« обратно към: Материя медика

13 март 2013

Хомеопатичното лекарство “Calendula”

Доц. д-р Станка МихалковаCalendula%202.jpgХомеопатичното лекарство Calendula е направено от невен. Това цвете, чиито оранжеви цветове всички познаваме, има свои особености. Наречено е “календула” от римляните, които забелязали, че макар и да цъфти целогодишно, неговите нови цветове разцъфват само в първия ден от всеки месец, който се е наричал –“календи”. Освен това растението разтваря цветовете си при изгрев слънце и ги затваря при залез. Затваря ги също така, когато на небето има тъмни облаци. По принципа на подобието това лекарство се използва в хомеопатията за затваряне на рани и спиране на кървоизливи.


В хомеопатични разреждания 6, 30 или 200 С – Calendula се ползва за бързо зарастване на дълбоки рани във вътрешните органи – след операции. Особено широко може да се прилага при травмите от раждането с форцепс и други коремни операции. Препоръчва се при раждане да се измие перинеума с гъба, напоена с горещ разтвор от невен – това помага за предотвратяване на инфекции при форцепс.


Calendula веднага ще спре кървоизлив след изваждане на зъб или при разкъсване на вена. Неоцинимо е приложението му при рани от залежаване. Използва се и като допълнително средство при неподлежащ на операция рак на кожата, гърдата, матката и правото черво.


Ако раните са плитки се прилага външно тинктура(спиртен извлек) от невен, която и сами можете да си направите като пуснете цветчета в шишенце с чист спирт. Изготвени са и мехлеми, намиращи широко приложение при лекуване на кожни възпаления, изгаряния и обриви. Подходящо е при всякакъв вид отворени рани, при нагнояващи рани, при рани, които зарастват бавно. То предпазва от образуването на гной и помага за образуване на нова кожна покривка върху наранените участъци. От това лекарство има нужда човек, при който след нараняване болката е много по-силна от тежестта на травмата.


Бързото действие при затваряне на рани може да има и опасни последици, защото ако раната не е почистена добре в нея ще бъдат затворени и различни частици попаднали при нараняването. Почисването може да се извърши с разредена тинктура(спиртен извлек) от невен – 5-10 капки в 300 мл. вода. При ожулвания се правят компреси до завяхване на пострадалото място. С мехлема се намазват само ръбовете на раната. Самата рана може да се намаже само ако е почистена много добре преди това.

Нагоре