« обратно към: Материя медика

16 януари 2013

Хомеопатичен тип “Belladonna”

Доц.д-р Станка Михалкова

(ключови думи - “внезапност” и “горещина”)

 

Bell.jpgПрез горещите, слънчеви дни, на морския бряг и на планината могат де се видят хора, които са прекалили с излагането си на слънце. Тяхната кожа е ярко червена, особено на лицето, очите също са зачервени, а зениците - разширени. Налице са свръхчувствителност към светлина и шум, пулсиращо главоболие, което се подобрява от  движение на главата назад.

Това е състояние на слънчево изгаряне, което ще се подобри, ако пострадалият вземе  хомеопатичното лекарство -  Belladona ( лудо биле).

То е направено чрез многократно разреждане от растението лудо биле, набрано в началото на растежа. Това е силно отровно растение. При отравяне с него се получава кръвонапълване на главата и лицето със силна пулсираща болка. Очите са силно разширени, вторачени и със свръхчувствителност към светлина. Наблюдава се силно безпокойство.  По принципа на подобието хомеопатичното лекарство, лекува същите симптоми. Затова то се прилага много широко при остри състояния, свързани с треска и висока температура, които започват внезапно.

Това лекарство може да се прилага като общо възстановяващо при хора, които по своите особености отговарят на хомеопатичния тип Belladona.


ПСИХИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ. Нямат търпение. Искат всичко да стане веднага, в същия момент. Способни са бързо да се ядосат. При гняв могат да хапят, ритат и бият. Имат желание да вдигат шум. Могат да имат сътояния на силен страх със разширени зеници и зачервено лице. Много силно ги е страх от кучета. Имат кошмари със страшни образи. При делир или мания развиват свръхчовешка сила.


ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА. Изключителна горещина и червенина. Външен вид - греят, сияят, като че постоянно се смеят. При гняв имат зачервено лице с яростно изражение. Симптомите започват и свършват внезапно. Гореща глава, зачервено лице и студени крайници. Разширени зеници. Спят по корем. Влошаване в 15 часа, от горещина, на слънце. Свръхчувствителност към светлина, но в същото време желаят светлина. Влошаване на сиптомите от сътресение при вървенето. Свръхчувствеителност към постригване и миене на косата – влошават се след това. Подобрение – от затваряне на очите, от тъмнина. Желание за лимони и лимонада. Десностранни симптоми. Стряскат се време на сън.


ФИЗИЧЕСКИ  СИМПТОМИ. Мигрена.Главоболие, което се влошава от сътресение, кехане, светлина и шум. Главоболието често започва от тила и  се разпространява към дясното слепочие. Простуди с лаеща кашлица. Деусностранни болки в синусите. Болки в дясното ухо, влошаващи се нощем. Остър десностранен гноен тонзилит. Скърцане със зъби. Тежко акне със зачервяване. Десностранни болки в яйчниците, кисти. Възпаление на млечните жлези с горещина и зачервяване. Нощно напикаване при деца, поради дълбок сън. Главно лекарство за отбиване при кърмене.

При психически проблеми се препоръчват високи разреждания – над 1М, а при остри състояния– 30 или 200 С.

 

Нагоре