« обратно към: Материя медика

12 април 2012

Моят опит с някои малки лекарства при лечението на артрит и ревматизъм

д-р Фарук Мастер


 

Angustura Vera.jpgAngustura Vera

Това лекарство от сем. Rutiaceae за първи път е описано от Ханеман в своята "Чиста материя медика" през 1817 г.   Аз имах възможност да го използвам в края на 70-те години, когато започнах хомеопатичната си практика. От тогава съм имал много случаи на Angustura, благодарение на които мога да потвърдя характеристиките на лекарството по отношение на артритните и ревматични симптоми.

Симптомите, които многократно са ми се потвърждавали за това лекарство са: скованост в ставите, придружена с безпокойство, подобно това на Rhus-tоx. Има изразена слабост и скованост на фиброзните тъкани, сухожилията, мускулите и ставите. Понякога сковаността може да бъде почувствана дълбоко в костния мозък на дългите кости. Сковаността може да бъде съчетана с парализа, тъй като мускулите са непрекъснато в състояние на напрегнатост и когато човек се опита да ходи, усещането е че крайниците са почти парализирани.

Има изразено пукане в ставите и това е едно от лекарствата наподобяващо в това отношение Nitric acid и Capsicum.

Понякога ще забележите също  скованост свързана с крампи.

Веднъж имах случай на много пълна жена, която се оплакваше от силна тежест в бедрата по време на ходене и тази тежест ставала толкова нетърпима, че тя почти падала или трябвало незабавно да седне на стол по средата на вървенето. Когато прегледах коленните и стави, забелязах прекалено силно пукане. Предписанието на няколко дози Angustura и донесоха дълготрайно облекчение.

Използвал съм Angustura в много случаи, когато човек е прекарвал дълго време в нетипично, напрегнато положение на тялото, като при шивачите, обущарите, склупторите, художниците, оператори на машини и компютри. Става въпрос за заемане на положение на тялото при което човек постоянно е изпънал краката или ръцете си и в резултат на това се развива схващане на засегнатата част. За такива случаи лекарството дава прекрасни резултати.

Понякога съм наблюдавал потрепване на мускулите или дори силно "играене". Повечето артритни болки се влошават в студено време, влажно време, а също така и при движение. Лекувал съм с това лекарство много случаи на цервикална спондилоза, когато водещ симптом е: влошаване на болката в тила от най-малкото движение на ръката. Като цяло артритните болки се подобряват от студени приложения и продължително движение, подобно на Rhus-tox. Много  автори споменават, че лекарството е близко до Nux-vom, само защото човекът е свръхчувствителен, раздразнителен и лесно възбудим, а понякога могат да използват лош хумор или да бъдат неудовлетворени. Това което диференцира тези две лекарства е малодушието. Angustura е по-малодушна. Липсва и силата, упоритостта и доброто самочувствие на Nux-vom. Когато наблюдавате тези пациенти, те  може да ви изглеждат твърде щастливи и въодушевени, но това е маска, защото вътрешно техният характер е слаб и нямат достатъчно сили.

В заключение мога да кажа, че тази слабост и неустойчивост в бедрата е един от съпътстващите симптоми, който многократно се е  потвърдил от практиката ми.

Имат силно желание за кафе и изявено отвръщение към мазна и богата храна.

 

Stellar Media.jpgStellar Media

Друго едно лекарство, което съм използвал в практиката си е Stellaria media, въведено е в края на 19 ти век - 1896 и това е разпространен плевел. Пациентите, които имат нужда от това лекарство развиват остри пронизващи болки, ревматични по произход и характеризиращият симптом е болезненост при докосване на засегнатите части и скованост на ставите, влошаване от топлината на леглото и влошаване на болката от най-лекото движение, точно обратното на Angustura.

Най-често засегнатите части са: главата, гърба, врата и по често дясната страна, с изключение на колената, където засяга по-често лявото коляно. Много често пациента,  който се нуждае от това лекарство силно се  влошава сутрин.

Случвало се е да назнача това лекарство при изостряне на хроничен ревматоиден артрит. Когато докосвате и преглеждате колянната става ще забележите, че е топла, което е признак на тежък синовит. Понякога съм забелязвал артритни възли на пръстите.

 

/Статията е публикувана в списание The Homeopathic Heritage International 2008 г./

 

 

Нагоре