключва всички други. Виждаме същото нещо - не може да мисли за нищо повече от едно нещо.

И тук има един интересен сън: Сънува, че убива дядо си, като му забива кука за плетене, когато спи. И отново виждаме, че става въпрос за нещо като жилене,  пробиване, в малка точка и тази точка е конкретно окото. Има едно интересно нещо, което забравих да ви кажа - че в Израел е известна практиката да се горят скорпиони и да се използват при заболяването на пигментна дистрофия на ретината. Един равин изгорил скорпион и го положил върху окото на едно момиче, което било напълно сляпо от това заболяване и то било напълно излекувано. При това заболяване на очите се получава тунелно зрение до изчезването на зрението.

Да се върнем на съня - дядото в съня умрял бързо и като че ли е получил кръвоизлив в мозъка. Сънуващият си признал, но никой не му повярвал. Един близък приятел тогава започнал да му обяснява, че все пак дядото е бил на 86 години, а пък той има деца, за които трябва да се грижи и отговорности, така че не може да си позволи лукса да си изчисти съвестта и да отиде в затвора. Той  все пак направил признания пред полицията, но прокурорът не завежда дело. Иска да бъде наказан, но самият той не чувства угризения. Объркването, какво трябва да правя, отне повече време, отколкото мисълта ми за нещастния ми дядо и това ме уплаши.

Повече е разбирането чрез интелектуалната страна, т.е. обучената страна - аз направих престъпление и трябва да си призная -  а не от сърдечната, емоционалната страна, че изпитва съжаление, или въобще усеща, че е направил лошо нещо. И тук се появява случаят с чадъра, за който вече говорихме. След това идва въпросът с доверието и магнетизма. Чувство на голяма енергия и увереност, магнетично състояние. Неговите емоции са по-силни и интензивни отпреди. В любовната си връзка той се отдава на чувствата си за първи път и приятелката му коментира, че това е най-интензивната връзка, която е имала.

През нощта мозъкът бушува като бесен, през него хвърчат всякакви мисли, много интересни и възбуждащи. Стои буден до рано сутринта и чувства изключително голямо задоволство, отново се чувства млад. Чувства се много добре, магнетизиран, чувства се добре през целия ден, има повече живот в походката му, по-бодро стъпва. Добра самоувереност, самоуверен и въобще не обръща внимание на другите неща. Чувства се много по-силен като личност, и че ще предприеме твърда линия в бъдещето, вместо обикновения му отклик на мекота. Чувства се по-енергичен, самоуверен и налагащ се.

Така че виждаме отново силата, енергията, магнетизма, силна самоувереност, "аз мога да направя всичко"; разбира се, ако въобще не обръщате внимание на нищо и на никого, естествено, че можете да направите всичко. Няма да сте затормозени с чувства на вина и съжаление за това, което сте направили. С такова умствено тунелно зрение, където може да изключите всички останали неща, наистина може да стигнете високо и далече. Изглежда като че ли той е различен човек, много подобно от времето на неговото юношество, но по-силно изразено като характеристика. Тези емоции са били толкова интензивни, че той иска да разкъса гръдния си кош, за да може да излязат. Той загубва контрол над емоциите си, които изглежда идват от дълбока, отдалечена част, от някаква по-тъмна негова страна. Имал е желанието да продължи доказването до края на живота си. Гот е да се чувстваш така.

Тя се държеше и говореше като тийнейджърка. И виждате, че това се проявява при доказванията: "Майната им на всички други". След това се появяват скалите. Появява се силното желание да бъдат сред природата, да бъдат върху скали. Желание да бъдат на скали, да пълзят по скали, да си пъхат ръцете под тях. Спомнете си, че скорпионът се крие под скалите, спомнете си в онзи случай с майката и детето - тя казва: "Сърцето ми е като скала". Това е типът информация, която е в езика, между редовете. Никога няма да получите езика на лекарството, ако не го прочетете от оригиналните доказвания. Аз имах пациентка художничка, тя правеше много големи картини, колкото черната дъска. Беше рисунка на една скална пустиня. Цялата картина - само скали. Погледнах цветята, които отглеждаше - тя беше покрила пръстта със скалисти камъчета. И доста добре се повлия от Androc.

Човек никога не знае откъде ще дойде информацията. И колкото по-добре познавате лекарството от оригиналните доказвания, толкова по-голям е вашият шанс да познаете езика, чрез който се изразява лекарството и да го разпознаете в пациентите. Езикът, който използва човека, не може да го скрие, да го промени. Дори и в най-затворения пациент то не може да остане скрито, той ще каже определените думи. Ето ви един случай - моя пациентка идва на консултация и аз забелязах, че носи сребърно колие, което е във вид на сьомга. Пациентката казва, че когато го е купила въобще не е имала представа, че това е риба,  още по-малко пък сьомга, изглеждало й като нещо келтско. Така че влизайки през вратата, преди да ми каже "здравей", забелязах, че това сьомга-колие и вече знаех, че това е случай на сьомга. Просто беше ясно. Можеше дори да й кажа да си ходи, да й отворя  устата,  да  й  дам  лекарството  и  да ми плати . Често ни правят такива "подаръци", те падат отвсякъде и колкото по-добре се научим да откриваме тези малки, помощни знаци, които вселената ни изпраща, толкова по-добре, защото и без това хомеопатията си е достатъчно трудна.

Връщаме се на страната безчувственост. Не изпитва вина. Изхвърля децата си от леглото, отменя уговорена среща и не чувства никаква вина. Чувства се много повече егоцентричен, престава да прави тези добрини, които е правил постоянно за другите, има чувство, че трябва да отделя повече време за себе си и си казва, че трябва да се чувства виновна, но не чувства вина. Чувства вина, че гадната страна на нейния характер се проявява много по-агресивно и налагащо се. Нямам желание хората да имат доброто мнение за мен като за мил човек. Мога да споря без раздразнение и чувство на вина, което ме кара да се чувствам чудесно. БЕЗРАЗЛИЧИЕ, откъснатост. Чувства се депресиран и разсеян и не му пука, ако нещата бъдат счупени. Нищо не може да го засегне. Чувства се откъснат. Чувство на отделеност. Чувства се откъсната от крампите в стомаха си - по същия начин, по който момичето беше казало "тялото ми и емоциите ми са разделени". Нещо като да се оттеглиш назад и да си кажеш - аз не съм вътре,  играта не ме интересува. Не ме интересува, правете си каквото искате.

Чувства се отделен от човешкия род, като че ли всички други са от друг род. Това е интересно чувство, че си отделен от другите хора и че си сам. Представете си самотата, ако мислите, че всички други са друга раса. Пълно откъсване. Изключителна притеснителност и неспокойствие, но в същото време се чувства като наблюдател на състоянието си, гледайки го да преминава, без да може да промени нещо. Чувства се повече като наблюдател, отколкото като участник. Аз се чувствам напълно самотна, че гледам на света през една дупчица, всичко ми изглежда като картина. Това е нещо като мерник и останалата част на света като че ли споделя различно фокусиране на погледа си. Всеки фокусира и гледа в различна посока. Отново виждаме концентрирането върху тунелното зрение, като че ли гледаш през дупка, което пак представлява концентриране в малко зрително поле. Чувства се напрегната и абсолютно самотна, но е сигурна, че останалата част е полудяла, а не тя. Желае компания, но не иска да бъде притеснен да се срещне с когото и е. Чувства се самотен и като че ли не на мястото си. И се появяват симптомите на симпатия, на любов и скръб. Пълното име на Andoc. е  Androctonus amoreuxii hebreus.

Така че виждате, че в самото име има любов. Andoc.  иска симпатия, състрадание и комфорт. И тук се появяват болестите от разочарована любов и да бъдеш изоставен от любимия. Това не е симптом от доказването, а е клиничен симптом. Открила е че мисли или казва нещо, в същия момент, в който някой друг малко преди това е искал да каже. И продължава да казва: "Аз мислех точно това" - така по време на цялото доказване. Чувствителна към емоциите на другите. Казва - "знам, как се чувстват хората".

Чувства състрадание към проблемите на другите хора. Виждаме, че тук има нещо като ясновидство, като усещане какво мислят другите хора, нещо като състрадание към това, което мислят другите. Много чувствителни на музика по време на лошо настроение, каквато и музика да е ме изкарва от това лошо състояние. ( като Tarent.). Да, като Tarent., те са подобни, защото са насекоми и съм виждала случаи където едното лекарство следва другото много добре. Имах пациентка със свърхактивна щитовидна жлеза и много дълго време тя се чувстваше добре с Tarent., а когато тя спря да действа, потърсих нещо друго. Тя също беше художничка, и всъщност лекарството й го открих, когато видях картините й - тя използваше поантилизъм. От дълбокото разбиране на лекарството - точките, концентрирането върху нещо малко като пространство, дойде усещането за лекарството.

- Промени ли се стилът на рисуване след лекарството? - Не мисля. Няма да давам физически симптоми, ще покажа само основните. Първото нещо е ОЦЕЛЯВАНЕ. Скорпионите са оцелели милиони години, те като че ли са създадени да оцелеят. Казват, че танковете са конструирани като скорпионите. Движат се през пустинята и вместо жило имат дуло. Другото, което има връзка с оцеляването е, че атаката е равна на защита. Скорпионът като че ли самотният войн на пустинята. Спомнете си това усещане като да си откъснат и че другите са друга раса, друг род. Обземането от параноя и паника, че някой ще ги нападне, така че те трябва да се защитават.

Пример, еквивалентен на Израел и Палестина. На кого от известните в света лидери ви напомня това лекарство? Крие се, убива всички, преди да го атакуват, чувства се самотен. Саддам Хюсеин. Саддам убил първата си жертва, когато бил на 12 години и това бил негов учител, който го обидил .Той го застрелял, спокойно се прибрал вкъщи и си полегнал. След половин час го намерили здраво спящ, а цевта на пушката била още топла до възглавницата. Няма никакво чувство на вина и угризения, спи си като бебе. Знаете как се чувства той - сам, води самотната си битка срещу целия останал свят. И няма никакво чувство на съжаление или угризение към иракския народ. Не само че не му пука за всичките санкции, но когато има опасност да бъдат бомбардирани неговите скривалища или ракетните установки, в тази област той разполага например детски лагери. Има картинка със Саддам - мисля че е от сп. "Тайм" - това, което той прави е да се крие в бункера си, защото е параноик и смята, че непрекъснато някой иска да го убие.

Разбира се, че хората искат да го убият, но през цялото време той мисли, че има съзаклятничество срещу него и при най-малкото подозрение, че някой от неговите генерали прави заговор, той дава заповед или да ги прободат с нож, или най-често сам изпълнява присъдата. Но Саддам има много силен магнетизъм, има харизма. Неговият зет го предаде и избяга в Йордания. Той го примами обратно да се върне и на секундата беше убит, без угризение, че това все пак е негов зет, роднина. В този документален материал има още по-невероятна част - бил направен някакъв клип, в който Саддам събира целия си сенат и казва: "Открихме, че срещу мен има нов заговор и сега ще ви прочета имената на хората, които са в заговора". Той стои пред тях, пуши пура и с четенето на имената, войници извеждат човека и се чуват изстрели. Всеки, който си чуел името, казвал "сбогом". Заснемането на сцената показвала и хората в залата, които гледали с широко отворени очи, обзети от паника и страх.

Пот се лее от тях, а Саддам седи отпред пуши си пурата и определено се забавлява. Агресивен, насилствен, желание да убива, безчувствен, няма угризения на съвестта, говори за себе си, изолация. Бунтовник. Сексуален и фокусиран. Водач. Трансформация, състрадание, тревожност за другите и разочарована любов. В една военна обстановка е много добре да бъдете като скорпион, защото можете да се концентрирате върху една мисъл. Няма да  стоите и да си мислите утре какво ще дадат за закуска или да се тревожите дали ще имате достатъчно пари да си платите данъците. За да оцелеете трябва да се концентрирате върху това, което тече в момента. Иначе - сбогом. Другото, което знаем за скорпиона, от астрологичната страна, е че той е знакът на трансформацията. Казват, че за да създадеш нещо ново, трябва наистина са стигнеш до дъното, като птицата Феникс, която излиза от пепелта. Като астрологичен знак Скорпион не винаги е бил такъв - преди това е бил орел.

В доказването на орела виждаме същите неща, както и при скорпиона. Но от различна гледна точка. Имате тревогите за другите, разочарованата любов. Завършам със следната история - за скорпиона и жабата. Скорпионът искал да пресече река и казал на жабата: - Жабке, прекарай ме през реката на твоя гръб. - Ти да не си луд, как да те пренеса, като ще ме ужилиш. - Ако аз те ужиля, ще се удавим и двамата и аз също ще умра. - Е, добре, това общо взето е разумно, качвай се. И по средата на реката жабата почувствала доста болезнено ужилване по хълбока. И казала на скорпиона: - Какво направи, защо ме ужили, сега и двамата ще се удавим. - Не можах да се въздържа, такава ми е природата.

Нагоре