« обратно към: Материя медика

05 май 2012

Графит

С  любезното съдействие на Хомеопатично общество


лектор: Питър Чапел

Тези хора често са пълни и зиморничави. Не знам дали успявате да го видите, но тя е на 23 години и е пълничка. Не е дебела, но все пак е с наднормено тегло. Те имат тревожно очакване, страхливи са и са нерешителни за дреболии. Стигат до отчаяние за някакви дреболии. С други думи малките неща им действат много силно, разстройват ги, не могат да решат дали да работят или не, не могат да решат какво да правят изобщо. Изпитват тревожност и притъпеност на ума сутрин, при събуждане. Мързеливи са, а пък се чувстват възбудени и развълнувани нощем. Вечер изпитват тъга за дреболии. Имат много сексуални мисли. То е едно от главните лекарства за обриви, които се напукват. При Petr. обикновено също има напукване на обривите, но то е сухо напукване.

При Graph. те са напукани, но сълзят. Нали имате находища на нефт във вашата страна. Напр. типичната картина е Тексас с нефтените находища. В Тексас е много сухо, това е една пустиня, земята е много суха, а нефтът е под повърхността и пропълзява нагоре. Изглежда като идеята за Graph. При Graph. това, което сълзи, е много лепкаво и жълто, т.е. секретите при обриви; докато пукнатините, през които минава нефтът, са много сухи. И въглеродът се добива от земята. Петролът всъщност е резултат на натрупаните дървени отломъци отпреди. И в двете има съдържание на въглерод. И при двете лекарства има много проблеми с върховете на пръстите, с възглавничките; има много пукнатини, цепнатини по върховете на пръстите, разрушени или изкривени нокти на ръцете или краката; обриви които сълзят навсякъде по тялото, особено по кожата на ръцете.

За Graph. типично обривите се намират зад коленете, в сгъвката на коленете, в сгъвката на лактите, зад ушите, които могат да се разпространят и по лицето, екзема по клепачите, също така в ъгълчетата на устните, по зърната на гърдите, по ануса, навсякъде, където има сгъвки в кожата. По тях могат да се образуват дебели кори и кожата да се втвърди и удебели. Хората могат да напълнеят прекалено или пък да измършавеят. Могат да имат проблеми с храносмилателната система, които се редуват с проблеми на кожата. С други думи екземата почва да влияе върху вътрешните тъкани, така да се каже върху кожата на храносмилателната система, вместо на външната кожа. Имат една такава черта, която може да се нарече стресната плахост, това е което видяхте на видеото. Те сякаш се стряскат много често и са плахи, като че ли се включват и изключват през цялото време. Това са дреболиите, дребните неща. И при обривите имат малки цепнатини. Имат проблеми със слуха и характерното е, че чуват по-добре при шум. Могат да имат парене в стомаха, което се подобрява при хранене. Обичат пиле, бира и сладки неща.

Тестисите им могат да бъдат влажни и сърбящи с обрив, можете да си представите как върви този човек по улицата. Затова египтяните носят тези роби, така че да могат лесно да се чешат. Също така жените имат обриви около срамните устни; може да има и хронична дрезгавост на гласа, това е нещо като обрив на гласните струни. Могат да бъдат изключително уморени и сънливи и въпреки това да не могат да спят нощем. Влошават се от студ, от потискане на обриви, влошават се нощем. Подходящо е в много случаи за пълни жени с често закъсняване на менструацията и хроничен запек. Може да се види запекът в цялата картина. Не могат да вземат решение за каквото и да било и затова получават запек. Същата идея.

След като й дадох Graph. на тази пациентка тя каза, че се е събудила и не се е чувствала ужасно, чувствала се блестящо и след три дена се чувствала по-малко уморена, но подобрението се редувало с влошаване, не е била непрекъснато добре. Когато за първи път дойде при мене нямаше пари да си плати наема и много се притесняваше за житейската си ситуация, защото парите й намаляваха и не е можела да работи. А след лекарството си намерила работа и каза, че преди това работата е щяла да я съсипе, тя просто не е можела да работи поради липсата на енергия. Преди лекарството чувствала тялото си като стиснат юмрук. Обривът по главата й се беше подобрил. Тя продължила да взима Graph и все повече се подобрявала. Каква потенция й дадох? LM 1. В началото й казах да го приема всеки ден, но сега го взима само, когато е необходимо, казах й да разреди дозата.

 

Може и сама тя да не може да реши кога точно да го взима. В общи линии животът й се върнал в нормалния ход и беше започнал да функционира нормално. И тя беше доста смаяна, защото в началото не можеше да реши дали да дойде при мен на консултация. Тази нерешителност беше навсякъде. В много случаи ще откриете вредни ефекти след потискане на обриви. Но също така често това ще бъде и последното нещо, което ще ви кажат по време на интервюто. Така че си струва във всеки един случай да задавате този въпрос - някога да сте имали обриви?

Просто като един стандартен въпрос - при всяко снемане на случая им задавайте въпроса за обриви. Защото в някои случаи те изобщо няма да го споменат и само с късмет ще можете да стигнете до тази информация, ако не попитате. Особено при обриви на главата. Ако се потиснат обриви по скалпа, има различни възможности как това ще се развие. Ако влязат по-дълбоко в главата, може да се получи епилепсия, или ще се получи изключително неспокойствие. Интересно, че в този случай се получи изключителна колебливост и слабост. Нерешителността сигурно се беше получила вследствие на потискане на обривите по-рано през живота й. От потискане на обривите могат да се получат и храносмилателни проблеми. Защото обривът влиза навътре към вътрешните тъкани на храносмилателната система.

Или пък се премества към белите дробове, така да се каже към кожата на белите дробове и тогава се получава астма. Така че си струва във всички случаи, които идват при вас с храносмилателни проблеми, с астма, с епилепсия, да питате за обриви, които са били третирани с конвенционални препарати, с хидрокортизон особено. Много често те дори няма да знаят за тези обриви и трябва да ги накарате да позвънят на майка си. Това често става още в бебешка възраст.

Майката също може да е забравила. Затова трябва преди следващата консултация да разговарят с майка си и да я попитат какво бебе всъщност бях аз. Това е добър разговор, който човек може да проведе с майка си. Някой ден, когато сте излезли на пикник и се чувствате доста спокойни и отпуснати, можете да попитате какво бебе бях, как се чувстваше ти, когато аз се родих, а какъв бях аз. Съберете цялата тази информация, тя е много полезна. Но не провеждайте този разговор като разпит, а като един приятелски разговор. Може да попитате - а кой всъщност е баща ми? Обикновено можем да сме доста сигурни коя всъщност е майка ни, но що се отнася до бащата - не е толкова сигурно.


Не са само тези лекарствата за обриви. Това са две сходни лекарства. Изписани от родилния дом, имало стафилококова инфекция; с пъпчици от стафилококовата инфекция. Лекувано с fuxin и gentamicyn и пъпките изчезнали. До 10 месеца - много спокойно бебе, много здраво, тогава получава гнойна ангина, след пиене на антибиотици и гноен отит и започва много да боледува. Това е една много типична история. Първото нещо е, че децата не трябва да се раждат в болници, защото болниците са опасни места. Болниците са производители на болести. Имат какви ли не гадни болести в болниците. Всички бактерии в болниците са мутирали години по-рано, така че могат да се справят със всички хигиенни методи в болницата.

Така че - кой иска да ражда детето си в такова силно инфекциозно място. Няма никаква логика. Знам, че нямате избор. Така че трябва да започнете кампания за свобода на избора при раждане. Би трябвало да имате това право. Този закон за раждане в болниците е създаден преди не повече от 50 години. Преди това са раждали по домовете си. И този закон е злоупотреба с човешката свобода и няма никаква логика и една опасна идея. Второто нещо в тази ситуация е, че детето взима антибиотици за тази инфекция, а продължителното взимане на антибиотици причинява увреждане на имунната система.

И ако не се лекува хомеопатично, това увреждане може да продължи през целия живот. И в тези случаи в края говорим за заболявания като рак, пневмония, астма и какви ли не други оплаквания, които продължават през целия живот. И тази седмица видях случаи, в които ефектът от антибиотиците е продължил цял живот. Повече от един курс от антибиотици през първата година на детето е прекалено много. Другият проблем е, че в повечето случаи тези инфекции не се излекуват с антибиотиците, а само се потискат известно време. Така че след 10 месеца се получава остра ангина. С други думи сливиците се опитват да се борят с една инфекция, която е дълбоко в тялото и поради потискането с антибиотици имунната система няма достатъчна сила да се пребори. И така тази инфекция се разпространява към ушите и т.н. В най-лошите примери за такива подобни случаи в Англия, детето се разболява от менингит.

Изследванията показват, че случаите на менингит в Англия се срещат именно около тези лекари в Англия, които предписват много повече антибиотици, отколкото средния лекар. С други думи имунните системи на тези деца, които се лекуват с много антибиотици са толкова увредени, че това, което трябва да се защитава на всяка цена в организма - мозъка, вече не може да се защитава. Имунната система, която по принцип е устроена така, че да предпазва най-вече мозъка; мозъкът е това, което трябва най-много да се предпазва, тя вече не може да го предпазва поради това, че тя е отслабена прекалено.

Така че двете най-главни злоупотреби на медицинската система при малките деца са: едното - продължително използване на антибиотици, което води до силно увреждане на имунната система; другото най-увреждащо нещо е хидрокортизонът, което води до потискане на обриви и по-късно - до усложнения. Но виждате как обществената система, в която живеете създава проблеми. Например този налудничав закон за раждане в болниците води до инфекции в болниците. Така че можем да разглеждаме хомеопатията като един вид революция в медицината. Но всяко ново нещо, което научавате, по някакъв начин противоречи на конформизма в медицинската система.

Трябва да се замислите по тези въпроси и да мислите по това, как можете по един разумен и интелигентен начин да промените обществото, в което живеете. Комунистите вече не са на власт, така че вече имате повече възможности. Медицинската система е доста силна във властта си и обича да продължава да прави нещата, които е правила. Всички системи в обществото са такива. Всички професии мразят промените. Всички системи в човечеството мразят промяната. А промяната е решаващо важна, ако искаме да прогресираме. Целият свят се нуждае от повече свобода. Комунизмът беше едно невероятно ограничаване на свободата, но такъв е и капитализмът.

Прилагането и на религията в много случаи е прекалено ограничително. Католиците например, просто казано, не ви дават да правите секс. А, от друга страна, пък искат да правите повече деца, така че да се създават повече католици, но ако може междувременно никой да не прави секс. Това са двете главни послания по отношение на половия живот от страна на католиците. При всички религии има по някоя такава налудничава идея, с което не искам да кажа, че духовността е нещо погрешно, но начинът, по който я прилагат в църквите, в много случаи е ненормална.

Светът е пълен с хора, които имат сковани и натрапчиви идеи и много ги обичат, пълен е с фанатици. И те се присъединяват към някакви религии и започват да се опитват да прилагат религиозните закони по свой собствен догматичен и скован начин. И забравят сърцевината, основната идея в религията и остават само техните закони и правила. Мюсюлманите не са по-добри от християните. Те си имат друг набор от ненормални закони. Евреите пък си имат свои. Не казвам, че религиите са лоши, но приложението им в много случаи е ненормално.

В резултат на това в обществото има прекалено много правила и прекалено много ограничения на свободата. И това не е само теория. Детето на тази майка се разболяло, защото е било принудено да се роди в тази болница. Нещата, за които говоря, са реални и имат невероятно влияние върху здравето на хората. Не знам как е във вашата страна, но в някои страни е задължително, след като се постави дадена диагноза, да се дава определено лекарство и такъв е законът. Тази диагноза е равна на това лекарство. И този закон не позволява на хомеопатите изобщо да съществуват, нито на фитотерапията, нито на акупунктурата, нито на психотерапията. А човек има право да избере какво да прави. Човек има право на свободен избор. Всяка една обществена система се опитва да ограничи вашите права и това уврежда здравето по много различни начини или влияе на здравето. Искате ли да разгледате още случаи без видео или Materia medica. Може ли да ви преподавам случаи, които ще ви чета.

Ще ви покажа едно лице за 10 s. Искам просто да се съсредоточите в ума си и да запишете най-първоначалната си, инстинктивна реакция от това лице. Това не е изпит и е позволено да сгрешите. Просто за забавление. Да видим дали можете да получите идеята незабавно. Защото винаги, когато виждаме лице за първи път, имаме първо впечатление, инстинктивно впечатление. И ако можете, когато видите пациента си за първи път да получите вярното впечатление при първия поглед, може би ще успеете да разрешите случая добре. В живота обикновено ни учат да не обръщаме внимание на това, да не го запомняме. Нека сега да проверя дали камерата ми е на вярното място. Каква е реакцията ви? Какво вие виждате на това лице?

Отговори: замислено; .....

Така че истинският случай, който ще разглеждаме, сега ще ви го покажа. Слушайте гласа. Това е пациентката. Споменах накратко за нея. Тя е работила като пощенски служител, на 54 години е. През януари 1995 г. е тичала, навън е било много студено и е получила схващане, като парализа на десния крак, което при стопляне на времето се е подобрило. През юли 1995 г. е получила бактериална бронхопневмония, след болестта е била много изтощена и е имала непрекъсната висока температура.

През есента на 1995 не е можела да си сгъва крака и в дясната си ръка е усещала също слабост. През декември е била лекувана с лекарства за болестта на Паркинсон, макар че не е имала паркинсон, след което се е влошила. През пролетта на 1996 е била лекувана с лекарства за инсулт, без да е получила инсулт и се е влошила още повече. След което решили, че има атериосклероза, и й дали лекарство за това, без да има такова заболяване. И след всяко лечение е ставала все по-зле и по-зле. На практика в момента е напълно парализирана, не може да говори, не може да ходи, без да е подкрепяна от двама души и както видяхте, дори когато я подкрепят не може да ходи; придружителите й преместват краката.

След което тя отива на хомеопат. Но тук, аз трябва да направя разграничение - тя не отива при хомеопат, а при човек, който използва хомеопатични лекарства, без да знае как, с други думи, отива при човек, който е бил в програмата на Боарон. Познавах представителя на Боарон в Прага. Той твърдеше, че няма никаква връзка между Органона и хомеопатията, нито пък между Реперториума и хомеопатията. И той убедително твърдеше това в продължение на два часа. Той преподаваше хомеопатия в медицинския институт в Прага. Такива са хората, които са обучавани от Боарон. Тук ви говоря сериозно, той наистина така ми каза. Боарон е като всяка лекарствена компания, това, което иска, е да продава повече лекарства.

Повече лекарства - повече пари, формулата е съвсем ясна. Така че този т.нар. хомеопат е дал на тази жена 15 различни лекарства. През два-три дена е сменял лекарството, като след някои е имало влошаване и между тези петнадесет по погрешка е дал Acon. в потенция 15 C. И сърцебиенето на тази жена се е подобрило, подобрило се ходенето, повишила се енергията, подобрил се говорът, гърбът също се подобрил и тя правела упражнения по няколко пъти на ден. Мравучкането, което имала по главата и по гърба също се подобрило. За съжаление този хомеопат не е разбрал, че това е подобрение; повечето от нас ще решат, че това е чудо; но този човек решил отново да смени лекарството. И така тази жена дойде при нас. Така че няма какво да се опитваме да намираме лекарството - то e Acon., очевидно е, че е имала силно подобрение.

Нагоре