« обратно към: Материя медика

08 май 2012

Аконит

С  любезното съдействие на Хомеопатично общество

 

 

лектор: Питър Чапел

И сега можем да изучим лекарството Acon. Изучавали ли сте хроничния Acon. ? Само острия Acon. Така ,че ще говорим за Acon. Но преди това ще ви дам предисторията на този случай. През 1985 г. тази жена е била изнасилена, едно ужасяващо събитие в живота й. И какъв е бил следващият проблем в живота й - сексуален проблем. По-зле от това - депресия.

Какво става с половите органи - получава силно кървене от матката, откриват, че има миома и правят хистеректомия. С други думи травмата от изнасилването е била соматизирана в тялото, защото не е била разрешена тази травма, жената не е могла да се възстанови и се превръща във физическо заболяване. Логично тя би трябвало да отиде при психотерапевт, който да й помогне да преодолее психическата травма от изнасилването.

Изнасилвачът отишъл в затвора. Изнасилването е социално престъпление, то е една друга черта на обществото, която води до увреждания на здравето, има ужасни последствия, ако не бъде преодоляно. В Англия имаме центрове за кризи след изнасилване. Човекът, който е бил изнасилен, има нужда от незабавно интензивно лечение с психотерапия. Вътре в семейството обикновено няма достатъчно ресурси, достатъчно сила за да се справи с изнасилване, което е станало с член от семейството. Има нужда от намесата на експерт или на хомеопат. Така че първото лекарство, за което ще мислим при изнасилване ще бъде за реакцията, която те имат незабавно след изнасилването. Могат да се чувстват в шок, или да изпитват невероятен гняв или да се чувстват унизени. Може да се чувстват предадени, невероятно объркани (ако да речем изнасилвачът е бил брат им). Трябва да погледнем каква е конкретната ситуация.

И обикновено са нужни две-три лекарства, които трябва да се дадат много скоро едно след друго с промяна на картината, защото картината се променя бързо - в продължение на седмица до месец. Защото ако не се справите с проблема незабавно, след няколко години се получава много по-тежка криза, като тази с хистеректомията напр. В този случай след хистеректомията раната от операцията не заздравявала и конците започнали да гноят и раната продължавала да сълзи и да гнои в продължение на четири години. Можете да си представите как това е повлияло на половия й живот, ако изобщо е искала да има полов живот след това изнасилване. След хистеректомия вследствие изнасилване повече от 50 % от жените никога вече нямат полов живот, защото изнасилването е прието като изключително унижение, изключителна обида.

При обикновена хистеректомия, не след изнасилване, вероятно първите лекарства ще бъдат Arn. и Staph. Arn. има чертата неприязън към докосване, не понася каквато и да било интервенция, така че Arn. е добро лекарство след изнасилване, и след каквато и да било операция и особено след хистеректомия. Staph. може да справи с гнева, който се натрупва след всяка операция, когато има някаква интервенция, която вие не сте желали. Тялото се обижда. След всяка операция, каквато и да е тя. Arn. винаги ускорява възстановяването. След това трябва да търсите или конституцииналното лекарство или, ако се намира в остра криза, в остро състояние, лекарство за това състояние. В този случай има нужда от лекарство, което да е показано при незарастващи рани - този симптом включва Staph. - “незарастващи рани”.

Има две подобни рубрики: гангренозни рани и незарастващи прорезни рани и двете рубрики са в секцията “общи симптоми в секцията “рани. Друга подрубрика на рубриката “рани, зарастват бавно. След хистеректомията жената започнала да изпитва силен страх от смъртта, страх, че ще умре от сърдечна болест или от рак. За характера на тази жена едно от нещата, което беше споменато, е, че през целия си живот е искала синът и мъжът й да направят кариера в обществото и да достигнат високи постове, да постигнат много неща. Контролирала всичко и всички и ги влудявала с този силен контрол. Имала сърцебиене и имала чувството, че ще умре. Страхува се от асансьори, от самолети. Когато тя е уплашена, има чувството, че всеки момент ще умре. Това е една от основните идеи при Acon. страхуват се, че ще умрат всеки момент. Тук М. поясни, че тя всъщност се страхува във всеки момент, във всеки миг от денонощието тя има това усещане, че ще умре. И всъщност това е идеята за Acon.

Имах една пациентка, която дойде при мене с една снимка. Това беше снимка на човек, воден от друг, с опряно дуло на главата му. Тя каза - това съм аз, и ми показа човека, който вървеше пред пушката. С други думи, тази жена се чувстваше така, сякаш зад нея има войник с опряно дуло в главата й и той може да натисне всеки момент спусъка. Друг образ, който можете да използвате, когато мислите за Acon. е човек, който го гони гладен лъв. Те няма да ви кажат, че се чувстват така, но това е един полезен образ, който можете да запомните лесно. Може да ви се струва невероятно, но тези хора наистина съществуват. Тази жена има едно дете, а преди да го роди е имала няколко спонтанни аборта. Друга характеристика на Acon. е внезапност - той е свързан със страха от внезапна смърт. При Acon. всичко е внезапно - внезапна смърт, внезапен аборт, всичко е внезапно. Когато тази жена била дете, покрай тяхната къща минал цигански катун и тя дотолкова се уплашила, че отишла и се скрила под леглото и стояла там цял ден. Така че можете да си представите колко се е уплашила. Каква е рубриката за този случай с циганския катун, когато се е скрила - рубриката е “крие се”. В много случаи в рубриката е използвана същата дума, която използва самият пациент.

Шанкаран разказва една история за едно малко момче, което изтичва на балкона, поглежда от балкона и вижда една баба да си плете кротко, взима един камък и го пуска върху нея; после изтичва вътре и се скрива. Когато родителите му го откриват на скришното му място, то отрича, че го е направило. Така че какво е лекарството - не е Acon. Ето и рубриките - “злонамерен”, “тича”, “крие се”, “лъже”, “деструктивен и “хитрец, което е цялата картина на Таrentula (Tarent.). Полезно е да се измислят такива малки истории, които съдържат сърцевината на картината на едно лекарство Имах един пациент, който, когато се разгневяваше, искаше да убие някого. Попитах студентката, която го беше довела, какъв е проблемът с този човек. Тя каза “Мисля, че си е потиснал гнева. Аз казах да-а. Но как ще реперторизираш гнева.

Тя “Заболявания от потиснат гняв”. Да де, но той иска да убие човек. Рубриката е - “желае да убива”, но студентката не можеше да го види. Тази жена се страхува, когато някой се приближава до нея и иска да я докосне. Това са две основни характеристики на Acon., също така и на Arn. Всъщност се отнася за Arn., че се страхуват от приближаване и докосване. Acon има само страх от докосване, не от приближаване. В някои ситуации картините на Acon. и Arn. се приближават много. Друго нещо, което е характерно за тази жена, е, че иска всичко да става незабавно. С други думи отново характерно за Acon. Ако някой ви каже, че се страхува че ще умре и го попитате, кога мисли, че ще стане, ако ви кажат - тия дни, това не е Acon. Acon. се страхува, че ще умре сега, веднага. Тази жена се влошава най-вече от студен вятър. Acon. е главното лекарство за бързо настиване  от студен вятър.

Стоите си на спирката в 10 ч. вечерта, улицата е заснежена, духа вятър и автобусът не идва половин час, и докато се приберете в къщи, вече усещате гъделичкането в носа и в гърлото и чувствате, че се разболявате. В тези случаи трябва да вземете Acon. незабавно. Ако чакате, докато започнете да кихате, ще стане много късно. Не си струва да чакате до сутринта, за да отидете при хомеопат и да му кажете, че сте настинал. Трябва веднага да вземете Acon., иначе е късно. Тази жена също така се стряска от шумове. Тя помни старите си травми и наранявания дълго време, което в Реперториума ще намерим под “Мъчителни мисли и “Размишлява върху стари, неприятни събития.

Страхува се от тъмно, от падане, от гръмотевични бури и от светкавици. Виждате как отново има внезапност. Светкавиците са внезапни, гръмотевиците са внезапни, падането е внезапно. Има много силно чувство за ред, чистота и подреденост. Не може да стои сама, защото непрекъснато мисли за заболяването си и от това се влошава. Рубриката е “Мисли за оплакванията и влошаване, подрубрика на “Мисли. А другата рубрика е “Желание за компания, когато е сам се влошава. Марио й задал въпроса, кое е било най-голямото щастие и най-голямата мъка в живота й и тя отговори най-голямата мъка е била смъртта на баща й, а най-голямата радост е раждането на детето. Аз тези две неща ги смятам за напълно логични и не като симптоми. Ето и смешното - след Acon. тя сънува, че среща баба си, която е починала, и баба й казва да вземе Acon. Acon. е билката самакитка. Марио е поел този случай и ще го проследи след даване на Acon., защото още не е даден отново и ще ви каже какво става със случая.

Сега искам да ви разкажа повече за Acon. Преди всичко кое е било другото очевидно лекарство за случая освен Acon. Може би Arn. А конституцията на какво прилича. Прилича на Ars. под това състояние на Acon. Но ако Acon. e подействал наистина добре, не можем да направим друго, освен да го даден отново. Просто сме задължени да опитаме отново с Acon. след като е имало такава добра реакция. Може да тази жена конституционално да е Ars., но след този шок, който е преживяла, да се е получил слой Acon. върху Ars. И ако аз лекувам този случай, не бих спрял да използвам Acon. докато не опитам и с потенция 10 М, за да съм сигурен дали действа. С други думи ще започна с 15 С отново, защото това е потенцията, която е подобрила в началото, и когато 15 С престане да действа, ще опитам с 30 С, 200 С, 1 М и 10 М преди да се спре.

Но разбира се, трябва да наблюдаваме дали няма да се появи нова картина - да кажем, ако дадете Acon. и тя започне да се подобрява и подобрява се до определена степен, след което спре да се подобрява, но картината остане същата, трябва разбира се да се повиши потенцията. Но ако Acon. престане да действа в дадената потенция и картината се промени, и очевидно картината е друга и отново трябва да внимаваме, защото картината може малко да се промени, но отново да бъде в рамките на Acon., да бъде друг аспект на Acon. Но по-вероятно е, когато стават промени в картината, да се придвижат към друга картина, на друго лекарство, не на Acon. И когато ви казах, че бих стигнал до 10 M, имах предвид, ако картината остане същата. Но, ако картината се промени, ще променя и лекарството.

Хомеопатията не е толкова трудна, просто трябва да се следи симптоматичната картина. И картината на пациента е тази, която трябва да ви каже какво да правите. И в много случаи, когато има голямо подобрение след някое лекарство, пациентът започва да обръща внимание на маловажни симптоми, които са останали и да ви убеждава, че трябва да смените лекарството или да продължавате да давате същото лекарство. Ако тази пациентка след едно лекарство започне да ходи, да говори по-добре, вие трябва да сте щастливи да изчакате, защото това ще бъде едно изключително подобрение. Други идеи имате ли за този случай или да продължа нататък? Да, Arn. също е възможно лекарство и може да се чувства и да изпитва силен страх, както когато е била изнасилена. И може би доза Arn. ще й помогне, или Stram. Stram много се страхува да остане сам и непрекъснато трябва да стои на запалена лампа, той не понася тъмно, това е при остри състояния. Те искат да има някой до тях и да се държат за него през цялото време, дори когато отиват до тоалетната.

Когато са в остро състояние, в криза, Stram. искат да имат до себе си някой непрекъснато; когато ходят до тоалетната, оставят вратата отворена. Чул съм и друго, че в 50 % подобни случаи; години след това, в много такива случаи се развива чувството, че имат топка около себе си. Например вършат си къщната работа и тази топка пристига около тях и започва да се върти или просто така да се носи във въздуха. Или пък си работят нещо и тази топка се появява. Става въпрос за случаи, в които е имало ужасяващо насилие. И това, което трябва да научите пациента, е да го накарате да разговаря с топката, да й каже - здравей, топке. Може и да не е топка, да е нещо различно.

Да й кажат - “Не мога да разговарям сега с тебе, ела по-късно.” И тогава топката изчезва и се връща в по-удобно време. Важно е човек да говори с тази топка дружелюбно и да се справят с нея по един приятелски начин. Казвам ви го, защото това явление не е добре познато в психиатрията, но се случва често на практика. И това е признак за травма от миналото, която се появява отново. Връщаме се на Acon. Друга ситуация, характерна за Acon. е земетресението. Очевидно, че едно земетресение е истинско събитие, предизвикващо паника. И те имат страх от земетресение или страх след земетресение. Acon. е лекарство за пристъпи на паника.

Силно зачервяване на лицето, това е лекарство след автомобилни злополуки, когато не сте наранен физически, а е било много страшно. Или пък лекарство, в случай когато внезапно научавате, че някой от родителите ви е починал, при злополука, напълно неочаквано. Acon. е лекарство за шок, за силен шок. Acon. могат да се събудят през нощта в уплаха, след силен шок. В пристъпите на паника лицето им се зачервява, а дъхът им спира. Оплакванията им обикновено са внезапни и често, каквито и да са оплакванията, те са придружени от силна болка. Внезапни и много болезнени. Например могат да получат инфаркт на миокарда с много силна болка и страх от смъртта.

Това е лекарство за внезапни  остри заболявания, с много висока температура. Bell. също е лекарство при внезапни оплаквания и е лесно да се обърка с Acon. Може да се получи и внезапно ослепяване от шок или студ, възпаление на средното ухо от внезапно изстиване. Често пъти при Acon. има зачервяване само на едната буза, докато Bell. има зачервяване и на двете бузи и така можете да ги разграничите понякога. Друго лекарство, което има зачервяване само на едната буза е Cham. (Chamomilla, лайка), но характерът на Cham. е друг - те са много раздразнителни и непрекъснато се оплакват. Могат да имат едностранно схващане, изтръпване или парализа на лицето, като парализа на Bell? Това става след излагане на студ.

Разликата между Bell. и Acon. е, че етиологията е различна: при Bell. в повечето случаи е резултат на инфекция, докато при Acon. в повечето случаи е в резултат на излагане на студ. Студеният вятър е една от главните причини за заболяването. Веднага след раждането може да има задържане на урината при детето или при майката. Майката може да има чувството, че ще умре по време на раждането или още по време на бременността може да има чувството, че ще умре и да смята, че ще умре при раждането. С други думи, вероятно тя самата почти е умряла при собственото си раждане и тази травма се завръща при нея, когато се появява подобна ситуация в живота - когато тя самата ражда. И когато една жена по време на бременността смята, че ще умре по време на раждането, се появява и тази друга черта на Acon. - предрича момента на смъртта си, има такава рубрика в реперториума “Предрича, кога ще умре. Ако не сте си купили книгата на П. Чапел, има един случай на Acon. в нея.

И като казах книга, задължително е всеки от вас да си купи “Органон”, защото е главен учебник за този курс. Ще изучаваме Органона и затова всеки от вас трябва да си има екземпляр. Много е трудно да се преведе тази книга, особено ако трябва да се превежда устно. Затова всички трябва да си купят екземпляр на български. И всеки път, когато имате семинар, е задължително да си носите няколко книги - това са Реперториум, Органон, ако не носите Реперториум и Органон вие сами на себе си вредите - ще ви бъде трудно да участвате в работата.

Друга черта на Acon. - той е главно лекарство за круп (оток на ларинкса, в резултат на което вдишването е затруднено и се чува свистене при вдишване; може да доведе до смърт от задушаване при по-малки деца). Това е заболяване на ларинкса, на механизма на кашляне. Първият стадий на заболяването със сухата кашлица обикновено е картина на Acon.; влажната кашлица представя обикновено картина на Hepar Sulphur; много влажна кашлица, като че ли гърдите са пълни със слуз. А в стадия, когато имат чувството, че не могат да дишат, лекарството е Spongia. Това може лесно да се обясни на всеки родител и да им се даде Acon., Hep. и Spong. и да се дават едно след друго в зависимост от периодите на кашлицата. А детето може да премине през този цикъл няколко пъти. Можете да им дадете по едно шишенце LM 1 от трите лекарства и тези три лекарства действат много ефективно при лекуването на круп.

Не мога да си спомня никакъв мой случай, при който да не е действало. Acon. e лекарство и за пневмония, при внезапно начало на заболяването. Могат да имат чувство за силна топлина в гръдния кош, като че ли нещо ври в него. Acon. обикновено изпитва силна жажда, докато Bell. по-скоро е с липса на жажда. Това е много полезна информация, защото при деца по този начин може да се направи разграничение между тези две лекарства. Защото и при Bell. има внезапно вдигане на висока температура, както при Acon. Bell. обикновено има оплаквания от дясната страна и зениците обикновено са разширени.

Разширяване на зениците има и при Stramonium. Едно друго лекарство, с което трябва да се направи разграничение е Opium. При внезапен страх разграничение се прави по зениците, защото при Opium зениците са свити. И лицето при Opium има по-тъпо изражение, изглеждат сънливи. При хроничната картина на Opium има пристъпи на завладяваща сънливост, непреодолима сънливост. Докато при Stram. главните черти са страхът да останат сами и страхът от тъмно. Разликата, която аз виждам между Acon. и Stram. е, че Acon. е в паника, а Stram. е в ужас. Разликата между паника и ужас според мен е: паника е, когато се страхуваш от внезапна смърт; а при Stram. е по-скоро непрекъсната заплаха и измъчване, страх, че ще те измъчват. При Stram. по-скоро е ужас от мъчение, от някакво невероятно страдание, например страх от непрекъснато електрошоково лечение. При хроничния Stram. много често пациентите заекват на първата дума. Преподавали ли са ви Stram.?

 

Случаят, който ви представих, не е чист Acon., но в повечето случаи вие ще се срещате с пациенти, които няма да ви представят чиста картина на дадено лекарство. Нормално е картината да не е съвсем чиста за дадено лекарство. Ако можеше животът да е толкова прост. Така че Ars. са хора с изключително силен контрол върху нещата, което не е толкова характерно за Acon. Ars. са хора, които искат да контролират цялото семейство. Аз обичам да я прегръщам, но тя май не си пада толкова. Децата, които обичат да ги гушкат, като ги гушнеш са леки като перце. А тези, които не обичат да бъдат гушкани, тежат като чувал. Казват, че земното привличане е const., но когато гушкаш деца не е const.

Казват, че времето е едно и също, докато не ви се случи да излетите през предното стъкло на кола. Защото съм говорил с хора, излитали през стъкло от кола и за всички без изключение времето е било забавено. Изглеждало като цяла вечност. Всяко най-дребно нещо се е превърнало в цяло събитие и те си спомнят и най-малкия детайл от това събитие. Така че времето не е линейна величина. Според мен времето е функция на вниманието, което отделяме в настоящия момент; колкото по-голямо e вниманието, толкова е по-дълго времето.

Така че времето е мярка за вниманието ни в настоящия момент. А пък тежестта е мярка за любовта, която протича между двама, когато си гушкате детето. Отклоних се. Ars. обичат да контролират цялото семейство по всеки възможен начин. Те са диктатори. Искат да забогатеят и, ако има един такъв богаташ в семейството, можете да бъдете сигурни, че всичките пари са на негово име. Така че един мъж тип Ars. ще има цяло състояние и, въпреки че е живял с жена си тридесет години, на практика технически той притежава цялата къща, колата е на негово име, той купува всичко и той притежава всичко. Така че жена му се чувства, че ако го напусне, няма да има нищо.

Тя ще има сигурно някакви юридически права, но той ще направи така, че тези права да бъдат минимални. Човекът тип Ars. не чувства състрадание, не е много дружелюбен и не споделя. Спомням си един богат американец, който имаше милиони долари в банката и всичките му деца го мразеха, но те се чувстваха задължени да го посещават веднъж или два пъти в годината, донякъде защото искаха да им завещае част от парите на края на живота си. Това е начинът, по който Ars. контролира семейството. Те задържат вниманието на семейството по този начин върху себе си, защото Ars. обича компаниите, да има хора около себе си, не могат да бъдат сами. И аз се шегувам с картината на Ars., казвам, че те са гневни, и единственият начин, по който се чувстват по-добре, е, когато имат около себе си някой, на който могат да бъдат гневни. Те искат жена им да стои наоколо, за да могат да й крещят или да бъдат зли с нея и тогава се подобряват.

Тези хора са много подредени, много зиморничави, много неспокойни. Винаги можеш да познаеш поне в Англия къщата на един Ars., защото полянката в градината им е винаги подредена, тревата е винаги окосена и с косачката са минали в съвършени прави линии, така че можете да го видите и след като тревата е окосена. И всеки път, когато едно листо падне от дървото на полянката, ще видите някой да излиза от къщата и да го вдига. Всички цветя са подредени съвършено и оградката от храстчета покрай лехите са подрязани също перфектно и главната машина в къщата е прахосмукачката. Класическият Ars. ще позвънят на хомеопата си в 12 ч., или между 12 ч. и 1 през нощта и ще кажат - помогнете ми, защото съм много болен и ще умра. И ако дойдат в кабинета ви и ще ви казват, докторе, трябва да ми помогнеш сега, веднага, умирам. Давате им Ars., сядат и се оправят. Единственият проблем е, че са толкова стиснати, че искат консултацията да е безплатна и няма да ви платят. Защото в крайна сметка те ще кажат - сега е един часа през нощта, вие не сте на работа. Никой не работи в 1 ч. през нощта. Това са богатите скъперници.

Д: Аз си спомням, че наскоро аз бях в състояние на Ars., бяхме на палатка, и аз бях вече болна, от няколко дена кашлях, но не бях взимала никакво лекарство. И в един момент обаче, след активни действия през деня, ми стана много зле през нощта, си легнах в палатката, чувствах се изключително с някаква клаустрофобия и не можех да дишам и в един момент не можех повече да издържам, толкова ми беше зле, не можех да дишам и кашлях и трябваше да изляза, но отвън имаше толкова други хора и палатки, които се забавляваха, пиеха, крещяха. Нямаше къде да отида на някакво спокойно място. Казах на Питър - “Трябва да ми помогнеш, помогни ми”. И в този момент аз самата осъзнах, и той започна да ми задава въпроси, за да ми предпише лекарство. Описах си всичките симптоми. Той каза, добре, но как се чувстваш вътрешно и аз се замислих и разбрах, колкото и абсурдно да беше за самата мен, че се страхувах, че ще умра. Въпреки, че не беше нищо особено, случвало ми се беше и друг път да кашлям и да се задушавам. В същото време се оказа, че е около 12 ч. през нощта. И когато ми даде Ars., просто той не ми се беше разтопил в устата и аз усетих, че потъвам в сън.

Тук имаме случай на едно момченце на 6 години. “Обичаш ли да си играеш”. Още веднъж ще ви го покажа, за да го видите по-добре. Това момче е осиновено. Чухте ли го как заеква? Виждате ли събраната енергия около устата му. Дори когато не заеква, има такива силни движения с устата. Като че ли мускулите му имат някакъв спазъм, преди да проговори. Полага усилие, за да задвижи устните си. За мен това беше знак на Stram. Ще ви покажа още малко. Това момченце страда от диабет, през първите 4 месеца от живота си е било в дом “Майка и дете”. Било е оставено  в един от тези домове, където оставят нежеланите деца. Тези домове правят концентрационните лагери на Гестапо да изглеждат едва ли не като пионерски лагери. В тези домове не се отделя никакво внимание на децата, абсолютно никаква емоционална грижа не се полага за тях и имат голям късмет, ако им сменят пелените. Такова едно място е изключително разрушително за психиката на един човек. Но за съжаление все още цари невежеството, че бебетата нямат чувства.

Някои смятат, че бебетата, след като се родят, имат нужда само от храна и от смяна на пелените. А това е толкова далече от истината. Защото времето, което бебето прекарва в утробата и малко след това, е най-важната част от живота. Защото това е времето, когато започва да се развива чувството за самия себе си. И ако в този период от живота не ти се отделя никакво внимание, това е невероятно увреждащо за твоята личност. И да се направи такова нещо с едно дете, аз бих го обявил за тежко криминално престъпление. Но няма смисъл да го казвам това на политиците или на тези, които са отговорни за създаването на такива институции. Просто трябва да образоваме света и хората, за да разберат, че децата не трябва да се третират по този начин. Трябва да научим света, че бебетата имат нужда от любов, откакто се родят, дори откакто са заченати имат нужда от огромни количества безрезервна, абсолютна и постоянна любов. И, когато не са обградени с тази любов, цената е невероятно висока за цялото общество.

Така се появяват престъпниците или аутсайдерите, хора, които са неграмотни, алкохолици, пълни със заболявания и те непрекъснато струват на обществото твърде много. Тази цена е много по-висока, отколкото цената, която ще платим, за да осигурим на едно дете майка за една година, или това, което е необходимо, за да бъде то обградено с внимание. И като цяло идеята е, че сирашките домове не трябва да съществуват. Трябва да се създаде система, която да осигурява истински домове на изоставените деца. И в тези домове да бъде осигурена индивидуална грижа за всяко едно дете. Интелигентни родители от първия ден на живота на детето го поставят в отделна стая и влизат в нея само за да го хранят или да се погрижат за него? Това е резултат на невежество и невежеството е една страшна болест, някои хора казват, че невежеството е единствената болест. Във всяка страна има подобни проблеми.

Имаме нужда от масова образователна програма. Родителите трябва да разберат някои фундаментални принципи. Всеки се крепи на любовта. Всеки човек има право на любов. Това е рожденото право на всеки от нас. Разберем ли веднъж тези основни идеи, оттам нататък е по-лесно да се разрешат проблемите. И този проблем го имаме и в Англия, особено сред висшето общество, лордове и богати семейства пренебрегват децата си невероятно. Имаме нужда от програма, която да образова всички за начините да бъдеш добър родител. Трябва да се отстрани невежеството.

Това няма да разреши всички проблеми, защото хората ще продължат да пренасят своите собствени проблеми върху децата си, но поне тези неща няма да бъдат резултат на невежество. Психологически погледнато, всеки човек има в себе си това, което наричаме вътрешно дете. И работата с това вътрешно дете е едно от най-мощните средства на психотерапията. И всъщност, когато лекуваме един човек, ние лекуваме травмите на вътрешното дете, едно травмирано, наранено вътрешно дете. Напр. жената, за която говорихме във връзка с Acon., тя е регресирала, върнала се е в едно детинско състояние, не може да говори и не може да ходи. С други думи тя е на възраст под една година.

Това е състоянието, при което не можеш да говориш и не можеш да вървиш. Струва си да се замислите по тази идея, че всеки има в себе си едно дете. Можете със психотерапевт да работите върху това дете и да му помогнете да порасне. Но това е скъпо и не е необходимо. И най-добрата възможност да разрешите проблемите на вътрешното си дете е, когато самите вие имате дете, и би било много добре, ако съумеете да се научите да играете с вашето дете на неговото ниво. Ако то иска да играе с топка, играйте и вие с топка. И трябва да играете с тази топка така, както детето ви иска да играете. Седнете на земята и играйте с него. Правете това, което детето ви иска. Приравнете се на неговото ниво. Не през цялото време, но отвреме-навреме; сега за половин час, после за половин час. И този процес ще излекува някои от вашите собствени емоционални травми, от вашето детство. Може да го правите седмица след седмица, месец след месец, докато детето ви порасне. Това е като да имаш непрекъснато психотерапевт.

Вашето дете е този психотерапевт и то няма да ви иска да му плащате за това. И не забравяйте, че всеки път, когато детето ви ви дразни, това качество, което ви дразни, е същото качество, което вие имате. И това не е техен проблем. Проблемът е ваш. Вие трябва да проучите самия себе си. Така че, както и да ви кара вашето дете да се чувствате, то е едно огледало за състоянието на вашето вътрешно дете. Ако любовта е единственото чувство, което предизвиква детето у вас, това е прекрасно, вие можете и двамата да се радвате на тази любов. Спомням си, когато моят син беше на година и половина веднъж ме раздразни без никаква причина и аз го пернах през ухото. В следващия момент си казах - как така го ударих. Това е невероятно - той е само на годинка и половина, а аз го удрям. И тогава си спомних - баща ми ме удряше през ушите. Щом веднъж направих тази връзка, повече никога не го ударих.

Извиних се на детето, по най-добрия начин, който можех, и това беше краят. Сигурен съм, знам, че съм правил всякакви други ужасни неща. Моят съвет към родителите е - играйте с децата, бъдете с тях, израствайте с тях, винаги бъдете на тяхното ниво, когато е необходимо. Защото тези, които имат най-голяма полза от този процес, сте самите вие. И ако вече сте по-възрастни и сте отгледали децата си, можете да го направите и с внуците си - дава ви се втори шанс. И така говорехме за това дете. Майката казва, че е много груб. На мен ми се струва, че това сигурно е проблем на майката. Казва, че е много притеснителен и срамежлив в нови ситуации и иска тя да прави всичко вместо него. И винаги иска да си отива в къщи. Каква е рубриката, за който иска да си ходи в къщи - има рубрика “Иска да си ходи в къщи”, има и рубрика “Носталгия по дома.

Това е по-общата рубрика. Обикновено това е, защото домът е единственото място, където се чувстват сигурни. Имаме също и една заблуда, че те са далеч от дома, когато всъщност не са. Имаме например случаи, когато някой лежи болен в къщи и казва - “Искам в къщи, искам в къщи”, а той си е в къщи. И така това момченце винаги се държи за майка си, винаги иска тя да бъде с него, страхува се, че ще бъде изоставено. Много е бърз и нетърпелив. Когато отиде в магазина, винаги иска да се пререди и да бъде пръв, във всяко едно нещо. Можете да си представите, ако сте в дом за сираци, какво състезание става за храната. Очевидно ще искаш да бъдеш пръв във всичко, защото е вероятно храната да се свърши. В домовете за сираци децата живеят като животни; има състезание, конкуренция за оцеляване. Знам за тези неща от първа ръка, защото работим по един проект за домове за сираци в Румъния.

Странното при това дете е, че е напуснало дома, когато е било на 4 месеца, но проявява всички симптоми, като че ли е било там цял живот. Не ми се вярва, че на 4 месеца е имало съзнание за конкуренцията при получаване на храна. И въпреки това то винаги иска да бъде първо, навсякъде, на всяка опашка иска да отиде напред. Гризе си ноктите. Проучванията показват, че гризенето на нокти не е нервен тик, а признак на силен гняв. Като по-малък е блъскал главата си в различни предмети. Рубрики - “Удря главата си в стената напр. Има и друго, което съм забелязал, че всички се клатушкат на едно място. Една моя приятелка, която също участва в тоя проект отиде с деца, точно преди за излязат от тези домове и ги заведе в един приличен хотел в планината. И прекара с тях няколко дни.

Беше открила, че тези момчета нямат никакво доверие помежду си, никой на никого не вярва. Можете ли да си представите да живеете с едни и същи хора в продължение на двадесет години и на никого да не вярвате. Те все още се борят за оцеляване помежду си чрез най-различни стратегии. Това момче, за което говорихме, изпитва страх да лежи по гръб. И, както разбрах, в тези домове винаги ги слагат да спят по гръб. Може би тази поза също му напомня дома за сираци, което е било доста страшно място за него. Страхува се от кучета, от тъмно; но обича влечуги, динозаври и змии. Купили са му една играчка змия, която гушка и целува. Обича много също така да гушка и целува майка си. Имитира други хора.

Казаха ми, че когато някой друг се кара на детето, то започва да имитира родителя и да се кара по същия начин на детето. И също си спомням, че ми казаха, че някаква съседка имала навика да вика детето си със силен глас и то я имитирало. Също така римува речта си. Имаме рубрика “Имитира, която включва Stram., има и рубрика пише стихове, римува, стихоплетства. Има и рубрика “Целува всички, има и рубрика “Целува, тя също включва Страмониум. Майка му казва, че е груб, обижда и нагрубява и имаме такава рубрика - “Обижда, нагрубява, тя също включва Stram. Това не е единственото лекарство в тази рубрика, но в много от тях е главното или едно от няколко лекарства. Stram. присъства и в рубриката “Страх от кучета”, “Страх от тъмното (много силно подчертана). Stram. също си гризе ноктите, вкопчването в майката е също белег на Stram. Желанието за компания, изискването на компания е белег на Stram. Заекването на първата дума е ключов белег на Stram. И чувството за изоставеност също. Чувство за изоставеност, имаме подрубрика “Чувство за изолация и в тази подрубрика пак присъства Stram. Много често при хора, които са оставени в дом за сираци се поражда чувството, че са сами в целия свят.

Не е нужно изолацията да бъде продължителна, дори след няколкоминутно или няколкочасово отделяне след раждането може да се появи тази травма в живота - чувството, че сте изолирани. Много често деца, които биват поставени в инкубатори, развиват това чувство за изолация. За инкубаторите можем да мислим като за животоспасяващи камери за мъчение. Имаше една интересна история, която ми разказаха; всъщност е било писано за нея, доколкото знам, от Южна Америка, където в един родилен дом свършили инкубаторите, и казали на майките, за чиито деца нямало инкубатори, да привържат децата към себе си и да ги държат до кожата си през цялото време. Било направено проучване след това, децата, които били привързани към майките, също оживели и се възстановили, както и тези в инкубаторите. Така че се е оказало, че не е имало полза от инкубаторите, а всъщност вредата от изолацията остава. Тотална емоционална раздяла. Физическото лечение или възстановяване на децата, поставени в инкубатори, е успешно, но емоционалната вреда е голяма. Ако си завързан за майка си и тя те държи на топло и те храни, и е непрекъснато с тебе, изпитваш любовта и топлината и грижата на майката и тя ти помага да оцелееш.

Трябва да се бориш за живот. Така че, това за мен остава въпросителна - дали инкубаторите по принцип са полезни? И според мен, ако са необходими, трябва да се измисли нова форма на тези инкубатори, т.е. в инкубатора да влиза и майката. Не вярвам да е толкова невъзможно. Сигурен съм, че инкубаторът е измислен от мъж, защото не са взети предвид истинските нужди на детето. Шегувам се донякъде, но в крайна сметка сигурно е така, идеята за инкубатора е една механична идея без истинско чувство. Мога да си представя за самия себе си като млад, че бих се развълнувал от идеята да създам инкубатор. И мога да си представя, как бих чувствал, че правя нещо много полезно и велико - спасявам живота на малките деца. И мога да си представя, че бих забравил напълно за нуждите на майката и на детето. Важното е да се спаси животът на детето. Очевидно, че това е една механична идея и затова трябва да се промени дизайнът.

И това дете от три и половина години се е разболяло от диабет. Диабетът обикновено е една болест с много бавно и постепенно начало и се появява около петдесетте години. Знаем също, че процесът е наследствен и има някакви признаци дори когато човекът е млад и бавно и постепенно се стига до проявяване на самите симптоми. Така че на това заболяване обикновено му трябват петдесетина години, преди да се прояви, което означава сигурно, че имунната система се бори до тази възраст успешно и предотвратява неговото проявяване. Но какво е имунната система, ако не духовната сила във човека. Медиците все още не знаят какво е имунната система, все още имунологията се развива.

В момента има един клон, който се нарича невропсихоимунология. С други думи, вече признават, че емоциите имат връзка с нервната и имунната система. Ако в живота ви има някаква ужасна травма, като това дете, изоставено от родителите си, това ще подрони имунната система. И тогава лесно може да се види как диабетът може да започне при малко дете. И диабетът вече се е проявил, така че нищо не може да се направи. В смисъл, като казвам - нищо не може да се направи, значи не може да се върне назад процесът и да се каже, че няма диабет. И в този случай става въпрос за диабет, чието начало всъщност е много ускорено. Не съм правил специално проучване на децата с диабет, но съм сигурен, че при повечето от тях диабетът се е появил след силна емоционална травма или вследствие на проява на някакъв миазъм.

Децата Stram. много обичат да имитират животни. Излекували сме много случаи на Stram., като сме снели случая на основата на тяхната нонвербална изява, без да говорят нищо, от техния телесен език. Например при Stram. са характерни движенията на ръцете, всякаква жестикулация. Например в Пловдив имахме един прекрасен случай и него съм го записал в книгата си. Едно дете, което беше на 8 години, осиновено след 4 години в дом за сираци и то по цял ден крещеше? Доколкото разбрах, правеше го по 24 часа в денонощие. И спеше само в леглото заедно с майка си. И доколкото тя беше могла да установи, това се дължеше на постоянен, много силен шум в мозъка, който го подлудяваше. Случаят, доколкото си спомням, беше снет в амфитеатъра в Пловдив. И въз основа на тази картина, на тези негови жестове и предисторията, предписахме Stram. Дотогава това дете не беше проговаряло никога през живота си, въпреки че беше на 8 години, и не беше откликвало на никаква реч с други хора, колкото и трудно да е да се повярва. Но това беше очевидно, когато го виждахме

. В рамките на 3 дни след Stram. той беше казал “Мамо” и можете да си представите как майката се чувстваше от това - да чакаш четири години, за да чуеш думата “мамо”. И за първи път той откликна, когато тя го беше извикала по име. Друго нещо, което малките страмониумчета правят е, че имитират. Помня едно дете, което не можеше да говори, но имитираше всички животни. Има една рубрика, озаглавена “Лае, защото някои хора не говорят, а лаят. Някои хора общуват чрез ръмжене, грухтене и лаене. Така че, като видите едно семейство, което си общува по този начин, знаете какво лекарство да им дадете - Stram.

Шегувам се, но не напълно. Някои хора в някои семейства наистина си общуват без да използват думи. Можете да си представите деца, които си играят такива игри. Когато пътувам със Сарина в колата, аз първо се опитвам да играя с нея тези игри с имитиране на животни, но тя не ми откликва много. Така че моето малко вътрешно дете излиза на преден план и иска да играе Stram., но тя не отговаря. И всеки път, когато я видя, аз продължавам да опитвам със същата игра и тя продължава да не действа. Така че с този случай разбираме повече за моето вътрешно дете, отколкото за нея.

Имаме рубрика “Имитира. Има и други лекарства, които имитират - Lycopodium, Cuprum, Veratrum и др. Има 11 лекарства в рубриката “Имитирам”. Много често, когато едно дете не е проговорило на възраст, когато би трябвало да е проговорило, то често общува много изразително с жестове, движения на ръцете и мимика. Друго Stram. качество е заплахата, той заплашва. Много деца в много случаи придобиват заплашително поведение, което имитират. Ако не ми дадеш тази играчка, ще те ударя. Децата са прекрасни, нали. Най-хубавото е, че те копират поведението на родителите и накрая го представят пред всички. И родителите са много смутени от това. Виждате едно малко детенце, което казва, “Ако не ми дадеш това, ще те ударя”, тогава разбирате, какво то чува в къщи. Друга черта на Stram. е, когато те са разярени, придобиват изключителна физическа сила.

Има рубрика “ярост с увеличена физическа сила”. Ще срещнете такива деца, които може да са само на 4 години, но родителите не могат да ги удържат, когато са разярени. Когато има травма при раждането, много често се получава така при хората Stram., че е станало засядане при втория стадий на раждането и всички наоколо се паникьосват, защото детето засяда в родилния канал, майката изпада в паника, детето изпитва тази паника, то чувства, че майката е паникьосана и това е усещането дали ще умра или ще оцелея. След това раждането продължава, и се получава често така, че детето започва след няколко месеца да се събужда все по едно и също време през нощта и да плаче и родителите виждат, че по личицето му е изписан ужас. Това понякога може да продължи и години.

Много често лекарството е Stram. И това засядане във втория етап на раждането може да повлияе върху цялостния живот на човека, до края на дните, ако не се разреши тази травма и тя обикновено не се разрешава. И така Stram. има много силен страх от тъмни тунели, което можем да свържем с преминаването през родилния канал, и много често говорят, когато дойдат при вас, за сънища за някакво тъмно, влажно и космато място. Или пък че минават през някакъв тунел и накрая се вижда светлина.

И всякакви подобни неща ще ви разкажат. Ако ги слушате внимателно можете да си представите без никаква трудност родилния процес. При секцио сигурно няма да бъде Stram. В Лондон имаме метро, мисля, че има 270 спирки и около 30 различни линии и по-голямата част от тази система на метрото е подземна. На практика всички линии, които минават в центъра на Лондон са под земята. Хората, които са Stram., мразят да се качват на метрото. И най-ужасният им страх е, че влакът ще спре в тунела и светлините ще угаснат и разбира се отвреме навреме точно това се случва.

Случва се достатъчно, за да ги накара да спрат да се качват на метрото до края на живота си. А сега пък построиха и тунела под Ламанша, но там няма да видите хората тип Stram. защото те се движат с ферибота. Мразят и асансьорите; всички тесни, затворени места, които приличат на тунели. Децата тип Stram. могат да употребяват голямо насилие. Можете да видите детето Stram. в своя кабинет като най-обикновено, кротко дете и не можете да повярвате на това, което ви разказват родителите. Защото детето се превръща в един истински маниак разрушител, когато е в къщи. Картината на Stram. може да се развие и след някакво заболяване като менингит, енцефалит или след сексуално насилие, или след като са били свидетел на някакъв случай на насилие, някакво насилническо действие.

Яростта е неконтролируема и в нея няма злоба. В тази ярост и в тази разрушителност няма преднамереност. Разбира се, ако има сексуално насилие, и то е от страна на някой от родителите, те няма да искат да говорят за това. Друга черта на Stram. са спазмите. При това дете на видеото видяхме спазъм на речта, заекването. Stram. също е главно лекарство за всички форми на епилепсия, конвулсии, спазми. Виждаме също лекарството в рубриките страбизъм (кривогледство), заекване на първата дума; могат да получат спазми при ярка светлина или от блестящи предмети. В различни ситуации може да наблюдавате разширяване на зениците. Самата им ярост прилича на спазъм.

Може да са болни от шизофрения и могат да имат трудности в научаването - да не могат да се съсредоточат. Това лекарство има много висока енергия - каквото и да става, то е силно, интензивно, мощно. Страховете са свързани с неща, като насилието и смъртта и неща, които символизират насилие и смърт. Така че имат страх от тъмно, от смъртта, от гробища, от тунели, страхуват се и от тъмни животни, особено от черни кучета. Едно дете беше сънувало, че седи върху черна лава на върха на някакъв вулкан. Имаме тъмния образ, а под него невероятно червена гореща маса. Това е един много силен образ - изригващ вулкан. Децата тип Stram. често са и по някакъв начин омаяни от тъмнината, тя ги привлича по някакъв странен начин; казват, че се страхуват от тъмното и то е вярно, но понякога им се случва така, че изведнъж посред нощ изтичват в градината в тъмното. Друга черта на това лекарство е, че в много случаи оплакванията им са безболезнени.

Това е за случаи, в които дадени оплаквания би трябвало да са болезнени; вие очаквате да са болезнени и те при Stram. не са. Това лекарство може да изпадне в мания - със зачервено лице, разширени зеници и свръхчовешка сила. Мисля, че тази сутрин ви споменах за това привързване, вкопчване в другите, и за страха да останат сами. Те се хващат за майката и се държат за нея при всеки удобен случай. И другата черта е, че никога не могат да останат сами нощем; отказват да бъдат сами. Едно типично дете Stram. никога не спи само - може да спи с майка си, баща си, братовчед си, чичо си, леля си, баба си, дядо си, но не и сам. И това дете никога няма да отиде да спи някъде другаде, или да отиде на лагер, дори, когато е станало на 11. Никога не отива с училището във ваканция и т.н. И когато пораснат, пак са такива. Много ще ви е трудно да ги накарате да напуснат дома. Ако е тежък случай на Stram. ще стои при родителите си дори когато е на 40 години. И трябва да направите така, че да накарате техния партньор - приятел или приятелка също да дойдат да живеят при вас, така че да свикнат с тях и тогава да се преместят.

И, когато се свържат достатъчно с новия човек, могат да напуснат дома заедно с него. Разбира се това не е толкова добре, ако на Stram. му се случи да се омъжи за алкохолик. Защото ако са прилепени отчаяно за някакъв човек, ще се примиряват на какво ли не насилие. Често пъти се чудим в кабинетите си, защо тази жена търпи да бъде пребивана толкова често и то обикновено е нещо подобно - по някакъв начин тя е напълно зависима от мъжа си. Гледахте ли филма за Тина Търнър. Тя е била изоставена от майка си. Всичките заглавия на песните й са тип Stram. Всички са вариации на тема Stram. И, разбира се, първият й мъж я е пребивал. Тя сама пише песните си, което също е Stram. черта, защото Stram. пишат песни, стихове, обичат да пеят. Имаме рубриката “Пее - има хора, които пеят навсякъде - в банята, в тоалетната. Има доста лекарства с този симптом, но когато някой обича да пее толкова много, когато е певец по професия, не можете да пренебрегнете тази черта.

Сигурен съм, че някой е дал на Т. Търнър Stram., защото тя успя да напусне съпруга си и освен това е дарила много пари за програмата с румънските сираци, с които работим в момента. Така че съм сигурен, че тя е бил Stram. - един доста преуспял Stram. Бих казал, че през първите 40 години от живота си тя изживяваше картината на Stram. Предполагам, че има и много други такива десетки и стотици хиляди хора, които изживяват картината на Stram. в живота си. Очевидно, че Stram. могат да бъдат престъпници. Те могат да изпитват убийствена ярост и това лекарство може да бъде показано в много напреднали случаи на умствени заболявания. Детето може да има хиперактивно, да е буйно, да изпитва ревност, да ругае, да псува. Забравих да ви спомена и страха от вода. Имат тикове, гримасничат. При това дете на видеото видях гримасничене. Много енергия в мускулите при говорене.

Могат да имат и много интензивно полово влечение, вулгарен език и непрекъснато да докосват гениталиите си. Най-близките до Stram. лекарства са Hyoscyamus (много подобно на Stram. лекарство) и основната разлика е, че при Hyos. обикновено има силно желание за събличане. Така че певецът тип Hyos. ще показва колкото се може по-голяма част от тялото (есхибиционист). Докато певецът тип Stram. ще излиза в черни дрехи. Bell. също е подобна на Stram. Една от силните страни на Bell., е че те обичат да ядат лимони. Те също имат конвулсии, увеличена физическа сила, разширени зеници, страх от кучета. При Bell. имаме често пъти висока температура.

Четиридесетградусова температура за тях е нещо нормално. При някои хора може да се стигне и до 42 оС без проблем. При висока температура при Stram. по-често се получава делириум, и то не при чак толкова висока температура. И при Bell. може да се получи делириум, но при 40 и повече градуса. А Stram. може да изпадне в делириум и при по-ниска температура. Bell. повече се зачервява. Но и при двете лекарства има гореща глава и студени крайници, така че не е толкова лесно да се диференцират. Не мислим за Stram. често като лекарство за остри инфекциозни заболявания. По-често мислим за него при бързо качване на температура без обяснение. Например, ако имат шарка, по-скоро ще мислим за Bell., отколкото за Stram. Но ако детето често качва температура без никакво обяснение, и особено ако има някакви спазми и конвулсии с покачване на температурата или изпада в делириум, можем да мислим за Stram.

Повечето хора смятат, че при вдигане на висока температура е добре тя да се смъква с Аспирин. Ние не смятаме така, защото високата температура е част от имунната система; и високата температура помага на борбата с инфекцията, тя е знак, че имунната система работи и се спира разпространяването на тази инфекция. Ако детето вече е вдигало висока температура до 40 градуса, вие няма защо да се притеснявате. В повечето случаи високата температура спира около 40 градуса.

И ако детето има някакво заболяване като детско заболяване, тази температура ще продължи около два дни и винаги ще се вдига вечер и ще спада през деня. И след два дена обикновено температурата ще падне и обривът ще се прояви, ако е шарка. И това е един нормален процес, и го опишете на родителите точно как ще протече с покачване през нощта и спадане през деня и им кажете - обадете ми се, само ако стане нещо по-различно от това. Също трябва да им кажете да не хранят децата си, освен ако детето само не иска. И им кажете обаче трябва да им дават много течности, защото за високата температура е много важно да се поемат течности, но не е полезно да се яде много.

Защото тялото е заето с борбата със съответното заболяване, с инфекцията, и няма достатъчно време за да храносмила. И да го карате да храносмила е допълнително усложнение. И щом това веднъж е направено, ако успеете да си сътрудничите така с родителите, ще откриете, че не е толкова сложно и трудно да се премине през едно такова заболяване и да се успокои температурата. Ако й дадете аспирин, позволявате на бактериите и инфекцията да се разпространяват по-бързо и да получат повече инерция така да се каже. И самото заболяване след това ще бъде по-силно, по-мощно по проява. А не е това, което искате. Доколкото знам, самите лекари са съгласни, че това е така.

Но някакси сред населението е станало популярно да се дава аспирин и да се страхуват хората от високата температура. Другата грешка е, че много майки ще искат от вас да давате на децата им лекарство много рано, при първото вдигане на температура. Ако детето вдига температура само два дни, обикновено няма нужда да предписвате никакво лекарство, освен ако не е нередовна, или има някакво нарушение на този модел, който ви казах - изпада в делириум, или температурата е прекалено висока или има някакво друго усложнение.

Много по-добре е да се изчака, защото ако след два дена температурата не премине в обрив, симптомите поне ще бъдат ясни и болестта ще бъде установена, така че да има картина, върху която да предпишете. Тогава ще бъде много по-ясно какво трябва да се направи. Но ако се опитате да предпишете в първите 6- или 12 часа на заболяването, картината ще бъде нестабилна, тя ще бъде в процес на промяна, вашето предписание само ще прибави още повече суматоха и хаос и няма да знаете какво става. В началото може да нямате кураж да чакате толкова, но това е методът.

Разбира се, по-лесно е ако живееш в страна, в която можеш да купиш хомеопатични лекарства във всяка аптека. В английските аптеки имат обикновено най-често срещащите се хомеопатични лекарства. И всеки, който е сериозен хомеопатичен пациент, много скоро ще си е закупил целия набор от тези остри хомеопатични лекарства като Bell., Acon., Ars. и т.н. През миналия век в домовете в много страни от Европа и Америка хората са си държали в домовете хомеопатични набори от лекарства. Родителите са знаели как сами да лекуват децата си при остри състояния.

Въпрос: Може ли, докато се изчаква, да се сваля температурата с мокри кърпи?

Вместо аспирин ние препоръчваме да се сваля температурата със студени кърпи. Ако се притесняване, можете да смъкнете температурата с естествени процеси. Защото е по-добре да се държи майката заета, отколкото да стои и да чака. Разбира се, ако имате майка тип Ars., просто трябва да й дадете Ars., защото са тип майки, които ще искат най-много да тормозят децата си. Те не че искат, те просто нямат друг избор, защото са такива.

Нагоре