« обратно към: Материя медика

23 януари 2015

Хомеопатично лечение на зимни травми

winter

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗИМНИ ТРАВМИ

Автор: Доц.д-р Станка Михалкова


През зимните месеци опасността от травми многократно се повишава. Обикновено обилните снеговалежи крият много рискове, но и при суха зима са налице поледици, които могат да ни изненадат и да паднем дори на равно място. Освен това любителите на зимните спортове сами търсят среща с риска по високите планински писти. Включването в хомеопатичната ви аптека на необходимите лекарства ще ви дадат възможност да си окажете незабавна и ефективна първа помощ.


Една от най-тежките зимни травми е счупването на кост. Хомеопатичното лечение в тези случаи се извършва чрез няколко лекарства, следващи в определен ред. Имат значение и разрежданията (потенциите) на съответното лекарство. Първо трябва да се вземе Arnika montana(планински тютюн) в разреждане 200 С. Приемите се повтарят няколко пъти в зависимо от тежестта на случая. Чрез това лекарство тялото ще се освободи от шока вследствие на травмата, пострадалият по-спокойно ще преме случилото се с него, ще намалеят болките и ще се предотвратят кръвоизливите и образуването на хематоми в областта на травмата, синините бързо ще се разсеят. Ако при счупването остават остри болки няколко дни след Arnika, това означава, че има сериозно засягане на сетивни нерви и трябва да се вземе Hypericum(жълт кантарион)30 или 200С . Това е особено наложително, ако се касае за счупени или пукнати ребра. Ако около фрактурата има кървяща рана или ако въпреки Arnika, около счупената кост има вътрешен кървоизлив е добре да се даде като второ лекарство Ledum (див розмарин) , 30 или 200 С, няколко дни след Arnika. Чак когато тъканта около счупването е заздравяло, самата кост е добре наместена и е започнала да зараства , взимаме Symphytum Officinale(черен оман) в много ниско разреждане – 6D или 6С - 3 пъти дневно в продължение на 20 дни. То ускорява зарастването на коста. Важно е да се знае, че Symphytum може да се вземе не по-рано от 10 дни след травмата и само ако е сигурно, че мястото зараства правилно. Предупреждаваме ви че с него коста ще зарастне така здраво, че няма да е възможнио да се счупи насилствено на същото място, ако е зарастнала накриво. Това лекарство е известно от древността за лечение на бавно зарастващи рани и кости. То се е прилагало под формата на компреси и мехлеми. През Първата световна война широко е била използвана майчина тинктура(спиртен извлек) от Symphytum за лечение на рани и хронични кожни язви. Symphytum има способност да стимулира деленето на клетките. То съдържа веществото алантоин, което се съдържа и в кучешката слюнка. Знаем, че кучетата ближат раните си и това води до тяхното зарастване. Хомеопатичното лекарство Symphytum е дало много добри резултати при трудно зарастване на кости на възрастни хора.


Друга често срещана травма през зимните месеци и изкълчването на колене и глезени, китки. Особено застрашени са скиорите. При тях не е рядкост т.н. травма ”врътнато коляно”. В тези случаи ви препоръчвам хомеопатичното лекарство Ruta graveolens(седефче). Една доза от 200 С ще е достатъчна. Лекарството има продължително действие – 30 дни.

 

 

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение. При необходимост от лечение се консултирайте с класически хомеопат!

Нагоре