« обратно към: Материя медика

28 май 2012

Нукс мошата

С  любезното съдействие на Хомеопатично общество


лектор: Питър Чапел

 

Има лекарство, наречено Nux-mоschata. За него четем много в хомеопатичните книги, но на практика не се срещаме с много пациенти от този тип.

Ето един случай - пациентката е на 34 години, има синдром на Рейно (изстиване на пръстите), и губи силата в ръцете и краката си, чувство на отслабналост. Така тя представя оплакванията си. Започва разговора като казва, че е умствено затънала в лайна. Което означава, че има сериозни психологически проблеми, че е много нестабилна. Има много травми, психологически травми, ходи на психотерапия и се опитва да избегне това да я изпратят в болница и да й поставят психиатрична диагноза.

Майка й била много лабилна и не й отделяла достатъчно внимание. Можем да предположим, че майката е била психиатрично болна. Често се случва така, че психиатрично болните забременяват по погрешка и след това не се грижат за децата си, от което след години се получава друг психиатричен случай (детето). На 17 години избягала от къщи. Първият й приятел я изнасилвал, биел и заплашвал. Така се случва - когато избягаш от къщи се натрисаш на когото и да било, на когото и да попаднеш, се хващаш за него. Той на два пъти се опитвал да я удуши, забременяла и родила син. И този мъж, с когото живеела, я заключвал в къщи и я държал като затворничка. И за утеха тя пишела стихове. И казва на хомеопата, мога да продължа с подобни истории няколко часа, това е само началото.

И каза - в основата е това, че нямах истински баща, модел на баща. Бях отгледана по много формален начин и всеки път, когато вдигнехме телефона трябваше да казваме добро утро или добър вечер, в зависимост каква част на деня е. Хомеопатът бил достатъчно разумен, за да не слуша цялата история, а да я попита как точно й се отразявал този начин на живот. Ако дойде при вас пациент и ви каже, че има 15 страници житейска история имате избор или да слушате тази история или да попитате как тя им е въздействала. Това е добър въпрос - “Как ви въздейства всичко това”. Тя казва всичко вътре в мен умря. “Външно изглеждам весела и щастлива, но вътре в себе си искам да се самоубия”. Твърди, че има 42 различни лица вътре в нея и всичките те имат своите имена, възрасти и професии. Тези 42 лица са жени, мъже, момичета и момчета и всички те са липсващите части от нейния живот. Психиатрите обикновено се задоволяват само с две лица у пациентите си. Ако имат осем, пишат докторати и стават известни. Пишат и цели книги. Какво ще кажете - 42 различни личности.

Има много страхове, най-силните са страх от високо, от тъмно, от гадене, насекоми и паяци. Най-силният й страх е страхът от тъмното - в 5 степен. И тя казва - “Веднага щом се стъмни, нещо ме обладава и обладава цялата къща”. В нея има взривове от ярка светлина, които предизвикват ясновидски усещания. И това е много силно чувство. Тя казва така - “Те са там и сред тях може да има някой зъл”. Има много силни оплаквания в корема. Тя има прекалена чувствителност към всякаква различна храна, влошава се от всички зеленчуци, от тлъсто, от плодове. Всички тези храни причиняват незабавна болка в корема. Мога да ям само ориз и млечни продукти. Тя емоционално е кърмаче - те се хранят с мляко и ориз. Все още е кърмаче, дотам е стигнала. Тя казва, че изхождането й варира от запек до 10 пъти на ден.

Била е и е пристрастена към шоколад. Яде по 2 kg шоколад на седмица. Шоколадът е заместител на любовта. Знаем, че й липсва любов. Не е ли невероятно как организмът се приспособява и изисква това, от което има нужда. Тя отчаяно се нуждае от любов и затова се тъпче с мляко и шоколад. Всъщност тя обича всякаква храна освен червено цвекло, защото й напомня за кръвта и смъртта. А тя припада при вида на кръв. В момента е омъжена и има дъщеря от съпруга си, обаче нямат полов контакт сега. Чувства се повече да я привличат жените, очевидно търси майка си. Това е, което аз предполагам. Дъщеря й е в психиатричен дом за деца. Много често е недоспивала, защото дъщеря й непрекъснато плачела през първите 5 години от живота си. Така че тя спи много леко и тези периоди на лек сън се редуват с много дълбок. Но тя има усещането, че не е спала в продължение на седмици. Затова през деня има пристъпи на непреодолима сънливост. Може да заспи където и да е. Дори като дете й се е случвало много често да припада, като дете поне веднъж в седмицата е припадала и все още често припада. Баба й се е самоубила. Виждате ли как тези неща се пренасят от поколение на поколение.

Бабата се удавила, а пациентката видяла това преди то да се случи, видяла го в съзнанието. Тя може да разбере кога някой ще умре скоро. Хомеопатът я запитал, как виждате това. Тя става много неспокойна, по това разбира, че човекът ще умре, след това изпада в много дълбок сън като транс в продължение на няколко минути. След което се събужда напълно спокойна, след което казва - “Тогава знам, че то се е случило”. Но все още не знае какво точно се е случило. Когато телефонът позвъни, без да вдига телефона тя получава посланието и може да каже преди да е вдигнала телефона, какво се е случило. Тя казва - “Не съм вече в този свят, когато се опитвам да отида в къщата на родителите ми, не знам къде се намира тя” . Казва “Непрекъснато се намирам някъде, където не трябва да бъда”.

И казва - “Елекрически крушки, електрически съоръжения и компютри престават да работят, когато аз съм наблизо”. Когато в кабинета ви влезе такъв човек със свръхсензитивни способности, обикновено ще чуете тези факти. С каквото и да работят, което работи с електричество, то спира да работи. И вярвайте, че те ви казват истината и не им давайте електрически предмети, защото наистина могат да ги развалят. Знам, че това е странен случай и лекарството е странно.

Да се опитаме да анализираме какво прави този случай да бъде случай Nux-m. Кои са най-силните, ясни и странни симптоми? Множественост на личността, но няма такава рубрика, можем да го наречем “объркване на личността, очевидно тя не знае коя е всъщност. Коя друга черта можете да кажете? Мисля, че не можем да се съмняваме в ясновидство. Изнасилването не е симптом, а факт от нейния живот, това е сапунената опера. Страхът от тъмно е много силен. Липсата на любов не е симптом, това е общото състояние на човечеството. Обича шоколад. Имах веднъж една пациентка - тя ядеше само шоколад и пиеше минерална вода, и ядеше само най-скъпия шоколад, ходеше в най-скъпия магазин и оттам си купуваше шоколадите. Беше много дебела, родителите й не й бяха обръщали никакво внимание, имаше много, много богати родители някъде от арабските страни. Те решили, че тя има някакъв проблем, като била на 16 години и я изпратили за една година в частна психиатрична болница в Швейцария и понеже това не действало, я изпратили в частна психиатрична клиника в Америка. Какво ли не правили, за да е далече от тях.

И те по този начин мислеха, че ще решат проблемите, като купуват някакво много скъпо лечение, някъде много далече от тях. Невероятна беше тази пациентка. Има страх от кръвта и често припадане. Винаги трябва да запомним, когато има някаква неприязън към дадена храна, защото може да има друга причина, а не че просто не харесват храната. Ако ви се струва малко странно това чувство, си струва да запитате защо. Има една рубрика - “Припада лесно, което очевидно е характеристика на тази жена, защото тя цял живот е припадала без силни причини за това. Какво всъщност става когато тя припада? Като съдите от останалия случай. Тя напуска тялото си за известно време вероятно, чувства се като под упойка и тя говори, че изпада в транс; може би когато припада спонтанно изпада в тези трансови състояния и загубва съзнание. Какво друго знаем за припадъци? Мисля, че просто изпада в кратко състояние на транс. Има рубрика “Транс и рубрика несъзнателен транс”, рубрика “Безсъзнание - като в транс”, рубрика “временно безсъзнание”. Nux-m. не е в тези рубрики. Струва си да запитате хората, които припадат, дали знаят какво причинява тези припадъци. В много случаи не знаем защо. Какви други симптоми имаме в този случай? Непреодолима сънливост. Има рубрика “Непреодолима сънливост при болка”. И в тази рубрика има лекарство Nux-m. Има и подрубрика - “Непреодолима сънливост с болка с изпотяване”. Има и една друга рубрика, в която няма Nux-m. - “Непреодолима сънливост, докато чете, но аз го имам. Мисля, че вече имаме достатъчно добър набор от симптоми. Имаме рубриките “Ясновидство”, “Страх от тъмно”, “Объркване на личността”, “Желание за шоколад, за мляко”, “Страх от кръв”. Припада при вида на кръв включва лекарството Nux muschata (Nux-m.). Каква е разликата между припадък и загуба на съзнание? Твърдят, че може да припаднеш, без да загубиш съзнание.

Единственото лекарство при загуба на съзнание при вида на кръв е Nux-m.

И хомеопатът дал на тази жена Nux-m. 200 С и той се притеснявал доста от това предписание. Можете да си представите, тази жена е психиатричен случай, има желание да се самоубива, и той се притеснявал, че при лечебната криза жената може да се самоубие. А тя не му се обадила повече, така че той започнал да се притеснява и да се чуди повече.

М. пита дали знае за случай, при който при влошаване пациент се е самоубил, защото смята, че това е заблуда при хомеопатите. Питър никога не е чул при влошаване някой да се е самоубил. Но хомеопатите се притесняват съвсем естествено.

И наистина този случай е доста сериозен, тя е психически разстроена жена. И накрая той намерил предтекст да й се обади. И тя отговаря с много весел глас и казва всичко е наред, чувствам се много по-добре след лекарството, вече не й минава през ума да се самоубива, спи по-добре, сънят й се подобрил и страховете също. И тогава той казал - а тези 42-мата. Тя казва - те все още си съществуват, но вече не ме притесняват. Казва, че коремните й оплаквания са преминали, но има остър ишиас, оплаквания, които е имала при двете си бременности. И с този ишиас тя ходи на лекар и й правят какви ли не изследвания. Хомеопатът успял да я убеди да не се лекува при лекар за този ишиас и тя се съгласила.

Това е една добра картина на Nux-m. и ще ви разкажа малко повече за това лекарство и за подобни на него. За мен една от главните характеристики на това лекарство е непреодолимата сънливост. Можете да си представите как този симптом може да се прояви след продължително безсъние. Но не се оставайте да бъдете заблудени само за това, че има причина за сънливостта, недейте да пренебрегвате този симптом. Има деца, които държат родителите си будни в продължение на години, но това не означава, че родителите изпадат в такива състояния. Ако имат непреодолима сънливост това обикновено е симптом. И също не пренебрейвате факта, че могат да разстроят електрически съоръжения. Те могат да бъдат много жизнерадостни и весели и да ви накарат да ги объркате с Cannabis indica.

Когато не са много жизнерадостни и весели, могат да имат спадове в психическото състояние и тогава имат такава умствена притъпеност и обърканост, която да ви накара да мислите за Helleborus (Hell.) и Alumina (Alum.) Могат да имат слаба памет, да бъдат много разсеяни, могат да отидат в кухнята и да забравят защо. Тяхното объркване и притъпеност на мисълта е свързано обикновено със сънливост. Alum. може да има слабост и притъпеност на ума, слабост, обърканост, страх от кръв, от ножове. Alum. действа така сякаш мисли през някаква кал, има чувство за забавеност на ефекта. Задавате им някакъв въпрос, те започват да мислят по него и трябва много време на мисълта им да мине през ума и да дойде до устата, за да я изрекат. И понякога тази мисъл се загубва между мозъка и устата им и затова се чувстват много объркани. Също така и при Alum. има идея, докато отидат до кухнята, забравят за какво са отишли. И при двете лекарства има една такава замъгленост.

Веднъж лекувах цяло семейство, в което всичките бяха Alum. Не можех да разбера нищо от това, което ми разказваха. Дадох им Alum. и им казах елате след един месец и тогава ми кажете какъв е проблемът. Те след един месец дойдоха и казаха - вече нямаме проблеми. И аз им казах престанете да готвите в алуминиеви тенджери. Те дойдоха при мене с цял набор от проблеми, но не можаха да ми кажат какви са, защото ги бяха забравили. Детето беше болно, но не можеха да ми кажат от какво е болно. Много малко преувеличавам. Така че при Nux-m. едно от ключовите неща е непреодолимата сънливост - нарколепсия. Не могат да медитират. Въобще идеята за медитация за тях е равна на дълбок сън. Затворят ли си очите и край. За тези хора има специален вид медитация - тя се нарича медитация с отворени очи. Или още по-добра медитация е динамичната медитация. Имат и замайване. Имат чувството, че са в сън. Животът е като сън. Има такава рубрика “Сякаш е в сън, като в сън”. Те са като отнесени, весели, но неясни. Мозъкът им е като замъглен. Това може да ви напомни и за Cannabis. Те са много жизнерадостни, отнесени, не знаят защо са живи, забравят лесно, мислите им изчезват преди да успеят да ги изразят. Като че ли са дрогирани, но не са. Колебаят се докато говорят, както Graph. онзи ден. Така че те са в някакво объркване, грешат, когато отиват някъде, когато говорят и изпадат във вцепенение. Излизат от него със стряскане. Всички тези неща, вцепенението се влошава преди мензис.

Зиморничави са и се влошават от студ и влага. Влошават се от ветровито и бурно време, при буря. Влошават се по време на менструация. Имат пристъпи на припадничавост със сърцебиене. Имат и хистерични припадъци. И сънливостта им се влошава от определени храни, те ги приспиват. Като цяло им липсва жажда, могат да имат суха уста, толкова суха, че езикът им прилепва за небцето. Или пък от друга страна могат да имат неутолима жажда. Да имат упорит запек и като Alum. да трябва да отстраняват изпражненията си с пръсти. Изакват се, като си махат с пръсти изпражнения. Звучи като че имат сухи изпражнения. Сухи изпражнения, суха уста, сухи очи.

Новородените могат да имат колики със запек, и също може да има пъпна херния. Могат да имат блуждаещи болки в ставите, или в мускулите. Можете да мислите за това лекарство при случаи на болестта на Алцхаймер. Както казах, прилича на Cann-i., които са жизнерадостни, смеят се невъздържано. Cann-i. обикновено са душата на компанията, те са много жизнерадостни, смеят се, и също могат а бъдат много объркани, замъглени и да губят посоката. Opium е подобно лекарство - те са сънливи, имат тази нарколепсия, имат запек, умствена притъпеност. Alum. също е подобно лекарство - запек, тъпота, бавна реч и др. неща, които вече споменах.

Други подобни лекарства са Helleborus, Cocculus (Cocc.), Gels., Carbonicum sulphuratum. Carb-s са много бавни, или са прекалено жизнерадостни, или страдат от идиотизъм. Имат желание за самоубийство, като искат да се хвърлят от някой прозорец. Имат халюцинации. Имат деменция, която се редува с възбуда, страхуват се от тъмно и е полезно лекарство за хора, които са съсипани от алкохол. Друго лекарство, което може да объркате с Nux-m. е Puls. Ако не друго, поне нямат жажда.

Nux-m. по никакъв начин не е свързано с Nux vomica ботанически. Nux-m. e индийско орехче. Nux-v. също е черупчест плод, но той е бразилски орех, нали? Някой има ли приятел Nux-m.? Никой ли не е омъжен или женен за такъв човек. Разваля компютрите и никога не спи.

Нагоре