« обратно към: Материя медика

02 април 2013

Хомеопатичен тип NUX VOMICA

Доц.д-р Станка Михалковаnux_vomica.jpgТози тип олицетворява амбициозния бизнесмен, който иска винаги да бъде на върха. Той постига това с много труд. Съревнователният начин на живот е негов обичаен стил.

Лекарството е направено от семената на стрихниновото дърво – Отровен орех. Това е вечно зелено дърво, което расте в Азия и Северна Австралия. Плодовете му са големи, колкото ябълки и семената в тях са добре защитени като в капсула. Тя ги предпазва от повреждане дори да паднат от високо. С това е свързана основната идея на лекарството - човекът НУКС ВОМИКА има вътрешен конфорт, а цялото напрежение се причинява от външни фактори.

“ Не мога да понасям…” е неговият основен девиз. Той иска да съхрани вътрешния си баланс, който е много крехък при присъщата му свръхчувствителност. Може би затова обича да се завива добре докато спи независивмо дали е топло или студено в помещението.Трудно изхвърля каквото и да е навън урина, изпражнение, обриви, трудно повръща.

При отравяне с тези семена се наблюдава свръхчувствителност към шум, светлина и докосване., спазми със силна скованост на тялото, рязко повишаване на кръвното налягане. По принципа на подобието хомеопатичното лекарство нукс вомика действа като противоотрова при злоупотреба с лекарства и стимуланти. То се прилага при оперативен шок, сърдечна слабост, гърчове.

ПСИХИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ.

Свърхамбициозен , интелигентен, съревнователен, самоуверен, с чувство за отговорност и дълг. Много бърз и не може да търпи бавността на другите. Работата има основно значение в неговия живот. Той е работохолик и често, когато работи загубва чувство за мярка. Ако има проблеми в работата си се събужда в 3 часа след полунощ и до 5 – 6 часа не може да заспи.

Мисли за служебни проблеми, взима решения. Заспива рано сутринта. След такава нощ през целия следващ ден се чувства уморен и е раздразнителен. Способен е на силен гняв. Когато се разгневи крещи и обижда. Не може да търпи да му бъде налагано мнение. Поради свръхголямото натаварване на което системно се подлага той не може да издържи без да потърси помощта на стимуланти – кафе, алкохол, наркотици.

Фактът, че те му помагат за кратко време го кара да се пристрасти и да стане тяхна жертва. Той е хиперсексуален и може да прекали със секса както с всичко останало, което да доведе до изтощение, а в крайните степени и до импотентност. Не понася да му се противоречи, защото е сигурен, че е прав. Дори да осъзнае, че е виновен не си признава и продължава да обвинява другите. В крайните фази може да стигне да жестокост и насилие, мисли за самоубийство чрез разстрел или скачане от високо.

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА.

Едър, набит със силно телосложение. Изпотява се от леко напрежение. Много е зиморничав. Има кихане и хрема сутрин при събуждане. Характерно за този тип е, че след като заспи симптомите изчезват и отново се появяват, когато се събуди.

Влошава се от - малко сън, движение, течение, в студено сухо време, шум, светлина, докосване, преяждане, отвиване. Има отвращение към месо, но може на моменти да желае тлъсто. Обича подправки и пикантни храни въпреки, че зле се отразяват на стомаха му.

Подобрява се от – топлина, почивка, влажен въздух, горещи напитки, мазнини.

ФИЗИЧЕСКИ СИМПТОМИ.

Много от физическите симптоми се влошават от гняв и нервно напрежение.

Глава. Главоболие и мигрена, които се влошават от шум, светлина и миризми, сутрин при отварянето на очите.

Очи. Фотофобия сутрин. Болки в очите при тилно главоболие.

Нос. Носът е запушен, когато е навън и започва да тече , когато е в помещение, а също така през деня тече, а вечер се запушва.

Гърло.Болка като от ожулено.

Гърди. Астматичните пристъпи се влошават в 3 часа през нощта. Кашлица сутрин, преди ставане.

Стомах. Раздуване, гадене, парене – сутрин. Стомашни болки, влошаващи се от гняв и стегнати дрехи и подобряващи се от топло. Стомашни проблеми – гастрит, язва, гадене, оригвания - без облекчение. Когато стомахът е разстроен получава главоболие, настинки или астма

Корем. Болка от простудяване.

Пикочен мехур.Цистит с болезнено уриниране на капки.

Ректум.Спазми на дебелото черво. Запек с неефективни позиви.

Гръб. Болки в гърба, влошаващи се през нощта.

Крайници.Болка в ставите сутрин при събуждане. Болка в крайниците при простуда.

Грип с висока температура и треска дори под дебела завивка.

ДЕТЕТО Нукс вомика е нервно и често има проблеми с храносмилателната система. Бебетата имат силни колики, при които извиват тялото си като дъга и плачът им е гневен. В училищна възраст детето е много съревнователно в ученето и спорта. Не си признава, когато е сгрешило или е претърпело неуспех. Проявава ревност. Може да има силни страхове, особено от тъмно. Понякога изпитва гняв към родителите.

Лекарството се приема в честота и разреждане в зависимост от конкретния случай.

При психически проблеми добре действат високи потенции над 1М, при остри сътояния - 30 или 200 С. При хронични заболявания – LM1.

Нагоре