« обратно към: Материя медика

29 януари 2014

Хомеопатично лечение при кашлици

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Доц.д-р Станка Михалкова


cough.jpgПри често срещащите се остри вирусни заболявания кашлиците са един от основните проблеми. Сама по себе си кашлицата е рефлекторен акт със защитна функция. Чрез нея се изхвърлят секрети при възпалението на дихателните пътища. Това, което трябва да се лекува е причината, поради която се е появила кашлицата. На тази основа е опасно лечение, потискащо самата кашлица. Съществуват много хомеопатични лекарства, които могат да ни помогнат за бързо излекуване на дихателните пътища. Характерът и особеностите на кашлицата ще ни насочат към откриване на вярното лекарство. При остро заболяване често пъти картината бързо се променя и затова може да се наложи последователно даване на различни лекарства в зависимост от моментните особености. Друго важно условие е да се потърси помощ от професиинален хомеопат, защото болният човек сам трудно може да се наблюдава отстрани. Разрежданията при лечение на остро състояние е необходимо да бъдат по-високи – 30 или 200С. Понякога е необходимо лекарството да се повтаря по-често за да се получи по-бърз резултат. Ще посочим някои от най-често употребяващите се хомеопатични лекарства:


Aconite(самакитка)

Заболяването има внезапно начало с треска. Кашлицата е къса , суха, , влошава се при излагане на студ и вятър. Характерни са тревожност и безспокойство.


Antimonium tartaricum( еметичен камък)

Общото състояние се характеризира със сънливост, отпадналост, гадене, студено и лепкаво изпотяване. Езикът е покрит с дебел бял налеп. Белите дробове са изпълнени със секрети, които трудно се отделят. Кашлицата е влажна, звучна, задушаваща, на пристъпи. Може да завърши с повръщане. Влошава се от топли напитки. Болният има силно желание за ябълки и пикантнтни храни. Не обича мляко. Това лекарство може да се използва освен при бронхит и пневмония и при магарешка кашлица, както и кашлица, вследствие прорязване на зъби при малките деца.


Hepar sulphur(калциев сулфид)

Ларингеална,лаеща кашлица с шумни хрипове, причинени от изобилие на храчки, които трудно се отхрачват. Детето плаче преди кашляне. Загуба на гласа. Влошаване от студени напитки, излагане на течение, изваждане на ръцете от завивките.


Brionia alba( дива тиква)

Суха, много болезнена кашлица, с болки в гръдния кош и главата. Болният се държи за гърдите като кашля. Треска, с висока температура. Симптомите се развиват бавно. Влошаване от най-малкото движение, при влизане в топла стая, при ядене и пиене, при промяна на положението от легнало в седящо. Болният желае да бъде оставен на спокойствие. Децата не искат да ги люлеят. Подобряване при неподвижно положение и лежане на болната страна. Лекарството може да бъде подходящо при бронхит , пневмония, магарешка кашлица.


Causticum(съединение на калциев карбонат и калциев бисулфат)

Парализа и слабост на мускулите на гърлото и гръдния кош, които пречат на болния да се изкашля достатъчно дълбоко за да отдели храчките. Храчките се връщат обратно. Непрестанна кашлица от гъделичкане в гърлото, която се подобрява от малки глътки студена вода. Неволно изпускане на урина при кашляне.Лекарството е подходящо за пресипналост на гласа при певци.


Rumex(билка – Yellow dock)

Суха, дразнеща кашлица като гъделичкане от перо. Влошава се при промяна на температурите – влизане от топло в сстудено помещение и обратно. Затваря или закрива устата си при кашляне.


Phosporus (фосфор)

Кашлица с парене, стягане и чувство за тежест в гърдите. Ръждиви храчки. Влошаване – като лежи на ляво или на болната страна, от студ, от говор, смях, от тъмно, сам, промени на времето, гръмотевични бури. Силно желание за сол, сладолед, шоколад, жажда за ледено-студени напитки.


Pulsatilla (съсънка)

Кашлицата се влошава в топла стая и се подобрява на чист въздух. Тежест в гръдния кош,. Влажна кашлица сутрин и суха вечер. Жълти или жълто-зелени храчки.Трябва да седне в леглото за да се изкашля. Липса на жажда. Влошаване от горещи напитки. Подобрение – притискане на гръдния кош. Детето, в това състояние е капризно , лесно плаче и не желае да остава само.


Spongia( печен сюнгер- при изпичането се отделя йод)

Суха, крупозна кашлица, която звучи кухо, като лай или звук от трион. Болният се събужда с чувството на задушаване. Кашлицата се предизвиква при говорене или от сух, студен вятър. Има усещане за ожулено в гръдния кош. Не може да изхрачи секретите и поради това ги гълта. Може задушаващата кашлица да е придружена със силно сърцебиене. Влошаване – сух, студен вятър, топла стая, лежане с главата на ниско. Подобряване – от топли напитки и храна.


Ipecacuanha ( храст- ипекакуана)

Лекарството е направено от корена, който се е прилагал като отхрачващо средство. Задушаваща кашлица от натрупана слуз, с гадене. Езикът не е обложен, а чист. Силно слюноотделяне. Магарешка кашлица с кървене от носа. Влошаване от тлъста храна, преяждане, повръщане. Подобряване - чист въздух, студени напитки, покой.


Drosera (росянка)

Дълбока лаеща кашлица. От нея спира дъха- Може да предизвика кървене от носа. По време на пристъпа болният държи гръдния си кош отстрани и може да получи пристъп на повръщане. В гърлото си има усещане като гъделичкане от перце. Подходящо е при магарешка кашлица, която има описаната картина. Влошаване – след полунощ, в легнало състояние. Подобряване – от натиск на болезнената част, от чист въздух.


Веlladona(лудо биле)

Суха, лаеща кашлица с главоболие, завършваща с кихане. Децата в това състояние плачат преди изкашляне. Лицето е червено, а зениците зачервени. Може да има висока температура. Малинов език.


Sulphur(сяра)

Остатъчна суха кашлица, след боледуване, която се влошава през нощта.

Нагоре