« обратно към: Материя медика

15 април 2012

Диамант

С  любезното съдействие на Хомеопатично общество


Камила Гланц -Великобритания месец май 1998 г

Имаме случай с жена, родена на 20 февруари 1953 г. Много богата, не просто богата, а наистина много богата. Съпругът й е финансов магнат - имат много трудно семейство. Тя е работила с шаман. Минала е много курсове с него и е похарчила много пари, за да му плати. Чувства, че я използват заради парите й и й обръщат внимание и я харесват единствено заради тях. Казва: "Аз съм в средата, между съпруга ми и шамана и те ме притискат.  Това е като война. Исках да легна и да умра, чувствам се като изстривалка за всеки. Съпругът ми е силен, има много власт и е постоянно зает. Аз съм оставена да върша всичко за семейството, той се занимава с бизнеса. Аз всъщност съм съпруга-сътрудник, не съм истинска съпруга, но това за мен няма значение, сега имам съзнание за свободата си, освен че все още трябва да минавам през разпит. Съпругът ми е много по-властен. Той просто взима това, което иска, а аз само давам и се грижа за цялото семейство - майка ми,  лелите и т.н. Женени сме от 20 години, а сме заедно от 14-годишната ни възраст.

Винаги съм чувствала, че трябва да доказвам, че съм добър човек. Трябваше да правя всичко за всеки и да търся одобрението, което никога не получих, нито от съпруга си, нито от роднините си. Аз съм твърде чувствителна, обичам мира и хармонията, а семейството ми е шумно. Нямам самоуважение, не мога да се самооценя. Не вярвам, че мога да направя или да постигна каквото и да е. Шаманът е ужасен. Имаме само един градус разлика в астрологичните си карти. Майка му е правила всичко за него. Той само казва: "Искам искам, искам..." Чувствам се зле когато му отказвам. С чувството за вина губя енергия. Нямам самоуважение. Между нас има пълен дисбаланс, той е този, който има властта. И съпругът ми, и шаманът ми искат да се грижа за тях. А аз се раздавам на всички нива и не съм се реализирала като жена. Нямам сексуални отношения нито със съпруга си, нито с шамана. Шаманът е силата енергия, а съпругът ми - силата пари".

Вече виждаме някаква динамика, тук нещо се случва. Какво се случва? Как е потисната? Чрез парите и властта. Виждаме, че през цялото време изплува думата власт. И къде е тя в това равенство? Посредата, а там са двамата мъже, и двамата я блъскат в различни посоки. Какво има тя? Пари, наистина много пари. А какво имат мъжете? Те имат властта. Единият има власт чрез парите, другият има енергийна власт. Какво няма тя? Самочувствие. Тя казва "нищо не струвам". Но има милиони долари, не може нищо да не струва. Виждаме, че при има купища пари се чувства, че няма цена, че не струва. Чувства, че всичко, което има са парите и че хората й обръщат внимание, защото има пари. А тези мъже имат власт и всеки от тях я дърпа в различна посока. "Моите родители много се обичаха, казва тя. Нямаше кавги и имаше хармония."

Тук получаваме друг аспект - на мира и хармонията, това е, което тя иска. Така че мъжката и женската страни да не бъдат във война и на различни страни, а да са заедно, в хармония. Но има ли тук хармония?  "Аз бях много самотно дете. Другите хора ми завиждаха заради парите. Отричах го и се опитвах да се правя, че не е така. Преструвах се, че не съм това, което съм. Учителите  и децата се подиграваха с мен, те винаги искаха да разрушат и наранят малкото богаташко момиче.

Никога не канех хора на гости, отивах пеш в училище и се обличах скромно. Криех се отзад, не исках  да привличам внимание." И какво се случва - тя е малко момиченце, всеки знае, че е изключително богата и й създават през цялото време проблеми. Какво прави - преструва се, че не е това, което е. Ходела пеш на училище, за да не види никой хубавата кола на баща й, обличала се е с обикновени дрехи, за да не види никой колко е богата. И се е криела отзад. "Основното ми чувство беше срам заради парите. Учителите се опитваха да ме засегнат в училище и аз се самонаказвах. Те казваха: "Мислиш, че си специална, баща ти има всичко, но ти самата си нищо". Страхотно е да кажеш на някого "ти си нищо, обаче виж, баща ти е нещо, защото той има пари". Чувствах срам, паника и страх. Аз самата правех така, че да бъда нищо.

Учителите  ме притесняваха и унижаваха. Имах хармония в дома си и срам и унижение извън него. Родителите ми никога не го узнаха. Чувствах се самотна като дете, чувствам се самотна сега, като възрастна и винаги търся одобрение. Съпругът ми е жизнен и енергичен и личността му ми идва твърде много. Имам херния на диафрагмата. Болки в стомаха, които се влошават от емоции".  Стомахът й се чувства свит като топка. Има остри болки и крампи, които се влошават от стрес и когато е при шамана за лечение. Ясно е, че когато отива при шамана получава остри болки в стомаха. Имала е и камшичен удар четири пъти - два пъти в кола и два пъти при инцидент със ски. Вратът й е бил обездвижен, а симптомите от този камшичен удар са по-зле от лявата страна, а другите симптоми - от дясната.

Яде, защото е нервна, обича хляб и сладки неща. Има запек и твърди изпражнения. Времето има голямо значение за нея, много по-зле се чувства в студено-влажно време. По-зле е  в мрачните дни. Подобрява се по време на буря и се влошава преди самата буря. Събужда се два часа след като е заспала, напълно будна, с шум и безпокойство. Притеснява се, че не прави нищо както трябва, че не е направила нещо както трябва за децата, за родителите си или за когото  и да е.

Сън N 1: Аз съм с шамана и съм вързана, а той ми се присмива. Сън N 2: Аз съм скъсала веригата и крещя "Не смей да ми се присмиваш". И шаманът потреперва. Моите страхове са затова, че ще ми се присмиват и не ме разбират. Като дете се чувствах неразбрана. Хората не разбираха коя съм и ми се присмиваха, затова, че не искам нищо. Винаги си мислеха "тя е богата" и знам, че те искаха нещо от мен. Сън N 3: Една жена иска да ме затвори в баня и да ме набие. Тя ми се присмиваше и аз умирах от страх. Единствената сила, която имах беше в очите ми. Погледнах я и тя се присви и излезе. Аз й казах "Само се опитай!".

Какво виждаме в тези сънища, какво се случва?. Нека погледнем първия сън. Тя е с шамана и е вързана, а той й се присмива. Така се чувства и в действителността - не може да направи нищо, вързана е и й се присмиват. Следва вторият сън - там тя успява да намери сила да скъса веригите и да каже "Не ми се присмивай!" и заради нейната енергия шаманът потреперва. Същото го има и в третия сън. Някой я бие толкова ужасно, че тя ще умре, но все пак се сеща, че има сила в очите си и успява да прикове жената с очи и се освобождава. Това отново е играта кой има властта. Това е случаят. Вече ви казах кое е лекарството.

Ще видим скоро какви са симптомите на Диаманта (Adam.), но в този случай вече виждаме много ясно някои от характеристиките на лекарството. Какво знаем за диамантите? Много твърди, блестящи, скъпи, красиви.От какво са направени? От въглерод. И Graph. също е въглерод. Така че имаме Graph., имаме и Adam., така се нарича диамантът. Те са съставени от едно вещество, но молекулярната им структура е напълно различна. И това ни дава представа защо са различни характеристиките им.

Вижте решетките на диамант и на графит - при графита има много силни хоризонтални структури, но вертикалните връзки са много слаби. Той е толкова мек, защото се разделя на слоеве. Диамантът има съвсем различна структура и е много устойчива. Въглеродът, знаем, е в основата на органичната химия. Всичко, което е живо има въглерод. Въглеродът е във въглищата, които използваме за отопление и е много често срещано вещество. Но диамантите са много по-рядко срещани и скъпи, така ли е?

Това въобще не е вярно. Истината е, че на нашата планета има много диаманти, но едно семейство, един картел в Южна Африка, контролира всички залежи на диаманти в света. Това е невероятно. Те имат толкова много власт! Именно те са създали мита, че диамантите се срещат рядко и затова са толкова скъпи. Направили са го по различни начини. На първо място са изхвърлили в морето купища камиони с диаманти, само за да запазят стойността им и да създадат мита, че се срещат рядко. На документален видеозапис видях как в Южна Африка негри са пълзели на ръце и колене - един дълъг ред с хора, застанали така, с кошница, окачена на врата - и са събирали диаманти. Това семейство Дабиес били много умни. Те може би са направили най-изумителната реклама в историята на рекламата въобще. Започнали да внедряват диамантите в Холивуд и във филмите, които се правят там.

Има филм, наречен "Любов и диаманти". Те дали диаманти на шефовете на студиото, за да ги използват във филмите си. И големите звезди като Грейс Кели и всички други са получили огромни бижута с диаманти, които носели навсякъде. По това време Южна Африка е била английска колония, така че Дабиес поканили кралското семейство там и им подарили купища диаманти, защото искали хората да асоциират диамантите с царствеността. Те създали този имидж и по същото време започнали да рекламират диамантите като символ на вечната любов - за годежните пръстени, за халките, за сребърната сватба, за 50-годишнината... Те искали диамантите да станат символ на всички важни събития в човешкия живот. (

Създали и един друг рекламен лозунг, който звучал така "Диамантът е завинаги, завинаги, завинаги". Всеки месец изпращат на продавачите си избрани диаманти, така че всъщност картелът контролира какво се продава на световния пазар. В една селекция изпращат по-големи и по-красиви диаманти, а понякога - дребосъци, така че търговците на диаманти напълно зависят от тяхното благоволение.

Разбира се, другият аспект на този проблем, другата страна на историята е за всички негри, работещи в мините и извличащи диаманти  - те са без никаква власт. Копаят диамантите, събират ги и това е всичко, което могат. Виждаме разделението на властите. Това е изключително властно лекарство, или с никаква власт. Виждаме дисбаланса между двете. Колко от вас имат нещо с диамант - гривни, пръстени, обеци? Ако се огледаме и видим колко хора наистина имат диаманти, ще видим, че те всъщност са доста популярни. Често срещаме жени,  които казват "не знам коя съм аз, съпругът ми има цялата власт, той работи, аз съм просто домакинята. Така че Adam. може да бъде доста голямо лекарство. А и навсякъде в природата има въглерод.

Да видим друг случай. Жената е родена на 10 юни 1965 г.

Руса, млада, младолика, била е при хомеопати и са й предписвани следните лекарства - Caust., Ars., Puls., Sep., Sulph., Sil. и Ferr-p. Казва, че има червени възпалени петна по лицето си. Чувства се глупаво с тях, "Карат ме да искам да си нахлупя книжна торба на главата". Веднага виждаме колко подобно на предишния случай е желанието да се скрие. Не иска да бъде гледана. Петната са по-зле по време на менструалния период, има ги и преди и след мензис. Появили са се откакто е спряла да кърми третото си дете. Има депресивни състояния, които не следват определен модел. За пет години не е имала мензис. Между първото и третото дете не е имала мензис, кърмела е.

Къде е проблемът? Нещо се случва с  женските хормони. Имала е  гъбички като тийнейджърка и по време на бременностите. Виждаме, че проблемите са докато е бременна, докато кърми, преди и след мензис. Имала е тежки, мрачни настроения преди мензис. Чувства се ядосана, лесно се разплаква и депресира, няма мотивация; чувства гняв към съпруга си и иска да го прободе с нож. Появява се съпругът. При толкова женски симптоми, при бременност, кърмене, появява се съпругът и тя казва, че иска да го прободе с нож.

Моля ви не мислете, че всеки, който иска да прободе някого с нож е Androc. Иска да избяга от него, от децата си, да бъде сама и да е тихо около нея. Нейният предменструален гняв е насочен срещу съпруга й,  когато е насочен срещу децата, но може да го контролира. Иска да избяга от децата и да има пространство за себе си. Обаче чувства безпокойство за тях. Твърде много майчински и женски чувства. Казват, че въглеродът е олицетворение на майката, т.е. той е майката на органичните същества, майката, която събира всичко заедно, четири ръце, те пазаруват, чистят, готвят, перат, всичко е наред. Но преди мензис внезапно искат да забият нож в съпруга си. Този предменструален синдром е част от случая, нали. Той е като клапа и то добра клапа. Добре е при случаите да питаме какво се случва по време на мензис, защото тогава изплува истината.

"Чувствам се депресирана преди мензис, не мога да върша нищо, седя, почти се разплаквам, когато съм депресирана, нещо застава над мен и не мога да виждам, като че ли е някакъв облак. Съпругът ми винаги във всичко е много добър. Той е добър доктор, умее да разговаря има много приятели, има добра клиника и е блестяща личност. Когато го срещнах, разбрах, че аз всъщност съм по-малко, отколкото си мислех. (Виждаме отново дисбаланса!) Да бъда с него беше по-важно от кариерата ми. Бях учителка, но изгубих идеята за преподаване. (Губите  малко по малко от това, което сте. Виждаме тук същото, като при другата жена, която казва, че не знае коя е, че се е преструвала.)

Отношенията ми със съпруга ми са много добри, той има много добра кариера като лекар. Не съм сама в отглеждането на децата, но все пак неговият свят има предимство. Липсва ми самочувствие, по-рано исках да разговарям с хора, но сега си мисля, че те ми обръщат достатъчно внимание. Баща ми беше викарий. Той беше любящ, разбиращ, позитивно настроен към мен и винаги беше сигурен, че брат ми и аз правим нещата както трябва. Брат ми имаше меланхолични настроения, трябваше да ги контролира. Аз смятах, че преподаването ще ми бъде професия, но срещнах съпруга си в университета, пропуснах някакво ниво на изпити и не отидох в университета. Вместо това отидох в колежа, заживях със съпруга си и когато това се случи всичко промени посоката си. Всичко друго нямаше такъв блясък, когато го сравнявах със съпруга си. Той беше най-важния, аз изгубих себе си като отделна личност." На въпроса как е с парите, отговаря - "нямам никакви проблеми, много съм спокойна с това, имам достатъчно, над нуждите си.

Липсва ми самочувствие, не съм добра в разговорите. Смятам, че хората разговарят с мен и са мили с мен, само защото смятат, че така трябва да бъде. Мисля, че те искат да бъдат със съпруга ми. Изненадана съм когато приятели поискат да бъдат с нас. Лесно се подвеждам по това, което другите правят и мислят. Съпругът ми мисли много, говори много, има буден ум и всички го обичат." Ясно е, че историята е същата - съпругът ми е всичко, аз съм нищо.

"Гърлото ми се възпалява и ме боли преди мензис. Имам настинки, сенна хрема и запушени синуси. Чувствам ушите си запушени, чувство като че ли съм в самолет. Имам трети сърдечен звук, като. Обичам пикантни храни, чувствам се по-зле през зимата, в мрачни дни и когато е студено. Чувствам се приповдигната, когато  има слънце." Какъв е симптомът - обича слънце, не обича мрачните дни. Какво прави в мрачни дни? Има облаци, а спомнете си, че тя има усещане, че облак е надвиснал над главата й и я скрива. Значи тук има нещо със слънцето и облаците. "Енергията ми е на приливи и отливи, нямам мотивация и трите ми основни оплаквания са, че не мога да намеря посока, нямам самочувствие и петната."

Виждаме много подобни неща с другия случай, какви са те? Липса на самочувствие. Не иска да бъде видяна, иска да се скрие.

Кое друго лекарство не иска да го гледат? Calc-c. и Bar-c. Никой не вижда ВЪГЛЕРОДА, защото той навсякъде е основата. Майката, съпругата, те са винаги там, всички тези неща, готвенето, чистенето, прането, то просто се случва като по магия, никой не мисли колко всъщност работа  е нужна, за да се направи. Но, Господи, ако майката напусне, или спре да го прави, всички ще го забележат. Това е невидима работа. Какво ще се случи в  Америка ако президентът стачкува? Нищо.

Всичко ще си продължи както по-рано, защото президентът не върши бог знае какво, други хора движат шоуто. Но така изглежда, и всички си мислят, че президентът управлява страната. А какво ще стане когато боклукчиите направят стачка, както се е случило преди 2 години в Ню Йорк. Твърде бързо ще го забележите, нали. Защото боклукът задръстил целия град, нищо не можело да бъде правено. Никой не мисли за тези, които събират боклука, защото те винаги са там, вършат си работата. Това е една от картините на лекарството.

Нагоре