« обратно към: Материя медика

21 юли 2012

Ледум

LEDUM (чай на Marsh)

ФАРМАЦИЯ – Led. Ledum palustre. Чай на Marsh. Див розмарин. Marsh Cistus. Лабрадорски чай. N.O. Ericaceae. Тинктура от изсушени малки клончета и листа събрани след започването на цъфтежа. Тинктура от цяло свежо растение.
Историческа доза: Тинктура и всички потенции, от трета до тридесета (3 – 30С) потенция.

ФОЛКЛОР – В Швеция се използува извара от Ledum за освобождаване на воловете и свинете от въшки. Линеус казва, че същата тази, ако се приема вътрешно, е излекувала “страхотни главоболия и разновидност на ангината”. В Швеция листата на Ledum се използуват също в бирата за увеличаване на нейната способност за интоксикация, а също и при щавене.

Ledum е пример на общ диетичен продукт, като в същото време е и много мощно лекарство.
Teste, който е един от основните клинични авторитети по Ledum споменава, че той расте в блатисти области на европейския север и че никое животно освен козата не го яде, заради силната смолиста миризма на листата му, която “предпазва от въшки, както и брашното от мухлясване”

Merat казва, че Ледум лекува сърбежи и scald-head (опарване на главата ?), което Teste обяснява с aнтипаразитното му въздействие. Това aнтипаразитно въздействие накара Teste да мисли за Ledum като за лекарство за ухапвания и прободни рани, особено след като сигурни симптоми от доказването изглежда (вероятно) се съгласуват с това.

При ухапване от комари, ужилване от пчели и оси, ухапване от плъхове, убождане с игла, от което произлиза забиране, наблюденията се потвърждават. “Зачервяване, подуване и пулсиране във върха на показалеца при убождане с игла ” Ledum прекратява фелон (абсцес на меките тъкани на края на пръстите) за няколко дена (Wesselheft).

Конституции – Адаптира се към пълнокръвни, плеторични, здрави. Подхожда на бледи, деликатни хора. Оплаквания на хора, които винаги чувстват студ и са зиморничави. Ревматични, подагрични диатези (предразположения), конституции злоупотребяващи с алкохол. Сангвиничен темперамент (Teste). Планети – Марс, Сатурн.

МЕДИЦИНА – Ledum palustre влияе на влакнестата тъкан на ставите, особено малките глезени, сухожилия пети и кожа, следователно то може да се назове ревматично лекарство, където ревматизмът започва от ходилата и отива нагоре. Засегнатите части стават пурпурни, отекли, а след това измършавяват.

Ledum е за прободни рани, направени от островръхи инструменти или ухапвания; особено ако наранените части са студени, това е лекарството. Ако Ledum се даде незабавно след прободни рани, той предотвратява тетанус. Hypericum, когато тетанусът се е развил. Тетанус със спазми на мускулите около раната. Ужилвания от насекоми. Ухапвания от животни.
За оплаквания на хора, на които им е студено през цялото време в леглото в къщи. Има общ недостиг на телесна топлина, но въпреки това топлината на леглото е непоносима. Бледи деликатни хора.

Болезнени, едематозни стави с чувство за студ в тях. Променливи, разкъсващи болки. Слабост и скованост на засегнатите части. Воднянка. Петехии (малки, кръгли, плоски червени петна, които се дължат на кръвоизливи в дермата или под лигавиците). Алкохолици. Загуба?(Излив) (rushes) на кръв. Абсцес и септични условия, подобряващи се от студено.

Ledum повлиява ревматични диатези, които преминават през всички промени от функционални болки до изменени секреции и наслагания на твърда, наподобяваща земя материя в тъканите. Ревматизмът на

Ledum започва в ходилата и се придвижва нагоре. Ledum повлиява също кожа, която прави обриви като Poison-oak и в добавка е антидотична.
Причинявания – Лоши ефекти от прободни рани, текущи или хронични наранявания, ухапвания от животни и насекоми, ужилвания, натъртвания. Лоши ефекти от алкохол, влошаване от подстригване, от отделяне на секрети.

Модалности – Подобрява се от прилагане на ледена вода. Подобрява се от студено, къпане, въздух. Подобрява се от покой. Подобрява се от слагане на краката в студена вода. Влошава се нощем и от горещината в леглото, топлината на завивките, печката, въздуха. Влошава се от нараняване, движение на ставите. Влошава се от яйца, вино, храчене (spitting). Влошава се вечер и нощем. Влошава пиенето на вино.

УМ – Сърдит, без чувство за хумор. Неудовлетворен, мрази да е сред своята среда, избягва компанията им. Безпокойство, плахост. Тенденция към гняв и ярост. Бурно ядно настроение. Желание за самота. Намръщен и свадлив. Мизантропия. Деменция.

КЛИНИКА – Асцит (воднянка). Астма. Лоши възпаления. Ухапвания. Насинено око. Циреи. Натъртвания. Глухота. Възпаление на ухото. Екзема. Еритема нодозум. Лице, пъпчици. Стъпала, болки. Подагра. Хемоптиза. Ръце (под китките), болки. Стави, проблеми. Въшки. Болест на Мениер. Приапизъм. Тропически лишей. Прободни рани. Ревматизъм. Кожа, възпаления. Ужилвания. Тетанус. Тинитус (шум – бучене, звънене – в ухото). Туберкулоза. Ваксинации. Варицела. Забиране на пръст. Рани.

Корем – Болка в корема, като че червата са натъртени. Чувство на пълното в горната част на корема. Колики като при диария които започват от пъпа към ануса. Асцит. Дърпаща болка. Дизентерийна стомашна болка. Често освобождаване на газове.

Гръб – Лумбаго. Вдървеност, крампи в гърба, влошават се от ставане в седящо положение.

Гръден кош – Гръдният кош боли, когато се допре (болки в гръдния кош при допир). Потискащо свиване на гърдите. Болка по продължение на трахеята.

Уши – Трудно чува, като че ли ушите са натъпкани с памук, влошава се от подстригване, намокряне на главата.

Очи – Кръвясали или натъртени. Хеморагия в предната кухина след иридектомия. Птозис на окото (дясното) от нараняване. Контузни рани. Болки в очите. Катаракт с подагра. Сълзи щипещи, правят долния клепач и бузите възпалени.

Лице – Нашарено. Екзема, лицева. Червени пъпчици на челото и бузите, жилещи при докосване. Подмозъчните (submental ?) жлези са подути. Обриви с кора около носа и устата.

Жени – Кървящи фиброми. Голям студ по време на мензис, от друга страна желание за студен въздух. Мензис прекалено ранен и прекалено обилен, кръвта е ярко червена. Левкорея.

Храна – Страхотна жажда за студена вода. Желание на апетита и незабавно засищане

Глава – Яростно, пулсиращо главоболие, влошава се при най-малко покриване. Повлиява се след намокряне. Mis-step ? причинява сътресение на мозъка. Сърбежи като от въшки. Кървави циреи на челото.

Бъбреци – Много пикочна киселина и пясък в урината. Урината често спира по време на изтичането. Обилна, бистра, безцветна урина, недостиг на соли.

Крайници – Подагрични болки, пронизващи целите стъпало и крайник и в ставите, особено в малките стави. Подагрични възелчета. Крампи над тазобедрената става. Пукане в ставите, влошава се от топлината на леглото. Ревматизмът започва в долните крайници и се издига (при Kalm обратно). Подути крака и ходила с пъпки и ехимоза. Петите възпалени. Стъпалата болезнени, едва може да стъпва върху тях. Треперене на ръцете, когато ги придвижва да сграбчи нещо. Лесно навяхване на глезените. Ходилата сърбят нощем и са втвърдени на сутринта. (Подуване на възглавничките на палеца на кракта) . Стъпалата са задържани (притеглени) към земята като, че ли от магнит, когато се опитва да се движи. Пулсиране в дясното рамо при вдигане на ръката. Глезените подути.

Бели дробове – Кашлица с кървави храчки. Хемоптиза (изхрачване на кръв), редуваща се с ревматизъм и коксалгия (болка в тазобедрената става). Диспнея (затруднено дишане), гърдите се чувстват ограничени. Задушаващо спиране на дишането. Бронхит с енфизем при възрастни. Кашлица с вик, спазматично двойно вдишване с похлипване. Жълти гнойни храчки.

Мъже – Полюции от кървава или серозна сперма. Страхотни и продължителни ерекции. Възпалително подуване на пениса, уретрата е почти затворена. Увеличено сексуално желание.

Уста – Горчив вкус в устата, вкус на плесен при кашлица. Внезапен наплив на водниста слюнка по време на колики. Вкус на мухъл с катарално разстройство.

Нос – Постоянно кървене от носа. (Meli, Bry.) Възпаление на носа с силно парене.

Ректум – Анална фисура. Слепи смъдящи хемороиди. Болезнени хемороиди.

Усещания – Бодящи, хапещи усещания. Усещания за cтопор (вцепененост) на тъканите, особено след подтисната секреция от ушите, очите и носа. Усещане като че ли нещо им разяжда слепоочията., тила и ушите. Като че ли очната ябълка ще изскочи навън. Като(,) че ли има пясък в очите. Шумове в ухото като, че от звънене на звънче или от вятърна буря, като(,) че ли ухото е запушено с памук. Сърбеж като, че от въшки по гърдите, като, че от буца в гърлото. Като, че от кипене в бедрената става.

Кожа – Прободни рани , леки спазми от гвоздеи, жила и т. н., лоша гной. Екхимоза. Дълго обезцветяване след раняване. Акне на челото, бодяща болка навътре. Сърбежи на ходилата и глезените, влошава се от чесане, топлината на леглото. Карбункули (конгломерат от циреи с много каналчета за изтичане на гнойта) (Anthr, Tarant-c.). Антидот на Рhus (дъбови ?) отравяне (Grind, Cypr, Anac.). Обриви само на покрити части. Едематозно подуване. Червени петна и обрив.

Сън – Силна склонност към сън през деня, тип сънливост с огромно желание да легне. Безсъние с безпокойство, мятане, конвулсии, фантастични картини и образи при затваряне на очи. Възбудени, тревожни сънища. Неспокойни сънища, в които той прескача от място на място и от една тема на друга. Сладострастни сънища с изхвърляне на сперма.

Стомах – Повдигане при храчене. Сух, гадене с оригвания. Контрактивни болки в стернума когато яде бързо. Повдигане със склонност към повръщане, при изхрачване. Водни киселини в стомаха (water- стомашните киселини) с болки като от крампи в корема.

Температура – Зиморничавост, желание за сгряване на тялото. Усещане на студенина в органите, влошено в крайниците, с болка по време на гореща треска, като че ли са в студена вода. Лоша пот. Изобилна пот нощем. Усещане като(,) че от студена вода над органите, общо усещане за студено с горещина на лицето.

Гърло – Възпалено гърло със стрелкаща болка по време на и след гълтане. Дразнеща кашлица от гъделичкане в ларинкса с кървене от носа, след това хълцащо поемане на въздух, което се влошава от изчезващи възпаления. Усещане като(,) че ли има запушалка в гърлото.

Световъртеж – Световъртеж когато върви с тенденция да падне на една страна. Дистрес при покрита глава.

КОМЕНТАРИ – Teste разказва за случай на прободна рана: Млада жена пада с кука за бродерия в ръка и ръката  е била промушена от край до край. Раната била сериозна. Нямало е хеморагия, но Teste забелязал интензивната студенина, която съпровожда и характеризира треската при Ledum. За една седмица Ledum е излекувал пациентката.

Yingling записва паралелен случай: А. J.M., 38 годишен, се е набол на ръждив метален шип, който пробол свода на лявото му ходило в дълбочина, без да засегне костта. Това се е случило в 17 ч. В 20 ч. до Yingling е било изпратено следното описание:
Няколко секунди след инцидента пациентът е почувствувал втвърдяваща болка в ходилото, изкачваща се нагоре по крака и усилваща се бързо. Голяма зиморничавост с последващо тракане на зъбите. Долната устна слабо се втвърдила, общо треперене, втвърдяне на врата отляво, “не мога повече да издържам”.

След Ledum 3Х настъпи бързо подобряване след първата доза. Беше приложен и компрес на Calen 3Х очевидно беше прекратена атака на тетанус.

В групата на Arn, Testе поставя Led на второ място, в която влизат също и Crot-t., Ferr, Mang, Rhust-t, Spig. Според Teste сферата на Led често е еднаква с тази на Arn, но Led има особено действие върху капилярната система в частност, върху клетъчната тъкан и там, където налична суха нееластична текстура, както в пръстите на ръцете и краката. “ Може би(,) поради тази причина то действа по-добре върху малките стави, отколкото върху големите”, затова е подходящо при подагра.

Характерното въздействие нa Led върху кожата е описано от Teste така: Не толкова циреи, като при Arn, колкото синкави или виолетово оцветени буци, особено на челото.
Екзенматозни обриви с общ сърбеж, разпространяващ се по цялото тяло, проникващ в устата, може би също в пътищата на въздуха и предизвикващ спастична кашлица, която понякога е много силна и може да се обърка с кашлица с вик (whooping cough). Същото явление се наблюдава и при Rhust-t и Crot-t.
„При подагрични хора съм виждал кашлица, предшестваща с дни пукането на съдове (вени?), при което не може да се сбърка необходимостта от Ledum. Тези мехурчета, кaто, че ли са съществували върху бронхиалната мембрана преди да се появят на лицето, на раменете и т. н., стават съвсем явни върху корена на езика.(, където може да се проследи коренът им.)’
Екземата тип Ledum се концентрира върху единия крак, по-рядко и върху двата. Ингалс препоръчва компреси от Ledum (равни части от Led, алкохол и вода) за прилагане при карбункули, едновременно давайки вътрешно Led 1Х.

Д-р Хилберт, немски лекар, получава много удовлетворителни резултати от използването на отвара от лисата на Ledum като откашлящо при бронхит. Той твъди, че чувството за болка по продължение на трахеята, характерно за ранни стадии на остър бронхит, изчезва след първите дози лекарство. Треската бързо отстъпва, особено в случаи с деца. При хронични бронхити отварата спомага откашлянето и намалява кашлицата.

Led е особено полезно при бронхити с енфизема при по-възрастни, поради способността му да разрежда бронхиалните секрети, както и да намалява диспнеята, стимулира циркулацията и въздейства на стари наранявания, а също и непосредствено действа върху прободни рани. Например(,) когато пациентът каже: „Преди 10 години стъпих върху гвоздей и оттогава имам болки разпространяващи се към бедрото”.

Болките на Ledum отиват нагоре, а тези при Kalm надолу. Много характерно за Ledum е влошаване от топлина.
Този симптом понякога е толкова силен, че пациентът може да получи облекчение на ревматизма си само като седи с крака потопени в студена вода.

Горещината на леглото е непоносима, той трябва да стане и да походи. Един 80-годишен пациент имаше ревматизъм на лявата ръка, главно на лакътя и китката, проявяващ се през нощта или рано сутрин. Той повече не можеше да заспи до сутринта  и се разхлаждаше, след което можеше да заспи. Излекувах го с Ledum 30 C. При мъжете симптомите се влошават нощем, и както при Merc имат „изпотяване без подобрение”, и характерния език и зловонна уста.

Забележителни са очните симптоми на Ledum, а Неш казва, че Ledum 200 С е ненадминато лекарство за синини около окото от удар, но ако има болка на очната ябълка е нужен Symph. Леки наранявания причиняват ехимоза. Възпаление на ушите с глухота от настинка, (при подстригване). Ехимоза на конюнктивата.

Хеморагиите на Led са червени и бликащи, вътреутробно, дневна хемоптизия при вдишване редуваща се с пристъпи на ревматизъм. Засегнатите части се изхабяват. Обезцветяването остава дълго на контузените части. Много случаи на кашлица с вик са излекувани с Ledum.

Lembke дава следните индикации: Преди пароксизъм: Блокиране на дишането, по време на: кървене от носа, чувство за разбити в главата и гърдите, бързо дишане. След: зашеметяващи спастични контракции на диафрагмата, вдишване с хлип. Влошава се вечер. Болките са бодящи, неистови, пулсиращи.

Болка в лакътя като от навяхване, крайниците са като ударени и натъртени. Горещи, напрегнати, твърди подутини. ‘Ledum често е даван на коне когато окуцеят и изпъват краката си. Болките са движат нагоре’ (Херинг).
Е. Карлтън завърши лечението на случай на начален сифилис след Aur, който се прояви добре, след поява на следните симптоми:

Стъпалата, при опит за движение са прилепнали към земята като към магнит, при движение чувства като убождания от игли.
Болката се изкачва постепенно от краката към главата, всяка става и мускул на тялото и крайниците е твърда и възпалена, усилено нощно изпотяване, силно измършавяване със загуба на апетит. Ledum 200 С във вода го излекува напълно и бързо.

СРАВНЕНИЕ – (1) Ledum и Hyper антидотират отрова от паяк (2) Ruta, Harm, Bell-p, Arn , Kalm-bot. Kalm болки стрелкащи надолу (4) Arn- травма. Led следва Arn, когато тя не може да облекчи възпаленията, прободни рани. (5) Crot-t студена кожа (6) Ham травматична ехимоза, синина под окото. (7) Ruta – натъртвания, Ruta, особено на периоста, Symph на костите, Hyper на нервите. (8) Apis – нощни сърбежи на ходилата. (9) Am-m, Nat-c (пришки на петите) Zink, Rhus-t, Nux-v, Sel, Fl-ac, Ant-c, Puls, Bovis (10) Sil – влошава се от вино, Sil – хроничен ревматизъм, разпространяващ се от стъпалата нагоре, Болка подобрява от (завиване), Led – подобрява се от (отвиване).

СЪОТНОШЕНИЯ – Антидотира се от: Camph (според Teste) Rhus-t е най-добрият антидот. Антидотира: Ефекти от алкохол, Apis, Комплиментарно Acn, Arn, Bell, Bry, Nux-v, Puls, Rghus-t, Sulph.

ИЗТОЧНИЦИ – Бьорике, Кларк, Фатак.

Нагоре