« обратно към: Материя медика

09 юни 2013

Хомеопатично лечение при възпаление на пикочните пътища

Доц.д-р Станка Михалкова

 


urinary-tract-kidneys.jpgПри променливото пролетно време са възможни простуди, които да доведат до възпаление на пикочните пътища - цистит. Различни бактерии, след прекарани вирусни заболявания също могат да предизвикат подобни проблеми. Симптомите са свързани с болезненост при уриниране. Понякога болките обхващат пикочния мехур и уретера. Хомеоапатичното лечение може да има бърз и траен резултат, ако лекарството отговаря на картината на оплакванията. Трябва да бъдете много наблюдателни, защото симптомите доста си приличат. Разрежданията, които препоръчваме при тези случаи са 30 и 200 С. Ще посочим картините на някои лекарства, които могат да бъдат прилагани при цистит.


Apis mellifica(пчела) Уриниране по няколко капки със силни напъни. Урината е гореща, а понякога и кървава. Болките са остри, парещи и жилещи. Подобряване от горещо. Влошаване от охлаждане. Болният обикновено не е жаден.


Cantharis(бръмбар) Уриниране – капка по капка. Болките са жестоки, парещи, режещи и пронизващи. Те се усилват преди и след уриниране. Урината е с тъмен цвят. Болният има желание да се превие на две.


Nux vomica(отровен орех) Цистит с постоянни позиви за малко количество урина. Облекчение настъпва само в момента на уринирането. Болезнени, неефективни позиви за уриниране. Болезнено задържане на урина. Болният е много раздразнителен. Подобрение от топло или топъл душ.


Sarsaparilla(див сладник - широколистен храст) Това е голямо лекарство за уринарния тракт, направено от изсушените корени на растението. Подходящо е при цистит с усложнения. Болките са в края на уринирането. Парещо уриниране с чести позиви. Болния не може да уринира, ако не застане прав.


Equisetum(холандска тръстика) също е лекарство, действащо върху уринарния тракт. То е подходящо при обикновен цистит, въпреки че се предписва по-рядко от Sarsparilla, Nux vomica и Cantharis. Характерното при него са повече позиви, когато пикочния мехур е почти празен, а по-малко позиви и по-оскъдно уриниране, когато има повече урина. Болка или усещане за пълнота на пикочния мехур, дори и след изпразването му. Чести позиви за големи количества урина. Болка в края на уринирането. Постоянно усещане за пълнота на пикочния мехур при бременни, което не се облекчава от уриниране.


Causticum(съединение на калциев карбонат и калциев бисулфат) Болезнена задръжка на урина след операция или от простуда.


Staphysagria(обикновена ралица) Парене по време и след уриниране. Болки в пикочния мехур след травми, от медицински интервенции - сондиране и др. Това лекарство е подходящо след операция на женските детеродни органи и при жени, които водят полов живот отскоро или имат твърде чести полови контакти. Циститът може да започне от първия полов акт и да се получава след всеки полов акт.


Mercurius corrosivus(живачен хлорид) Цистит сьс силни позиви за уриниране често без облекчение от изпразване на мехура. Позивите за уринране са постоянни. Пареща болка в уретера. Възпаление на уретера с гноен секрет, силно парене. Урината е с тъмен цвят, кървава или гнойна.


Arsenicum album(бял окис на метален арсен) Парещи болки, които се подобряват от топло. Общото състояние на болния се характеризира със слабост, бледост, силна зиморничаваст, смяна на възбуда с потиснатост. Има жажда за студена вода и пие на често по глътка.


Terebinthina(терпентин) Цистит с парене при уриниране. Урината е кървава или с тъмносив цвят. Има силна миризма. Хронично възпаление на уретера с парещ секрет.


Веrberis(кисел трън) Цистит с режещи и парещи болки, които преминават към уретера. Болки в пикочния мехур, които подтикват болния да уринира и се усилват при движение, след уриниране или когато при позивите няма урина.


Borax(боракс) Болки в пикочния мехур от задържане на урина. Детето плаче преди уриниране в очакване на болката.


Chimaphila umbellata(американска северна трева) Лекарство специфично за проблеми в уринарния тракт. Често уриниране, кървава урина. Това лекарство помага при задържане на урината от хипертрофия на простатата при мъжете.


Clematis erecta(повет) Цистит с пареща болка появяваща се при започване на уринирането.Уринирането е непълно или прекъснато.


Natrium carbonicum(натриев карбонат) Хроничен цистит с болки след уриниране. Възпаление на уретера с парене.


Petroselinum(магданоз) Лекарство специално за уретера. Прилага се при уретрит и цистит със силни болки, гъделичкане и сърбеж. На моменти гъделичкането и сърбежа могат да са толкова силни, че болният да изпита желание да вземе някакъв предмет и да го вкара в уретера за да се успокои. Може да се появи внезапно желание за уриниране. Типичната картина на това лекарство е, когато детето има внезапнен, болезнен позив за уриниране, който го кара да танцува наоколо или да подскача.


Pulsatilla (съсънка) Болки в пикочния мехур в края на уринирането. Влошават се ако е невъзможно да се задържи урината. Неволно уриниране при бременни, при кашляне.

Нагоре